Gado gado in filodeegmandje

Gado gado in filodeegmandje

door Getaway Travel

Layla Broers heeft op de klassieke gado gado een variatie gemaakt op de traditionele versie met rijst. In het recept staat bij pindasaus 'kant-en-klaar of zelfgemaakt'. Ik maak hem (natuurlijk) altijd zelf want dat is veel lekkerder. Maar allebei kan natuurlijk.

Ingrediënten (voor 3 personen)

- 6-9 vellen filodeeg (ontdooid)
- 1/2 spitskool
- 5 champignons
- 1 winterpeen
- 200 gr sperziebonen
- 250 gr taugé
- 3 eieren
- 450 ml pindasaus (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 2 l bouillion (van 1 tablet)
- 1 mango
- 1/2 blikje ananasstukjes (of 6 schijven), uitgelekt
- 1 komkommer
- 1 el (pittige) chilisaus
- 1 zak kroepoek Bali (Conimex)

Bereidingswijze
1. Maak de groenten schoon en snijd de kool en wortel in dunne reepjes, halveer de champignons en snijd ze in plakjes. Dop de sperzieboontjes en halveer ze.
2. Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Vet 3 hittebestendige kommen met een ronde bodem aan de buitenkant goed in met olie. Zet de schaaltje op zijn kop neer en leg over de bodem van elke kom een vel filodeeg. Bestrijk deze met olie en leg daarop een tweede vel filodeeg. Herhaal dit eventueel met een (deel van een) derde vel zodat alles 'dicht' is. Zet de kommen (ondersteboven dus) in de oven en bak 10-15 minuten tot het deeg goudbruin en knapperig is.
3. Kook de eieren hard in 10 minuten. Pel ze en verdeel in kwarten.
4. Verwarm de pindasaus.
5. Laat de ananas uitlekken, maar vang het vocht op. Was de bosui en snijd in kleine ringetjes. Schil de mango en snijd deze in blokjes. Schil de komkommer, verdeel over de lengte in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd daarna in kleine stukjes.
6. Maak een dressing van ongeveer anderhalve eetlepel ananassap en de chilisaus. Proef of de pittigheid naar jouw smaak is, voeg eventueel iets meer van het sap of chilisaus toe. Meng het fruit met de bosui en komkommer en schep de dressing erdoor.
7. Haal de kommetjes uit de oven wanneer ze klaar zijn en scheidt voorzichtig het filodeeg van het bakje. Draai de filodeegmandjes om zodat ze gevuld kunnen worden.
8. Breng de bouillion aan de kook. Kook de spitskool in de bouillion 3 à 4 minuten, haal eruit met een schuimspaan. Laat even uitlekken en verdeel over de filodeegmandjes. Doe hetzelfde met de champignons (2 minuten), wortel (± 7 minuten), sperziebonen (± 5 minuten) en taugé (1 minuut) zodat je 'laagjes' van groente krijgt. De groenten mogen nog knapperig zijn.
9. Verdeel de partjes ei over de taugé en schep de pindasaus hierover. Serveer met de mango-salade en kroepoek Bali.

Tip
Probeer bij het maken van de filodeegmandjes de vellen héél over de kommetjes te draperen zodat alles bedekt is. Op de foto zit mijn filo-mandje in een glazen schaaltje omdat het bij mij niet helemaal was gelukt.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 230 reizen naar Indonesie

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors