Geschiedenis Banda Aceh

Geschiedenis Banda Aceh

door Getaway Travel

Tegen het einde van de dertiende eeuw was Kotaraja, het huidige Banda Aceh, een van de eerste Sumatraanse koninkrijken langs de noordkust die zich zouden bekeren tot de islam. In de vroege zeventiende eeuw floreerde Kotaradja als de belangrijkste haven van het koninkrijk Aceh.

In dit gouden tijdperk zou Aceh onder Sultan Iskandar Muda (1604-1637) een van de grootste handelscentra van Azie worden.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 234 reizen naar Indonesie

Kotaraja

De haven Kotaraja werd bezocht door handelaren uit alle streken, er werden meer dan twaalf talen gesproken. Het grondgebied van Aceh werd uitgebreid met delen van het Maleisische schiereiland en Oost-Sumatra.

Batavia beschouwde de onafhankelijkheid van Aceh als een bedreiging en verklaarde haar daarom de oorlog in 1873. De Aceh-oorlog zou in de eerste tien jaar niet de gewenste onderwerping van Aceh opleveren.

Ondanks het grote aantal slachtoffers aan beide zijden waren alleen Kotaraja en de haven van Olehleh in handen van de Nederlanders. De oorlog zou voortduren tot 1942, toen de Japanners Aceh bezetten. Aanvankelijk werd de komst van de Japanners verwelkomd maar dit veranderde toen bleek dat de nieuwe bezetters niet veel andere bedoelingen hadden dan de Nederlanders.

Onafhankelijke Islamitische Republiek Aceh

Na de Tweede Wereldoorlog wordt Aceh samengevoegd met Noord-Sumatra. Het besluit viel niet in goede aarde. De strenge moslims moesten samengaan met de christelijke Bataks. De leider van de Islamitische Partij, Daud Beureueh, verklaarde daarop de oorlog aan de centrale regering in Jakarta. Hij verklaarde de onafhankelijke Islamitische Republiek Aceh.

De gewapende strijd die daarop volgde, duurde tot 1961. Aceh kreeg een speciale status en een bepaalde mate van autonomie op het gebied van religie, rechten en onderwijs. De wapenstilstand van 1961 zou echter van tijdelijke aard zijn. Vanaf 1976 leeft de onafhankelijkheidsbeweging weer op. In 1991 en 1992 vallen er zo'n tweeduizend doden bij een strijd tussen de rebellen en het leger. Het conflict is nog steeds niet beslecht.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors