Duiken en snorkelen Bali Jouw vakantie naar Indonesië begint hier!
8,7
9,3 Algemene ervaring
9,3 Mooi
7,3 Bereikbaarheid
8,7 Wildlife

Duiken en snorkelen Bali

door Getaway Travel

Duiken en snorkelen is op Bali een absolute aanrader. Vanaf het plaatsje Sanur in in het zuiden van Bali kun je duiken bij Nusa Lembogan. Rond het eiland zijn fantastische duik- en snorkellocaties. Het rif is hier nog grotendeels intact en er zijn veel grote zeedieren, zoals schildpadden, reuzenmanta's en zonvissen.

Nusa Lembongan

Bij Nusa Lembogan ligt ook de Ceningan muur, één van de diepste natuurlijke kanalen ter wereld waar allerlei vissoorten op af komen. Bij Sanur kun je trouwens ook duiken, maar hoewel het visaanbod groot is, is het niet de mooiste locatie. Als je pas een duikcursus hebt afgerond of je hebt al een tijdje niet meer gedoken, dan is dit wel weer een fijne oefenspot.

ZELF NAAR Bali?

Bekijk alle 153 reizen naar Bali

In het oosten van Bali kun je bij Padangbai veel verschillende koraalsoorten zien, daarnaast zijn hier veel haaien en schildpadden. In de buurt van Padangbai ligt ook het populaire duikplaatsje Candidasa. Vooral voor de ervaren duiker is dit door de pure drop-off een uitdaging. De koraalriffen zijn steil en de stromingen sterk, een onvergetelijke duikervaring.

Liberty

Aan de noordoostkust van Bali ligt het kleine dorpje Tulamben. Het dorpje ziet er misschien niet al te uitnodigend uit, maar onderwater staat je een unieke ervaring te wachten. Dertig meter van de kust ligt een vrachtschip dat nog stamt uit de Eerste Wereldoorlog, de Liberty.

Het vrachtschip is op 11 januari 1942 tot zinken gebracht door Japanse torpedo's. In het verleden is tevergeefs geprobeerd het wrak te lichten. Eigenlijk lag de liberty een stuk dichter bij de kust, maar door de uitbarsting van Gunung Agung in 1963 is het opgeschoven naar de huidige locatie. Toch kunnen ook snorkelaars makkelijk naar het wrak toe zwemmen om de honderden fluorkleurige vissen te zien.

Noordwest-Bali

In de wateren van Bali Barat National park in noordwest-Bali vind je ook bijzondere duikspots. Eén van de grote trekpleisters van het park zijn de koraalriffen. Omdat deze koraalriffen ernstig bedreigd werden door vervuiling en destructieve visserijmethodes, worden ze nu beschermd door de Friends of the Reef campagne. In 1998 werden er wel 110 soorten koraal geregistreerd rond de zee in Bali Barat, die behoren tot 18 verschillende koraalfamilies.

Vlak uit de kust van National Park Bali Barat ligt Pulau Menjangan: een klein eiland en een waar duikparadijs. De zachte stroming voert je over en langs de Coral Gardens, een muur van koraal tot wel 40 meter diep. Je wordt meegenomen in een wereld vol kleurig koraal, talloze nemo's, inktvissen en zeepaardjes.

Gilimanuk Bay

Ondanks dat Bali Barat vooral bekend staat om het prachtige 'muurduiken' bij Menjangan, is er in de westelijke punt van het nationale park nog een andere bijzondere duikspot te vinden: Gilimanuk Bay. Het water is hier ijskoud, maar zit vol met zeldzame en bijzondere dieren, zoals 'frogfishes', speciale soorten schorpioenvissen en naaktslakken, en nog veel meer. Wat deze plek vooral bijzonder maakt, is dat je niet duikt boven koraal, maar boven fijn zwart en grijs vulkanisch zand en puin. Rottend hout, sponzen en stukken metaal zijn perfecte plekken voor de vissen om zich in te verstoppen.

Als je hier wil gaan duiken, is het handig om een bootje te huren. Vraag de kapitein dan om je naar de beste duikplekken te brengen. Zo is er een plekje waar de zeldzame, kleurrijke Mandarijnvissen voorkomen. Ook nachtduiken hier zijn zeker een aanrader!

Reizen Bali

Reviews Duiken en snorkelen Bali

Snorkelen Bali (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Rianne Nieuwenhuis op 23 november 2017

Dichtbij het plaatsje Lovina met een bootje naar de snorkelkoralen. Geweldige ervaring en alle kleuren van de onderwaterwereld voorbij zien komen! Nog even een gesprekje gehad met Nemo en verder volop genoten! Alleen het boottochtje ernaartoe was al geweldig.

9,5
10 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Duiken en snorkelen Bali

  • betaalbaar
  • geweldig
  • mooi
  • ervaring

Minpunten Duiken en snorkelen Bali

  • slechte wegen
  • lange rit met te kleine autos
Ultieme tip: Durf en geniet! Hoe dieper je gaat hoe mooier.. smeer je rug wel even in of doe een shirt aan (kleine tip) anders kom je terug als een halve kreeft!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Duiken bij Menjangan, Tulamben en Nusa Lembongan (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Iris Uijttewaal op 20 oktober 2016

Ik heb de afgelopen zomer op drie plekken op Bali gedoken en gesnorkeld: Menjangan eiland, Tulamben en Nusa Lembongan eiland. Deze drie plekken vind je op totaal verschillende plekken, waardoor het er onder water ook heel anders uitziet.
Menjangan eiland ligt in het meest noordwestelijke punt van Bali en is niet zo toeristisch. Vanaf de kust kun je met de boot snorkel- en duiktrips boeken, maar ik koos ervoor om een paar nachten op het beschermde eiland te slapen. De eerste dag stapte ik meteen op de boot om te gaan duiken met een privé instructeur. Eerst gingen we naar de zuidelijke spot van het eiland, waar een soort muur onderwater is vol met prachtig gezond en kleurrijk koraal. Ik had nog nooit zo mooi gedoken! Veel kleine vissen (zoals zeepaardjes) zwommen om en door het koraal en ook de grotten waren indrukwekkend om doorheen te duiken. Aan de andere kant van het eiland heb je meer kans om grote roggen tegen te komen, maar helaas heb ik ze hier niet gezien. Wel weer veel gezond en felgekleurd koraal en grote scholen kleine visjes!
Tulamben is een bekendere duikspot en bevindt zich aan de oostelijke kust van Bali, naast bekend kustplaatsje Amed. Hier bevindt zich de USS Liberty Shipwreck. Super spannend en gaaf om door een gezonken schip te duiken! Ik kwam veel vissen tegen waaronder ook grote roggen en alen. Het schip is niet zo diep, dus iedere (beginnende) duiker kan hier duiken.
Nusa Lembongan is een van de kleine eilandjes op een half uur varen van Bali vandaan, aan de oostelijke kant. Als je op dit paradijsje verblijft kun je makkelijk een boottrip boeken dat langs buureilanden Nusa Ceningan en Nusa Penida gaat, maar dit kan ook vanaf Bali's vaste land worden geregeld. Nusa Lembongan is een perfecte plek om te snorkelen; ondiep water met wel duizenden kleine visjes! Ga naar Manta Point bij Nusa Penida om te snorkelen met Manta Rays, dat vond ik echt super bijzonder om te doen! Er zijn ook veel duikspots te vinden bij deze eilandengroep.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Mooi
7 Bereikbaarheid
8 Wildlife

Pluspunten Duiken en snorkelen Bali

  • goede instructeurs
  • goede prijs/kwaliteit verhouding
  • gevarieerde spots

Minpunten Duiken en snorkelen Bali

  • ver van centraal Bali
  • veel dood koraal
Ultieme tip: Snorkelen bij Manta Point aan de kust van Nusa Penida is een echte must! Best eng als je vanaf de boot kijkt, maar eenmaal in het water is het werkelijk magisch...
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors