Indonesie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Indonesie
Alle bestemmingen Indonesie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Indonesie
Partners Indonesie.nl

liever naar...
tips Indonesie
win Indonesie


Indonesie.nl indonesie.nl  molukken  molukse eilanden indonesie 

Indonesie.nl - Molukse Eilanden

Meer molukken...

De Molukken is rijk aan koraalriffen en mooie stranden. De Banda-archipel is daar een van de vele voorbeelden van. De meeste eilanden zijn bergachtig. Op een aantal eilanden zoals Seram en Ambon kun je nog genieten van ongerepte natuur. Andere eilanden zoals Halmahera zijn getekend door de Tweede Wereldoorlog.

Halmahera

Halmahera is het grootste eiland van de Molukse archipel. Het eiland bestaat uit vier schiereilanden die van elkaar worden gescheiden door brede baaien. Het landschap is zeer bergachtig, waardoor het gebied relatief dun bevolkt is. Het hoogste punt van het eiland vind je op de Gunung Gamkonora, een actieve vulkaan met een hoogte van 1.635 meter.

Er zijn geen grote steden. Alleen op het noordelijke en zuidelijke schiereiland vind je een aantal dorpen en is er sprake van enige infrastructuur. De bevolking is voornamelijk moslim. Het is een mengelmoes van Arabieren, Indiers, Portugezen, Nederlanders en Maleiers. Het eiland heeft veel overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. De Kaobaai in het noorden was tijdens de oorlog een Japanse basis waar meer dan 300 gevechtsvliegtuigen, een aantal bommenwerpers en zo'n 60.000 soldaten waren gestationeerd.

In de laatste fase van de oorlog is deze strijdmacht bijna helemaal weggevaagd door een geallieerde aanval onder leiding van generaal MacArthur. Deze geallieerde operatie vond plaats om de controle over het strategisch gelegen eiland Morotai ten noorden van Halmahera in handen te krijgen.

Morotai is nu nog steeds bezaaid met wrakken uit de Tweede Wereldoorlog. De Japanse soldaten die deze aanval overleefden vluchtten naar de dicht begroeide bossen van het eiland. Volgens de lokale bevolking is er in 1975 nog een Japanse soldaat uit het bos gekomen, die nog niet wist dat de oorlog voorbij was. Behalve vliegtuigwrakken beschikt Halmahera ook over prachtige landschappen en stranden. Een bezoek aan de natuur en de traditionele dorpen is zeker de moeite waard.

Aan de westkust van Halmahera ligt het eiland Ternate. Ooit was Ternate de zetel van een belangrijk koninkrijk dat door de specerijenhandel kon opbloeien. Zowel de Portugezen als de Spanjaarden en Nederlanders wilden hun invloed in het islamitische Ternate uitbreiden. Het oude paleis van de sultan is tegenwoordig een museum. In de omgeving zijn ook de ruines van Europese forten te vinden. Op de heuvel van de vulkaan in het centrum van het eiland staat een enorme kruidnagelboom die 360 jaar oud schijnt te zijn.

Seram

Seram is een van de grootste eilanden van de Molukken. De Molukkers noemen het eiland Nusa Ina wat Moedereiland betekent. Molukkers uit het centrale deel van de Molukken geloven dat hun voorouders hiervandaan komen. Voor de vijftiende eeuw had het eiland handelscontacten met de Javaanse hindoerijken. In 1480 kreeg Ternate meer invloed. De islam werd geintroduceerd. In de zestiende eeuw arriveerden Portugese missionarissen.

In de vroege zeventiende eeuw vestigden de Nederlanders een aantal handelsposten langs de kust. Vanaf 1650 tot aan de Japanse bezetting in 1942 was Ceram in handen van de Nederlanders. Ze namen niet de moeite om landinwaarts de wildernis in te trekken.

De wildernis op Seram is prachtig. Vooral in het centrale deel van het eiland. Daar ligt het Manusela National Park. Waar je kennis kunt maken met een ongerepte natuur. In de bossen komen ruim honderd vogelsoorten voor. Je kunt er ondermeer kakatoes en hoornvogels bewonderen. In de jungle vliegen ook enorme vlinders rond en spinnen die hun webben over de paden hebben gesponnen.

In de jungle liggen een aantal traditionele Alifurudorpen maar hiervoor zul je een lokale gids nodig hebben. Bepaalde Ailfurustammen deden nog niet zo heel lang geleden aan koppensnellen. Over de Bati, een van de zuidelijke bergstammen, gaat het gerucht dat ze kunnen vliegen. Ze worden door veel andere volken gevreesd om hun zwarte magie.

Per boot kun je de Salawairivier opvaren en vanuit het water de jungle bewonderen. Bij het dorp Rumahkai aan de westkust zijn een aantal prachtige watervallen. Seram is echter ook rijk aan mooie stranden waar je heerlijk kunt relaxen en zwemmen. Bij Tanjung Batu Supung, de Stenen Kaap, is een prachtig strand, waar je goed kunt snorkelen. Andere goede duiklocaties in de buurt van Seram zijn de Raja en Sawai-eilanden en Sasuari Sapalewa.

Banda-archipel

Ten zuiden van het eiland Seram ligt de Bandazee, een van de diepste wateren van Indonesie. De zee bereikt daar een diepte van 6.500 meter. In deze zee, die zich helemaal uitstrekt tot Sulawesi, liggen tien koraaleilanden, de Banda-eilanden. De belangrijkste eilanden zijn Banda Besar, Neira en Gunung Api. De eilanden zijn vulkanisch van oorsprong. Banda Besar is het grootste eiland, Neira is het commerciele centrum van de eilanden en op Gunung Api ligt een actieve vulkaan van 658 meter hoog.

De vulkanische grond op de eilanden is zeer vruchtbaar. Daardoor is het gebied rijk aan planten, vruchten, groenten en bomen. In 1512 werden de Banda-eilanden bezet door de Portugezen totdat ze vroeg in de zeventiende eeuw door de Nederlanders eruit werden gegooid. Tot het Britse interregnum in 1811 waren de Nederlanders actief op de eilanden. Naarmate de specerijen ook in andere landen konden worden geproduceerd werd de Banda-archipel minder interessant.

Een van de kleinste Banda-eilanden, Run, was in 1601 van de Britten. In 1667 zou Run aan de Nederlanders overhandigd zijn ruil voor het kleine eiland Manhattan dat later New York zou worden. Bijna alle eilanden zijn omringd door prachtige koraalriffen met een grote variatie aan tropische vissen. Op Neira kun je ook heerlijk eten. Daarnaast vind je een Historisch Museum en een interessant christelijk kerkhof, waar een aantal Nederlanders zijn begraven.

Vanuit Banda Neira kun je een aantal uitstekende duikspots bezoeken. Ze liggen voor de kust van Gunung Api en Pulau Karaka. Je kunt een gemotoriseerde boot huren maar ook zelf een stukje kanoen, wat een stuk goedkoper is. De meeste eilanden beschikken ook over prachtige stranden waar je kunt relaxen. Op een aantal eilanden staan nog gebouwen en ruines uit de koloniale tijd. Als je fit bent kun je de Gunung Api beklimmen. Banda Neira is per vliegtuig vanuit Ambon te bereiken.

De forten Benteng Nassau en Benteng Belgica zijn beide te bezoeken op Banda Neira. Benteng Belgica staat op de top van een heuvel en bereik je na een aardige klim. Rondom het fort staan de locals klaar om een tour te geven. Als je van geschiedenis houdt is dit zeker een aanrader: de levendige details zijn generatie op generatie doorverteld.

Naast het in de jaren 90 gerestaureerde Fort Belgica staat Benteng Nassau er wat vervallen bij. De donkere en vochtige ruimtes geven je de kriebels maar het is indrukwekkend om te zien. Ook het uitzicht is de wandeltocht waard. Vanaf de top zie je de eilanden Banda Besar en Api liggen.

Ambon

Geschiedenis

Het eiland Ambon in Centraal-Molukken was in de veertiende eeuw het centrum van de specerijenhandel. Oorspronkelijk fungeerde het sultanaat van Ternate als tussenpersoon voor de handel tussen Centraal-Molukken en West-Indonesie. Ternate introduceerde de islam in dit gebied.

Maar ook de Javanen hadden nederzettingen aan de noordkust van het eiland. Ondanks dat er op Ambon geen specerijen groeiden was het eiland een belangrijke tussenstop tussen Ternate en de Banda-eilanden.

De Portugezen namen de macht van Ternate over op Ambon en zouden tot 1605 op het eiland verblijven. De Ambonezen kozen de kant van de Nederlanders. Toen het Portugese fort, het huidige Kota Ambon, door de Nederlanders werd aangevallen boden de Portugezen weinig verzet. De Nederlanders bezetten het fort, gaven het de naam Victoria en maakten van Ambon de basis van waaruit ze de specerijenhandel controleerden. De Portugezen hadden tijdens hun verblijf in Ambon weinig invloed op de verschillende koninkrijken op het eiland.

Er was de Spanjaard, Francis Xavier, die door zijn missiewerk in 1546 en 1547 de basis had gelegd voor het christelijke geloof op Ambon. Van 1560 tot 1590 zou het aantal katholieken van 10.000 toenemen naar 60.000 aanhangers. Deze christelijke gemeenschappen zouden het koloniale tijdperk van de Nederlanders overleven. In de Tweede Wereldoorlog werd Kota Ambon gebombardeerd en aangevallen door de Japanners.

Australische troepen hielpen bij de verdediging van Ambon, maar werden verslagen. Australische overlevenden werden in Jappenkampen geplaatst waar velen omkwamen door honger of ziekte. Op Ambon ligt een kerkhof waar de gesneuvelde Australische soldaten begraven zijn.

Bezienswaardigheden

Siwa Lima Museum

Het Siwa Lima Museum is gesticht op 8 november 1973. Het ligt op de heuvel bij Taman Makmur. In het museum vind je een tentoonstelling van Molukse, Indonesische en koloniale voorwerpen, architectuur en kleding. Er zijn etnografische, historische en culturele collecties te vinden. Op een artistieke manier kun je kijken naar culturele voorstellingen en traditionele evenementen. Er zijn interessante souvenirs te koop. Een groot deel van de collectie is afkomstig uit het zuidoosten van de Molukken.

Fort Victoria

Fort Victoria was oorspronkelijk een Portugees fort. Het stamt uit 1575. In 1602 namen de Nederlanders het fort over om vervolgens vanuit Ambon de specerijenhandel te controleren. De enorme muren staan er nog steeds, andere delen van het fort zijn vervallen. Je kunt het fort makkelijk te voet vanuit de benedenstad van Kota Ambon onderzoeken.

Pattimura Monument

Pattimura is de bijnaam van Thomas Matulessy, een Molukker afkomstig van het eiland Sapurua. Hij leidde de opstand tegen de Nederlanders in 1817. Gedurende een aantal maanden was hij succesvol in zijn strijd. Hij slaagde er bijna in het sterke Nederlandse Fort Duurstede in Saparua over te nemen. Pattimura zou door een van de radja's worden verraden en samen met een aantal volgelingen worden uitgeleverd aan de Nederlanders. Nadat zijn berechting werd hij op Ambon geexecuteerd. Pattimura is tegenwoordig een van de nationale helden van Indonesie. Er staat een monument op de plek waar hij aan zijn einde kwam, Jalan Slamet Rijadi vlakbij het Fort Victoria.

Martha Christina Tiahahu Monument

Martha Christina Tiahahu vocht aan de zijde van haar vader, een medestander van Pattimura, tegen de Nederlanders. Nadat haar vader gevangen werd genomen op het eilandje Nusalaut werd hij geexecuteerd. Martha werd naar Java getransporteerd om op de thee- en koffieplantages te werken. Aan boord van het schip weigerde ze het voedsel aan te nemen dat de Nederlanders aanboden.

Op 2 januari 1818 stierf Martha op achttien-jarige leeftijd. Haar lichaam werd in de Bandazee achtergelaten. Martha Tiahahu is tegenwoordig een van de nationale helden van Indonesie. Er is een monument voor haar opgericht bij Karang Panjang. Van daar heb je een prachtig uitzicht over Kota Ambon.

Australisch Monument

Het Australisch Monument is opgericht in 1967 om de Australische soldaat Doolan en alle ongeidentificeerde gevallen Australische soldaten te eren. Doolan was erin geslaagd tijdens de Tweede Wereldoorlog een hoop Japanse soldaten uit te schakelen terwijl zijn medesoldaten zich aan het terugtrekken waren naar het zuiden van Ambon.

De Japanners kwamen echter achter de schuilplaats van Doolan waarop ze hem executeerden. De dorpelingen mochten van de Japanners zijn lijk niet begraven, maar iemand was toch zo vriendelijk en moedig om dat te doen. Zijn overblijfselen werden onder een gandariaboom begraven in Kundamati, waar nu het monument te vinden is.

Tweede Wereldoorlog Begraafplaats

In de buitenwijk Kapahaha Tantui ligt een begraafplaats waar Australische, Nederlandse, Britse en Indiase soldaten begraven liggen. Zij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Molukken en Sulawesi omgekomen. De grond is gedoneerd door de bewoners van Ambon. Vroeger stond op die plek een Japans concentratiekamp waar vooral Australiers werden vastgehouden. Het kerkhof is goed onderhouden. Het is makkelijk met de minibus te bereiken.

Vervoer

Kota Ambon heeft vier belangrijke straten, je kunt je dan ook makkelijk te voet verkennen. Er rijden bemo's en busjes in de stad, waarmee je de luchthaven kan bereiken. In de stad rijden ook becaks rond. Je kunt een taxi of motortaxi nemen als je geen zin hebt om te lopen.

Kei Islands

Zand zo wit als sneeuw en zeewater zo blauw als de hemel... Klinkt dit als jouw tropische droom? Dan zijn de Kei Islands jouw bestemming. Deze eilandengroep, met een oppervlakte van 1438 vierkante kilometer, ligt in het zuidoosten van de Molukken. De Portugezen zouden het de naam Kei gegeven hebben vanwege de steenachtige bodem: ‘kayos’ betekent steen, rots.  De bewoner noemen het Evav Islands.

Zeeschildpadden

De Kei Islands hebben de mooiste eilanden van heel Indonesie. De meest bekende eilanden zijn Kei Besar (grote Kei) en Kei Kecil (kleine Kei). De rest van de eilanden is onder te verdelen in de Tayando-groep en de Kur-groep.

Veel zoogdieren vind je hier niet omdat de eilanden nooit vast hebben gezeten aan de continenten Azië of Australië. Maar er is wel een grote diversiteit aan zeedieren. Zo zwemmen er alleen al zes soorten zeeschildpadden rond dit archipel! Ook vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen.

Kei Kecil

Het vlakke Kei Kecil heeft de meeste bewoners. Hier ligt ook Tual, de hoofdstad van Kei Islands. In de stad zelf zijn niet veel bezienswaardigheden, dus trek het land in of bezoek de kustdorpjes. Trekpleister nummer één is Pasir Panjang. Dit drie kilometer lange strand heeft fijn wit zand, dat tussen je tenen als bloem aanvoelt. Om je het ultieme Bounty-gevoel te geven wordt het strand omlijst door palmbomen met kokosnoten. Blijven slapen kan hier ook in een van de strandhutten.

Natuurlijk is er nog meer moois te vinden op Kei Kecil. Tussen Letvuan en Dian ligt Gua Lian Hawan. Hier kan je heerlijk ronddobberen in een aantal natuurlijke poelen met ijsblauw water. Nog niet afgekoeld? Evu is de bron waar het drinkwater van de Kei Islands vandaan komt. Zwemmen doe je hier in een watergrot tussen het druipsteen. Vanaf Debut vertrekken verschillende ferries naar de andere Kei Islands.

Waan je op een onbewoond eiland op het strand Pasir Panjang. Dit zandoord is drie kilometer lang en ligt op Kei Kecil. Vaak deel je Pasir Panjang met de wilde pelikanen die neerstrijken voor een momentje rust.

Breng na het relaxen een bezoek aan het nabijgelegen Bukit Masbait. Dit monument symboliseert Christus als koning en is geplaatst op een pilaar van tien meter hoog. Het beeld staat op het hoogste punt van het eiland. Terwijl je omhoog wandelt word je vergezeld door de lokale kinderen. Bukit Masbait is namelijk niet alleen een religieus ontmoetingspunt, het is ook de speeltuin van de kids. Vanaf de top heb je uitzicht over de kusten van Kei Kecil. De helderblauwe kleuren van de zee lopen over in de witte stranden.

Kei Besar

Voor de allermooiste vakantiefoto's ga je naar het bergachtige Kei Besar. De pittoreske dorpjes en oogverblindende stranden zullen het goed aan de wand van je woonkamer! Dit eiland is nog authentiek. De locals zijn verbaasd als ze blanken zien en spreken geen Engels. De perfecte plek om je Keiese te oefenen...

Op Kei Besar is Elat de grootste stad en de enige officiële plek waar je kan overnachten. Vooral ten zuiden van Elat vind je mooie stranden, zoals Karkarit. De oostkust is veel ruiger en rotsachtiger, met bergtoppen tot 900 meter hoog.

De Kei Islands hebben een eigen vliegveld. Dit ligt in Langgur op Kei Kecil. Vluchten vertrekken vanaf Ambon. Vanaf het vliegveld kan je en taxi of een busje nemen.

 

Rough Guide Bali en LombokMeer lezen over Indonesie? Bestel dan hier de Nederlandstalige ROUGH GUIDE Bali en Lombok.


terug | home
Meer molukken...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Indonesie.nl leuk op Facebook


Ga je binnenkort op vakantie en heb je een visum nodig? Vraag deze met 15% korting aan via VisumCentrale!
Van Verre… dé specialist in maatreizen naar Indonesie.
Bekijk voor vertrek naar Indonesië de handige gezondheidstips en informatie over gezondheidsrisico’s op gezondopreis.nl
Bouw je eigen Indonesie reis met de reisspecialisten van Indonesieonline.nl
Actieve groepsrondreizen naar Indonesie. Djoser, met oog voor de wereld.
Vaccinaties nodig voor Indonesie? Onze artsen komen bij u thuis: www.thuisvaccinatie.nl
Win een reis naar New York. Doe mee met Het Grote Verre Reizen Onderzoek.
Word lid van onze maandelijkse nieuwsbrief en profiteer van aantrekkelijke Indonesie.nl kortingen.
Op een leuke manier je reis vastleggen? Creëer een persoonlijk reisdagboek met verhalen, foto's en routekaarten!


reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Rain \"si putih\" H.
Thursday, 19 August 2010 (21:19:18)
I was born in Tual ion Jan 20, 1947 as the first Dutch child born on the island...I am looking for anyone that was an adult at that time and can give me a reaction.
tiga serankeh
Sunday, 16 May 2010 (14:13:20)
Hallo,

De tiga serankeh is in de jaren 50 tot stand gekomen door orang seram en orang terselatang, door te doen van ambonezen in de kamp Vucht waar vecht partijen zijn ontstaan en zelfs een baby is overleden en een hand is afgehakt.
Australie, Maluku en Nieuwginea zijn 3 gebroeders, wat betreft de kai eilanden, daar is vroeger duizenden jaren terug een Nene Moyang vanuit seram overgestoken daar naar toe! we horen ook uit hun namen die niet over 1 komen met de bahasa patasiwa. keiezen zijn dus niet gebroeders verbonden met de alifurus maar van 1 nene moyang. wie deze nene Moyang onder weg daar naar toe is tegen gekomen is een geheim.
R Sarwev
Saturday, 03 April 2010 (21:30:42)
Mijn oorspronkelijke kampung Hollat-Ohoikaba op Groot Kei zie ik niet, Langgur op Klein Kei zie ik niet en de kampung van mijn nene Aliyenan en tevens geboorteplaats mijn moeder Aresyenan Atubulda op Jamdena-Tanimbar staat niet op. Graag de topografie van de Kei en Tanimbar eilanden aanpassen. Bedankt
Groetjes, Wakil
Remon Masela
Wednesday, 28 October 2009 (16:49:06)
Ja ja echt waar Maluku Manis maar Atol Nukaha Fordata ja dat breek mn klompen,ja Pastoor je kunt het niet vergelijken met de stranden van Aruba ofzo Seyschellen. Ik ben blij met de verschillende eilandenrijk die we hebben en de flora en de fauna memang ongerept lekker.Ik wens iedereen veel heil en zegen over jullie kampungs,..en als je in de buurt van pulau Masela komen ga er naar toe want het is zo mooooi,.slmtoo
I.J.T Latuny. {Leiden}
Monday, 12 October 2009 (00:05:37)
Het eiland seram is prachtig en de stranden zijn heerlijk rustig bijna geen toeristen.
sendy, amsterdam
Tuesday, 17 February 2009 (13:16:43)
er is ook iemand uit Lateri ? een kleine dorp in ambon eiland.
J@ntje R
Thursday, 29 January 2009 (19:59:47)
Hallo lieve mensen, wie oh wie kan mij vertellen of er vluchten gaan van Manado (Sulawesi) naar Tual (Kei Kecil)

Enzo ja, met welke maatschappij????

Salam dan Hormat.
gelderland
Thursday, 12 June 2008 (20:15:55)
hallo mensen,

Uit onderzoek blijkt dat de lokale bevolking van ambon 75% niet van de alfuren afstammen. maar van chinezen, arabieren, potugezen, duitsers en nederlanders. Het afgelopen 100 jaren zijn daar Javen, buton,makasarnezen bij gekomen.
Verder zijn de aboriginals, Papua, en Ceram (alufuren) gebroeders van 5 zonen. Wie kan mij vertellen over het verband tussen Orang Ceram en orang terselatang? ( tiga serank)
Tnks.
Marco (belanda)
Thursday, 01 November 2007 (22:15:41)
Echt vet wit dat strand van Pasir Panjang, en wat dacht je van de savana cottages op Kei Kecil? Relaxed man....
En dat als belanda die overal boven uit steekt!
Echt tingi
Marco (belanda)
Thursday, 01 November 2007 (22:12:28)
Echt vet wit dat strand van Pasir Panjang, en wat dacht je van de savana cottages op Kei Kecil? Relaxed man....
En dat als belanda die overal boven uit steekt!
Echt tingi
Miss Joany
Saturday, 06 October 2007 (16:08:13)
RMS is Republiek Maluku Selatan. Maar waar is de broederschap? Slecht over elkaar praten?? Respect voor elkaar? Vind ik heel jammer. Ook ik vind dat er alleen over Ambon wordt gepraat. En de overige eilanden dan? Wat is dan RMS? Snap jij er wat van???? Ikke niet.
MTP LEIDEN
Saturday, 26 May 2007 (14:54:57)
Leuke site!

Maar waarom staat Kei er niet op?

SLMT

sarah notenboom
Monday, 14 May 2007 (10:19:48)
Mooie site, alleen ja, over de zuid-oost molukse eilanden idd weinig te vinden...Dat wordt altijd maar vergeten. Kei-kecil, Kei- besar en mijn eigen Tanimbar eilanden (Lamdesar) dat is Zoooooo vet daar..puur! en de mensen op Ambon zijn van origine (heel ver terug dus) ook allemaal van de omliggende eilanden ooit naar daar Ambon gekomen. Dit hebben we ons laten vertellen door een man die een van de weinige oorspronkelijke ambonezen is,(orang asli zoals hij dat noemde). Persoonlijk vind ik de z.o. molukse eilanden waar ik zelf geweest ben de mooiste en de schoonste van Maluku. Ik wil ook nog graag een keer terug, naar de overige eilanden!
Mpt..!! Nistelrode
Tuesday, 27 March 2007 (11:28:57)
Ik ben er weleens geweest. Op Pasir Panjang. Echt relaxed! Ik ga dit jaar weer!
Nazar
Thursday, 15 March 2007 (12:43:26)
Mooie site. Mijn oma en opa komen van Ambon en Timor ik moet er ook een keer heen!
Moos
Friday, 02 February 2007 (11:38:04)
Ik wil dit jaar nog naar Ambon,en ik wou weten of daar veilig is.
Sjorrus
Monday, 18 December 2006 (00:03:41)
Kan iemand mij zeggen of ik tegenwoordig rechtstreeks naar Tual kan vliegen? Ik moet een reis organiseren voor ongeveer 17 mensen (incl. kleine kinderen). Alvast dank voor jullie hulp en informatie!
mtp
Saturday, 23 September 2006 (00:20:09)
Pasir Panjang ja, dat is een van de witste stranden en een van de mooiste!

Saturday, 06 May 2006 (11:11:22)
Ik ben er pas geweest op Kei Besar en kecil en en dat voor de eerste keer en het is ongeloofelijk en ik kan er nu echt er over mee praten.
Het is een echt mooi \"stuk\"continent op die kleine archipel molukken.De omgeving de uitzichten en het \"gevoel\"als je daar bent dat heeft mij en mijn partner heel veel overtoffen. Wij sluiten ons er ook bij aan dat er over deze \"MOOISTE eilanden zeer weinig wordt vermeld en over te vinden is op welke site dan ook!
B. Kasuari
Friday, 31 March 2006 (13:27:32)
Jullie hebben het allemaal over een bepaald eiland wat niet wordt genoemd etc. Maar op deze site is zijn diverse eilanden sowieso in de vergetenheid geraakt. En dit zijn echt niet de minste eilanden. Ik begin: De Babar archipel met Dawelor, Dawera, Dai, Marsela, Babar, Wetan, (Luang). En dan heb je nog Leti, Kisar, Teun, Nila, Serua en nog meer....

En Babar is gewoon te moeilijk voor woorden!
pastoor Peter Koriander
Saturday, 25 March 2006 (19:58:25)
ik ben bijna op alle molukse eilanden geweest. de laatste keer vorige maand nog. alle eilanden heeft natuurlijk haar eigen charme. waar de een wittere stranden heeft dan de ander, hebben andere eilanden andere soorten gebergte. de stranden van de kei-eilanden bv zijn niet meer of minder mooi dan bv op de antillen en de seychellen waar ik ook geweest ben.
er zijn overal op onze wereld mooie ongerepte gebieden.
netty
Tuesday, 24 January 2006 (20:33:16)
Ook ik ben op saparuha geweest. Schitterd eiland waar m\\\'n fam. vandaan komt.
ewav
Saturday, 10 September 2005 (08:29:09)
bezoek de mooie stranden van ohoideertutu, ngilngof (pasir panjang), ohoideerwatun, soinrat
op de kai eilanden, en de mooie natuur van kai besar, en niet te vergeteb n die kleine bounty eilandjes eromheen
op pasir panjang beach heb je accomodaties.
verder ook aan te raden naar Aru tanimbar en wetar te gaan, jammer dat op die eilanden niet op de toerisme zijn ingesteld, maar dat geeft niet, ongerept is mooi
florentino
Saturday, 10 September 2005 (08:02:48)
hallo walter

Als je naar kai of aru wilt gaan, je kan via jakarta of bali met de vliegtuig via Ambon erheen gaan, ook met de pelni boten is ook een optie.
met de vliegtuig gaat tegenwoordig sneller omdat er nu meer binnenlandse maatschappijen erheen gaan,
om aru te bekijkn kan je vanaf de kai eilanden gaan
Alex
Friday, 29 July 2005 (23:53:23)
De molukken bestaat uit meer dan de eiland Ambon. Probeer een goede dwarsdoorsnede van de Molukken te beschrijven.Geheel eens met de vorige schrijfster A Derksen. Uit verhalen en foto.s blijkt dat de stranden van Kei 1 van de mooiste van de Molukken zijn. Maar laten we geen wedstrijd van maken maar genieten van de schoonheid van de Molukken, nu het nog kan..
gr Alex
golly mastail
Friday, 24 June 2005 (16:03:55)
als je in de boeken kijkt waar een van de mooiste stranden ter wereld zijn staat kei ook in de top tien....
Supusepa Woerden
Wednesday, 22 June 2005 (20:56:58)
Ook het eiland Saparua wordt niet genoemd.
Al ben ik wel \\\'ns waar niet objectief, in 4 woorden:
EEN WAANZINNIG
MOOI EILAND!!!
mw.j.m.changoe-renwarin
Friday, 15 April 2005 (14:29:24)
alle eilanden staan erop behalve
mijn ouderlijke eiland staan er niet
op de Kei -eilanden (kleine)
tenggara
Wednesday, 13 April 2005 (17:04:32)
ik sluit me aanbij marly, want de Molukken is groot , maar er wordt nooit over de zuidelijkste eilanden verteld, kai en aru archipel, tanimbar , kisar, wetar, babar, want deze gebied treft je schitterende zandstranden en koraalzeeen, en schitterende atollen, etcetera
Marly Sarkol
Monday, 21 March 2005 (14:51:09)
Waarom zijn de eilanden Kei Kecil en Kei Besar niet vermeld?
Ik ben er 2 keer op vakantie geweest en ook deze eilanden zijn schitterend!!
specialisten Indonesie
rama tours - indonesie  
Rama Tours
De nr. 1 in
reizen op maat
info | website
tel nr (klik)
van verre - indonesie  
Van Verre
Aanrader voor
Reizen op maat
info | website
tel nr (klik)
indonesie <i>online</i> - indonesie  
Indonesie Online
Jouw Indonesie
info | website
tel nr (klik)
djoser - indonesie  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
nbbs reizen - indonesie  
NBBS Reizen
Reizen van nu.
Sinds 1927
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - indonesie  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
hss azië reizen - indonesie  
HSS Azië Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
better places - indonesie  
Better Places
Regel je reis
met locals
info | website
dimsum reizen - indonesie  
Dimsum Reizen
Bijzondere
reizen
info | website
tel nr (klik)
smaragd reizen - indonesie  
Smaragd Reizen
Rondreizen
info | website
tel nr (klik)
selamat jalan - indonesie  
Selamat Jalan
Strand, natuur
en cultuur
info | website
tel nr (klik)
smart indonesie - indonesie  
Smart Indonesie
Reis op
jouw manier!
info | website
tel nr (klik)
balionline - indonesie  
BaliOnline
Je eigen Bali
info | website
tel nr (klik)
pangea travel - indonesie  
PANGEA Travel
Reizen zonder
groep!
info | website
tel nr (klik)
tabula rasa travel - indonesie  
Tabula Rasa Travel
Reizen op maat
info | website
tel nr (klik)
sawadee - indonesie  
Sawadee
Groepsreizen
info | website
tel nr (klik)
indonesie2go - indonesie  
Indonesie2GO
Reizen zoals
jij dat wilt!
info | website
tel nr (klik)
dari-java - indonesie  
Dari-Java
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
snp natuurreizen - indonesie  
SNP Natuurreizen
Reizen, beleven,
ontdekken
info | website
tel nr (klik)
nrv holiday - indonesie  
NRV Holiday
Verre reizen
specialist
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - indonesie  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)
schipholtickets - indonesie  
SchipholTickets
Direct naar de
laagste prijs
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

IDRliever naar...


Partners Indonesie.nl:

© Indonesie.nl