Indonesie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Indonesie
Alle bestemmingen Indonesie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Indonesie
Partners Indonesie.nl

liever naar...
tips Indonesie
win Indonesie


Indonesie.nl indonesie.nl  sumatra  steden sumatra indonesie  medan sumatra indonesie 

Indonesie.nl - Medan op Sumatra

Meer steden sumatra indonesie...

Medan is de hoofdstad van de provincie Noord-Sumatra. Het is een drukke stad waar het verkeer je om de oren raast. De stad heeft echter wel een aantal interessante bezienswaardigheden en in de omgeving van Medan liggen een paar leuke plekken.

Geschiedenis

Het gebied rondom het huidige Medan werd rond 1.000 na Christus bezocht door Arabische, Indiase en Chinese handelaren op zoek naar aromatische boomvloeistoffen. De Aziaten gebruikten deze voor medische doeleinden. In de eeuwen die daarop volgden wisten de handelaren, zeelieden en Islamitische en Maleisische heersers te profiteren van de groeiende winstgevende, internationale handel.

Aan het begin van de zestiende eeuw speelde er een strijd tussen het koninkrijk Aceh en het koninkrijk Deli waar Medan deel van uitmaakte. De strijd werd gevoerd om de rijke natuurlijke bronnen van het achterland.

Aceh zou vroeg in de zeventiende eeuw de strijd van Deli winnen en daarmee zowel de macht over de west- als de oostkust van Sumatra krijgen. De macht van Aceh begint af te nemen na de dood van sultan Iskandar in 1641. De Nederlanders zouden gaandeweg steeds meer invloed krijgen in de regio.

In 1862 begon de ontwikkeling van Medan. De Nederlander Jacob Nienhuys vestigt zich in plaats vanwege het agrarische potentieel. De vulkanische grond is zeer vruchtbaar. Nadat hij erin slaagde om tabak in het gebied te verbouwen volgden veel Europese ondernemingen. Ze vestigen zich in het gebied rondom Medan. De ondernemingen verenigden zich in 1869 in de Deli-maatschappij, wat later een van de grootste koloniale cultuurmaatschappijen zou worden.

Doordat het gebied dunbevolkt was en het verbouwen van tabak enorm arbeidsintensief werden Chinese en Javaanse koelies geronseld. Zij moesten vaak hun hele leven onder benarde omstandigheden op de plantages werken.

In 1890 werd er naast tabak ook rubber, palmolie, sisal en thee verbouwd. De sultans van Deli, Langkat, Serdang en Asahan gaven toestemming voor de ontginning van hen land en werden stinkend rijk. Ze deelden in de opbrengsten van de maatschappij. In 1946 eindigde deze winstgevende handel door de revolutie. Een groot deel van de aristocratie, die als collaborateurs werden beschouwd, werd vermoord.

De sultan heeft tegenwoordig geen politieke macht meer. Na de onafhankelijkheid kwamen er steeds meer Toba Batak in het gebied wonen waardoor de Chinezen, Javanen en Maleisiers niet langer het grootste deel van de bevolking uitmaakten.

Musea

Er zijn een aantal musea in Medan waar je meer over de cultuur en geschiedenis van de regio te weten kunt komen. In het Museum van Noord-Sumatra leer je alles over de cultuur en geschiedenis van de etnische groepen in Noord-Sumatra. In dit provinciale museum vind je veel informatie over Sumatra vanaf de prehistorie tot nu. In het gigantische gebouw is elke etnische groep vertegenwoordigd. Er zijn afbeeldingen van traditioneel geklede koppels op stenen reliefs.

Je kunt ook Arabische grafstenen uit de achtste eeuw na Christus bewonderen. Net als Boeddhistische sculpturen die zijn gevonden onder de grond van Medan's Chinatown. Je vindt het museum bij Jalan H.M. Joni nummer 51.

In het Bukit Kubu Museum kun je verdiepen in de verschillende Sumatraanse stammen en hun leefgewoontes. Het Bukit Barisan Museum is een militair museum dat je kan vinden op de Jalan H. Zainal Arifin nummer 8. Het museum is gewijd aan de patriottische en militaire geschiedenis van Noord-Sumatra. De collectie bestaat uit foto's en wapens uit de Tweede Wereldoorlog, de onafhankelijkheidsstrijd en de Sumatraanse Rebellie van 1958.

Bezienswaardigheden

Mesjid Raya

De Mesjid Raya is de grootste moskee van Sumatra. De moskee is gebouwd in 1906 naar een ontwerp van de Amsterdamse architect A.J. Dingemans. Hij haalde zijn inspiratie uit Marokkaanse en Turkse voorbeelden. Het gebouw beschikt over prachtig gebrandschilderd glas en zwarte koepels. De Italiaanse marmeren zuilen ondersteunen het geheel. In het gebouw staat nog een staande klok, die koningin Wilhelmina cadeau gedaan heeft.

De moskee kun je vinden bij de kruising van Jalan Mesjid Raya en Jalan Sisingamangaraja. Mocht je plannen hebben om de moskee te bezoeken let dan wel op je kleding. Een korte broek en blote schouders zijn uit den boze. Draag conservatieve kleding dan kun je na het uitdoen van je schoenen en het schenken van een kleine gift de moskee naar binnen treden. 

Maimoonpaleis

Het Istana Maimoon is het voormalige paleis van de sultan van Deli. Het paleis ligt op ongeveer 200 meter van de moskee, op Jalan Katamso nummer 66. Het paleis is ontworpen door een Italiaanse architect. Het is voltooid in 1888.

In zijn ontwerp zijn invloeden van de Maleisische oostkust terug te zien. De decoratieve tegels en elegante Moorse gewelven in het gebouw zijn geinspireerd op het Midden-Oosten. In de zalen in Moorse stijl hangen Baccarat-kroonluchters.

De huidige sultan en zijn familie wonen nog in een van de vleugels van het paleis. Voor een kleine toegangsprijs mag je het paleis naar binnen. Binnen kun je een aantal oude foto's bekijken van de vorige sultans in Nederlands officiersuniformen, schilderijen, meubelstukken en wapens uit de koloniale periode. Op islamitische feestdagen komen de creme de la creme van Medan in het paleis op audientie bij de sultan.    

Koloniale gebouwen

In Medan staan nog veel oude gebouwen die stammen uit de koloniale tijd toen de Nederlandse plantages nog big business waren. De meeste koloniale handelsgebouwen vind je langs de Lapangan Merdeka, het oude plein in de koloniale periode en Jalan Jendral Ahmad Yani. Het oude hoofdpostkantoor op de hoek van Jalan Puteri Hijau is nog bijna in de originele staat te bewonderen.

Maar ook de voormalige Witte Societeit (nu Bank Negara), het voormalige handelshuis van rubberexporteur Harrison & Crosfield (nu P.T. Londen Sumatra) en Hotel De Boer (nu Hotel Dharma Deli) in de buurt van Jalan Ahmad Yani zijn het aanzien nog waard. Het voormalige gebouw van de Verenigde Deli Maatschappij vind je vlakbij de Jalan Tembaku Deli. Het pand wordt nu gebruikt door PTP IX, een plantagebedrijf dat in handen van de staat is.   

Vihara Gunung Timur

De Vihara Gunung Timur is de grootste Chinese tempel van Indonesie. In het moderne complex bidden taoisten en boeddhisten.

Ontdek de omgeving

Berastagi

Vlakbij Medan ligt het kleine bergstadje Berastagi. Het stadje ligt op een hoogte van 1300 meter tussen twee vulkanen. De Gunung Sinabung en de Gunung Sibayak. Door de hoogte heerst er een koel en aangenaam klimaat. Het stadje wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis om de twee actieve vulkanen te beklimmen of het Gunung Leuser National Park te bezoeken. De Sinabung ligt het verste weg vanaf Berastagi.

De beste startlocatie voor het beklimmen van de Sinabung is het Karodorp Marinding, dat op een hoogte van 1200 meter ligt. De vulkaan zelf is 2.450 meter hoog en je doet er ongeveer drieenhalf uur over om naar boven te klimmen. Door de vulkanische omgeving is Berastagi rijk aan tropische vruchten en kruiden die je in overvloed kan kopen op de markten.

De fruitmarkt van de stad is erg populair geworden. De prijzen zijn daardoor onwijs gestegen en de lokale bevolking haalt zijn fruit vaak ergens anders vandaan. Elke februari vindt er een fruit- en bloemenfestival plaats. Berastagi is echter ook de culturele hoofdstad van de Karo Batak. Door middel van de architectuur, zang, dans en eeuwenoude rituelen kun je kennis maken met de interessante Batak cultuur.

Orang oetan rehabilitatiecentrum in Bohorok-Bukit Lawang

De orang oetan is een van de meest bedreigde apensoorten van Indonesië. Het dier komt alleen voor op Sumatra en Kalimantan. Orang oetan betekent 'man van het bos'. Vlakbij het kleine stadje Bukit Lawang aan de oostgrens van Het Gunung Leuser National Park ligt het Orang Oetan Rehabilitatiecentrum. Hier worden orang oetans die voorheen in gevangenschap hebben gezeten opgevangen, met het uiteindelijke doel ze weer vrij te laten in de natuur.

Bij nieuwe apen probeert men eerst vast te stellen wat ze hebben overgehouden aan hun gevangenschap. Daarna worden ze in de buurt van het voedingscentrum losgelaten. Belangrijk is dat het contact met de mens tot een minimum wordt beperkt. Als de apen aan de mens gewend raken zal dit ten koste gaan van hun natuurlijke instincten, die ze nodig hebben om in de natuur te overleven.

Als alles goed gaat, gaan ze na verloop van tijd uit zichzelf terug de natuur in om voedsel te zoeken. Het centrum is twee maal per dag geopend voor bezoekers, zodat je langs kunt komen als de apen worden gevoederd. Bukit Lawang ligt 96 kilometer ten noordwesten van Medan.

Tobameer

Na een enorme vulkaanuitbarsting is zo'n 100.000 jaar geleden Danau Toba ontstaan. Danau Toba is het grootste verswatermeer van Zuidoost-Azie. Met een diepte van ruim 450 meter is het ook het diepste meer ter wereld. Het meer, dat een oppervlakte heeft van 1.700 m2, ligt in het centrum van de Toba Batak hooglanden in noordelijk Sumatra. Het wateroppervlak ligt 906 meter boven zeeniveau, in het verleden lag dit zelfs zo'n 150 meter hoger.

In het midden van het meer ligt het eiland Samosir, het culturele en spirituele centrum van de Toba Batak en de favoriete bestemming onder de toeristen. Op Samosir liggen de traditionele Toba Batakdorpjes Simanindo, Ambarita en Tomok. In deze dorpen kun je naast de traditionele huizen van de Toba Batak ook een aantal stenen sculpturen en tombes bewonderen. In het hoogseizoen worden in het museum van Simanindo, voorheen het koningshuis, dagelijks traditionele dansvoorstellingen gegeven.

Samosir kun je bereiken per boot vanaf Parapat, de grootste plaats aan het Tobameer. Vlakbij Samosir ligt het kleine schiereiland Tuk Tuk, hier vind je de grootste concentratie hotels. Het Tobameer kun je via Berastagi bereiken.

Evenementen

Er zijn verschilllende evenementen die jaarlijks in en rondom Medan worden gehouden. Zo vindt elk jaar de Medanbeurs plaats. Een maand lang staat de stad in het teken van de beurs. Alle regio's van de provincie Noord-Sumatra mogen deelnemen. Op deze beurs promoten de verschillende regio's hun producten.

De Maleise Cultuurbeurs wordt ook elk jaar in Medan gehouden. De beurs promoot de Maleise cultuur en tradities. Vanuit Medan kun je naar het Tobameer reizen waar jaarlijks ook diverse evenementen plaatsvinden. Het Tobameerfestival is een groot evenement dat elk jaar rond juli wordt gehouden bij het Tobameer.

De Samosir Solu Bolon Rally is een drakenbotenrally. Het wordt in het Tobameer gehouden. Het Noord-Sumatraanse cultuurfestival wordt altijd in de buurt van het Tobameer gehouden. Er worden sportactiviteiten georganiseerd (o.a. traditionele sporten) en de kunst en cultuur van Noord-Sumatra wordt gepromoot.


Rough Guide Bali en LombokMeer lezen over Indonesie? Bestel dan hier de Nederlandstalige ROUGH GUIDE Bali en Lombok.


terug | home
Meer steden sumatra indonesie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Indonesie.nl leuk op Facebook


Ga je binnenkort op vakantie en heb je een visum nodig? Vraag deze met 15% korting aan via VisumCentrale!
Van Verre… dé specialist in maatreizen naar Indonesie.
Bekijk voor vertrek naar Indonesië de handige gezondheidstips en informatie over gezondheidsrisico’s op gezondopreis.nl
Bouw je eigen Indonesie reis met de reisspecialisten van Indonesieonline.nl
Actieve groepsrondreizen naar Indonesie. Djoser, met oog voor de wereld.
Vaccinaties nodig voor Indonesie? Onze artsen komen bij u thuis: www.thuisvaccinatie.nl
Win een reis naar New York. Doe mee met Het Grote Verre Reizen Onderzoek.
Word lid van onze maandelijkse nieuwsbrief en profiteer van aantrekkelijke Indonesie.nl kortingen.
Op een leuke manier je reis vastleggen? Creëer een persoonlijk reisdagboek met verhalen, foto's en routekaarten!


reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

jan ten h.
Friday, 11 January 2008 (22:08:30)
Leuke beschrijving. Ik had graag wat meer foto`s gezien\\\'
specialisten Indonesie
rama tours - indonesie  
Rama Tours
De nr. 1 in
reizen op maat
info | website
tel nr (klik)
van verre - indonesie  
Van Verre
Aanrader voor
Reizen op maat
info | website
tel nr (klik)
indonesie <i>online</i> - indonesie  
Indonesie Online
Jouw Indonesie
info | website
tel nr (klik)
djoser - indonesie  
Djoser
Met oog voor
de wereld
info | website
tel nr (klik)
nbbs reizen - indonesie  
NBBS Reizen
Reizen van nu.
Sinds 1927
info | website
tel nr (klik)
indonesie2go - indonesie  
Indonesie2GO
Reizen zoals
jij dat wilt!
info | website
tel nr (klik)
sawadee - indonesie  
Sawadee
Groepsreizen
info | website
tel nr (klik)
smaragd reizen - indonesie  
Smaragd Reizen
Rondreizen
info | website
tel nr (klik)
pangea travel - indonesie  
PANGEA Travel
Reizen zonder
groep!
info | website
tel nr (klik)
balionline - indonesie  
BaliOnline
Je eigen Bali
info | website
tel nr (klik)
selamat jalan - indonesie  
Selamat Jalan
Strand, natuur
en cultuur
info | website
tel nr (klik)
dari-java - indonesie  
Dari-Java
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
dimsum reizen - indonesie  
Dimsum Reizen
Bijzondere
reizen
info | website
tel nr (klik)
snp natuurreizen - indonesie  
SNP Natuurreizen
Reizen, beleven,
ontdekken
info | website
tel nr (klik)
smart indonesie - indonesie  
Smart Indonesie
Reis op
jouw manier!
info | website
tel nr (klik)
fox vakanties - indonesie  
FOX Vakanties
Verrereis
specialist
info | website
tel nr (klik)
hss azië reizen - indonesie  
HSS Azië Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
better places - indonesie  
Better Places
Regel je reis
met locals
info | website
tabula rasa travel - indonesie  
Tabula Rasa Travel
Reizen op maat
info | website
tel nr (klik)
nrv holiday - indonesie  
NRV Holiday
Verre reizen
specialist
info | website
tel nr (klik)
de jong intra vakanties - indonesie  
De Jong Intra Vakanties
Verre Reizen
Specialist
info | website
tel nr (klik)
schipholtickets - indonesie  
SchipholTickets
Direct naar de
laagste prijs
info | website
tel nr (klik)Valuta omrekenen

EUR

IDRliever naar...


Partners Indonesie.nl:

© Indonesie.nl