Rock- en krotjokmuziek

Rock- en krotjokmuziek

door Getaway Travel

De krontjongmuziek ontstond in het begin van de 20e eeuw. Deze muziekstijl is een mengelmoes van zowel Portugese als Javaanse muziektradities. Krontjongs zijn vijfsnarige ukeleles die een belangrijke rol spelen in het typische ritme. De krontjong werd voornamelijk aangevuld met gitaar, viool, fluit, percussie en eventueel een cello, contrabas en een zangeres.

Aanvankelijk ging het hier om muziek van de onderklasse maar werd het in de jaren '30 erg populair omdat de Indonesische filmindustrie het voor soundtracks ging gebruiken.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

Indo rock

De popmuziek van Indonesiërs in Nederland word tot Indo rock gedoopt en kent zijn populaire hoogtepunt in de periode 1955 tot 1965. De muziek van verschillende groepen loopt qua karakter sterk uiteen. Het is een mix van diverse muziekstijlen, zoals country, rock, krontjong en Hawaiaanse muziek. Karakteristiek is het zware bassgeluid en het gebruik van veel echo op de gitaren, wat voor die tijd vrij ongewoon was.

Het waren misschien wel de Indo rock- bands zijn die de Rock-'n'-Roll in Nederland introduceerden. Terwijl Nederlandse producers en orkestleiders de Amerikaanse Rock-'n'-Roll (qua spel en tekst aanzienlijk braver) naar het Nederlands aan het vertalen waren, maakte de Indo rock in nachtclubs en andere rokerige ruimtes haar opgang.

Tielman Brothers

De muziek van een groep als de Tielman Brothers is op dat moment even energiek en opwindend als die van hun Amerikaanse collega's. Het wordt Nederlands bekendste Indo rock- band en zelfs de Beatles worden fan van hun muziek. Vanaf het moment dat de beatmuziek zich aandient, wordt hun succes minder, maar als 'allround'- orkest zouden ze nog jaren optreden in Nederland en Duitsland.

Na de Tielman Brothers zijn The Javelins de makers van het meest oorspronkelijke Indo rock- geluid. De groep heeft vooral in Duitsland veel succes, maar treedt ook op in Scandinavië en Israël. Andere Indo rockers in die tijd zijn Danny Angel And The Crescents, Hurricane Rollers, Bintangs, Rein De Vries, The Blue Fighters en The Crazy Rockers. Hoewel in de jaren '50 en '60 de Indo rock op basis van de huidskleur van de muzikanten nog 'indo' wordt genoemd, zien we dat dit in de jaren '70 geen norm meer is.

Ernst Jansz werd als onderdeel van de band Doe Maar begin jaren tachtig een ster zonder dat zijn afkomst daarbij ter sprake kwam. Zo heeft ook de zanger van de band Kane, Dinand Woesthoff, Indisch bloed. Je ziet dat dit op het moment geen effect meer heeft op de categorisering van de band of de muziek.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors