Vijf dingen die je moet weten voor je rondreis door Indonesië

Vijf dingen die je moet weten voor je rondreis door Indonesië

door Elsemieke Land

Tijdens je rondreis door Indonesië wandel je door de groenste rijstvelden, bewonder je de talloze tempels en maak je indrukwekkende trekkingen door de jungle en richting watervallen of beklim je een vulkaan. Tot slot ontspan je nog een paar dagen aan het strand of ontdek je het onderwaterleven tijdens een duik- of snorkeltrip. Dat is Indonesië in een notendop. 

Eén ding is zeker: terwijl je de verschillende kanten van deze archipel ontdekt, maak je hoe dan ook kennis met de Indonesische cultuur, de gewoonten en gebruiken. Om je vakantie in Indonesië zo leuk mogelijk te maken voor jezelf én de Indonesiërs, delen we vijf dingen die je moet weten als je voor het eerst naar dit vreemde land afreist. 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

1. Schrap ‘haast’ uit je woordenboek

Indonesische steden staan bekend om hun chaotische verkeer. In steden als Jakarta, Surabaya en Denpasar scheuren scooters beladen met complete inboedels of gezinnen, gemotoriseerde bajaj’s en niet-gemotoriseerde becaks allemaal door elkaar door de straten. 

Hoewel de Indonesiërs zeer efficiënt gebruik maken van de ruimte op hun vervoersmiddel, resulteert hun lak aan verkeersregels regelmatig in files en opstoppingen. De drukke straten zijn daarom geen plek om haast te hebben. Stel je na aankomst daarom zo snel mogelijk in op het tempo van de Indonesiërs. Ben je in een drukke Indonesische stad en moet je je vliegtuig halen of op tijd verzamelen voor een excursie? Probeer de spits te vermijden en plan ruim de tijd in voor je route van A naar B. 

2. Leer de taal

In Indonesië worden maar liefst 300 lokale taalvormen gebruikt. En hoewel je bij toeristische trekpleisters op Bali, Java of Lombok een heel eind komt met Engels, waarderen Indonesiërs het enorm als je een paar woordjes Bahasa Indonesia spreekt. Vooral wanneer je besluit van de gebaande paden af te gaan, maakt dit je rondreis door Indonesië een stuk makkelijker. 

Leer voor je reis daarom een paar praktische en beleefde woorden in de lokale taal. Denk aan begroetingen, ‘alstublieft’ en ‘dank u wel’. Hier en hier vind je een aantal praktische Indonesische woorden om je op weg te helpen! 

3. Pas je aan de cultuur aan

In Indonesië overheerst op de meeste eilanden de Islam. Bali is hierop een uitzondering. Op het ‘eiland van de duizend tempels’ heeft het Hindoeïsme de overhand. Deze religies brengen een aantal culturele gewoonten met zich mee. Ga hier tijdens je rondreis door Indonesië respectvol mee om en lees je in in de culturele gebruiken

Zorg bijvoorbeeld dat je gepaste kleding draagt. Draag op de Islamitische eilanden in Indonesië, ongeacht het tropische klimaat, kleding die je schouders en knieën bedekken. Wanneer je te bloot gekleed gaat, word je hier echt op aangekeken.

Op het hindoeïstische Bali zijn de kledingregels minder strikt. Zo zijn ze hier bij hotels en stranden meer gewend aan toeristen in bikini of zwembroek. Draag bij het betreden van een tempel in Bali wel een sarong en doe je schoenen uit.

4. Deal met aanhoudingen van de politie

Niet alleen de locals in Indonesië scheuren graag op de scooter over het eiland. Onder reizigers is het huren van een scooter een populaire methode om de verschillende eilanden te verkennen. Het huren van een scooter is op eigen risico. Het gros van de scooters in Indonesië heeft een cilinderinhoud van meer dan 50cc en wordt voor de Nederlandse wet als motor gezien. Zorg daarom voor het juiste internationale (motor)rijbewijs, en een goede reisverzekering. Je wil er liever niet aan denken, maar mocht er iets mis gaan, kan het ontbreken van de juiste papieren of het niet dragen van een helm gevolgen hebben voor je verzekering. Een goede voorbereiding is dus extra belangrijk. Gebruik daarnaast je gezonde verstand in het soms chaotische verkeer. 

Maar hoe goed je ook je best doet, toch heeft de politie in Indonesië de neiging om toeristen op scooters aan te houden. Voor politieagenten is dit een manier om een zakcentje bij te verdienen. Wanneer je de uitgeschreven boete niet direct betaalt, moet je meekomen naar het politiebureau. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. 

Ga jij over Bali, Lombok of Java toeren op de scooter? Stop voor dit soort incidenten een biljet van 50.000 Indonesische roepia in je broekzak. Geef dit zonder je portemonnee verder te laten zien aan de agent. Vaak is dat genoeg om je avontuur in Indonesië te mogen voortzetten. 

5. Onderhandel over prijzen

In Indonesië staan prijzen lang niet altijd vast. Als rijke reiziger betaal je in Indonesië in de meeste gevallen bijvoorbeeld al meer dan de lokale bevolking. 

Gelukkig is afdingen de normaalste zaak van de wereld in dit land. Zorg daarom dat je snel bekend raakt met de prijzen van producten en diensten die je regelmatig gebruikt. Vraag in je hotel wat de normale prijs is van een ritje in een becak of taxi, check in supermarkten wat een flesje water of fruit kost en vraag bij andere reizigers na wat zij hebben betaald voor een gids of een bezoek aan een tempel. Op deze manier heb je een richtlijn voor het afdingen. Spreek bovendien altijd een prijs af voordat je iets koopt of in een taxi stapt. Zo voorkom je dat je (veel) te veel betaalt. 

Heb je deze vijf dingen in je oren geknoopt? Dan ben jij er klaar voor! Bekijk daarom snel het uitgebreide aanbod rondreizen door Indonesië

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors