Top 9 minder bekende pareltjes van de Kleine Soenda-eilanden

Top 9 minder bekende pareltjes van de Kleine Soenda-eilanden

door Frederieke Jansen

Op een zilverwit zandstrand kijk je met een kokosnoot in je hand uit over het helderblauwe water. Een bries waait door je haar en kleurrijke vogels fluiten vrolijk in de groene palmen achter je. Wát een paradijs. Toch jammer dat er overal toeristen zijn die hetzelfde doen als jij en je vakantie in Indonesië verstoren. 

Indonesië is een populair vakantieland. Op Bali, Java en Lombok spoelen de toeristen met bosjes af en aan. Maar wist je dat Indonesië in totaal zo’n 14.572 eilanden telt? En er dus genoeg eilandjes zijn die je wel een privéstrand kunnen bieden? Je moet alleen iets verder kijken dan de bekende namen. Daarom hebben wij negen minder bekende pareltjes voor je op een rij gezet waar je wél tot rust komt en onverstoord vissen en exotische dieren spot. Ga mee op rondreis door Indonesië op de Kleine Soenda-eilanden

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

9. Nusa Lembongan

Net onder Bali ligt een eilandje waar je nog wél slaapt in traditionele strandhutten. Waar je ondanks de toenemende populariteit nog wél rustig van je kokosnoot geniet. En waar je even aan het lawaai ontsnapt. Welkom op Nusa Lembongan.

In slechts dertig minuten brengt de ferry je vanaf Bali naar dit tropische paradijs. Huur als je aankomt meteen een scooter, waarmee je het eiland gemakkelijk verkent. Zo rijd je bijvoorbeeld naar Dream Beach, waar je in de kussens ploft bij bar The Deck. Staar over het heldere water naar bootjes en geniet van de oranje zonsondergang. Of aanschouw hoe de wilde golven tegen de kliffen slaan bij Devil’s Tear.  

8. Nusa Ceningan

Jarenlang kon je vanaf Nusa Lembongan via de smalle gele suspension brug naar haar buur Nusa Ceningan lopen of scooteren. Tragisch genoeg is deze verbinding in 2016 ingestort, waardoor tijdelijk bootjes werden ingezet. De brug is gelukkig herbouwd. Sinds maart 2018 fiets of scooter je dus weer over de brug naar Nusa Ceningan, waar je het rustieke achterland van het eiland ontdekt. 

Fiets naar het zuidwesten van het eiland. Daar kom je Blue Lagoon tegen. Spring van de ruige rotsen het straalblauwe water in voor een verfrissende duik. Fiets je naar het noorden? Ga dan vooral duiken in het kanaal van Ceningan en waan je tussen de kleurrijke koralen, clownvissen, mantaroggen en zeeschildpadden. 

7. Pulau Atauro

Duiken bij Nusa Ceningan geeft je al een magisch beeld van de onderwaterwereld van de Kleine Soenda-eilanden. Maar het water bij Atauro spant de kroon. In 2016 ontdekten wetenschappers hier de grootste waterbiodiversiteit ter wereld. 

Met je snorkelset zwem je aan de westkust bij Beloi tussen wel 643 verschillende onderwaterorganismen, zoals rifvissen, schildpadden en kleurrijke koralen. Wetenschappers ontdekten hier zelfs nieuwe soorten!

6. Pulau Solor

Voor een kijkje in de Indonesische geschiedenis moet je op Solor zijn. Met een klein bootje meer je aan aan de noordkust in de buurt van het dorpje Lamakera. In de 16e eeuw bezetten de Portugezen dit eiland en bouwden er een fort voor hun nieuwe handelsstad. Later is dit overgenomen door de Nederlanders en tot Fort Henricus benoemd. De overblijfselen van het fort bekijk je bij Lamakera.

5. Pulau Lembata

Solor maakt samen met de eilanden Adonara en Lembata deel uit van de vulkanische Solor-archipel. Vanaf Solor vaar richting het oosten naar buurman Lembata, waar je vulkanische spooktocht begint. 

De Ili Api vulkaan is volgens omwonenden sinds 1980 niet meer uitgebarsten, maar spuwt regelmatig huiveringwekkende rookpluimen de lucht in. Halverwege de Ili Ape vulkaan wandel je het verlaten dorp Desa Lama binnen. Niemand kan je vertellen waarom en wanneer dit dorp alleen achter is gelaten. Wil je dit verlaten dorp bezoeken? Vraag dan om toestemming aan de bewoners van Jontana, een dorpje onder Desa Lama. De huidige bevolking hecht nog veel spirituele waarde aan het dorp. Dit komt door de eerbiedwaardige natuur van het dorpje en de heilige erfstukken, zoals moko drums, gongs en olifantslagtanden die in het stof bewaard worden. 

4. Pulau Soemba

Het animisme, de lokale natuurgodsdienst is van grote waarde op de Kleine Soenda-eilanden. Binnen deze godsdienst hebben niet alleen mensen en dieren een ziel en een geest, maar ook planten, stenen, rivieren en natuurlijke fenomenen zoals onweer.

Op het eiland Soemba struin je tussen de traditioneel animistische hutjes. De bewoners wonen tussen kleurrijke totempalen en versierde bomen. Het absolute hoogtepunt van deze traditionele manier van leven is Pasola Festival in februari en maart, waar bewoners te paard gaan en vrolijk versierd tegen elkaar strijden. 

Soemba ligt oostelijk van Java en ten zuiden van Flores. Het is een droog en bergachtig eiland. Maar achter de woeste golven die tegen reusachtige kliffen van de zuidkust opbotsen, houdt zich het helderblauwe meer Lake Weekuri schuil. Neem een duik en drijf relaxed een rondje tussen de rotsen. Door gaten in de rotspartijen stroomt zeewater voortdurend het meer in en uit. De combinatie van zoet en zout water heeft een uniek ecosysteem gecreëerd. Snorkelen maar!

3. Pulau Alor

Of wat dacht je van scubaduiken? Met een enorme fles zuurstof duik je het straalblauwe water in en verken je samen met een gids de verborgen onderwatergrotten van het ietwat toeristische Alor. 

Niet alleen de onderwaterwereld van Alor is adembenemend, ook het landelijke dagelijkse leven is uniek. Op Alor bevinden zich namelijk warmwaterbronnen waar de bevolking met hun vis of ander voedsel naartoe gaat om het te koken en te bereiden. Het is leuk om dit zelf te ervaren door een kijkje te nemen bij een van deze bronnen, zoals de Tuti Hot Water Spring. 

2. Pulau Pantar

Een speedbootje brengt je verder naar het westen. Je komt aan op Pantar. Dit pareltje staat bekend om een heel ander soort zeedieren: dolfijnen. 

Wil jij deze dieren van heel dichtbij zijn? Op het eiland boek je een tour, waarbij een gids je naar de dieren toebrengt. Spring in het water en zwem met deze vrolijke flippers mee. En probeer ze maar eens bij te houden. 

Maar het is ook leuk om het eiland te ontdekken. Beklim bijvoorbeeld naar de 1318 meter hoogte top van Puncak Topaki. Of hike naar de nog actieve vulkaan Sirung. Vanuit het nabijgelegen dorpje Kakamauta wandel je gemakkelijk naar de kraterrand, waar het kratermeer van Sirung op je wacht.  

1. Palau Moyo

Natuurliefhebbers zitten goed op Moyo. Op dit ongerepte eiland wonen slechts duizend mensen verspreid over een klein aantal dorpen. Verder springen er vooral wilde dieren rond. Dus kijk niet raar op als je opeens makaken voorbij ziet slingeren of de vleermuizen om je oren fladderen. 

Om optimaal van de natuur te genieten, bezoek je het Nationaal Moyo Island Hunting Park dat tweederde van het eiland bezet. Hier ga je op avontuur om de exotische wilde landdieren te spotten en zwem je tussen bruisende watervallen, zoals de Mata Jitu-waterval. Het is niet de bedoeling dat je hier op de dieren jaagt. Dat is alleen weggelegd voor de lokale bevolking. En hoewel er maar weinig toerisme is op dit eiland, verwelkomt de Moyo bevolking je met een warm hart.

Heb jij ook zin gekregen om deze minder bekende eilanden te ontdekken? Bekijk alle rondreizen naar Indonesië!

Fotocredits: Hongsik Park | Aussie Assault | Kate Dixon | Monica Renata | NeilsPhotography | Wahyudhy Zukara

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors