Indonesie.nl Jouw vakantie naar Indonesië begint hier!

Indonesië, waar ligt dat precies?

door Ellen Halfers

Toen bij mij het plan ontstond om te verhuizen naar Indonesië, kreeg ik vanuit mijn omgeving veel meningen over me heen. Veelal over hoe knap mensen het van me vonden dat ik deze stap ging nemen, maar toch kreeg ik ook twijfelende of zelfs negatieve reacties. Buiten deze meningen kreeg ik vooral van nieuwsgierige mensen veel vragen. Vragen die me vaak een beetje aan het lachen maakten, omdat ze niet altijd even slim waren. Nu weet ik dat deze vragen komen van mensen die totaal geen idee hebben van landen als Indonesië, omdat ze gewoonweg nooit zo ver gereisd hebben. 

Als mensen aan Indonesië denken, denken ze aan Azië. Azië wordt vaak weer geassocieerd met Boeddha, rijst en mensen met spleetogen. Erg stereotyperend en oppervlakkig, want ieder land is totaal anders! Een vraag die ik veel kreeg was of iedereen in Indonesië Boeddhistisch of Hindoeïstisch is. Nou nee, deze geloven komen er wel voor, maar Indonesië is een van de grootste Islamitische landen ter wereld. Ik denk dat deze verwarring ontstaat doordat de meeste toeristen Bali opzoeken en daar de meeste mensen Hindoeïstisch zijn. Het is me zelfs opgevallen dat mensen vaak Bali kennen maar niet weten dat dit een eiland van Indonesië is. Ze benoemen Bali vaak als land. Verder kreeg ik erg vaak de vraag of ze wel internet hebben op Lombok. Ja hoor, dat hebben ze zeker. Hoe denken jullie anders dat ik Facebook gebruik om jullie op de hoogte te houden van mijn avonturen? Een vraag die me nog het meest aan het lachen kreeg was de vraag of ze daar wel wc’s hebben. Ik wist niet eens hoe ik hierop moest antwoorden. Ik hoef in ieder geval niet met een schepje in de bosjes te gaan nee... Er zijn gewoon wc’s, meestal hurktoiletten, maar vaak ook gewoon zit-wc’s. 

Daarnaast kreeg ik ook de vraag of het leren van de taal moeilijk is vanwege al die 'Chinees- achtige tekens'. Het Indonesische alfabet is precies hetzelfde als het Nederlandse. Er zijn alleen een zestal letters dat net wat anders wordt uitgesproken, maar verder is het vanuit het Nederlands juist gemakkelijk om de Indonesische taal te leren! Er zitten zelfs een hoop vanuit het Nederlands verbasterde woorden in de Indonesische woordenschat: handuk, wastafel, kulkas, asbak, stopkontak enzovoorts. 

Verder bestaan er natuurlijk genoeg dingen die anders zijn dan de cultuur die we in Nederland kennen en dat kan nog wel eens vreemd of raar zijn. Zo lopen mensen hier bijvoorbeeld continu op blote voeten of slippers, zelfs als ze in de bouw werken. Of rijd alles wat bij ons op de fiets zit, hier op scooters/motors, tot wel vier of zelfs vijf personen per voertuig! Dit zijn dingen die steeds gewoner worden als je eenmaal eens bent geweest. 

Hopelijk heb ik bij dezen een aantal onduidelijkheden de wereld uit geholpen voor de mensen die nog nooit in Indonesië zijn geweest. Het is een land dat het meer dan waard is eens te bezoeken!

Over Ellen

Mijn naam is Ellen en ik ben 27 jaar. Ik houd van kinderen, dieren, reizen en koffie. 

Toen ik tijdens mijn opleiding in 2013 de kans kreeg om een stage te volbrengen in het buitenland, pakte ik deze kans gelijk! Zonder enige reden werd dit Lombok, Indonesië. Gewoon omdat me dit interessant en leuk leek. Niet wetende dat ik gek zou worden op het land en hier de liefde van mijn leven tegen het lijf zou lopen. Na een lange afstandsrelatie van twee jaar, waarin we beiden naar elkaar toe reisde, besloot ik mijn leven in Nederland achter me te laten en voorgoed te vertrekken naar Lombok. Hier zijn we in september 2015 getrouwd en wonen we nu bijna twee jaar samen. 

Ik ga hier vrijwilligerswerk doen bij een leuke stichting die scholing, onderdak en medische zorg biedt aan kansarme kinderen, genaamd Peduli Anak (letterlijk: kinderopvang). Helemaal zin in!

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl

Sponsors