Traditionele gado gado saus

Traditionele gado gado saus

door Getaway Travel

Als je aan Maureen Mantel vraagt haar lekkerste Indonesische gerecht te maken, dan tovert zij gado gado met haar traditionele, zelfgemaakte saus op tafel. En dat recept deelt ze met ons!

Lees snel hoe je deze saus maakt.

Ingrediënten
1 zak Gado Gado korrels (zak met gele band, te koop bij de toko)
1 grote ui
3 knoflooktenen
Trassi van 1 cm bij 1 cm
5 Kemirinoten
Olie
1 gekneusde dikke stengel sereh (citroengras)
3 cm gekneusde Kencurwortel (alternatief: 1 tl Kentjurpoeder)
1/2 bouillonblok
2 cm santen (kokos), gesneden van de korte kant van het blok

Optioneel: ketjap assin/ ketjap manis (afhankelijk van de smaak), pindakaas, citroensap, bruine suiker of melk

Keukengerei: Cobek (vijzel) of foodprocessor

Bereiding
- ui kleinsnijden en fijnwrijven met Cobek*
- knoflooktenen, trassi en kemirinoten fijnwrijven met Cobek*

* Dit is de traditionele methode, maar tot moes malen in een foodprocessor kan ook

- Olie in de pan doen en smurrie erin en even aanbakken/zweten. Niet bruin laten worden (N.B. vanwege de kemirinoten is dit héél belangrijk, want die zijn rauw namelijkgiftig).
- Halve liter water erbij doen.
- 1 gekneusde dikke stengel sereh erbij doen.
- 1 stuk gekneusde Kencurwortel (Kentjurwortel) van 3 centimeter erin doen. Als je dat niet hebt 1 theelepel Kentjurpoeder erin doen, maar dat is niet zo lekker als verse wortel.
- Een half bouillonblok erbij doen (later proeven of er misschien nog meer bouillonblok bij moet).
- Alles heel zachtjes aan de kook houden alsof je bouillon trekt (ongeveer een kwartier, zodat het goed kan trekken).

Een paar uur wegzetten, zodat de smaak nog verder erin gaat zitten.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

- De bouillon aan de kook brengen en de pindakorrels erbij doen en heel zachtjes aan de kook houden.
- Eventueel warm water erbij doen tot goede dikte van de saus. Vuur zo laag mogelijk houden.
- Santen in fijne stukjes in de saus doen (of een heel klein blikje/pakje, maar niet in een keer, maar proeven of alles er wel in moet).
- Het is heel belangrijk om nu te blijven roeren, anders gaat het schiften.

Proef de saus om te kijken of er misschien bouillonblok, ketjap assin of ketjap manis (afhankelijk van de smaak) of pindakaas bij moet. Als de saus te zout is kun je een klein beetje citroensap erbij doen. Als de saus te pedis (pittig) is, kun je er een klein beetje bruine suiker bij doen.

Als het de volgende dag te dik is kun je er water/melk bij doen tot de saus van juiste dikte is.

Serveer de saus met groenten, witte rijst en kroepoek. Selamat makan!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors