Reviews Indonesië

Reviews Indonesie

8,7
8,9 Algemene ervaring
8,9 Beziens­waardigheden
8,3 Steden of plaatsen
9,0 Locals
8,3 Veilig
9,3 Natuur
8,4 Stranden
8,6 Klimaat
  • Aantal reviews: 472
  • Aantal waarderingen: 270

Droomreizen (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Nelleke De Graaff Guilloud op 01 oktober 2018

Bali Kuta waar je gewelidig kan uitgaan, Ubud om kunstenaars en hun werken te bezoeken. Lombok Senggigi waar je kan genieten van de mooie natuur. Gili Trawangan bied vele duik en snorkel mogelijkheden. Kortom de rondreis waarvan je alleen maar kan dromen.
Water Tempel in Tannah Lot om je te laten zegenen, Balinese dansen, Luwak Coffee Farm.

Pluspunten Indonesie

  • Bevolking is behulpzaam
  • weliswaar tegenbetaling

Minpunten Indonesie

  • Op alles moet je afdingen.
  • alcohol is prijzig
Ultieme tip: Spreek met alles wat je doet van tevoren de prijs af. Ding af, maar houd wel respect.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bezoek aan het goden eiland Bali. (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Charles Riekerk op 14 juli 2018

Het is alweer geloof ik de 15e keer dat we Bali bezochten en in april de eerste keer Jakarta en Lampung ( maar dit is een lang verhaal voor bijzondere aangelegenheid). Het beste is wanneer je in de gelegenheid bent om op de bonnefooi te gaan. Neem wel een betrouwbare chauffeur en maak van tevoren goede afspraken. Betaal NOOIT van tevoren, eventueel alleen de brandstof.

7,1
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
8 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Mooi landschap
  • de cultuur
  • de mensen

Minpunten Indonesie

  • Noem ik niet dat is puur persoonlijk dus ervaar het zelf
  • Wat voor ons/mij een minpunt kan zijn is misschien voor een ander juist een pluspunt
Ultieme tip: Laat alles over je heen komen en geniet. Laat je inenten. Brommers hebben ze daar niet wanneer je wilt rijden moet je een geldig A rijbewijs en een Internationaal rijbewijs.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Veelzijdig I noblesse (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Eddie Bogaert op 12 juli 2018

De onderwaterwereld is fameus, de stranden zijn mooi, de natuur geweldig en de bevolking is ontzettend aardig, vooral op Sulawesi. We waren eerder op Bali, Flores, Lombok en Sulawesi. Ieder gebied heeft zijn eigen charme. In 2018 gaan we op rondreis in Kalimantan.

9,1
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • natuur
  • lieve mensen
  • cultuur
  • onderwaterwereld

Minpunten Indonesie

  • afstand vanuit Nederland
Ultieme tip: Bezoek Sulawesi en vooral vanwege de doden cultuur in Torayaland.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Weer thuis (bezocht in september 2008)

Review geschreven door Marian van der Mijnsbrugge op 14 april 2018

Alle plaatsen zijn prachtig. De langnekvrouwen vond ik heel interessant. Ze vinden het verschrikkelijk en willen er van af, maar al de vrouw een dochter krijgt krijgen die ook ringen om. Nu ze volwassen zijn kunnen ze niet zonder banden. Elk jaar krijgen ze er bij. Ook vond ik het apart om op Bali carnaval mee te maken.

9,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat
Ultieme tip: Wij hebben gegeten op een terrein waar vanuit caravan eten wordt verkocht. Dit was heel erg lekker eten waarde lokale bevolking ook at. Je zag er ook geen toeristen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Weg dromen op Bali (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Melvin Boes op 06 maart 2018

Eindelijk na jaren van dromen, kon ik eindelijk me droom waar maken. Ik ging afgelopen November naar Bali. Een mooie aanbieding met de KLM, kon ik niet laten liggen. Ik had een hotel geboekt in Tuban. Dat ligt op een kuch af, van het levendige Kuta. Op de eerste avond een beetje rond gelopen, nog wat gegeten en toen op bed geploft. Met het eerste ontbijt achter de kiezen en ging ik op pad. Eerst een simcard gehaald, enorm opgelicht maar goed. Alles beetje bekeken, heerlijk over het strand gelopen en vooral lieve mensen ontmoet. De warmte van de mensen in Indonesie, kom je niet vaak tegen. Iedereen groet je!, bied je transport aan of lacht naar je. Na 2 dagen gerelaxt te hebben, ging ik op pad met me gids Edy...inmiddels noemt die me broer en appen we bijna elke dag. Ik had hem een lijstje geappt wat ik wilde zien, en hij heeft een dag progamma gemaakt.
Ik heb nog nooit zulke mooie plekken gezien, en wist niet eens dat het allemaal op Bali was. De rijstvelden, de tempels, de fantastische mooie stranden(Pantawa beach vind ik de allermooiste). Ook ben ik nog naar Jogyakarta geweest met LyonAir. Een super maatschappij.(Indonesische maatschappijen vliegen niet echt op tijd). En een paar mooie plekjes gezien. De allermooiste plek, waar je een waterval kan zien is hij Sekumpul. Dat is een paar uur rijden vanaf Kuta. Je loopt door de jungle, een super lange trap af(geen roltrap;)) maar het is echt de moeite waard. Neem aub genoeg water mee. De laatste avond nog gegeten in Jimbaran. Super restaurant!! Gidsen hebben daar een contract!!!! Helaas op de laatste dag werden alle vluchten van KLM geannuleerd, dus konden we niet weg. En zijn we in Nusa Dua verbleven dat is het duurste gedeelte van Bali, qua hotels en restaurants. Mensen als je naar Bali wilt, het is lang vliegen, maar het is zeker de moeite waard. Me volgende reis naar Bali is al geboekt. Dit keer ga ik met Qatar Airways. Als je 1 maal op Bali bent geweest, ga houden van dat eiland en alle mensen die waar wonen..

9,8
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • super gastvrij
  • prachtig land

Minpunten Indonesie

  • Het is ver vliegen
  • de vliegreis is wat duurder
  • het is er soms heel druk
Ultieme tip: Boek een gids, en vraag naar de plekjes waar je normaal zelf nooit zou komen. En geniet van elk moment, dat doen de inwoners daar ook.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Echt een aanrader (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Gunther Scheers op 27 januari 2018

Ik kom al 17 jaar in Indonesië waarvan ik 5 jaar ook effectief gewoond heb daar. Meer bepaald in regio Bima/Dompu op het eiland Sumbawa. Door de jaren ben ik op ontelbare prachtige plaatsjes geweest van Jakarta tot het oosten van Flores. Overal prachtige mensen, natuur, cultuur. Als je de mogelijkheid hebt om af te wijken van alleen het toerisme moet je dit zeker doen. Indonesië heeft nog zeer veel lokale gebruiken die je zeker kan ervaren door simpelweg een iets minder toeristische route te kiezen of te combineren. Bijvoorbeeld: ga naar kleine dorpjes, minder toeristische stranden, zeeën , eilanden of gewoonweg in de stad ga een weggetje in achter de hoofdstraat. De lokale bevolking zal je graag zien komen en groeten. Ikzelf heb nog nooit een bang moment of ervaring moeten meemaken in Indonesië, naar mijn ervaring is het een veilig land. Je gezond verstand gebruik je ten slotte toch altijd. De lokale bevolking zijn hartelijk, warm, vriendelijke en nieuwsgierige mensen die graag ook zullen delen met jou. Een ervaring of gewoon een iets. Top ervaring als je durft, respect de locals en je beleeft een andere en betere reis dan alleen het toerisme. Perfect te combineren in Indonesië.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • diversiteit
  • rust
  • natuur
  • locals
  • luxe
  • lowbudget

Minpunten Indonesie

  • sommige plaatsen te veel plastic
  • op toeristische trekpleister doen locals echt hun best om dit proper te houden
Ultieme tip: Combineer toerisme met het lokale leven en je hebt een top ervaring.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesie 2015 (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Niki Carriere op 31 december 2017

Indonesië is prachtig, prachtige natuur, fantastische lieve mensen en een prachtige cultuur. Met een groep vrienden hebben wij een fantastische reis door een klein deel van Indonesië gemaakt. Wij hebben kunnen genieten van de pracht van Bali waar we onder andere in Canggu en Ubud zijn geweest, maar ook van Lombok met een ontzettend zware maar prachtige tocht over Mount Rinjani waarna we het laatste deel konden genieten van de mooie Gili eilanden.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat
Ultieme tip: Huur een scooter en trek de wijde natuur in, geniet van de mooie rijstvelden en ontmoet de mooiste mensen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Gave rondreis, 3 weken: Bali, Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en Lombok (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Marieke Boersma op 31 december 2017

Wat een mooie, ontspannen, culturele plekken op Bali en de omliggende eilanden zoals Nusa Lembongan, Nusa Ceningan. Relaxen op het strand, fietsen door de rijstvelden in Ubud, prachtige tempels ontdekken op de scooter, straatfeesten met de locals, surfen, prachtige watervallen, vulkaan, natuur warmtebronnen en heerlijke warungs waar je kan dineren en het leuke hippie stadje Canggu met leuke lokale markten. Daarnaast wat een lieve mensen, overal een warm ontvangst. Wilde dieren gezien apen, slangen en schildpadden en ga zo maar door. Kortom een mooie combinatiereis met van alles wat en voor ieder wat wils.☺

Pluspunten Indonesie

  • lieve locals
  • mooie eilanden
  • heerlijk eten
  • betaalbaar
  • mooie natuur

Minpunten Indonesie

  • sommige plekken zijn te toeristisch
Ultieme tip: Onze ultieme tip nu net nog kan en voordat het te toeristisch wordt! Ga naar de eilandjes Nusa Lembongan/Nusa Ceningan hier waan je je echt in het paradijs en niet te toeristisch!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Tropisch paradijs (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Dave Helderman op 31 december 2017

Indonesië is een bestemming die nooit verveeld; adembenemende natuur, lieve gastvrije mensen, heerlijk eten, zeer betaalbaar en perfect weer. Natuurlijk Bali, Nusa Lembongan, Lombok en Java maar ook de schatten in het uiterste oosten zijn een must do voor de wat meer doorgewinterde reiziger.
Of je gaat voor cultuur, watersport, natuur of een combinatie: Indonesia's tot it all!

8,5
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • goedkoop
  • aardige mensen
  • natuur
  • eten
  • watersportparadijs

Minpunten Indonesie

  • benauwd in regenseizoen
Ultieme tip: Wijk af van geijkte routes met een lokale chauffeur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Top bestemming! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Yalck Roos-Eysbouts op 31 december 2017

Mooie bestemming. Gevarieerd. Prachtige natuur en lieve gastvrije mensen!
Of je nu gaat duiken, wilt hiken door de natuur, of op zoek bent naar mooi cultureel erfgoed of gewoon een mooi eiland. Indonesië kan het bieden.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Kalimantan en Sumatra!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sumatra Java Bali! (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Aniies Dandan op 31 december 2017

Wanneer er een een reis naar Indonesië wordt gepland, is Sumatra een MUST! Wat een geweldig mooi land met een ontzettend vriendelijke bevolking! Op Sumatra ga je terug in de tijd! Dorpjes zonder elektriciteit en stromend water, maar de mensen daar lijken gelukkiger te zijn dan wij ons voor kunnen stellen! Op Java is de Bromo vulkaan een vette aanrader! Want een beleving om op een actieve vulkaan te staan. Bali: ontzettend toeristisch! Maar de Rice Terrace in Ubud, Tanah lot en het strand zijn een vette must! Bali is de ultieme locatie om na 3 weken intensief gereisd te hebben te relaxen! Cocktails, live muziek, goed eten, geweldige locals en adembenemende uitzichten!

Pluspunten Indonesie

  • Super vriendelijke locals
  • Adembenemend mooi
  • Ontzettend betaalbaar

Minpunten Indonesie

  • Drukke wegen op Java en Sumatra
  • Reis kan als intensief worden ervaren
Ultieme tip: Java: Jogjakarta! Sumatra: Tobameer! Bali: Sanur, ontbijt/lunch/diner: Earring baby monkey!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesië (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Brechtje Vd heijden op 31 december 2017

Mooi land, ben er in okt 2016 geweest. Het was mijn eerste solo reis. Van Bali naar Lombok en daarna naar Java gereisd. Makkelijk te reizen zeker als vrouw alleen! Aanrader beklim de Rinjani 3726. Geweldig en prachtig uitzicht: een ervaring die je mee neemt voor de rest van je leven!

Pluspunten Indonesie

  • Veilig
  • Vrouwvriendelijk
  • Prima soloreis

Minpunten Indonesie

  • Groeiend toerisme
Ultieme tip: Rinjani klim. Je komt met jezelf in gevecht doordat je denkt ik kan het niet. Maar als je daar aan de top staat en de zon ziet opkomen is het zeker de moeite waard
Aangeraden voor: Backpackers

Back to the roots (bezocht in juli 2012)

Review geschreven door Hans Angenent op 30 december 2017

Indonesië, land van mooie herinneringen. Nu op uitnodiging van een indonesische vriend die ik in 1982 ontmoet heb in Malang. We vonden elkaar opeens terug in Groningen, waarna hij een paar jaar bij mijn ouders introk. Nu heeft hij een eigen reisorganisatie in Jakarta en LA. Hij nam ons mee naar Bandung, Jogja en Solo. We hebben alle toeristische trekpleisters bezocht. Soms opgaand in de menigte, soms onderdeel van het spektakel rondom mijn Afrikaanse vrouw, die in velerlei familiealbums een plek heeft gekregen. Elke keer als ik naar Indonesië ga, gaf mijn moeder me een opdracht. Nu moest ik de Tangkuban Prahu groeten, de berg waar ze als kind zijnde altijd op uit keek, tot die nacht dat ze in stilte moesten vluchten.

Pluspunten Indonesie

  • Goedkoop
Ultieme tip: Met een busje Java over, op je eigen ritme. Geef je over aan de elastische tijd en geniet van het land, haar schoonheid en rijkdom.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesië waar de vissen kunnen zwemmen, vliegen en lopen! (bezocht in februari 2012)

Review geschreven door Johannes Terpstra op 30 december 2017

Papua, Arfak mountain om nooit te vergeten. Komodo Island met zijn varanen, indrukwekkend. Lombok ,aardige mensen. Sumatra, overweldigend natuur. Ik houd gewoon van dat land met zijn vriendelijke bevolking.

Pluspunten Indonesie

  • open minded
Ultieme tip: Neem de tijd, bezoek niet te veel plaatsen in een vakantie, maar blijf wat langer op een plaats.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesië ongelooflijk en bijzonder mooi land (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Paul Pelupessy op 13 december 2017

Wil je Indonesië begrijpen moet je de tijd nemen en met de bevolking omgaan. Door de vele gebruiken in de verschillende delen van het land is een kleine woordenschat reeds voldoende om je te redden. Als bezoeker is een bescheiden opstelling begrip en respect een goede instelling. Vooral als je van al het moois wilt genieten. Taalgebruik wordt dan ook niet kwalijk genomen. Godsdienst neemt een centrale plaats in hun leven.Het grootste is de islam die over het algemeen vrij tolerant is. Natuurlijk zijn er gebieden waar zeer conservatieven de dienst bepalen. westerse denkbeelden zullen ze niet accepteren. Uit beleefdheid en gastvrijheid accepteren ze het wel van de westerling zolang je ze in hun waarde laat. En niet probeert hun gebruiken te verstoren en of te provoceren. De Indonesiër is een trots bescheiden en zeer gevoelig en geduldig in de omgang. Maar net als ieder mens zullen ze niet meteen kenbaar maken als je hun krenkt. Gastvrijheid en vriendschap staan hoog in hun vaandel. Vaak kijkt men met bewondering of afschuw op naar alle geneugten en vrijheid van de westerse wereld. Men weet ook dat de vakantie van de westerling in Indonesië jaren loon voor de Indonesiër persoonlijk kost. Loop dan ook nooit te koop met je geld. Je maakt makkelijk vriendschap maar laat hun ook genieten van de gastvrijheid die je ervaart. Zo doende zal je vakantie in Indonesië ideaal worden en voor herhaling vatbaar zijn. En zal je vrienden voor het leven vinden.

Ultieme tip: Maak gebruik van de plaatselijke voorzieningen en van de plaatselijke bevolking. Ik zelf heb de nodige contacten kunnen maken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zonnige kerst (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Elcke De Jonge op 12 december 2017

Ik was nog nooit op vakantie geweest in december, maar wat was dit leuk. Normaal is het koud en vind je het normaal dat iedereen dan een kerstmis op heeft en er overal kerstbomen staan maar dit maakte het allemaal wel heel bijzonder. De zon scheen elke dag en je kon gewoon in je jurkje lopen in december. Daarbij was het toch speciaal om te zien hoe zo’n land om ging met kerst, overal stonden kerstbomen en iedereen liep in die hitte met een kerstmis. Het was te leuk om te zien.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • speciaal
  • mooi

Minpunten Indonesie

  • veel toeristen
  • sommige plekken minder schoon
Ultieme tip: Naast de echte lokale restaurantjes heb je ook modernere tentjes, zoals Crumb en coaster in Kuta.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vakantie met mijn beste vriend in mijn thuisland (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Andreas Blanksma op 10 december 2017

Een bijna vierweekse vakantie met mijn beste vriend, in Indonesië. Rondreis in Java en Bali incl. Nusa Lembongan. Na aangekomen te zijn in Jakarta had ik een aansluitende vlucht naar Yogyakarta alwaar mijn beste vriend Sjef mij is komen ophalen, hij was namelijk al een dag eerder daar. Bij het guesthouse aangekomen hebben we een planning gemaakt voor de verdere reis, Malang terug naar Yogyakarta dan Bali en Nusa Lembongan. In Yogyakarta voel ik me thuis, mijn voorouders komen uit de regio en zodoende wil ik er toch altijd vertoeven. We hebben geleefd als de inheemsen wat gewoon geweldig is. De reis naar Malang was voor mij erg zwaar, ik had een beginnende longontsteking, maar wilde het toch doen omdat het de geboorteplaats is van mijn oma. In de buurt een paar tempels bezocht en een week daar gebleven. Toen met een nachtbus terug naar Yogyakarta en daar nog een paar dagen gebleven en een binnenlandse vlucht naar Bali geboekt. Met Sjef voor een dag op de motor, Goa gajah bezichtigd en Tanah Lot en veel geshopt in de nieuwe mall beachwalk.

Pluspunten Indonesie

  • lekker en goedkoop eten
Ultieme tip: Neem vooraf de tijd om je te informeren over land taal en gedragsregels, des te leuker is jullie vakantie, beetje aanpassen helpt!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Flores Island (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Suci Lukitaningdyah op 10 december 2017

This time in Indonesia, we spent time in Flores Islands for few days. Flores lsland is famous for its nearby tourist destination, the Komodo Island. The boat trip from Flores to Komodo and surrounding islands take max. fours hours. You can rent the whole boat or join day trip which includes snorkeling and lunch. The sea is very calm, clean and warm. It's very suitable for snorkeling and diving. Some of beautiful snorkeling spots are Bidadari Island, Kanawa Island and Kelor Island. People there are friendly and helpful. Food and accommodations there are cheaper and simpler than in Bali.

8,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
6 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • friendly people
  • fantastic food
  • georgeous country
  • warm weather

Minpunten Indonesie

  • traffic jam
  • a bit dirty
  • unorganized
Ultieme tip: Use sunscreen and anti mosquito lotion. Choose Indonesian food rather than modified western food. Be friendly to locals, they will like to help. Have fun.
Aangeraden voor: Gezinnen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Gewoon geweldig (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Thalita Reijntjes op 10 december 2017

Indonesië is een land waar je, je eigen welkom voelt. Een land met passie, liefde en geuren. Een super mooie cultuur en natuur. Een land wat je pakt en ooit nog terug gaat. Want dat ga ik ook ooit weer doen.

Pluspunten Indonesie

  • locals
  • cultuur
  • landschap

Minpunten Indonesie

  • soms te druk
Ultieme tip: Mount Bromo met de zonsopgang.
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis door Java en Bali (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Wilma Demmer op 10 december 2017

Ik ben begonnen in Jakarta. Vond ik persoonlijk niet zo fijn. Voelde mij er als vrouw alleen niet altijd even fijn. Naarmate ik verder reisde was het prima. Mooie tochten gemaakt. Bali vond ik erg mooi, vooral Ubud en omgeving. De oostkust viel wat tegen. Het zuiden daarentegen is prachtig. Reizen per trein is goed te doen. Houd er rekening mee dat je van te voren moet reserveren. Wat soms wat lastig kan zijn maar wat het wel veilig maakt.

Pluspunten Indonesie

  • openbaar vervoer
  • je kunt het zo duur of goedkoop maken naar wens

Minpunten Indonesie

  • Java
  • Jakarta
  • geen fijne sfeer
  • hoewel dat persoonlijk is
Ultieme tip: Ubud heeft alles.
Aangeraden voor: Backpackers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Herinneringen van vroeger (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door van Kooperen Dorien op 10 december 2017

Terug naar het eiland waar mijn moeder geboren is. In 1950 heeft zij met het gezin moeten vluchten. In een dun jurkje kwam zij in november in Nederland aan. Alles was vreemd. Voor hun en voor de Nederlanders.

Ultieme tip: Wij hadden een privechauffeur en zij hebben ons alles laten zien. Ik zou het weer doen.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Heel mooi en hele lieve mensen (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door belinda van der woude op 10 december 2017

Heel mooi maar wij hadden de pech dat we een dag vertraging hadden en zo snel maar onze groep moeten alles ging snel snel zodat we te weinig hebben gezien toch maar een keer over doen om meer te zien van het mooie land.

Minpunten Indonesie

  • geen
Ultieme tip: rondreis maken om veel te zien van het mooie land
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Familiebezoek Molukken (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Els Hitipeuw-Mastenbroek op 10 december 2017

Op het eiland Saparua ga je back to basic. We gaan naar familie in de Kampong Ihamahu. Het lijkt of de tijd daar heeft stilgestaan. En als je dan thuiskomt in Nederland, dan waardeer je weer de luxe die je hebt.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Aardige mensen
  • Goedkoop
  • Prachtig
  • Heerlijk eten

Minpunten Indonesie

  • Lange vliegreis
Ultieme tip: Ga eens een keer naar de Molukken. Daar zie je een heel ander Indonesië.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesie, Bali en Amed (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Maaike van Riesen op 10 december 2017

Amed was voor mij een prachtige ervaring op Bali. Niet direct de meest bekende plaats, maar met prachtig uitzicht op de vulkaan Agung, steenstranden en super om te snorkelen en of te duiken. Zonsop-en ondergang om nooit te vergeten. Absolute aanrader is om met een lokale visser de vroege ochtend mee te gaan vissen!

Pluspunten Indonesie

  • eten
  • klimaat
  • natuur
Ultieme tip: Maak geen planning en volg je hart!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Paradijs op aarde (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Nina J op 10 december 2017

Indonesia; ga het zelf beleven en proeven. De cultuur, vriendelijke mensen en lekker eten & drinken. Bali - Karma Kandara Beach (private beach als je veel geld te besteden hebt) of Dreamland beach ook een aanrader. Wil je meer natuur en weinig toeristen zien, maar meer onder locals (6 uur vliegen vanaf Jakarta; Papua ..mooiste natuurgebieden ooit!

Pluspunten Indonesie

  • Vriendelijke mensen
  • Goedkoop
  • Lekker eten
  • Mooi weer
  • Cultuur
  • Mooie natuurgebieden

Minpunten Indonesie

  • Voor mij geen minpunten
Ultieme tip: Blue Bird Taxi of Uber.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

10 dagen in de waanzinnige jungle van Sumatra en gereisd over het prachtige Java (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door zoë van breda op 10 december 2017

De jungle van Sumatra rondom Bukit Lawang is prachtig. Ik heb hier vrijwilligerswerk gedaan en zag elke dag wilde orang oetans en veel andere dieren! Zeker een aanrader, echt uniek om te zien. Verder heb ik het eiland op Tobameer bezocht, Pulau Samosir, super mooi! We zijn met een scooter het eiland rond geweest. Ze hebben speciale houten huizen op het eiland, erg indrukwekkend om te zien! En mooie watervallen. Er heerst een relaxte sfeer op het eiland en ik heb er heerlijke vis gegeten.
Op Java heb ik iets meer rondgereisd en heb daar super mooie dingen gezien, waaronder Borobodur, vulkaan Bromo, mooie rijstvelden, het leuke stadje Jogyakarta en Jakarta. Super aardige mensen ontmoet en heerlijk gegeten! Ik ga zeker nog een paar keer terug naar Indonesië!

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • aardige locals
  • gevarieerd
  • mooie natuur
  • veel bezienswaardigheden

Minpunten Indonesie

  • veel toeristen
  • regenseizoen
  • soms moeilijke bereikbaarheid
Ultieme tip: Maak contact met de lokale bevolking, leer ze kennen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Padang Padang vibes (bezocht in maart 2014)

Review geschreven door Joyce Tentij op 08 december 2017

Padang Padang Beach. Na een korte klim naar beneden, omringt door gulzige apen bereik je een mooi strand genaamd Padang Padang. Het is een mooie plek om te surfen, maar ook om heerlijk met je handdoekje een plekje op het strand te kiezen en te genieten van het heerlijke uitzicht. Ook de zonsondergang is prachtig hier!

Pluspunten Indonesie

  • aardige locals
  • heerlijk eten
  • cultuur
  • natuur

Minpunten Indonesie

  • bali is toeristisch
Ultieme tip: Bezoek ook andere eilanden naast Bali
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Bali, Lombok, Komodo eilanden en Gili-eilanden (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Jennifer Budding op 07 december 2017

Indonesië stond hoog op mijn bucketlist, omdat ik zelf half-Indisch ben. Dit jaar ben ik samen met mijn vriend geweest en het was absoluut prachtig. De cultuur, de mensen, de natuur, in een woord GEWELDIG. Wij waren wel snel het eten zat doordat wij 5 dagen op een boot iedere dag, drie keer per dag hetzelfde aten. Achteraf vind ik dit wel jammer.

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • locals zijn aardig
  • natuur is beeldschoon
  • betaalbaar dus geschikt voor budgetreizen
  • maar luxe is ook geen probleem!

Minpunten Indonesie

  • het is druk op de weg en chaotisch
  • de straatverkopers
  • soms erg viezig
Ultieme tip: Huur een privé chauffeur voor ongeveer 40/50 euro per dag en ga alle highlights af op je eigen tempo. Of vraag de locals wat leuk is om te doen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

21-daagse rondreis Java en Bali 2013 (bezocht in september 2013)

Review geschreven door Curly P H Huisman-Stolsz op 06 december 2017

Java was een geweldige ervaring. Wij hebben veel meegemaakt. Wij hebben in 4-sterren hotels, maar ook in 1-sterren hotels geslapen. Ook dit moet je ervaren. De Indonesiërs op Java zijn zeer netjes en je kijkt je ogen uit van al het moois en de schoonheid van dit eiland.
Ook Bali is een heel mooi eiland, maar meer op de toeristen afgestemd. Wij zijn daar in 2015 terug geweest, maar niet als georganiseerde reis. Ook dit is goed bevallen. Gaan zeker nog een keer terug naar Indonesië, maar dan een ander eiland.

Even alles kunnen loslaten. (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Agnes Dame op 06 december 2017

Twee weken op het duikeiland Bunaken geweest. Iedere dag gedoken en het mooiste onderwaterwereld ervaren. Ik heb witpunthaaien, zwartpunthaaien, hele grote schildpadden, blauwe zeesterren, Frog vissen en nog veel meer gezien. Het was fantastisch en zo relaxt met lieve mensen om mij heen. Zij boden alle services die je maar kan wensen. Zelfs de avonden waar zang en gitaar aanwezig was. Heerlijk om op terug te kijken en wensen naar een vervolg.

Pluspunten Indonesie

  • super aardige locals
  • prachtige natuur
  • heerlijk eten
  • relaxt kunnen genieten
  • Prachtig weer
  • Warm zeewater

Minpunten Indonesie

  • De reis kost tijd
Ultieme tip: De reis ernaartoe is best lang, maar dat is het land waard. Ga in ieder geval minimaal 2,5 week om optimaal te kunnen genieten van wat het land je kan bieden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

de Bromo (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Lotte van Walstijn op 05 december 2017

Ik ging een vriendinnetje opzoeken die haar liefde achterna ging richting Indonesië. Ik moest toen vervolgens zeker een keer op bezoek gaan om te zien wie en wat haar hart nou had veroverd. We gingen samen op avontuur en zijn samen naar verschillende plekken op Java gegaan, maar het avontuur bij de Bromo was toch wel een hoogtepuntje. Het is zeker een toeristenpleister, maar ook vooral Indonesiers die hun eigen mooie plekjes willen bezoeken. Ik zal deze plek hoe dan ook aanraden aan mensen die Java gaan bezoeken.

Ultieme tip: Ik zou zeker een aantal keer met de trein reizen. Het duurt wel even, maar de uitzichten die je dan hebt zijn onvoorstelbaar en moet je gezien hebben!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magisch Bali en authentiek Lombok (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Manon Koops op 05 december 2017

In september zijn wij naar Bali gevlogen, hier hebben wij 2 weken rondgereisd. 3 jaar geleden ben ik ook op Bali geweest en het viel mij op dat het, vergeleken met toen, ontzettend druk is geworden en dat er steeds meer toeristen vanuit de hele wereld naar Bali komen. Dit is enerzijds heel goed voor de economie, maar ook weer jammer omdat het zo'n mooi, magisch eiland is wat nu overspoeld wordt door toeristen. De kunst is dus om naar de minder toeristische, mooie plekjes van Bali te gaan. Die zijn er gelukkig nog. Wij zijn op Candidasa Beach geweest, hier heb je weinig toeristen en hier zie je nog het echte Bali. Wanneer je verder naar het noorden gaat kom je nog meer van zulke mooie plekjes tegen. De eilanden Nusa Lembongan en Nusa Ceningan in het zuiden blijven prachtig, dat is ook zeker een aanrader om heen te gaan met de boot vanaf Sanur. In Ubud hebben wij een fietstocht gemaakt met Bali Rocky door de rijstvelden en minder bekende dorpjes rondom de Mount Agung. Dit was ook echt fantastisch! De laatste week van onze reis zijn we met de boot naar Gili Air gegaan om hier te genieten van het prachtige bounty eiland. Vanuit Gili Air zijn we naar Lombok gegaan met de speedboot en zijn we in Kuta Lombok verbleven. Lombok is vergeleken met Bali totaal niet toeristisch en grotendeels islamitisch. Waar je in Bali overal tempels tegen komt, heb je in Lombok overal moskeeën. Lombok heeft prachtige natuur en hele mooie stranden, eigenlijk zijn de stranden op Lombok mooier dan die op Bali. Vanuit Lombok kan je naar een aantal onbekende Gili eilanden met de boot, dit zijn Gili Nanggu, Gili Sudak en Gili Kedis. Het hoogtepunt van onze reis was het onbewoonde eilande Gili Kedis. Dit kan je in 3 minuten rond lopen, maar is o zo mooi! Ook Gili Sudak waar je helemaal tot rust kan komen in een van de bungalows, is echt de moeite waard.

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Lekker eten
  • Prachtige natuur
  • Mooie stranden
  • Behulpzame locals in Bali

Minpunten Indonesie

  • Veel toeristen
Ultieme tip: Must do: Ga vanuit Lombok naar de onbekende Gili eilanden: Gili Nanggu, Gili Sudak en Gili Kedis.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Met 4 meiden op avontuur in Indonesië (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Naomi Rader op 05 december 2017

Mijn moeder en vader zijn allebei in Indonesië geboren, dus dit was niet de eerste keer dat ik op reis ging naar Indonesië. Dit keer met 2 vriendinnen en mijn zusje. Onze eerste stop was Bandung, voor een weekje vol met avonturen. We hadden een chauffeur ingehuurd om ons die week rond te rijden. De vulkaan Tangkuban Perahu, de witte krater Kawah Putih en de thee plantages zijn wonderbaarlijk en zeker een bezoekje waard! De Floating Market in Lembang viel een beetje tegen! Het eten was wel lekker, maar het is meer een soort recreatiepark dan een echte culturele markt.

Voor de rest van onze vakantie gingen we naar Bali, om uit te rusten en verder te genieten. Ook hebben we een bootje gepakt naar Gili Trawangan. Toen we terug gingen was er storm op zee, dus moesten we omvaren via Lombok. Dit was niet te doen! We hebben er uiteindelijk zo'n 12 uur over gedaan: eerst met een gammel bootje naar Lombok, daarna met de bus naar het zuiden van Lombok en vanaf daar met de ferry naar Bali. Tip: let op de weersomstandigheden van te voren én ga voor een iets duurder bootje voor een prettigere / veiligere ervaring. Ik heb gehoord dat Bluewater Express aan te raden is!

9,8
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • aardige locals
  • lekker eten
  • goedkoop

Minpunten Indonesie

  • valse beloftes wegens beleefdheid
Ultieme tip: Doe een bezoekje aan Kawah Putih. Onderweg kom je ook waanzinnige andere landschappen tegen: het is een van de mooiste plekken op aarde.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacken Indonesië (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Anouk van Houdt op 05 december 2017

Samen met een vriendin was ik de zomer van 2017 gaan backpacken in Indonesië. Wij waren begonnen in Jakarta en zijn doorgegaan naar Bandung en daarna hebben wij een tour gemaakt door een Green Canyon en een Green Valley, dat was heel erg mooi! Vervolgens doorgereisd naar Yogyakarta en daar hebben wij de bekende tempelcomplexen bezocht. Hierna zijn wij naar de Bromo vulkaan geweest en naar de Ijen Crater. Het vroege opstaan was de moeite waard, want het was er prachtig! Na Java zijn wij naar het zuiden van Bali geweest en onder andere gaan surfen, naar rijstvelden geweest en enorm veel aapjes gezien. Ook het eilandje Nusa Lembongan, wat bij Bali hoort, zeker niet overslaan! Hierna doorgereisd naar de Gili Eilanden en daar gesnorkeld! Wij hebben onze reis geëindigd op Lombok. Wat een prachtig eiland is dat! Daar hebben wij onder andere een Pink Beach bezocht!

9,3
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Nusa Lembongan, Green Valley en Green Canyon.
Aangeraden voor: Backpackers

Prachtig land en prachtige cultuur (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Michael Verkade op 05 december 2017

Wat een geweldig land met geweldige culturen, aardige lokale mensen die heel gastvrij zijn! De landschappen zijn geweldig en de tempels zijn allemaal prachtig. Je kunt overal naar binnen en puur de cultuur proeven van het land.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • landschap
  • locals geweldig
  • makkelijk reizen

Minpunten Indonesie

  • druk
  • vuil
  • armoede
Ultieme tip: Nusa Penida, wat een eiland! Geen local die je raar aankijkt, super behulpzame mensen en bijna geen toeristen. Wat een geweldig, mooi eiland.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi Java (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Pieter van Dee op 05 december 2017

Java, en dan vooral Oost-Java is enorm geschikt voor het bezoek aan Sukamade. Sukamade is bekend om zijn schildpaddenstrand en diverse organisaties boeken daar trips naar toe. Maar er zijn nog 3 andere nationale parken zoals de Kawah Ijen, Baluran en Alas Purwo.

Ultieme tip: Een goede keuze is, wanneer je één van de Nationale Parken op Oost-Java bezoekt, om te logeren in Guesthouse Rumah Senang.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Rondreis Java en Bali (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Leo Kool op 04 december 2017

Groepsrondreis met NRV vakanties.
Indonesië is in vele opzichten, zowel cultureel, historisch en culinair een geweldig land.
Geweldige gastvrije bevolking, schitterende landschappen en heel veel (Nederlands/Indische) historie.
Hoogtepunten op Java zijn: Bandung, Bogor (Buitenzorg), Yogyakarta, Borobodur, Prambanan, de Bromo vulkaan en twee schitterende treinreizen.
Op Bali natuurlijk de vele tempels, Sawa's en mooie stranden.
Dit was een droomvakantie waar we niet over uitgepraat raken.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • gastvrij
  • ,cultuur

Minpunten Indonesie

  • slechte wegen
  • Bali toeristisch
Ultieme tip: Treinreis van Bandung naar Yogyakarta en een bezoek aan de Bromo vulkaan.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch Indonesië (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Denise ter Beek op 04 december 2017

Indonesië is een fantastische reisbestemming voor als je van verrukkelijk eten, mooie natuur, cultuur en avontuur houdt! Afgelopen zomer was ik 5 weken op Bali-Lombok en heb ik een bootreis naar Flores gemaakt. Ik ga snel terug! Wat heb ik me hier thuis gevoeld.

Ultieme tip: Doe de boottrip van Lombok naar Flores!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig! (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Sylvie Van Helvoirt op 04 december 2017

Alles aan Indonesië is prachtig. We zijn op Java, Sumatra, Bali en Gili Trawangan geweest. Elk eiland heeft een eigen cultuur. De inwoners zijn verschillend, maar hebben een ding gemeen: ze zijn super aardig. Sumatra en Java hebben een prachtige natuur. Bali en Gili natuurlijk ook, maar deze eilanden zijn wat meer op de toeristen gericht. Waardoor de mooie plekken vaak goed bezocht zijn.

9,4
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Goedkoop
  • Mooi
  • GEWELDIG

Minpunten Indonesie

  • geen
Ultieme tip: Ga zelf ook opzoek naar mooie dingen. Huur een scooter en ga op zoek naar bijvoorbeeld een waterval, dit hebben we op Bali gedaan. Een sim met internet is goedkoop en gebruik Maps.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Best things in life are free (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Eline Nijburg op 04 december 2017

De mensen, de natuur alles is geweldig. Geef je een lach, dan krijg je 10 keer een lach terug! Je wordt enorm rijk van de ervaring die je daar krijgt, dat pakt niemand je meer af. De mooiste dingen die je op reis ziet, zijn de dingen die geen geld kosten. De liefde die je ziet voor het land, de mensen met elkaar in omgang, de natuur en de hoeveelheid waardering wat je terug krijgt als je iets geeft. Sommige locals hebben niet veel, maar waarderen wat ze hebben. Daar kunnen de westerse mensen nog wel eens wat van leren, we moeten niet focussen op de dingen die we níet hebben!

8,9
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • veilig
  • prachtig
  • vriendelijk
  • betaalbaar
  • eten

Minpunten Indonesie

  • vuilnis
Ultieme tip: Zoek de minst toeristische plekken op, verdwaal per ongeluk, dan zie je écht de meest mooie plekken en de liefste mensen!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Indonesië (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Jeroen Krul op 03 december 2017

Een prachtige rondreis van een kleine twee maanden mogen doen door Java en Bali. Door de tijd en rust te nemen konden wij alles meepakken en goed laten inwerken. Van cultuur tot strand hangen, van bergen en vulkanen beklimmen tot aan duiken. Het was onwijs gaaf!

8,9
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Diversiteit
  • Cultuur
  • Eten
  • Duiken

Minpunten Indonesie

  • Vervuilde steden
Ultieme tip: Probeer alles te eten, je went er snel genoeg aan!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Lovina (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Bianca Winkeler op 03 december 2017

Een geweldige reis gehad, wat een lieve mensen, een mooi familie hotel en Adirama met een heerlijk ontbijt. Onder andere de Gili Eilanden bezocht wat geweldig was, In Ubud geweest, schitterende Sawa's bezocht, gesnorkeld op Menjangan en een boottocht gemaakt in Lovina .

Ultieme tip: Gamet een chauffeur van daar van alles bezichtigen,geweldig.Dolfijnen spotten,tempels bezoeken,watervallenbezoeken,weeshuizen bezoeken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

Fantastisch land met prachtige natuur, cultuur en heerlijk eten. (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Milou Geerlings op 03 december 2017

Java: Bromo, Ijen, Yogyakarta en Madakaripura waterfall.
Bali: Ubud, Pura Lempuyang en Amed
Nusa Lembongan/Ceningan: scooter huren en alles zien!
Lombok: letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt: mt. Rinjani! En Kuta en omgeving per scooter.

Pluspunten Indonesie

  • aardige mensen
  • natuur
  • cultuur
  • vulkanen
  • eten
  • prijs

Minpunten Indonesie

  • niks
Ultieme tip: Trektocht mt. Rinjani, 2 days/1 night. Ergste spierpijn ooit maar unieke ervaring!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Schitterende reis met als hoogtepunt een overnachting in de jungle van Sumatra (bezocht in juli 2013)

Review geschreven door Ellen Leeuwestein op 03 december 2017

Een ontzettend vriendelijke bevolking en een keuken om je vingers bij af te likken, een natuur die niet te vergelijken is met andere landen. In de steden zijn er de grote shoppingmalls en foodcourts, maar net buiten de steden vind je de charme van de lokale bevolking en het buitenleven.

9,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • heerlijke keuken
  • vriendelijke bevolking

Minpunten Indonesie

  • steden zijn heel druk
  • hygiene is minder dan in de westerse wereld
Ultieme tip: Een excursie in de Jungle van Sumatra
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Fantastisch Indonesia (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Richard Reinders op 03 december 2017

Indonesia is een ontzettend mooi land met veel verschillende culturen en veel mooie natuur.
Borobudur is een echte aanrader om te bekijken net als Jogyakarta zelf!
Indonesia zou bij iedereen op de bucketlist moeten staan daar het zoveel gezichten heeft.

9,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • lekker eten
  • aardige locals
  • mooie cultuur

Minpunten Indonesie

  • regentijd
Ultieme tip: Borobudur is een van de 7 wereld wonderen dus een must see.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesië (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Carmen van Dongen op 03 december 2017

De reis is begonnen in Jakarta. Een stad om gezien te hebben, maar niet lang te verblijven. Drukkend warm, smog en vies. Als blonde westerse vrouw word je door iedereen aangestaard, dit overviel mij nogal. Een uitstapje naar de tuinen van Bogor met de trein was zeker een aanrader. Gewoon een lokale trein pakken, een hele belevenis. Hierna door naar Yogyakarta, wat een heerlijke plaats! Mooie straatjes, fijn eten en niet zo drukkend warm. Een aanrader is het kunstenaars wijkje. Ontzettend leuk en kleurrijk. Vergeet ook vooral de Batik niet. Nog een tip: wil je verkoeling, vraag een taxichauffeur om je naar de verborgen waterval te brengen. Deze heet Kembang Soka waterval.

Borobudur en Prambanan zijn natuurlijk 2 highlights die je gezien moet hebben. Dit is prima te bezoeken op 1 dag. Wij zijn met de trein door gegaan naar Surabaya en de taxi gepakt naar Pamekasan om bij familie op bezoek te gaan. Wil je het echte leven op Indonesië ervaren dan is dit een leuke uitstap. Een goed hotel hier is Odaita.

Ga hierna vooral door naar Bali. Om te beginnen met Ubud. Wat een fantastische plaats is dit! Heerlijk eten, fijne leuke winkeltjes. Er is enorm veel te doen. Huur een scooter en verken de omgeving. Bezoek natuurlijk de rijstvelden en mooie watervallen. Ga ook zeker naar de Tirta Empul Temple en de Pura Mengening. Dit zijn hele mooie tempels. Zorg wel voor gepaste kleding.

Sluit je reis af op de Gili eilanden. Let op, neem nooit de slow ferry of fast boat marina. Wij hebben hier met vele mensen slechte ervaring mee. Laat je vooral ook niks wijsmaken met de ontzettend dure tickets hiervoor aan land. Gebruik vooral je gezonde verstand. Boek je retourticket wel van te voren i.v.m. overboekingen. Op de Gili heb je geen last van motoren, brommers en auto's. Er rijden alleen paarden met wagens. Even heerlijk weg van alles.

Indonesië is een land waar wij nog heel graag weer naar terug gaan! Veel reisplezier.

Pluspunten Indonesie

  • Vriendelijke mensen
  • mooie omgeving
  • goed te bereizen

Minpunten Indonesie

  • Mensen vragen vaak geld
Ultieme tip: Ga naar Ubud en verblijf hier echt minimaal 3 dagen. Je kan je hier voor een week goed vermaken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vrijwilligerswerk op de Molukse eilanden (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Jomima Tuhehay op 03 december 2017

Na het afronden van mijn studie wilde ik graag reizen. Waarheen wist ik niet precies, totdat een kennis mij wees op Indonesië. Mijn vader is Moluks en we hebben daar nog veel familie wonen. Twee vliegen in één klap. Ik kon familie bezoeken en genieten van het prachtige land. En prachtig was het zeker. Samen met mijn vader ben ik naar Indonesië geweest.

We begonnen onze reis in Bogor. De grote malls, bergen en de botanische tuinen, hebben een grote indruk achter gelaten. Toen wist ik nog niet hoe het op de Molukken zou zijn.

Naast het warme welkom van onze familie, heb ik mijn ogen uitgekeken op de Molukken. De stranden zo wit en het water zo blauw. Bijna geen toeristen, voornamelijk mensen die familie bezoeken, en heerlijk eten. Op Ambon, de hoofdstad van het eiland, is alles te vinden. Je kunt er winkelen, snorkelen, aan het strand liggen en je hebt er mooie hotels. We zijn daar naar een heilige plek geweest waar je alen kon aaien, in een warmwaterbron kon zwemmen, en ook heb ik de prachtige stranden van de plaats Ilang gezien.

Ook hebben we familie op het eiland Ceram bezocht, specifiek Kamarian. Één en al rust! De natuur was prachtig. Ongeroerd en groen. Daarnaast leefden de mensen daar nog vrij primitief. Mijn familie leefde in huizen gemaakt van riet. Bijzonder om te zien.

Ter afsluiting hebben we gerelaxt op Bali. Ook Bali is prachtig. De sawa’s, de vulkaan, het strand en het water, onvergetelijk. Toch vond ik dat niet het meest bijzondere van het eiland. Wat mij het meest is bijgebleven, is dat er zoveel culturen in vrede naast elkaar leefden. Moskeeën, synagogen, tempels en kerken. Je vindt ze allemaal op Bali, zelfs naast elkaar. En iedereen respecteert elkaar. Daar kunnen we nog veel van leren.

Kortom: het was een prachtige reis/ervaring. Ik ben nog 2 maanden gebleven om vrijwilligerswerk te verrichten. Wat mis ik het land, de mensen en de natuur. Would love to go back!

Pluspunten Indonesie

  • het eten
  • het weer
  • de natuur
  • de mensen
  • de stranden
  • het water
  • de cultuur
  • de bezienswaardigheden

Minpunten Indonesie

  • hygiene
  • milieuvervuiling
  • corruptie
Ultieme tip: Bezoek de Molukse eilanden. Ze zijn prachtig en ongeroerd + ze worden nog niet massaal bezocht door toeristen. Je leert het land en de inwoners dus echt kennen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Bali & Gili Air (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Nicole Varwijk op 03 december 2017

Fantastische ervaring en ideaal met kinderen.
Mooi land, hele aardige bevolking en het lekkerste eten.
Blijf niet in het zuiden, is echt te toeristisch. Zijn zoveel mooiere plekken.
Met een vaste chauffeur zijn we door Bali gecrosst. En via hem de tickets naar Gili Air geregeld.
Gili Air is echt prachtig. De rust en het eten. Ook hier hebben we net buiten de drukte gezeten. Perfect!

8,1
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • het eten
  • mooie natuur

Minpunten Indonesie

  • zuiden te toeristisch
  • ze proberen toeristen soms wel af te zetten
  • lange reisduur
Ultieme tip: Een vaste chauffeur regelen en via hem de boottickets naar de Gili eilanden regelen. En bij de locals eten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Indonesëi (Sulawesi, Sumatra en Bali) (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Marsha van Duijn op 03 december 2017

Drie totaal verschillende eilanden, de ene mooier en minder toeristen dan de ander. De moeite waard om een rondreis door Indonesië te maken en dan sowieso deze drie eilanden te bezoeken. (Voor ons) aparte rituelen, heerlijk eten en bovendien ook een lekker warm temperatuurtje.

Een bezoek aan het Toba meer orang-oetans spotten in Bukit Lawang een van de weinige plekken op de wereld waar ze nog in het wild leven in Sumatra. Een goede indruk krijgen van de “dodencultuur” in Sulawesi, absoluut doen! Je weet niet wat je meemaakt. Mocht je de kans krijgen om een begrafenis mee te maken dan niet twijfelen, gewoon doen! Er wordt hier veel geld aan uitgegeven door de familie en dan ook meerdere jaren voor gespaard.

Bali, het eiland waar het hindoeïsme overheerst, een eiland dat (net als de twee andere eilanden) o.a. bekend staat om haar prachtige natuur. Je vindt hier veel mooie tempels maar ook voor een strandvakantie zit je hier op de juiste plek. Maar als je er dan toch bent ga dan niet alleen op je strandbedje liggen! Huur een gids en trek er op uit om de vele bezienswaardigheden van dit eiland te zien.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • goed eten
  • betaalbaar
  • lekker warm
  • locals aardig
  • mooie natuur
  • veel bezienswaardigheden

Minpunten Indonesie

  • Kuta erg toeristisch
Ultieme tip: Een bezoek aan Bukit Lawang om de orang-oetans in het wild te spotten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

3 weken naar Bali en Java met m'n dochter. (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Renny Dijkstra op 03 december 2017

In 3 weken ontzettend veel gezien en gedaan. Van te voren thuis alle bezienswaardigheden opgezocht en genoteerd op een kaart. Alleen het eerste hotel geboekt en de rest ter plekke. Wij, moeder en dochter waren in het regenseizoen wat niet altijd fijn was, maar het is dan wel rustiger qua toeristen. Hoogtepunt waren de Bali Swing, de Borobudur, op een olifant rijden, de rijstvelden en het eilandje Nusa Penida.

7,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Prachtig land
  • heerlijke temperatuur
  • veel bezienswaardigheden

Minpunten Indonesie

  • Niet overal goed eten
  • Kans op ziektes
  • locals erg op geld uit
Ultieme tip: Een privé taxi is erg handig vooral als je een dag diverse dingen wilt zien en je koffers bij je hebt. Ze spreken redelijk Engels en kost ca. 40 euro voor de gehele dag.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers