Reviews Indonesië

Reviews Indonesie

8,7
8,9 Algemene ervaring
8,9 Beziens­waardigheden
8,3 Steden of plaatsen
9,0 Locals
8,3 Veilig
9,3 Natuur
8,5 Stranden
8,6 Klimaat
  • Aantal reviews: 546
  • Aantal waarderingen: 339

Na 13 jr weer terug in mijn mooie Indonesië (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Sarinda Surijadi op 24 juni 2020

Indonesië is een echte aanrader..
De mensen zijn fantastisch..en als je hun taal spreekt ...vinden ze dat fijn..
Flora en fauna volop...alleen jammer dat ze zoveel oerwoud hebben gekapt ...voor de palm olie...eigenlijk moeten ze onderwijs erin krijgen..van natuur behoud .

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat
Aangeraden voor: Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sinds 1992 mijn favoriete bestemming. Sinds 2015 mijn woonplek. (bezocht in maart 2015)

Review geschreven door Gertie Smeets op 20 februari 2020

Indonesië heeft op elk eiland andere bezienswaardigheid. Bali de rijstvelden en tempels. Lombok de watervallen en traditionele dorpen en een aanrader is... Het bezoeken van de gili eilanden. Java de Borobodur en de vele plaatsen wat door Nederlanders gebouwd zijn. Sumatra het Tobameer. Sulawesi de bijzondere muren in Torajaland, waar de mensen die gestorven zijn worden uitgebeeld als poppen. Flores is primitief maar heeft ook veel plekken om te duiken. Sumbawa en Komodo de varanen, de wilde paarden en de prachtige stranden.

9,1
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • lieve locale bevolking

Minpunten Indonesie

  • veel afval overal
Ultieme tip: Gili Air bezoeken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mooiste plek wat ik ooit heb gezien (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Nathalie Vlasveld op 16 december 2019

De cultuur is vooral heel ontspannend, je kan van alles doen. Snorkelen, hiken, ontspannen of uitgaan. Wanneer je nieuwsgierig bent naar de Aziatische cultuur is Indonesië DE aanrader om naartoe te gaan.

8,3
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
9 Natuur
5 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • lieve locals
Ultieme tip: Ubud! Je kan vanaf deze plek veel doen. dit was wel t mooiste ‘dorp’ van Bali zelf. Er waren veel toeristen, maar je merkte het niet omdat iedereen zich aanpaste aan de cultuur.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Komodo tour (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Marianka Vas op 16 december 2019

Wij zijn vanaf Bali voor 3 nachten door gevlogen naar Flores en daar de komodo tour geboekt. Wat een geweldige tour was dat de komodo’s waren voor ons een bijzaak de natuur eromheen prachtig! Gesnorkeld met manta roggen op pinkbeach gestaan prachtig!

Pluspunten Indonesie

  • De natuur

Minpunten Indonesie

  • het plastic
Ultieme tip: Komodo tour en Bali vooral het plaatsje sideman.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magnifieke vakantie (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Mascha Janssen op 10 december 2019

Ga leren duiken rond Lombok (gilli eilanden) en geniet van de prachtige onderwaterwerelden in Indonesië!
Ga wandelen door de rijstvelden en beklim vulkanen, er is zoveel te zien en te doen in Bali en vergeet vooral niet te duiken in Flores!

Pluspunten Indonesie

  • de mensen
  • het weer
  • de natuur

Minpunten Indonesie

  • vuilnis
Ultieme tip: Ga zoveel mogelijk van het land zien, reis per trein of scooter en ga vooral veel duiken en snorkelen! Geniet van alles , heerlijk land!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Familie bezoek in Indonesië, met daarbij de toerist uithangen op Java (bezocht in september 2008)

Review geschreven door Michael Dieseraad op 10 december 2019

Indonesië, een gastvrij land met heerlijk eten en veel cultuur .
Bromo de vulkaan- de zonsopgang- surabaya de havenstad-bandung de koelte van de bergen-jakarta de drukte van een stad-heerlijk eten langs de weg .

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • gastvrijheid

Minpunten Indonesie

  • niks
Ultieme tip: Alles heerlijk goedkoop eten
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch mooi land (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Susan Kolk op 08 december 2019

Van mei 2018 tot juli 2018 ben ik 3 maanden in Indonesië geweest. In die tijd heb ik de java, Bali en Lombok bezocht. Ik ben voornamelijk op Bali geweest omdat ik daar vrijwilligerswerk deed. Indonesie vond het een fantastisch mooi land! De mensen vond ik op Bali het vriendelijkste, er hangt daar zo'n fijne sfeer! Hier zou ik absoluut nog een keer naartoe gaan.

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • Lekker eten
  • Gastvrij
  • mooie natuur
Ultieme tip: Ga naar karimunjawa! Dit is een prachtig eiland op net boven java. Absoluut het mooiste eiland waar ik ooit ben geweest!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesia in droom vlucht (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Giulia Motta op 07 december 2019

Wij hebben een reis gemaakt in Indonesië startend op Java. Hier hebben wij 2 weken rond gerezen naar de plekken Jakarta, Bandung, Yogyakarta, Malang en Surabaya. Grote (typisch Aziatische) steden met vooral een prachtige omgeving. Op Java hebben we voornamelijk met de trein en scooter gereisd. Onze hoogtepunten zaten voornamelijk op Java met de Bromo vulkaan en de Tumpak Sewuh waterval. Prachtig. Nadat wij op Java waren geweest, zijn we door gereisd naar Lombok met het vliegtuig. Daar hebben we 2 weken op Kuta en Senggigi op het strand gelegen. Vervolgens Gili Meno en Trawangan. Deze eilanden vonden we beide tegenvallen. Na Lombok en Gili hebben we een 5 daagse rondreis gemaakt op een boot door Komodo National Park. Ondanks we geen Manta’s hebben gezien, was dit een droom die werkelijk werd. Prachtige stranden en mooi landschap.

Pluspunten Indonesie

  • Locals
  • goedkoop
  • mooi landschap
  • toegankelijk voor toeristen

Minpunten Indonesie

  • slecht engels sprekend
Ultieme tip: Bootreis van Le Pirate Explorer in Komodo, Flores.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

3 weken eilandhoppen (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Kim Harms op 05 december 2019

Eiland gehopt in indonesie.
Start in java, bali, tili t en lombok

Prachtig land en vriendelijke bevolking
Elke dag goed weer, veel te doen en spot goedkoop.

Voor beginnende reizigers zeker een aanrader.

9,5
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • goedkoop
  • prachtige natuur
  • vriendelijke bevolking

Minpunten Indonesie

  • veel plastic afval
Ultieme tip: Als je niet van drukke toeristen plekken houdt moet je naar java gaan
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacken door Indonesië (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Iris Pothoven op 03 december 2019

Indonesië is een prachtig land met fantastische rijstvelden, vulkanen en mooie stranden. Daarnaast is de cultuur ook super, de locals zijn oprecht en willen je met alles helpen. Het eten is er ook heerlijk!

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • heerlijk eten
  • aardige locals
  • mooie cultuur
  • prachtig landschap
Ultieme tip: Tip: Vraag de locals in restaurants om tips/tours, dit hebben wij vaak gedaan en hebben super leuke dingen gezien door deze manier.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Roxanne Ubaghs op 30 november 2019

Indonesie is zeker een aanrader! Ik heb adembenemende dingen gezien en de mensen waren heel erg gastvrij. Een minder kantje hieraan is dat je goed op moet letten met welke taxi’s je gaat. Neem zeker eens een uber en betaal ze net dat beetje meer! Zo zie je de meest mooie plekjes waar de toerist bijna niet komt.

Pluspunten Indonesie

  • aardige locals
  • goedkoop
  • prachtige plekken

Minpunten Indonesie

  • luchtvervuiling
Ultieme tip: In Kuta ligt een restaurantje genaamd Gloria Jeans.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Samosir eiland/ lake toba (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door Maria Mensen op 27 november 2019

Als je echt wilt cultuur proeven moet je naar samosir eiland gaan. Ik ben hier een aantal keren geweest. Je vliegt richting medan en je gaat dam met een taxi naar parapat. Vervolgens pak je de boot naar samosir eiland. Wij hebben alle keren bij samosir cottage geslapen. Een ontzettend mooi hotel en helemaal gemoderniseerd! Op het eiland heb je een stam genaamd de batak. Overal zie je de batakhuisjes op dat eiland. Je komt daar goed tot rust. Je kunt daar een motor huren met een gids die je rondleid. Wij zijn de bergen opgereden en je ziet een omzettend mooi uitzicht over het eiland. Ik raad mensen aan om is een bezoekje te nemen aan samosir eiland en om daar is lekker te gaan cultuur proeven. De mensen op samosir eiland zijn heel anders dan op Bali bijvoorbeeld! Veel vriendelijker ook!

9,9
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • aardige mensen
  • betaalbaar
  • welkom
  • mooi uitzicht
  • cultuurproeven
  • betrouwbare mensen
Ultieme tip: Het eten bij samosir cottage, samosir villa en mas cottage was een aanrader.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ongerept Sumbawa - Bima eiland (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Jeff Heuts op 25 november 2019

Iniddels alweer 6 keer in Indonesië geweest. Het eten is fantastisch, de mensen zijn geweldig en er is avontuur om elke hoek. Wil je echt off the beaten path gaan? Dan adviseer ik je om het eiland Bima (Nusa Tenggarate Barat) te gaan ontdekken. Een plek waar het zeldzaam is om toeristen tegen te komen en waar alles zo natuurlijk is gebleven. Mijn favoriete eiland en een eiland met eindeloze avonturen.

8,3
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Natuur
  • Locals
  • Eten
  • Bergen
  • Zee
  • Regenwoud

Minpunten Indonesie

  • Plastic
Ultieme tip: Ga verder dan het toeristische Bali. Voor de echte avonturiers adviseer ik om Bima (Nusa Tenggara Barat) te ontdekken om vervolgens door te gaan naar Flores. Eindeloze avonturen!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Nusa Lembongan (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Judith van der Linden op 24 november 2019

Nusa Lembongan is een klein eilandje voor de kust van Bali. Je kunt er komen met de boot vanuit Sanur en Padang Bay.

De beste manier om het eiland te verkennen is per scooter. Let wel op dat je een motorrijbewijs nodig hebt voor het rijden op een scooter in Indonesië.

Mijn favoriete plekken op het eiland zijn:
- Lighthouse Beach, een prachtig wit, breed zandstrand.
- Dream Beach, echt een droomstramd. Let wel op: de zee kan er wild zijn.
- Devils Tear, spectaculair natuurgeweld.
- de mangroves, vaar er met een bootje, kano of supboard doorheen.
- Sunset Beach, voor een bijzondere zonsondergang.
- Mushroom Bay, overdag een fijn strand, bij zonsondergang een plaatje.

Pluspunten Indonesie

  • Heerlijk eten
  • tempels
  • natuur
  • stranden
  • vriendelijke mensen
  • goedkoop

Minpunten Indonesie

  • geen of weinig openbaar vervoer
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Tweede thuis (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Tanah Airku op 24 november 2019

Het is teveel om alle bezienswaardigheden te benoemen. Bira een een vissersdorp aan de kust in Zuid Sulawesi. Ik ben al meerdere plaatsen geweest, maar deze plek behoort tot mijn favorieten. De onderwaterwereld is adembenemend. Dé plek voor de natuurliefhebber!

Pluspunten Indonesie

  • vriendelijke mensen
  • lekker eten
  • natuur
  • cultuur
  • uitgestrekt
  • historie

Minpunten Indonesie

  • Op Bali zijn naar mijn mening teveel toeristen
  • De hygiëne kan soms beter
Ultieme tip: Bezoek meerdere eilanden. Ieder eiland heeft zijn eigen charme. Neem ook een taalgidsje mee en laat je goed inenten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Tussen Sulawesi en Ternate... (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Lies Aipassa op 23 november 2019

Na een hectische enerverende reis door Sulawesi op weg naar onze laatste bestemming Ternate en Tidore in de Molukken is dit plekje op Halmahera een verademing. Het dwingt je tot rust. Het geluid van kikkertjes, krekels, cicades en vogels. Een mooi moment van reflectie bij een lekker koud biertje. Veel beter kan het niet worden...

Pluspunten Indonesie

  • Je voelt je welkom
  • De mensen zijn behulpzaam

Minpunten Indonesie

  • Lange wachttijden met reizen per boot.
Ultieme tip: Reis met weinig bagage. Binnenlandse vluchten hebben een Max op gewicht. 10 tot 15 kilo.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wat een ervaring (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Jody Eggen op 21 november 2019

Ik was met de groepsreis heen samen met een vriendin. En wat een land. Wij zijn in 15 dagen door java en Bali heen gereisd om zoveel mogelijk te zien en te doen. En vooral cultuur te mogen meemaken in zo'n land. De mensen zijn echt zo aardig en willen alles wel voor je doen. De tempels zijn echt prachtig. Je zult je in Java en in Bali geen seconde vervelen.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
5 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
6 Klimaat

Minpunten Indonesie

  • afval overal
  • kapotte stoep
  • veel verkeer
Ultieme tip: Als je naar java gaat. Geef ik 1 tip wat de plek is om gezien te hebben is de bromo vulkaan
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Come and enjoy! (bezocht in juni 2019)

Review geschreven door Sugih Hartono op 20 november 2019

Indonesia is a super big archipelago where you could see variety of wonderful tourism destinations. Wonderful n ature, culture, history, daily life, and so many things you could enjoy including the warmth of the wonderful people. It’s wonderful!

9,4
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • friendly people
  • cheap destinations
  • addictive

Minpunten Indonesie

  • mosquitos during dry season
  • addictive
Ultieme tip: Dont bring thick jackets to Indonesia! It’s summer everyday there!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesie (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Daman Srigopal op 19 november 2019

Een van de bekendste vakantiebestemmingen in Azie is toch wel Bali. Dit eiland stelt echt niet teleur. Het is alsof je in een pretpark zit. Dit eiland biedt zoveel. Mooie stranden, bergen, watervallen, rijstvelden en ook een hoop gezelligheid. Het is wel erg druk op het eiland dus de grote steden zou ik vermijden.

Pluspunten Indonesie

  • reizen
  • eten
  • taal
  • natuur
  • stranden
  • Barretjes

Minpunten Indonesie

  • veel toeristen
  • vies
Ultieme tip: Als je naar Bali gaat. Zorg dan dat je naar het noorden toegaat. Dit is wel het mooiere deel van het eiland en daar is de cultuur nog soort van ongerept.
Aangeraden voor: Backpackers, Luxe reizigers

Fantastische ervaring (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Leonie Esselink op 18 november 2019

Indonesië is een prachtig gevarieerd land met veel mooie natuur en cultuur, vriendelijke mensen en heerlijk eten. Ik ben op Bali, Java en Lombok geweest maar zou graag nog meer eilanden bezoeken in de toekomst.

Pluspunten Indonesie

  • gevarieerd landschap
  • goed betaalbaar
  • cultuur
  • natuur

Minpunten Indonesie

  • armoede lokale bevolking
  • kakkerlakken
Ultieme tip: Bezoek de kleine dorpjes waar de lokale bevolking in traditionele gemeenschappen leeft
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kanto Lampo waterfall (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Dennis van der Aa op 18 november 2019

2 Dagen van je Bali experience moeten, volgens mij, bestaan uit op een scootertje bergwegen berijden om de mooiste (minst toeristische) watervallen te ontdekken. Op de Le Pirate cruise na het absolute hoogtepunt van mij Azië reis!

Ultieme tip: De Le Pirate Explorer 5 daagse bootcruise vanuit labuan bajo door de het Komodogebied. BEST TRIP EVER.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kanto Lampo waterfall (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Dennis van der Aa op 18 november 2019

2 Dagen van je Bali experience moeten, volgens mij, bestaan uit op een scootertje bergwegen berijden om de mooiste (minst toeristische) watervallen te ontdekken. Op de Le Pirate cruise na het absolute hoogtepunt van mij Azië reis!

Pluspunten Indonesie

  • goedkoop
  • tropisch

Minpunten Indonesie

  • geen ervaren
Ultieme tip: De Le Pirate Explorer 5 daagse bootcruise vanuit labuan bajo door de het Komodogebied. BEST TRIP EVER.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een van de leukste vakanties (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Naomi Konijn op 17 november 2019

Ik ben op veel plekken geweest in Indonesië. Ik ben op bali, jakarta en yokjakarta geweest. Er staan veel tempels en wat dan echt een aanrader is, is om met zonsopgang boven op een tempel te staan. Het uitzicht is prachtig en het is het perfecte plaatje. De mensen zijn daar heel verwelkomend en willen je van alles laten zien. Ook is het leuk om met een gids op tour te gaan met de fiets. Je gaat dan langs dorpjes, rijstvelden en beboste wegen. Met schildpadden zwemmen of duiken is leuk maar wel heel toeristisch. Denk er wel om dat je de dieren niet verstoord en ze ook met rust laat. Raak ze niet aan of haal ze niet uit het water! Voor de rest heb ik niet iets slechts mee gemaakt in Indonesië. Ik heb zelf mijn duikbrevet daar gehaald en het eten was overal heerlijk!

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • aardige mensen
  • top eten
  • prachtig weer

Minpunten Indonesie

  • slechte wegen
  • vervuiling
Ultieme tip: Wees goed voorbereid op het weer. Het kan daar heel warm zijn maar boven in de bergen regent het veel en is het kouder dan lager in de bergen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige ervaring (bezocht in mei 2019)

Review geschreven door Wesley Klijnstra op 17 november 2019

Een prachtige rondreis van Sumatra naar Java en je eindigt in Bali, zoveel mooie dingen gezien. Een zware tocht in de jungle gedaan en hier hebben we orang oetans gezien, wat een prachtige dieren. Dit was een geweldige ervaring. Op de foto met mensen in Sumatra alsof ik bekend was. Tempels in java bezocht en we sliepen in geweldige hotels. Bali is gewoon geweldig, hier zijn we helaas maar een paar dagen geweest maar ik ga er zeker nog een keer heen.

8,6
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • goedkoop eten
  • vriendelijke mensen
  • prachtige natuur

Minpunten Indonesie

  • Veel verkeer
  • slechte wegen
  • lange afstanden
Ultieme tip: Bereid je voor, de wegen zijn niet zoals in Nederland, wees fit want sommige excursies zijn zwaar en daar heb je een goeie conditie voor nodig en drink genoeg.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bangelijke workshop in Lembeh (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Guido Wouters op 17 november 2019

We deden dit jaar een workshop op het eiland Lembeh waar onderwaterfotografie centraal staat.
We werden door het personeel van Bastianos Lembeh Dive Resort meer dan in de watten gelegd.
Super vriendelijke mensen en bovendien top gidsen. Wij gaan zeker nog eens terug!
Groetjes Guido Wouters

9,3
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • en goed weer
Ultieme tip: Vriendelijke hulpvaardige bevolking
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bali Eiland vd Goden (bezocht in januari 2019)

Review geschreven door Jose Kuypers op 16 november 2019

Indonesie is een mooi land met vele eilanden. Bali is er een van en dan vooral midden Bali is erg mooi. De mensen zijn heel behulpzaam en vriendelijk. Hou je van natuur dan is Ubud zeker aan te raden. Wat heel bijzonder is zijn de Secumpul watervallen. Doe stevige schoenen aan want het is 2 km aan trappen op en af. Hiervoor moet je goed ter been zijn en wat uithoudingsvermogen hebben, maar het is zeer de moeite waard. Het eten is heel divers, je krijgt er van alles van Indo food tot frieten, pizza, biefstuk enz. Dus voor iedereen wat wils. Let op met pinnen én ook met geld wisselen doe dit alleen in hotel of bij een bank waar iemand binnen zit. En niet buiten bij een loket money change, want je wordt bedrogen. Zoek van te voren goed uit wat en waar je heen wilt, en neem wat cash geld mee, dit kun je wisselen op de luchthaven dat is veilig.

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • pluspunten Indonesie zijn: altijd warm weer
  • vriendelijke mensen
  • mooie cultuur
  • mooie natuur

Minpunten Indonesie

  • kan een aardbeving voorkomen
  • kan een tsunami voorkomen
  • kan een vulkaan uitbarsten
Ultieme tip: Ben je in Kuta, jln Legian ga dan eens bij “ Kopi Pot” eten, goede koks en altijd vers. Heel gezellig restaurant in een tuin en niet duur. Aanrader!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Beautiful Gili (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Monica Van der vorm op 10 september 2019

❤️gili ... ook al is het erg druk met veel toeristen is het een bijzondere plek ! Heerlijk zwemmen bij verlaten strandje/ gezellige avond markt waar je heerlijk kunt eten... prachtige excursies en waanzinnige onderwater wereld met de meest indrukwekkende schildpadden

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat
Ultieme tip: Hotel tugu in canggu
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Na de aardbeving op Lombok (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Roy Guittet op 17 april 2019

De glimlach van de mensen met alle ellende die ze hadden en nog delen ze alles. Ik ga al meer als 25 jaar 1 of 2 mnd naar Indonesië en kan er geen genoeg van krijgen. Meerdere rondreizen gemaakt maar de laatste jaren alleen maar naar Lombok toe! Wat een heerlijk eiland en wat een vriendelijke mensen met hun gastvrijheid. Ze hebben niets en toch dat beetje eten willen ze nog met je delen.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • de gastvrijheid

Minpunten Indonesie

  • verre reis
Ultieme tip: Bezoek Lombok dat is Bali 25 jr geleden en de mensen verdienen het
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Dit is het land is vriendelijke mensen ,mooie natuur goed klimaat heerlijk . (bezocht in september 2004)

Review geschreven door Peter Westerhoff op 17 april 2019

Het is bijzonder een treinreis te maken kan men de natuur goed bewonderen de monumenten en paleizen zijn erg mooi vele bijzonderheden. De prijs is erg gunstig het eten is zeer goed en goedkoop in de goede restaurants. Koop geen water ijs aan een karretje, vies water. Een busje met prive chauffeur is ook fijn en niet duur. Weet ook wel een paar adressen om te verblijven.

8,6
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
6 Veilig
10 Natuur
6 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Vriendelijke mensen hulpvaardig
  • prijsgunstig
  • goed klimaat
  • mooie natuur
  • Heerlijk eten
  • en zo kan je wel doorgaan.

Minpunten Indonesie

  • Soms regent het er heel erg en moet uitkijken met een taxi er zijn erbij zonder meter
  • Waterijs is niet goed het water is vies voor ons.
  • Diaree
  • Als men niet uitkijkt dan wordt men eraan verslaafd
Ultieme tip: Ga zoveel zien de eerste keer daarna kan je een afweging maken om wat dingen specifiek te gaan zien en er wat langer de tijd ervoor nemen. De moeite waard om te overwinteren.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtige groepsreis (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Vincent Brügemann op 05 januari 2019

Mijn bezoek aan java en bali was noemenswaardig. We hebben vele mooie plekken bezocht zoals de Borubordur (aanrader). Vooral de zonsopgang bij de Bromo vulkaan was een absolute aanrader. Om daar de zon te zien opkomen was het absolute hoogtepunt van de reis. Daarnaast was het monkey forest op bali ook zeker de moeite waard. De apen waren een beetje eng, maar zeker ook bijzonder om te zien!

Pluspunten Indonesie

  • mooi
  • nederlandse historie
  • boedhisme

Minpunten Indonesie

  • veel toeristen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers

Nog vrij onbekend Belitung (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Mirjam Lowe op 15 december 2018

Dit Indonesische eiland is nog niet zo bekend. Vanaf Jakarta vlieg je er in zo'n 45 min naar toe. De hoofdstad is Tandjung Pandan. Daar zijn de wat grotere hotels te vinden. Langs de hele kust vind je op veel plaatsen hele mooie stranden. Sommige met wit zand. De zee is helder met veel vissen. Overal vind je de grote basaltkeien op het eiland, die zo kenmerkend zijn. Belitung was vroeger heel bekend vanwege de tinwinning. Daar zie je nog wel wat van terug. Het eiland krijgt steeds meer voorzieningen maar is nog steeds vrij eenvoudig. Taxi's zijn buiten de grote steden nog niet echt veel te vinden. Je kunt er op veel plaatsen heerlijk eten. De vrij eenvoudige restaurants langs de kust serveren heerlijke vis van de bbq. Vanaf Belitung kun je een tochtje maken naar de kleine eilanden voor de kust.

Pluspunten Indonesie

  • Aardige mensen
  • prachtige natuur
  • veel en mooie cultuur
  • mooi weer
  • heerlijk eten
  • betaalbaar

Minpunten Indonesie

  • op sommige plekken is het wel erg vol met toeristen.
  • nog veel afval op sommige plekken
Ultieme tip: Blijf niet in de drukke toeristenoorden maar trek erop uit om het echte Indonesië te ontdekken.

Beautiful Bali (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Gerald Oude Nijhuis op 28 november 2018

Bali voelde voor ons als een warm bad met haar rijke culturele en religieuze schatten, fantastische mensen, schitterende natuur en heerlijke klimaat. Kleurrijk, geurrijk, soms bijna te veel voor je zintuigen om te bevatten. Heerlijk!!

Pluspunten Indonesie

  • natuur
  • tempels
  • klimaat
  • strand
Ultieme tip: Ga naar Nusa Lembongan, een klein eilandje voor de kust van Bali. Verblijf daar een paar dagen just to relax. Het eilandje is autovrij, huur een scooter en geniet!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Komodo Island (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Erik Lichtenberg op 28 november 2018

Samen met mijn vriendin ben ik naar Komodo National park geweest om daar de beruchte Komodovaraan te zien. Het beest zelf is prachtig om te zien. De ervaring was mooi, maar niet heel authentiek. De beesten werden volgens mij gevoerd om in de buurt te komen en er was veel toerisme.

7,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
7 Natuur
6 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • aardige mensen
Ultieme tip: Smeer je goed in en koop een mondkapje. Op de scooter adem je behoorlijk veel vieze uitlaatgassen in :)
Aangeraden voor: Backpackers

Junglesafari Bukit Lawang (bezocht in september 2018)

Review geschreven door H Ottenheim op 18 november 2018

Indonesië is een geweldig mooi land met zeer verschillende culturen, bezienswaardigheden, geweldige natuur en overheerlijk eten. De bevolking is zeer gastvrij en vriendelijk. Maak een jungle tocht in Bukit Lawang met een gids, bezoek de tropische tuinen in Bogor, Tempel Borobudur Bromo vulkaan, Tanah Lot, maak eens een fietstocht tussen de sawa's (rijstvelden) en maak kennis met de plaatselijke bevolking.

Pluspunten Indonesie

  • Zeer vriendelijke bevolking
  • Heerlijk eten
  • Geweldige natuur

Minpunten Indonesie

  • Lange vlucht
  • Op sommige eilanden zijn de wegen minder goed
Ultieme tip: Probeer niet in een relatief kort tijdsbestek het uitgestrekte tropische eilandenrijk te bestrijken. Neem de tijd je hebt tenslotte vakantie!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Bali en de gili-eilanden (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Orianne Verbeeck op 18 november 2018

Ik raadt het iedereen aan om rond te trekken in Bali. Het was een geweldig avontuur om nooit te vergeten! Ik ben begonnen in het noorden van Bali. Er is een groot verschil tussen een noorden en het zuiden. Het zuiden is heel toeristisch in tegenstelling tot het noorden. In het noorden kom je echt in contact met de plaatselijke bevolking en de eigen cultuur. Ik heb in het Noorden de vulkaan Batur beklommen. Het is een echte aanrader, vooral als je hem in de nacht beklimt, zodat je boven op de vulkaan de zonsopgang ziet, een beeld om nooit te vergeten! Er zijn ook een tal van warmwaterbronnen. Zalig om te ontspannen! Een mooi stadje in centraal Bali dat je zeker niet zomaar mag passeren is Ubud. Een gebied vol met prachtige rijstvelden! Je kan er gigantisch mooie wandelingen maken en vergeet zeker ook niet door het monkey forest te lopen. Je kan er toffe foto's maken met makaak aapjes en genieten van de prachtige natuur. In het zuiden kan je surfen op de grote golven en mooie tempels bezoeken, onderandere de Uluwatu en de Tanah Lot. Als je wilt genieten van mooiere stranden dan op bali zelf, raadt ik je aan om met de boot naar de gili eilanden te gaan. Het zijn 3 kleine eilandjes naast Bali. (ongeveer een uurtje met de boot) Je vertrekt in Padang Bai, waar je een heel mooi strand hebt, namelijk Blue Lagoon! Daar vertrekken ook de boten naar de Gili eilanden. Gili Trawangan is 1 van de 3 eilandjes waar er vooral veel gefeest wordt, maar je kan er ook perfect relaxen op de mooie stranden. . Als je voor de rust wilt gaan, moet je naar 1 van de andere 2 eilanden gaan, namelijk Gili Meno of Gili Air. Het zijn prachtige rustige stranden waar je volledig tot rust komt. Verder kan je er ook nog zeer leuk snorkelen en zie je heel mooie koralen en schildpadden.

Pluspunten Indonesie

  • zeer vriendelijke bevolking
  • zeer lekker eten voor weinig geld

Minpunten Indonesie

  • het zuiden is zeer toeristisch en westerlijk
Ultieme tip: Het restaurant Bolero in Ubud is een zeer gezellig en goed restaurant! ook de Boardwalk in Kuta is een aanrader!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Gevoel van thuiskomen (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Susanne Tool op 18 november 2018

Java is voor mij een soort van thuiskomen, ik ben half Indonesisch al zou je dat niet zeggen. Ik ben nu 2 keer hier geweest en ik kan het niet uitleggen maar het voelt als thuiskomen. Java is voor mij mooier dan Bali, we zijn langs allerlei plaatsen geweest maar hebben dit alles met een privé chauffeur gedaan en dat was echt heel bijzonder, zo kom je echt op plekken die puur zijn.
En omdat mijn opa vroeger bij het spoor werkte, volgde het spoor ons de hele reis en zijn we zelfs naar Ambrahawa geweest waar mijn opa leefde en werkte.
Ik ben echt helemaal verknocht aan Java

8,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • heerlijk eten
  • vriendelijke mensen
  • mooie bezienswaardigheden

Minpunten Indonesie

  • dat het zo mooi is dat je er weer terug wilt
Ultieme tip: Mijn ultieme tip is Putri Gunung & Santos homestay in Baturraden midden Java
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cultuurdroom die uitkomt (bezocht in januari 2011)

Review geschreven door Barbara Böck op 16 november 2018

Bali, een prachtig land met een fantastische cultuur. Wijk eens van de geijkte paden af en ga de desa's in. Zie het echt leven en eet bij een van de vele warungs langs de weg. Heerlijk surfen op Kuta beach of de Luwak koffieplantage. Er is zo verschrikkelijk veel te doen, teveel om op te noemen!

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Eten op het strand, Jimbaran beach, zwemmen in het meer bij Lovina, winkelen in Kuta of snorkelen op Sanur
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Java Tmur - sla het niet over! (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Martine Hartmans op 16 november 2018

Indonesië, het eten is zo ingeburgerd in Nederland, iedereen kent Bali. Maar juist Oost Java met zijn, nog veelal ongerepte natuur, rijst terrassen, vulkanen, verborgen tempels, lieve mensen, authentieke keuken. Sla het niet over, hier vind je nog het Indonesië van vroeger!

7,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
5 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
8 Natuur
6 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • natuur
  • eten
  • combinatie van cultuur en relaxen

Minpunten Indonesie

  • plastic bergen
  • verkeer
  • corruptie
Ultieme tip: The Waroend in Measan - Bondowoso, Java Timur. Lokaler en zo heerlijk kan gewoon nergens anders!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Paradijs op aarde (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Lana Timmermans op 15 november 2018

Het zuiden van Bali heeft een prachtige natuur. Voor zowel luxe reizigers als backpakkers de ideale bestemming om tot rust te komen en te genieten van het moois wat er is. Heerlijk eten, vriendelijke mensen en elke dag wat anders om te zien.

8,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
6 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • prachtige natuur
  • lekker eten
  • goedkoop
  • cultuurrijk
  • zonnig

Minpunten Indonesie

  • armoede
Ultieme tip: Lempuyang tempel, de gateway of heaven!
Aangeraden voor: Backpackers, Luxe reizigers

Ongelooflijk mooi land (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Anne de Jong op 15 november 2018

Ik heb een trip door Java en Bali gedaan en het was ongelooflijk mooi. De mensen waren lief en attent, de natuur was prachtig, er was super veel te doen en het was gewoon een top reis. Wel vergde dit vaak vroeg opstaan om lange dagen in de bus of trein te zitten, maar het was het in mijn ogen zeker waard. De hoogtepunten van deze reis waren voor mij de Borobudur, de zonsopgang en -ondergang bij de Bromo vulkaan en het snorkelen bij Bali. Maar dat was zeker niet het enige mooie, er was gewoon heel veel te zien en dat kan bijna niet worden samengevat. Wel zou ik zeker je voorbereiden op veel reizen als je net als ik een rondreis gaat maken en je wandelschoenen meenemen (dan kan je namelijk makkelijk door de jungle lopen en zie je op een andere manier wat van het land).

7,1
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
7 Natuur
6 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Vriendelijke mensen
  • Lekker eten
  • Mooi

Minpunten Indonesie

  • Veel reizen
  • Slechte wegen
Ultieme tip: Het zien van de zonsondergang bij de Bromovulkaan is mijn allerbeste tip. Het was koud, redelijk lang in de auto zitten en over bergpadjes crossen, maar het was het zo waard.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Van Bali naar Labuan Bajo (Komodo islands) (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Michel Monster op 14 november 2018

Deze trip was zeker de moeite waard! Vanaf Bali 1,5 uur vliegen naar Labuan Bajo. Eenmaal daar zijn er genoeg boten te huur met bemanning die je naar de Komodo eilanden brengen. Onderweg doe je diverse onbewoonde eilanden aan waar je heel mooi kan duiken, snorkelen, zwemmen enz enz. Ik heb genoten en zou afgelopen maand weer gaan maar vanwege de aanhoudende aardbevingen in het oosten van Indonesië heb ik gekozen voor Sumatra. Dit was een hele ervaring rijker.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Laat alles op je afkomen. Geniet overal ten volle van alles. En u geniet!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijke backpack reis! (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Jamie de Leeuw op 14 november 2018

Mijn favoriete plek was toch wel Nusa Penida de natuur is daar nog echt ongerept en er zijn nog bijna geen resorts. Die ze nu wel vol op aan het bouwen zijn en het wordt steeds terroristischer dus als je er heen kan moet je er z0 snel mogelijk naar toe gaan. Ook Ubud en Canggu zijn geweldig mooi en de Gili's.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • De mega lieve locals
  • het is er goedkoop
  • prachtige natuur

Minpunten Indonesie

  • bali veel toeristen
  • de aarbevingen die we hebben gemaakt
  • als de zee wild is kan je niet met de fast boats maar moet je met de slow ferry
Ultieme tip: Tegalalang Rice Terrace en Nusa Penida
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Indoneisë (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Danny Vanspeybrouck op 14 november 2018

Ik reis 2 maal per jaar naar Indonesië.
Ik bezocht er al verschillende plaatsen, maar mijn to do lijst is nog eindeloos lang.
Ik bezocht voor de fotografie volgende plaatsen:
Bali: Kota, Ubud rijstvelden en monkey forest
Malang: voor de Bromo vulkaan en Balekambang beach
Bogor: ik moest kota hujan meemaken (bijna elke dag rond +/-16u is er regen), ik bezocht daar puncak.
Jakarta: MONAS en Taman Mini
Yogja: Borobudur, Prambanan en Merapi vulkaan. Malioboro street.
Batam: Barelang en vietnam camp
Bintan: het volledige eiland, van A tot Z

Pluspunten Indonesie

  • natuur
  • warmte
  • vriendelijkheid

Minpunten Indonesie

  • verkeer
  • vertragingen
Ultieme tip: Tot nu toe sprak Yogja mij het meeste aan. Er is enorm veel te zien. Goede hotels aan matige prijzen. Het verkeer gaat tamelijk vlot. Alles ligt tamelijk dichtbij de luchthaven.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Honeymoon Indonesie (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Gerda Kreeft op 14 november 2018

Indonesie is echt een land die je eens in je leven moet bezoeken. Lekker eten, lekker temperaturen en de landschap is zo mooi! Ik ben alleen op Bali en Gili Air geweest. Allebei zo verschillend en mooi op eigen manier. Snorkelen op Gili Air was fantastisch, helaas geen schildpad gezien. Het is een perfecte bestemming voor een honeymoon. Je kan goedkoop overnachten in een eigen huisje met zwembad. Mensen zijn geweldig en vriendelijk.

8,6
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • aardige locals
  • lekker eten
  • goedkoop
  • zomers

Minpunten Indonesie

  • veel toeristen
  • Op Bali geen OV mogelijkheden dus moet met taxi
Ultieme tip: Neem Gado Gado als hoofdgerecht bij diner :-)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Jodipan, de slimste Slum ter wereld (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Carlo Van De Valk op 14 november 2018

Met zo’n beetje de halve wereld in mijn rugzak val ik stil, wat is dit; het decor van een sprookje: de nieuwe Tim Burton? Gele gevels, oranje palen en paarse daken. Honderden paraplu’s in knallende kleuren en geschilderde keien als gifgroene snoepjes. Wat een feest. En dat in een sloppenwijk.

Het kan niet anders of dat ervaren ook de figuranten, de voormalige armoedzaaiers. Tot voor een paar maanden geleden was het hier een sloppenwijk zoals je een sloppenwijk herkent, urinegeur, grauwgrijze gauwdieven en obscure steegjes waar katten en kinderen rennen en krijsen. Maar dat alles is nu anders. Een paar slimme studenten van de nabij gelegen universiteit hier in Malang hebben het leven van de sloppenwijksloebers 180 graden gekanteld. En daar blijft het volgens mij niet bij.

Nee, Malang zal wereldwijd een kentering teweeg brengen die zijn weerga niet kent. De sloppenwijkcommunity zal nooit meer hetzelfde zijn. Niet alleen zij, maar ook jij, wij, de bezoekers van Kampung Wanna Wati, kijken onze ogen uit – dit is met stip de slimste slum ter wereld, een explosie in een eierschaal. Ik heb nog maar zelden zulke vrolijke mensen ontmoet. Big smile. Overal. Iedereen lacht.

De citroengele gang verlicht een stel kroelende katten onder een zwart/roze luifel in zebrapatroon waar een vrouw Dadal gulung, een gevulde omelet met een groene korst, verkoopt. ‘Kom bij ons zitten, ‘wenkt een man met nagels als die van een hagedis. Naast hem hurkt zijn kleinzoon. We delen ons leven en vinden vriendschap in glimlach en handgebaar. ‘Sinds een paar maanden is het leven leuker, veel leuker. Het is druk in onze kleine stad. Iedereen komt kijken, prachtig toch? Dat ik dat nog mee mag maken!’
Met een groen ei dat smelt op mijn tong en smaakt naar Pandan wrijf ik mijn ogen uit, draait Tim Burton me hier in dit kleurenparadijs een loer of is deze onwerkelijke wereld de nieuwe werkelijkheid voor de sloppenwijkbewoners wereldwijd.

Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mantap Indonesia (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Maarten van de Wetering op 13 november 2018

Februari tm eind mei in het mooie Indonesië mogen wonen. Wat een fantastische ervaring! Hier les mogen geven op een basisschool in Surabaya, maar daarnaast ook vele reizen mogen maken. Naar Bali, Nusa Penida, Lombok, Flores enzovoort.

Het is een fantastisch land, erg toegankelijk, voor ieder wat wils! Kortom Indonesië is fantastisch!!!

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • aardige locals
  • goedkoop
  • gojek
  • makkelijke taal
  • fantastische natuur
  • interessante cultuur

Minpunten Indonesie

  • traffic jam
  • ongevraagd op fotos
Ultieme tip: Batu / malang is erg bijzonder op Java. Pantai tiga warna, een strand met drie kleuren waar zelfs plasticcontrole is. Erg vooruitstrevend voor Indonesië dus
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bezoek borobudur (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Marjolein van Pelt op 13 november 2018

We gingen s’ochtends vroeg op om half 4. Want wij wilde heel graag de zonsopgang zien, het was echt geweldig om te zien, had het niet willen missen..... het was al best wel druk want we waren er rond half 5. De kaartjes hadden we al want we konden zo doorlopen.

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • goedkoop
  • gastrvrij
  • vriendelijk
  • mooie natuur

Minpunten Indonesie

  • paar keer per dag geluid van de minaret
Ultieme tip: Probeer als het lukt, een bezoekje te brengen bij je gids thuis, ik heb die kans gekregen maar het is een hele ervaring; ze waren zo gastvrij en lief.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Oud Batavia (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Felicia Van der Heyde op 12 november 2018

Oud Batavia ligt in Jakarta. Hier werden vroeger de VOC Kruiden verscheept. Als je in Jakarta bent is dit een hele gave tour om te doen. Zo zie je goed hoe de bevolking leeft. De mensen zijn hier super vriendelijk.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • bevolking
  • natuur
  • cultuur

Minpunten Indonesie

  • de mensen praten meer en deel aleen maar bahasa Indonesisch
Ultieme tip: Als je in Jakarta bent raad ik de tour heel erg aan van Oud Batavia.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Familie bezoek (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Felicia Van der Heyde op 12 november 2018

Super mooie ervaring om dit mee te mogen maken. Hoe mooi de natuur daar is. En de cultuur mee te maken hoe anders het is dan in Nederland. Ik ben er nu drie keer geweest en zie steeds meer mooie plekken.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • natuur
  • ,cultuur

Minpunten Indonesie

  • ik kan niet en een min punt noemen maar een minder punt zou zijn dat de bevolking groot en deel alleen bahasa indonesich praat
Ultieme tip: Niet te kort gaan ik zou minimaal 3 tot 4 weken gaan om alles mee te maken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Lach elke dag (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Alex Pieterse op 12 november 2018

Een van mijn favoriete landen die er is. De mensen zijn enorm lief en lachen altijd naar je. Al het eten is geweldig en alles is mooi. Je zult er sowieso terug komen want een keer is niet genoeg hahaha

Ultieme tip: Lach elke dag naar iedereen
Aangeraden voor: Backpackers