Sulawesi
4,4
9,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
10,0 Locals
9,0 Natuur
7,0 Interessant
8,0 Stranden

Sulawesi

door Marleen de Keyzer

Het is misschien wel het vreemdst gevormde eiland ter wereld. Sulawesi, het vroegere Celebes, lijkt van bovenaf op een mislukte zeester. Maar de gekke kronkelingen vormen haar karakter. Een enorme diversiteit aan mensen, culturen en landschappen verspreiden zich over een oppervlakte van 200.000 vierkante kilometer.

Zo vormt het een van de vier hoofdeilanden van Indonesië.

Makassar

Een rondreis door Sulawesi begint bij Makassar, de hoofdstad van het eiland. In de zestiende eeuw was dit een belangrijke havenstad op de Hollandse specerijenroute die werd geleid vanuit Fort Rotterdam. Nog steeds is dit fort de trots van de stad.

De volgende stop is Tana Toraja. In dit gebied in Zuid-Sulawesi leeft een trots volk ingesloten door prachtige bergen. Opvallend zijn de rotsbegraafplaatsen en het daarmee samenhangende geloof van de Toraja.

Duiken

Omdat Sulawesi bekend staat om haar vele duikmogelijkheden, maakt een bezoek aan het nationale park Bunaken een rondreis door Sulawesi compleet. Gelegen voor de kust van Manado omvat dit natuurreservaat zo'n 75.000 hectare aan beschermd maritiem gebied. De onderwaterwereld is enorm divers en kleurrijk, maar vooral de drop-offs in het diepe heldere water zijn spectaculair.

Beste reistijd

Door de ligging op een geografische scheidingslijn heeft Sulawesi twee tegenovergestelde klimaten. In het noordoosten valt de meeste regen in onze zomer, terwijl het zuidwesten een natte periode kent van oktober tot en met maart. Aan de kust is het altijd tropisch warm, maar in de bergen daalt de temperatuur flink. Houd hier rekening mee bij het plannen van een vakantie naar Sulawesi.

Like deze pagina

Reizen Sulawesi

Meer Sulawesi

Reviews Sulawesi

Sulawesi, prachtig, nog grotendeels onontdekt eiland. (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Jetty van der Graaf op 23 februari 2017

een eiland met veel natuurschoon, prachtig Nationaal Park met diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen, de rust omdat er relatief heel weinig toeristen komen, Torajaland met eeuwen-oude rituelen wat betreft omgaan de doden.

Pluspunten Sulawesi

 • heel vriendelijke en behulpzame bevolking
 • niet erg toeristisch
 • een verademing voor natuurliefhebbers
 • zeldzame diersoorten

Minpunten Sulawesi

 • slechte wegen
 • achterstallig onderhoud
Ultieme tip: wil je rondreizen of excursies boek ze ter plekke dan ben je veel goedkoper uit, en je hebt direct contact met de juiste mensen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Paradise (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Thamara Riedijk op 29 december 2016

Sulawesi is geweldig. Prachtige natuur en vriendelijke mensen. Ongerept en echt iets voor mensen die willen "reizen". De onderwaterwereld is adembenemend. Het voelt veilig reizen hier. We waren hier met onze vijfjarige zoon en dat ging fantastisch!

Pluspunten Sulawesi

 • goedkoop
 • vriendelijke mensen
 • mooi klimaat
Ultieme tip: Ga zeker snorkelen/duiken en reis af naar het noorden!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Waanzinng (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Thamara Riedijk op 29 december 2016

Waanzinnig land met echt een prachtige ongerepte natuur. Ontzettend vriendelijke en gemoedelijke mensen. De onderwaterwereld is zo mooi! Ik heb al veel mogen zien maar dit was echt waanzinnig. Onze vijfjarige zoon heeft ontzettend genoten van deze bijzondere vakantie!

Pluspunten Sulawesi

 • heel goedkoop
 • vriendelijke mensen
Ultieme tip: Het noorden is prachtig! Sla dat zeker niet over!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sulawesi Tour! Paradijs boven en onderwater. (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Jasper Broers op 10 oktober 2016

Wij hebben afgelopen augustus een Sulawesi tour gedaan. We hebben een heel variërende reis gehad. We hebben bij locals gelogeerd, de kampung in geweest, gesnorkeld en uitgerust bij de Togian eilanden en op Bunaken. Paradijs boven en onderwater. We zijn een paar dagen in Toraja land geweest. De "dodencultuur" waar je mond soms open staat van verbazing... Een totaal andere wereld en cultuur. Ook hebben we een jungletocht gemaakt in Tangkoko national park, waar we enorm veel zwarte makaken, tukans, slangen en de kleinste aap ter wereld; de tarsier gezien. Geweldig! Een ontzettend mooi eiland en zeker een aanrader als je van plekken houdt waar het "nog" geen mierenhoop is van toeristen.

Pluspunten Sulawesi

 • Lieve Locals
 • prachtige wereld
 • lekker eten

Minpunten Sulawesi

 • lange reisdagen
 • groot eiland
Ultieme tip: Logeren bij locals. De ultieme ervaring en zo leer je de cultuur het beste kennen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Door heimwee op zoek! (bezocht in juli 2011)

Review geschreven door Ilse Moerkerke op 05 oktober 2016

We gingen met een bijzondere reden naar Sulawesi niet wetende dat het zo'n bijzondere reis zou worden! Wat een prachtig land, wat een lieve mensen! We gingen op zoek naar plekken, huizen uit 1950 waar mijn man woonde of verbleef als kind. Mensen gingen spontaan voor ons op zoek, namen ons mee op de brommer, nodigden ons uit in soortgelijke huizen. Geweldig! Op deze manier kwamen we op prachtige plekken en hebben ontdekt dat Sulawesi nog een authentiek stukje Indonesië is!

Pluspunten Sulawesi

 • Mooie natuur
 • interessante cultuur
 • nog weinig door toeristen veranderd
 • niet duur
 • veilig

Minpunten Sulawesi

 • Je moet van puur houden
 • van rust
 • van natuur
Ultieme tip: Als je op Sulawesi bent moet je naar Tana Toraja. De rotsgraven met Tau Tau-poppen, de babyboom, de bruiloften, de waterbuffels ... Alles maakt een onvergetelijke indruk op je!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors