Gunung Rinjani
8,3
9,3 Algemene ervaring
8,7 Natuur
9,0 Stranden
6,0 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
8,7 Bereikbaarheid

Gunung Rinjani

door Getaway Travel

De beklimming van de actieve vulkaan Gunung Rinjani is niet voor watjes! De maar liefst 3.726 meter hoge Rinjani ligt aan de noordkant van het eiland. Hij torent uit boven het groene landschap. Het is de hoogste vulkaan van het eiland.

Beklim Gunung Rinjani

Gunung Rinjani beklim je normaal gesproken in drie dagen. Wie echter rustiger aan wil doen, kan ook kiezen voor een langer durende trek. Maar hoe lang je er ook over doet, bereid je voor op een spannende, uitputtende en vooral indrukwekkende reis.

De trek naar de top van Gunung Rinjani begint meestal in Senaru. Van daaruit trek je de eerste dag naar de rand van de krater. Als je daar eenmaal bent aangekomen, word je beloond met het uitzicht over het turquoise kratermeer. Aan de rand van dit water staat een kleine vulkaan die een paar jaar geleden na een reeks uitbarstingen is ontstaan. Na een overnachting aan de kraterrand daal je de tweede dag af naar het meer. Je kunt daar baden in warmwaterbronnen.

Zonsopgang

De tweede nacht is maar kort, want om vanaf het hoogste punt van Rinjani de zonsopgang te zien moet je héél vroeg opstaan. Het laatste stuk van de wandeling is vaak ijskoud en zwaar. Maar het uitzicht vanaf de top maakt het allemaal de moeite waard. Op heldere dagen kun je over bijna heel Lombok uitkijken. In de verte kun je dan zelfs Bali en de Gili-eilanden zien liggen.

Hiken naar de top van Gunung Rinjani zonder begeleiding is niet verstandig. Zelfs niet voor ervaren wandelaars. Het vulkanisch landschap is ruig terrein, en 's nachts kan het bitter koud worden. Ook is het in het verleden voorgekomen dat reizigers werden beroofd door gewapende overvallers. Beklim deze vulkaan dus altijd onder begeleiding!

Like deze pagina

Reizen Gunung Rinjani

Meer Gunung Rinjani

Reviews Gunung Rinjani

Gunung Rinjani (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Rebecca Veldwijk op 13 mei 2017

De trek naar de krater en de top van de Gunung Rinjani was letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van 2016. Pittig, uitdagend maar een adembenemend uitzicht als beloning! Absoluut een aanrader voor iedere avontuurlijke backpacker.

9,2
10 Algemene ervaring
9 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Gunung Rinjani

  • top

Minpunten Gunung Rinjani

  • druk
Ultieme tip: De trek naar de top.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Gunung Rinjani (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Rebecca Veldwijk op 13 mei 2017

Een pittige, maar prachtige klim naar de top van de Gunung Rinjani op Lombok. De ervaring was fantastisch, de omgeving prachtig en het uitzicht fenomenaal. Aan te raden aan iedere backpacker die van natuur en avontuur houdt!

9,0
10 Algemene ervaring
9 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Minpunten Gunung Rinjani

  • druk
Ultieme tip: De trek naar de top!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Tussen hemel en hel op Gunung Rinjani (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Ann Cools op 13 maart 2016

Om 1u30 komt de gids ons wekken: "Hello, you awake? Leave in 30 minutes, okay? You want tea?" Yes, please! Het is koud op 2600 meter boven de zeespiegel en de top van Mount Rinjani bevindt zich nog 1100 meter hoger.

Tientallen lichtjes dansen langzaam de duistere nacht in. Ze vormen een haag van dronken vuurvliegjes die dezelfde koers volgen, allemaal met 1 doel: de top van deze actieve vulkaan bereiken. Het pad gaat steil omhoog en bestaat uit niets meer dan los, vulkanisch zand. Elke stap vooruit wordt steevast gevolgd door 2 stappen achteruit. Letterlijk. Het voelt alsof je de processie van Echternach opvoert op een metershoge duin.

Na wat een eeuwigheid lijkt, komen we aan op het tweede en makkelijker deel van de tocht. Geen zand meer, maar rotsen. Niet meer klimmen, maar stappen. Die opluchting. Héérlijk! Minder fijn is de genadeloze noorderwind die als een gek over de bergkam raast. De gids vertelt ons dat het te koud is voor hem en hij stuurt ons alleen verder. Geen probleem volgens hem, er is immers maar één weg naar boven.

Blij met elke vorm van beschutting lopen we oostwaarts de zonsopgang tegemoet. De bergkam versmalt tot een anderhalf meter breed landweggetje met aan weerszijden een afgrond. Er is geen houvast meer, geen bescherming tegen die verraderlijke wind. Gevoelens van angst en wanhoop overmannen me, ik kan het niet beter omschrijven dan acute hoogtevrees. Met een rode neus en blauwe handen dalen we een stukje af, op zoek naar een veilig plaatsje om alsnog van de zonsopgang te genieten.

Wauw wauw wauw! Het gevoel van een wereld te zien ontwaken op pakweg 3000 meter hoogte is onbeschrijflijk. Wolken sluimeren rondom Mount Rinjani en geven een mysterieuze toets aan het landschap. De top werpt een lange schaduw over het kratermeer en de kegelvormige vulkaan Barujari die rustig zijn ochtendsigaret rookt. Hier wordt een mens stil van. Als natuurliefhebber is dit echt genieten, de ultieme beloning na een zware inspanning.

6,7
8 Algemene ervaring
8 Natuur
7 Stranden
2 Wildlife
8 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Gunung Rinjani

  • Unieke ervaring
  • mooie uitzichten
  • sportieve uitdaging
  • prachtige sterrenhemel

Minpunten Gunung Rinjani

  • vuil en afval langs de paden
Ultieme tip: Draag stevige schoenen met een goede grip en gebruik een wandelstok; zo is het gemakkelijker om je evenwicht te bewaren.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors