Java
8,6
8,8 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
8,9 Locals
9,0 Natuur
8,0 Interessant
7,6 Stranden

Java

door Marleen de Keyzer

Java, het kloppende hart van Indonesië. De hoofdstad Jakarta is altijd hectisch en het culturele centrum Yogyakarta verleidt je. De Borobudur lijkt magisch en de Bromo vulkaan laat een onuitwisbare indruk achter. Met een rondreis door Java ervaar je het zelf.

Met 120 miljoen inwoners en een oppervlakte van slechts drie keer de grootte van Nederland, is Java dichtbevolkt. Het vruchtbare land is bebouwd met groene rijstvelden en een gordel van vulkanen loopt over het eiland. Kleine dorpjes wisselen metropolen af. De vele culturele hoogtepunten maken een vakantie naar Java compleet.

Rondreis Java

Een rondreis door Java is de beste manier om het veelzijdige en indrukwekkende eiland te verkennen. Jakarta is een goed beginpunt, hoewel deze overbelaste miljoenenstad minder populair is bij veel reizigers.

Een stad die wel direct je hart verovert is Yogyakarta. Deze culturele hoofdstad bruist van de kunstvormen en tradities. Door de verschillende universiteiten is het ook een levendige stad. Restaurants en bars zijn nooit ver weg.

Andere niet te missen plaatsen tijdens een vakantie op Java zijn het koloniale Bandung en het oude culturele centrum van Solo.

Bezienswaardigheden Java

Java telt de belangrijkste culturele hoogtepunten van Indonesië. Tijdens een rondreis door Java zijn er een aantal bezienswaardigheden die niet op de planning mogen ontbreken.

Ervaar de magische zonsopgang bij het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld, de Borobudur. Beklim de Bromo vulkaan vroeg in de ochtend voor het meest betoverende uitzicht en bezoek de honderden tempels van de Prambanan.

Weer Java

Java heeft een tropisch klimaat en vanwege de ligging rond de evenaar kent het eiland stabiele temperaturen. De beste tijd om een vakantie naar Java te plannen is tijdens de zomermaanden. Dan is het er droog met temperaturen rond de 31 graden Celsius. Van november tot en met maart valt de meeste regen, met januari als piekmaand.

Like deze pagina

Reizen Java

Meer Java

Reviews Java

het prachtige eiland Java (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Marjan ter Harmsel op 14 november 2018

Java is een ideaal eiland om rond te reizen. Vervoer kun je goed regelen met de trein. Het is nog een heel authentiek eiland en zelfs in het hoogseizoen is het niet overspoeld door toeristen. Sla de hoofdstad Jakarta zeker niet over. Hier zijn mooie musea en zie je ook het echte Indonesië.

Pluspunten Java

 • authentiek
 • betaalbaar
Ultieme tip: Reis niet meteen verder vanaf het vliegveld van Jakarta, maar bekijk de hoofdstad ook een dagje. Er zijn hier mooie musea, herinneringen aan de VOC en de leukste mensen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

rondreis Java, Indonesië (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Marjan ter Harmsel op 14 november 2018

Java is een prachtig eiland om rond te reizen. De geijkte plekken zoals de Borobodur, Prambanan en de Bromovulkaan zijn erg mooi om te zien, maar denk ook eens aan dat wat minder bekende plekken, zoals het Dieng Plateau. Neem zeker een trein om het mooie landschap op je gemak te bekijken.

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Natuur
8 Interessant
8 Stranden

Pluspunten Java

 • minder toeristisch
 • authentiek
 • goedkoop

Minpunten Java

 • minder variatie qua eten
Ultieme tip: Als je de Ijenvulkaan 's nacht wil gaan beklimmen, bekijk dan heel goed van tevoren de weersvoorspelling. Bij regen zie je niks en heb je alleen een helse tocht. Believe me.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Month long trip through Java (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Kim Scheepbouwer op 12 november 2018

Java is een prachtig mooi eiland. Er is zoveel diversiteit en de natuur is echt adembenemend. Naast de bekende highlights zijn er ook nog zoveel 'onontdekte' highlights waar je je nijna in een andere werel waant omdat je er zo goed als alleen bent. Zoals een van de highlights is de drie-daagse trip van Garut naar Pangandaran die ik gedaan heb.

7,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
5 Locals
8 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

 • Natuur
 • Bevolking

Minpunten Java

 • Soms een beetje ongemakkelijk als je alleen de straat over gaat
Ultieme tip: Mijn enige goede tip is: Durf het onbekende te gaan doen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op weg per trein van Jakarta naar Bandung. (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Mildred Sediqui op 12 november 2018

Jakarta , wereldstad waar het chaotische verkeer een samenspel van geven en nemen is. Reizen per trein door Java is een absolute aanrader om zo iets van het mooie landschap te zien. De mensen; arm of rijk, er is altijd een glimlach en een groet!

Ultieme tip: Reis per trein van west naar oost.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Chicken Church (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Tijn de Bie op 12 november 2018

Ik ben alleen via Bali naar Java gereisd. De verschillen tussen de 2 eilanden zijn erg groot, oost java is een stuk minder toeristisch en er zijn minder voorzieningen. Niet dat dat mij laat afschrikken. Er zijn veel tours om vulkanen te beklimmen en alles is per trein prima te bereiken. Yogyakarta is een prachtige stad die je zeker niet moet overslaan, hier zijn meer hostels en andere reizigers te vinden. In de buurt vind je de bekende tempels.

6,5
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Natuur
6 Interessant
4 Stranden

Pluspunten Java

 • Veel te zien!
 • Mooie natuur en tempels

Minpunten Java

 • moeilijk om een biertje te drinken
 • Minder keuze in hostels
Ultieme tip: Bij yogjakarta in de jungle zit een tempel verstopt, deze is minder bekend, het is de Chicken church. Deze kerk ziet er uit als een grote betonnen kip en is gebouwd door locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

4 dagen vanaf bali naar java (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Ronald Muns op 11 november 2018

Wij namen een binnenlandse vlucht vanaf Bali naar Yogjakarta (java)en een klein hotel in Mangelan midden tussen de rijstvelden . De volgende dag met een chauffeur /gids op pad naar de borobudur .Zeer indrukwekkende tempel en veel groter dan ik had verwacht .Met recht een wereldwonder .Op de terugweg naar een lokale markt geweest waar de Javanen niet veel toeristen zien .Dat is duidelijk te merken want ze willen allemaal met je op de foto .Kortom Java is een bestemming om de echte bevolking en gewoontes te leren kennen en natuurlijk het wereldwonder de borobudur te gaan zien .

Minpunten Java

 • geen
Ultieme tip: Ga zeker op zoek naar een klein hotel buiten de grote steden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacken op Java (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Lieke Grootjes op 11 november 2018

In Juli ging ik samen met mijn beste vriendin een rondreis maken door Indonesië. 17 juli 2018 landden we op Jakarta, waar we niet eens een dag verbleven. Jakarta vonden wij een te drukke en vooral vieze stad. We rezen per trein naar Bandung en daar begon onze reis echt. Wij huurden een taxi voor een dag en zagen de mooiste theevelden en hebben verse aardbeien geplukt op een aardbeien boerderij. Kawah Putih is ook zeker een aanrader als je in Bandung bent. Daarna zijn we doorgereisd naar Yogjakarta, waar de Borobudur tempel en Prambanan zich bevinden. Wij hebben alleen de Borobudur bezocht, wat ik heel indrukwekkend vond. Vooral bij zonopkomst of zonsondergang. Al ben je als Nederlands persoon vooral zelf een bezienswaardigheid voor de mensen daar. Houdt er rekening mee dat je ongeveer een uur kwijt bent aan mensen die met je op de foto willen. Na Yogjakarta hebben wij de Bromo vulkaan bezocht, dit was echt het meest bijzondere wat ik in mijn leven gezien heb. Zo onwijs mooi! Een tip, trein kaartjes moet je (net als een vliegticket) van te voren boeken. Je kunt namelijk niet als in Nederland zomaar elke trein nemen die je maar wilt. Al met al is Java een bijzonder eiland! Ik ben blij dat ik het gezien heb.

Pluspunten Java

 • Betaalbaar
 • aardige locals

Minpunten Java

 • lange treinreizen van stad naar stad
 • tweede klas in de trein is niet comfortabel
 • veel files
Ultieme tip: Bezoek de Bromo vulkaan!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig land! (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Rieneke Bos op 11 november 2018

Prachtig gebied met veel vulkanen. Ook zijn de mensen hier zo vriendelijk, terwijl ze ook zo arm zijn. Er zijn genoeg bezienswaardigheden en alles is goed bereikbaar. Beklim de Merapi, Ijen en de Bromo vulkanen. Een absolute aanrader.

Pluspunten Java

 • Mooie vulkanen
 • betaalbaar
 • vriendelijke mensen

Minpunten Java

 • slechte hygiëne
Ultieme tip: Beklim de Merapi! Het is zwaar maar je krijgt er een prachtig mooi uitzicht voor terug
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Roadtrip java (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Anja Boer op 11 november 2018

Erg vriendelijk, mooi en authentiek land. Heel mooie natuur met ontzettend veel vulkanen. Mensen zijn erg aardig. Eten is goed en goedkoop. Je waant je nog in het oude indonesie. Echte aanrader voor avonturiers.

Ultieme tip: Zonsopkomst bromo.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

West java (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Joan Hagen op 11 november 2018

Java is een land met mooie natuur. De wegen zijn druk waardoor je veel in de file staat. Maar wanneer je buiten de grote steden bent zie je mooie rijstvelden en natuur. De borobadur is een aanrader om te bezoeken.

Pluspunten Java

 • betaalbaar

Minpunten Java

 • druk verkeer
Ultieme tip: Bezoek de borobadur! Slaap in de salak home Stay. Hier word je wakker midden tussen de rijstvelden.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Liefdevol Indonesie (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Manon Smeeing op 10 november 2018

Zonsopgang bij de Borbodur en geniet minstens 3 x per dag van het zalige eten. Vergeet niet om een gesprek aan te gaan met de locals; zij zijn lief en behulpzaam en vertellen je graag alles over hun mooie land en wat hen dagelijks bezig houdt, heel leerzaam en inspirerend.

8,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden
Ultieme tip: Six sences, een Spaans restaurant in Yogyakarta met super attent personeel en een passievolle Spaanse restauranteigenaar
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Java, Ijen (bezocht in december 2012)

Review geschreven door Ilona Ekkebus op 10 november 2018

De zwaveldragers op de Ijen krater. Hartverscheurend, mooi, indrukwekkend, niet te bevatten. Het is niet in 1 woord te omschrijven. Bromo is veel bekender, maar Ijen is veel indrukwekkender. De zwaveldragers gaan de krater in bij het giftige meer om de zwavel uit de krater te dragen. Vaak op teenslippers, in een rieten mandje met 90 kilo zwavel. Omdat het zo zwaar is kunnen ze dit maximaal 2 x per dag doen.

Pluspunten Java

 • natuur
 • eten
 • bevolking

Minpunten Java

 • jakarta
Ultieme tip: Ijen krater
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Java (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Janine Scheurwater op 10 november 2018

Afgelopen september voor het eerst naar een land in Azie geweest. Het was ook mijn eerste keer dat ik alleen met een groepsreis ging. Van te voren vond ik het onwijs spannend, maar het is de mooiste vakantie geweest tot nu toe. Java is een prachtig land. De mensen zijn allemaal even lief en het eten is heerlijk. Het meest keek ik uit naar de tempels die we gingen bezoeken. En de Borobudur en de Pramadan waren het ook echt waard. Het is veel lopen en de Borobudur was een aardige klim, maar zeker de moeite. Echt een aanrader!
Een ander hoogtepunt was de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan. Je moet er erg vroeg uit en het is onwijs koud, maar dit was de mooiste zonsopkomst die ik heb gezien. Je hebt een geweldig uitzicht. Het is wel stofhappen, maar gelukkig krijg je mondkapjes als je de excursie boekt.
Alles is verder leuk om te zien en te doen. Het is leuk im te zien hoe de Wahjong poppen gemaakt worden en hoe kinderen er een optreden mee doen. Batik verven heb ik ook gedaan. En als je alleen maar komt om te kijken heb je nog de kans om het zelf te leren ook.
Mooi land, lieve mensen. In 1 woord geweldig.

Pluspunten Java

 • betaalbaar
 • aardige lokals
 • mooi
 • leerzaam
Ultieme tip: Ga eten bij de lokale bevolking en niet bij de KFC. Het is een hele ervaring en de mensen vinden het geweldig. Het is nog erg lekker ook!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Nooit alleen (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Frans Meeus op 13 mei 2018

Ik heb daar vrienden gevonden voor heel mijn leven, ik ben er steeds welkom. Ik leer er veel van en herken ook veel van ons 50 jaar geleden. Iedereen doet op zijn manier zijn best, hartelijke mensen en een hard leven dat altijd achter hun lach verhuld zit. Ook de mystiek, virtual reality en 3D was al bekend of herontdekt.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Java

 • alles is op java
 • ,gewoon kijken luisteren
 • voelen proeven
 • kortom genieten
 • van iedere moment
 • als je de gamalang niet hoort
 • hoop ik dat je het ook voelt

Minpunten Java

 • het is geen min punt
Ultieme tip: Help daar gewoon belangeloos en geef iets weg, je krijgt het 100-voudige terug. Begrijp ook dat ze proberen om vooruit te komen en dat ze nog werken voor vier euro per dag.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi eiland (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Ria Hooites op 09 februari 2018

Borobudur bezoeken is echt de moeite waard bovenop een adembenemend uitzicht, alleen toen wij er waren was het druk en veel regen, was erg jammer was.
Verder zijn we met een gids rond het eiland gereden wat zeker de moeite waard was, mooie natuur, rijstterrassen, alleen een nadeel dat er veel vuil gedumpt wordt, maar dat is helaas niet alleen hier. We hebben maar een korte impressie van Java maar wel een mooie, we waren namelijk met een cruise hier en hebben toen meerdere delen van Indonesië gezien, maar Java en daarna Bali waren onze favorieten. Komen hier zeer zeker weer terug.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
9 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

 • betaalbaar
 • vriendelijke bevolking

Minpunten Java

 • geen
Ultieme tip: Huur een taxi met gids en laat je rondrijden door het betoverende landschap
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig Java (bezocht in juni 2012)

Review geschreven door yvonne mulder op 05 december 2017

Java: groot en redelijk authentiek. Een geweldige ervaring. We hebben veel kilometers afgelegd, maar het was erg divers en de moeite waard. De Bromo Vulkaan moet je zeker niet overslaan! De zonsopkomst daar is werkelijk schitterend!!!

Pluspunten Java

 • Vriendelijke mensen
 • prachtige natuur

Minpunten Java

 • Vuil
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Java (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Jolanda Oudshoorn-Langerak op 04 december 2017

Java is een van de meest bekende eilanden van Indonesië. Veelzijdig, kleurrijk en gastvrij. Het beste kan je daar gewoon rondreizen, er is immers zoveel te zien. Naast de bekende highlights is het ook goed om eens van de gebaande wegen te gaan. Zo hebben wij een trip gemaakt naar Sukamade Beach om daar met de plaatselijke rangers schildpadden te spotten. Een onvergetelijke ervaring. De reis er naar toe, dwars door de Jungle met een Jeep. Het basic verblijf, de nachtelijke tocht naar het strand, het observeren van een schildpad terwijl ze haar eieren legde, het vrijlaten van de kleine schildpadden, de prachtige uitzichten onderweg, het was ongelooflijk bijzonder, maar ook het bezoek aan de Prambanan, de Borobudur, de Kawah Ijen vulkaan, het waren hoogtepunten die we nooit meer zullen vergeten.

Pluspunten Java

 • Gastvrije mensen
 • Mooie natuur

Minpunten Java

 • Veel zwerfafval
Ultieme tip: Een trip naar Sukamade Beach is een echte aanrader.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijk (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Reini Kootstra op 03 december 2017

Wat een geweldige belevenis was het op Java. Zoveel mooie dingen gezien. Prachtige natuur, rijstvelden, theeplantage en natuurlijk de hoogtepunten van Java.
Vriendelijke en lieve mensen. Elke dag was een verrassing. Ik kan iedereen aanraden om dit grote en mooie eiland te bezoeken.

Pluspunten Java

 • betaalbaar
 • vriendelijke
 • temperatuur

Minpunten Java

 • druk verkeer rond Jakarta
Ultieme tip: Borobudur en gewoon de natuur in gaan.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Java en Bali (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Silvia Hubers op 03 december 2017

Heel leuk een rondreis door Java en Bali.
Veel gezien onder andere de Borobudur, Prambanan, theeplantage, cacaoplantage, muziekschool, begraafplaats, kleuterschool, 2 treinreizen, fietstocht door de natuur en lokale markt gemaakt. Waar je ook heel veel ziet, zonsopgang en de vulkaan Promo.
Kortom een heel leuke ervaring op Java

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden
Ultieme tip: Ga met een groepsreis en bekijk alles wat de reis organisatie te bieden heeft.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Colorful Java (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Sophie Jansen op 30 november 2017

Ik ben al een aantal keren op Java geweest, dus het leek mij dan ook ontzettend leuk om eens wat nieuwe plekjes te zoeken. En wat denk je? We kwamen uiteindelijk terecht in Color Village, een arme wijk van Semarang die ongeveer een jaar geleden van top tot teen in de kleur is gezet om niet alleen het leven wat kleurrijker te maken voor bewoners, maar ook voor het trekken van toeristen. Wanneer je bij Color Village aan komt rijden weet je niet wat je ziet, een regenboog van kleuren komt je tegemoet! Het is zeker een aanrader om eens een kijkje te gaan nemen wanneer je Java/Semarang bezoekt, want er is nergens op aarde een plekje dat nóg kleurrijker is!

Pluspunten Java

 • aardige mensen
 • mooi weer
 • goedkoop

Minpunten Java

 • veel zweten
 • je ziet veel armoede
 • slecht engels
Ultieme tip: Zoals ik natuurlijk hiervoor heb beschreven is Color Village écht een aanrader. S'avonds zin in een lekker hapje en een drankje? Neem dan een taxi naar Nestcology voor freaky food!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors