Sumatra
8,7
8,7 Algemene ervaring
8,6 Beziens­waardigheden
9,3 Locals
9,7 Natuur
7,3 Interessant
8,5 Stranden

Sumatra

door Marleen de Keyzer

Een ongerepte wildernis op een van de grootste eilanden die Indonesië rijk is: Sumatra. Van cultuur snuiven in Medan tot chillen op de stranden van Pulau Weh. Van de vulkaan Sinabung tot de jungle van Gunung Leuser National Park. Beleef het met een rondreis door Sumatra.

Het gigantische eiland is de droom van elke avontuurlijke reiziger. Een vakantie naar Sumatra betekent borrelende vulkanen beklimmen, raften door de jungle en duiken in helderblauw water. Orang-oetans komen voordurend een kijkje nemen en tropische stranden zijn altijd in de buurt. En wat dacht je van de prachtige cultuur van het eiland?

Rondreis Sumatra

Voor een ultieme rondreis door Sumatra, moet je de hele tocht van links naar rechts maken. Begin bij Atjeh, de noordelijke provincie van het eiland. Het grote voordeel is dat dit gebied nauwelijks door toeristen wordt bezocht. Wit zand, groen regenwoud, kleurrijke vissen en bijzondere bevolkingsgroepen tekenen deze regio.

Ga verder naar Gunung Leuser National Park om orang-oetans te spotten. Wandel langs het Tobameer, het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. Ontdek de diepe ravijnen en levendige koraalriffen van Pulau Weh. En verdiep je in de bijzondere cultuur van de bewoners van de Mentawai-eilanden.

Klimaat Sumatra

Sumatra heeft een tropische klimaat en vanwege de ligging rond de evenaar kent het eiland het hele jaar door stabiele temperaturen. De beste periode om op vakantie naar Sumatra te gaan is tussen mei en juli. In deze maanden valt de minste regen. Houd er wel rekening mee dat de kans op een bui altijd aanwezig is. Sumatra is een van de natste eilanden van Indonesië is.

Like deze pagina

Reizen Sumatra

Meer Sumatra

Reviews Sumatra

de orang oetang in het wild zien was mijn grootste wens! (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Janet Stocker op 20 juli 2017

prachtig eiland met als hoogtepunt de orang oetan in de jungle ontmoeten. Hele zware tocht daar mijn gezondheid niet goed is maar, toen ik oog en oog met een vrouiwtje met baby stond biggelden de tranen over mijn wangen. wat mooi!!!!
Lake Toba is ook prachtig en logeren op Samosir een genoegen. Wat is Indonesie toch mooi!

Pluspunten Sumatra

 • betaalbaar
 • lekker eten
 • mooi weer
 • prachtig Lake Toba
 • Gunung Leuser Park

Minpunten Sumatra

 • afval op straat
 • ook oppassen met het gekookte water
 • liever lui dan moe
Ultieme tip: neem goede schoenen voor de jungle mee. schoenen met noppen eronder zoals voetbalschoenen. kreeg dit soort schoenen van de eigenaar van het hostel te leen en dit werkte super!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Onze eerste dag op Sumatra (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door netty van stenus op 20 juli 2017

Medan is een vieze drukke stad en we hebben er niets te zoeken. We rijden door naar Berastagi. Het is één van de highlands van Sumatra; het is er aanzienlijk koeler omdat het hoger gelegen is (1400 meter hoogte). Het dorp is enorm populair onder de lokale bevolking van Medan, die het gebied vooral in de weekenden en rond feestdagen bezoekt om even de hitte van de stad te ontvluchten. In Berastagi zijn veel passievruchtplantages. Daarnaast wordt er koffie en thee verbouwd. We stoppen onderweg in Dokan waar we foto’s maken van de longhouses. Tot wel 8 verschillende families (40 mensen) wonen in de prachtige longhouses. Zonder elektra, stromend water en gas. Bij deze traditionele huizen eindigen de daken in een buffelkop. Ouders slapen achter een gordijn en de kinderen daarvoor in de open ruimte. Een bamboe trapje gaat naar de opening. Dit is niet meer dan een kleine opening in het hout met een balk als drempel. Rond de huizen lopen de dorpshonden die gezellig een robbertje gaan vechten. Door naar de Sipiso-piso waterval. Dit is één van de hoogste watervallen in Indonesië (120mtr). De waterval zien we vanaf grote hoogte naar beneden kletteren. We hebben een prachtig uitzicht op de waterval en op de noordkant van Lake Toba. Hier zijn ook winkeltjes waar men lokale gerechten, snacks, drinken en souvenirs kan kopen. We dalen de trappen vlotjes af. Deze tocht is best pittig en voor velen waarschijnlijk een flinke aanslag op de knieën.
We bezoeken ook nog het paleis van de koning Simalungun en zijn koningin. Het koningshuis is gebouwd in het plaatsje Purba. Boven leefde de Koning, eten werd gekookt in het longhouse zelf door een open vuur aan te leggen. Onder werden de dieren gehouden, de plankenvloer met openingen ertussen werd ook gebruikt als wc. Uitwerpselen kwamen bij de dieren, die het vervolgens weg werkten!
Op het eiland aangekomen hebben we een prachtig uitzicht over het Tobameer. Het is het grootste kratermeer ter wereld.

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
8 Interessant
8 Stranden
Ultieme tip: Neem de tijd. Doe niet alles in een dag. Vaak zie je de combi Sumatra-Java-Bali in drie weken. Dat kan niet. Dan zie je van alles maar een beetje. Zo zonde.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend Sumatra! (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Marijn Taams op 13 juni 2017

Sumatra is niet voor elke reiziger weggelegd, maar biedt echt een wonderschone natuur en, als je wil, een avontuurlijke reis. De highlights van onze reis waren:
- Bezoek en 2 nachten verblijf in Medan. Medan is geen mooie stad, maar als je goed zoekt zul je hier en daar speciale en mooie plekjes vinden. Je zou hierbij het beste een gids kunnen boeken die je naar deze plekken rijdt zodat je er wat kan rondlopen en mooie foto's kan maken.
- Bezoek aan het Gunung Leuser National Park. Je kan hierbij in de buurt van de orang oetan opvang verblijven of bij de olifanten opvang. Wij kozen voor de laatste locatie aan gezien de natuur daar overweldigend is. Wil je het 'echte leven' ervaren? Boek dan een jungle lodge en geen luxe hotel.
- Houd je van golfsurfen? Dan is Lhoknga niet te missen. Bijna geen toerist te vinden, maar een echte surfhotspot.
- Duikhotspots en mooie palmstranden vind je bij het eilandje Pulau Weh. Je hebt daar meerdere goede hotspots om te verblijven. Wij verbleven bij Freddies, die er elke avond weer een feestje van maakte met zijn zelfgemaakte buffet. We hebben daar fantastisch gedoken.

8,5
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
7 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Sumatra

 • Betaalbaar
 • natuur
 • avontuurlijk

Minpunten Sumatra

 • armoede
 • ontbossing
Ultieme tip: Laat je niet afschrikken door het strengere regime in Atjeh. Geniet vooral van wat het gebied te bieden heeft.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mijn thuis ver van huis! (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Nantko Kloos op 30 mei 2017

Mooiste plek voor mij op Sumatra is Pulau Samosir in Danau Toba. Prachtig eiland in het grootste vulkanische meer ter wereld. Schitterende natuur, perfect klimaat ( 's avonds lekker koel ) en zeer hartelijke Batak bevolking. Voel me hier helemaal SENANG en wil hier spoedig weer naartoe!

Ultieme tip: Gewoon zelf vervoer regelen en niet handen vol geld geven aan tussen personen en touropperators. Kun je beter besteden aan souvernirs en leuke familie-restaurantjes.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Duik in de cultuur (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Deem Tanalepy op 18 mei 2017

Sumatra heeft zijn toeristische highlights als Medan en Lake Toba. Een bezoek aan de orang-oetangs staat bij veel toeristen op de lijst. Ik heb juist andere plekken mogen ervaren; Padang, Bukittinggi, Lake Maninjau, Pekanbaru en een aantal kleine dorpen waar niemand Engels kan. Juist op de minder toeristische plekken kom je dichter tot de cultuur van de bevolking. Iedere stam heeft zijn eigen taal of dialect en heeft zijn typische gerechten die je gewoon moet proeven. Iedere bevolkingsgroep heeft zo zijn gewoontes en principes. Het is verstandig om je vooraf in te lezen over bepaalde (globale) richtlijnen. Ga bijvoorbeeld niet in een bikini zonnen op een plek waar nauwelijks toeristen komen, maar informeer naar hoe de lokale bevolking een dag op het strand spendeert. Geniet van het eten, probeer vooral te eten zoals zij eten en vraag naar lokale lekkernijen. Indonesiërs vinden het geweldig als je respect toont naar hun levensstijl, een aantal woorden van de taal kent en probeert mee te gaan in hun dagelijkse manier van leven. Wees ook vooral geen vreemde om bij mensen thuis te komen die je nét hebt leren kennen. Het is voor hun een eer om gasten (helemaal vanuit het buitenland) te mogen ontvangen. Geniet van de gastvrijheid. Schrik er daarnaast ook niet van dat wanneer je gids zegt 'het is hier vlakbij' dat je dan minimaal vier uur in de auto zit. De perceptie van afstanden is totaal anders. Zij kunnen niet begrijpen dat je Nederland in een aantal uurtje kunt doorkruisen met een auto. Leer daarom te genieten van de reis naar je bestemming, want je komt fantastische fotomomenten tegen, geweldige natuur, plantages, bergen en eetgelegenheden. De reis naar je bestemming is soms nog meer bijzonder dan de bestemming zelf.

Pluspunten Sumatra

 • prachtige natuur
 • heerlijk eten
 • gastvrijheid
 • lekker warm

Minpunten Sumatra

 • bepaalde bosbrand seizoenen (rookseizoen)
 • veel mensen willen met je op de foto als je blank bent (let op je kleding zodat je minder opvalt)
Ultieme tip: Als je gaat reizen van locatie naar locatie, focus dan niet op de bestemming, maar geniet van de reis er naartoe. It's worth it!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Once in a lifetime! (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Janet Stocker op 12 mei 2017

Rondreis door Sumatra gemaakt en de orang-oetans in hun eigen omgeving te zien was voor mij mijn grootste droom die in vervulling is gegaan! Neem lekker de tijd om Lake Toba te bezichtigen en geniet een paar dagen van Samosir!

Pluspunten Sumatra

 • mooie natuur
 • easy going
 • lekker weer
Ultieme tip: Ga op zoek naar de orang-oetan en zie lake Toba.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesia, boven aan je Bucket list zetten! (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Swen Snoek op 29 januari 2017

Sumatra is gelukkig nog niet verpest door de miljoenen stroom aan toeristen. Het is ook nog alsof je jaren terug in de tijd gaat. De mensen zijn super aardig en behulpzaam! kortom Indonesia en vooral Sumatra is echt een aanrader voor de echte wereld reiziger!

Pluspunten Sumatra

 • locals
 • goedkoop
 • autentiek
Ultieme tip: De jungle in!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Jungle Trek in Bukit Lawang (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Sanne Aldershof op 18 december 2016

Sumatra is een onwijs mooi eiland wat nog vrij onbekend is voor veel toeristen. De voornaamste reden dat wij Sumatra hebben gekozen was omdat we een tocht naar de Orang Oetans op onze bucketlist hadden staan. Deze bedreigde dieren komen alleen nog maar op Sumatra en op Borneo in het wild voor, en het is dus erg bijzonder om ze te zien. Het was een prachtige ervaring: een jungletocht vol klauteren en klimmen van vijf uur lang. Maar het was het meer dan waard. Als je die prachtige dieren voor je ziet en in de bomen ziet slingeren, vergeet je de zware tocht en de zinderende hitte van het oerwoud van Sumatra. We zijn ontzettend blij en niemand kan ons deze ervaring meer afnemen. Naast Bukit Lawang hebben wij het Toba-meer nog bezocht en we kijken met veel plezier terug op deze twee highlights van prachtig Sumatra.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
6 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

 • Aardige mensen
 • Niet toeristisch
 • Prachtige natuur

Minpunten Sumatra

 • De manier waarop locals met hun eiland omgaan (afval)
Ultieme tip: Ga naar Bukit Lawang en overnacht in een goedkoop, gezellig hostel. Doe de jungletocht om de Orang Oetans te zien in het wild. En: proef de Sumatraanse soto! Heerlijk!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Avontuurlijk Bukit Lawang (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Ronald Jonkman op 11 december 2016

De jungle van Bukit Lawang:
Na een kwartier lopen zien we de eerste langstaart makaken al, heel leuke, kleine nieuwsgierige aapjes die we van dichtbij kunnen bekijken. Een half uur lopen later is het dan zover, we zien de eerste twee orang-oetans op nog geen drie meter afstand. Wauw, wat bijzonder! We zijn allemaal even sprakeloos. De baby slingert in de lianen boven ons, terwijl de moeder op de grond tussen de struiken zit. De manier waarop ze bewegen en naar ons terugkijken is zo menselijk, fantastisch om te zien. Maar na een poosje vindt moederaap het wel weer genoeg geweest en stapt abrupt uit de bosjes en beweegt zich richting ons. “Watch out, step back, step back!”, waarschuwt Ricky (de gids) ons. Op zo’n moment word je je toch weer even bewust dat het een wild beest is waar je naar kijkt, daar wil je geen ruzie mee. We lopen verder.

Vanwege het regenseizoen zijn de paden - voor zover er paden zijn - modderig en glad. Bovendien is de klim soms behoorlijk stijl. We wanen ons allemaal even Mowgli uit Junglebook. Onderweg komen we Mina tegen. Deze aap staat bij de gidsen bekend als agressief, ondanks dat ze al de leeftijd heeft van een bejaard omaatje. In het verleden heeft ze een van de gidsen al eens gebeten, wij blijven dus op veilige afstand en lopen met een boog om haar heen terwijl Ricky haar afleidt met fruit. Ook komen we Jacky met kind tegen, Jacky is volgens de gidsen de knuffelaap van Bukit Lawang. Ricky herkent haar al van verre en zegt dat we rustig kunnen blijven staan wanneer ze ons tegemoet loopt. Toch best spannend om zo’n groot beest op je af te zien lopen, vooral wanneer ze bij aankomst meteen mijn arm vastpakt en niet meer loslaat. Maar volgens de gids is dit oké, hij voert haar wat fruit en ze blijft rustig tussen ons in zitten. Maar wanneer het baby-aapje dat op haar schouder zit, speels in mijn arm begint te bijten, is het wel weer genoeg geweest. Jacky heeft blijkbaar ook genoeg gegeten, plots staat ze op en klimt terug de bomen in.

Pluspunten Sumatra

 • behulpzame locals
 • ongerepte natuur
 • authentiek

Minpunten Sumatra

 • wegen
 • troep
 • bereikbaarheid
Ultieme tip: Overnachten in Villa Paradise! Heerlijk rustgevende plek en de enige met warme douche in Bukit Lawang.. Heel erg fijn als je net uit de jungle komt!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reis door Sumatra (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Peter van der Pol op 11 december 2016

Sumatra is een mooi land, echt zoals het als vanouds is en zo is het nog steeds.
Geweldige natuur, heel veel om te bezichtigen, gewoon prachtig.
Wij zouden er nog wel een keer heen willen, we hebben nog lang niet alles gezien.

Pluspunten Sumatra

 • Super aardige mensen
 • erg mooi om te zien
 • mooie natuur

Minpunten Sumatra

 • Van de toeristen merk je niets
Ultieme tip: De rondreis maken met Arke, dat was erg goed geregeld.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Atjeh, prachtig en leerzaam!! (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Arie Schagen op 10 oktober 2016

Ja, ja, Atjeh, veel over gehoord maar niet altijd positief. Zo zou het erg Islamistisch zijn en de bevolking vijandig. Maar ja, dat maakt nieuwsgierig dus besloten wij toch een week te gaan snorkelen op Pulau Weh. Het was fantastisch, de mensen top, het eiland prachtig, net als het snorkelen. Prima, eenvoudig onderkomen. Kortom, we besloten nog maar even te blijven in Atjeh. De bevolking heeft zwaar geleden door de tsunami maar is er goed bovenop gekomen. In plaats van een week is het een maand geworden en daar hebben we geen spijt van gehad. Banda Atjeh, de hoofdstad, is de moeite waard om een paar dagen te verblijven. Bezoek "Kerkhof", daar liggen heel veel Nederlandse jongens en Indonesische die gevallen zijn in de koloniale oorlogen die Nederland daar gevoerd heeft. Ook het Tsunami-museum is de moeite waard. Daarna op naar de ontspanning en genieten van de prachtige stranden en de natuur. Kortom, een heerlijke plek om je vakantie door te brengen. Het enige nadeel, geen biertje te scoren en dat is jammer na een warme, vermoeiende dag.

Pluspunten Sumatra

 • Schitterend land
 • aardige mensen
Ultieme tip: Reis met het openbaar vervoer. Kost wel wat extra inspanning maar je hebt veel meer contact met de mensen. Word nooit kwaad als het een beetje tegen zit.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bukit Lawang (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Ilya Korzelius op 09 oktober 2016

Ik heb het noorden van Sumatra bezocht met als hoogtepunten Bukit Lawang en Lake Toba. Sumatra is een mooi groen eiland met veel palmolie en rubberplantages. De bevolking is vrij arm vergeleken met andere Indonesische eilanden welke we bezocht hebben. Als je vanaf het vliegveld in Medan naar de jungle in Bukit Lawang rijdt kom je langs oneindige palmolievelden en rubberplantages. Dan wordt duidelijk wat er met ontbossing bedoelt wordt. Het is af te raden om zelf te rijden. De wegen zijn slecht en de Indonesiërs halen op onmogelijke plaatsen in. De bevolking is uitermate vriendelijk zoals overal in Indonesië en je voelt je erg veilig. In Bukit Lawang moet je zijn om orang oetans te spotten. Ook kom je daar makaken en Tomas Leaf Monkeys tegen. De Tomas Leaf Monkeys zijn zachtaardig van aard en kan je heel dicht benaderen. Met makaken moet je oppassen. Je zal de eerste niet zijn die door deze apen wordt gebeten. Sumatra is een malaria gebied dus je moet wel pillen slikken. De kans dat je hier ziek van wordt is vrij groot. Tijdens mijn rondreis zijn bijna alle leden van de groep wel een keer ziek geweest. Je moet hierop voorbereidt zijn en van thuis een kleine reisapotheek meenemen. Deet is ook geen overbodige luxe in de jungle. Je wordt vaak geprikt. De locals gebruiken trouwens witte tijgerbalsem om zich tegen insecten te beschermen. Je moet er wel iets voor over hebben om oog in oog te staan met die prachtige orang oetans. Voor ons was dit de moeite waard. Hierna hebben wij gerelaxt bij het grote kratermeer Lake Toba. Aan te raden is om een boottocht over dit meer te maken naar de watervallen en onderweg een typisch Batak-dorp aan te doen.

Ultieme tip: Orang oetans spotten in Bukit Lawang.
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Sumatra (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Nathalie Kip op 09 oktober 2016

Sumatra is fantastisch! Een zeer veelzijdig eiland met prachtige natuur en heel veel variatie. Orang oetans spotten in Bukit Lawang, meerdere vulkanen en een absolute aanrader is Samosir in Lake Toba! Ook de cultuur is zeer divers en vooral het traditionele Barak-dansen op Samosir was leuk om te zien en mee te doen!

Pluspunten Sumatra

 • betaalbaar
 • vriendelijke locals
Ultieme tip: Tomas Retreat in Bukit Lawang. Een gezellig, betaalbaar hostel met goede gidsen voor de must-do Jungle Tour!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Sumatra: een (nog) niet populair maar o-zo-schitterend stukje Indonesië (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Dominique Versteegen op 04 oktober 2016

De meeste toeristen slaan Sumatra over. Totaal onterecht als je het mij vraagt. Noord-Sumatra heeft orang-oetan-walhalla Bukit Lawang. Hier maak je een hiking door de jungle en ga je wilde orang-oetans in het wild van heel dichtbij zien. Daarnaast heeft het Lake Toba: één van de mooiste en grootste meren ter wereld. En last-but-not-least: Mount Sibayak. Deze actieve vulkaan geeft je met name in de ochtend een plaatje wat je niet snel zult vergeten. Ook een pluspuntje aan Sumatra: doordat er zo weinig toeristen komen, zijn de locals oprecht vriendelijk en behulpzaam. Een verademing!

Pluspunten Sumatra

 • aardige locals
 • goedkoop
 • natuur
Ultieme tip: Doe een Sunrise Trip naar Mount Sibayak én zoek een gids die je naar de Ghost Town brengt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Sumatra jungle (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Bonaire Bonaire op 30 september 2016

In juni 2014 zijn wij drie weken lang op rondreis geweest op het prachtige eiland Sumatra. We hebben de jungle gezien, de olifanten en de apen. Maar ook de steden en de kust. Sumatra is een prachtige plek om te zijn en we hebben genoten!

Ultieme tip: Bukit Lawang
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sumatra was voor ons het mooiste wat wij out hebben meegemaakt. (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Patrick de Kamper op 15 juli 2016

Wij vonden de natuur van Gunun Leusen national park heel mooi en de ervaring om dieren als de Orang utang daar in zijn natuurlijke habitat te aanschouwen. De 1000 tinten groen van de Harau vallei zijn ons bijgebleven en de rustiek van het Tobago mee. Wij willen er graag terug. Ook hebben we een waardeevolle vriendschap aan overgehouden.

8,7
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
7 Interessant
8 Stranden

Pluspunten Sumatra

 • locals
 • natuur.

Minpunten Sumatra

 • geen
Ultieme tip: Neem een lokale gids om hey echte leven. Mee te maken. Onze maat yacubinsumatra.nl kan er alles aan doen om je het naar je zin te maken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Back to my roots (bezocht in november 2012)

Review geschreven door Debbie Biemond op 13 juli 2016

De eerste stappen op Sumatra gaven mij het gevoel dat ik eindelijk thuis kwam. Het was een geweldige ervaring om de cultuur, het heerlijke eten en de prachtige natuur zelf te ervaren. Het authentieke Indonesië zoals ik me dat had voorgesteld beleef je op Sumatra. Van jungle tot bergen, van grote steden tot piepkleine dorpjes, van platteland tot strand, het is een unieke intense beleving en zeker aan te raden. Zelfs als het regent is het er nog mooi! De mooiste ervaring was in Tangkahan na een regenbui van 12 uur gingen we zwemmend naar een waterval, waar de zon een regenboog maakte in de spray van de waterval met een aantal apen in de boomtoppen boven ons. Om nooit te vergeten. Of 's nachts in het licht van de volle maan op de porch van je huisje luisteren naar de nachtelijke jungle geluiden. Fantastisch!
In oktober 2013 een geweldige duikcursus voor mijn advanced open water gevolgd bij het Lumba Lumba Dive Center, waar ik algauw door de locals meegenomen werd naar de mooiste plekken van het eiland!
Echt een aanrader!

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
9 Interessant
10 Stranden
Ultieme tip: Proef de overheerlijke Lapis bij bakkerij Majestyk. Of stap onderweg eens uit om over een lokale markt te lopen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op zoek naar mijn roots samen met mijn vader (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Annemarie Stolwijk op 13 juli 2016

Mijn oma is geboren in Palembang en opgegroeid in Medan tot de oorlog waar zijn tijdens de oorlog in een Japans vrouwenkamp heeft gezeten (Aik Paminke). In de steden op Sumatra is nog erg veel te vinden uit de koloniale tijd, heel leuk en interessant om te zien. Ook datgene wat uit "mijn oma's tijd" is geweest en waar mijn oma of haar ouders altijd kwamen in die tijd, bestaat allemaal nog, zelf het ouderlijk huis van mijn oma bestaat nog. Medan is voor mij daarom ook een emotioneel deel geweest van mijn reis. Helaas is er van het vrouwenkamp in Aik Paminke bijna niks meer over, behalve het ziekenhuis, het officiersgebouw en de eindstop van de trainrail, maar desondanks is het een hele bijzonder ervaring geweest om te hebben rondgelopen daar waar alle hutjes toendertijd gestaan moeten hebben.

De jungle van Tankahan en Bukit Lawan zijn in 1 woord prachtig! ronddobberen op de rivier in een autoband, het verzorgen van olifanten, 3 uur trekken door de jungle, knuffelen met apen en de Orang Oetan in zijn habitat te zien, deze ervaringen zijn onvergetelijk!

De batakdorpen, het Toba meer en het eiland van Samosir, ook prachtig en heerlijk om even een paar dagen uit te rusten, maar ook wel erg toeristisch. Hier is weinig authentieks te vinden, alles draait om toerisme. Men probeert het stukje cultuur te laten zien, maar helaas is het allemaal erg gemaakt. Gelukkig hadden wij een geweldige gids die ons ook veel authentieke dingen wist te laten zien, datgene wat normaal gesproken niet heel sjiek staat op de foto's wilde hij ons graag laten zien. Ook vanwege het feit dat hij aan ons zag dat wij niet zo geinteresseerd waren in de gemaakte shows die werden gegeven bij de toeristenattrakties.

7,5
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Natuur
6 Interessant
7 Stranden
Ultieme tip: Ravelino Tours - Medan Tankahan - Olifanten Bukit Lawang - Oran Oetang Toba Meer / Samosir - Uitrusten Brastagi - Batak
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Heb door de jaren verschillende reizen gemaakt naar Sumatra. Jambi was heel fijn. (bezocht in maart 2014)

Review geschreven door Ingrid Jourdan op 19 juni 2016

Sumatra heeft hele mooie natuur. De dorpen en steden zijn heel gevarieerd. Er zijn een aantal heel mooie malls. Ook de nieuw gebouwde hotels zijn zeer modern. Voor de rest ademt het nog een sfeer van oude tijden. De bevolking is doorgaans zeer behulpzaam en vriendelijk. In Bengkulu, Lampung en Jambi woont familie van mij. Sumatra is een verademing na grote steden als Jakarta en Surabaya.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
nvt Locals
10 Natuur
8 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Sumatra

 • Betaalbaar
 • Veel natuur

Minpunten Sumatra

 • Enorme afstanden
 • Slechte verbindingen
Ultieme tip: Huur een busje met chauffeur en reis van noord naar zuid. Mooi: Toba- en Maninjaumeer, traditionele woningen, paleis Medan, Fort de Kock, Marlboro, complex Candi Muaro Jambi.
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors