Sumatra
9,2
9,2 Algemene ervaring
9,2 Beziens­waardigheden
9,6 Locals
9,8 Natuur
7,6 Interessant
8,5 Stranden

Sumatra

door Marleen de Keyzer

Een ongerepte wildernis op een van de grootste eilanden die Indonesië rijk is: Sumatra. Van cultuur snuiven in Medan tot chillen op de stranden van Pulau Weh. Van de vulkaan Sinabung tot de jungle van Gunung Leuser National Park. Beleef het met een rondreis door Sumatra.

Het gigantische eiland is de droom van elke avontuurlijke reiziger. Een vakantie naar Sumatra betekent borrelende vulkanen beklimmen, raften door de jungle en duiken in helderblauw water. Orang-oetans komen voordurend een kijkje nemen en tropische stranden zijn altijd in de buurt. En wat dacht je van de prachtige cultuur van het eiland?

Rondreis Sumatra

Voor een ultieme rondreis door Sumatra, moet je de hele tocht van links naar rechts maken. Begin bij Atjeh, de noordelijke provincie van het eiland. Het grote voordeel is dat dit gebied nauwelijks door toeristen wordt bezocht. Wit zand, groen regenwoud, kleurrijke vissen en bijzondere bevolkingsgroepen tekenen deze regio.

Ga verder naar Gunung Leuser National Park om orang-oetans te spotten. Wandel langs het Tobameer, het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië. Ontdek de diepe ravijnen en levendige koraalriffen van Pulau Weh. En verdiep je in de bijzondere cultuur van de bewoners van de Mentawai-eilanden.

Klimaat Sumatra

Sumatra heeft een tropische klimaat en vanwege de ligging rond de evenaar kent het eiland het hele jaar door stabiele temperaturen. De beste periode om op vakantie naar Sumatra te gaan is tussen mei en juli. In deze maanden valt de minste regen. Houd er wel rekening mee dat de kans op een bui altijd aanwezig is. Sumatra is een van de natste eilanden van Indonesië is.

Like deze pagina

Reizen Sumatra

Meer Sumatra

Reviews Sumatra

Heerlijk eiland Sumatra (bezocht in mei 2006)

Review geschreven door Sarinda Surijadi op 22 maart 2018

Prachtig eiland met zijn tobameer, de flora en fauna en de cultuur. Prachtig dat de mensen ook zo fantastisch zijn, zou graag nog een keer terug willen. Saya mau kembali. Saya rindu ke Indonesië. Selam Sarinda.

Ultieme tip: Zorg wel dat je ingeënt bent en makkelijke kleding en goede schoenen draagt. Houd je aan de gewoontes en gebruiken daar. Het krijgt van mij een dikke 10.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sumatra (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Moud Curvers op 29 december 2017

Sumatra is een prachtig eiland, veel variatie in landschappen. Prachtige jungle, mooie vulkanen en een mooi meer (Lake Toba). Sumatra is heel groot, waardoor er je er makkelijk een maand over kan doen om het eiland te zien. In twee weken tijd kun je goed het noorden van Sumatra (Bukit Lawang, Berastagi en Lake Toba) zien, daar heb je genoeg tijd voor. Ik zou vooral niet haasten, want ook de minder toeristische dorpjes en steden in het noorden van Sumatra zijn zeker een bezoekje waard.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

 • Natuur
 • Rust
 • Onaangetast

Minpunten Sumatra

 • Slecht bereikbaar
Ultieme tip: Sla Berastagi niet over tussen Bukit Lawang en Lake Toba, doordat er twee mooie vulkanen te zien zijn.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Singapore en Sumatra - twee fantastisch eilanden (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Willemijn Bakhuis op 28 december 2017

In oktober 2014 zijn wij ruim 3 weken in Singapore en Sumatra (Indonesië) geweest.

Singapore is echt een heerlijke stad! Schoon, overzichtelijk, mooi en modern. Mochten we ooit overwegen om te gaan emigreren, dan staat Singapore bovenaan onze lijst...

Helaas hadden we niet genoeg tijd om heel Sumatra te zien, maar dat geeft een goede reden om nog een keer te gaan. Wij hebben onze reis gepland met behulp van www.gidsinsumatra.nl Dat is heel goed bevallen. Vooraf hadden we contact met een reisadviseur in Nederland en samen met hem hebben we een mooie route bedacht. Op Sumatra heeft een lokale gids onstaat op sleeptouw genomen.
We hebben een vulkaanuitbarsting gezien, we hebben in een tentje midden in de jungle overnacht, we hebben orang-oetans gezien, we hebben thee gedronken van zelf geplukte theebladeren, we hebben een dansvoorstelling gezien, we hebben een vulkaan beklommen, we hebben de meest heerlijke soto ayam gemaakt én gegeten...

Daarnaast hebben we genoten van de schitterende natuur, cultuur en vriendelijke mensen. Ook de heerlijke gerechten en verse vruchten moeten genoemd worden.

Eigenlijk hebben we in die paar weken teveel gedaan, gezien en meegemaakt om hier te benoemen. Ga 'gewoon' zelf een keer die kant op en beleef ook zo'n onvergetelijke reis.

Pluspunten Sumatra

 • schitterende natuur
 • aardige mensen
 • bijzondere cultuur

Minpunten Sumatra

 • slechte wegen
Ultieme tip: www.gidsinsumatra.nl
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sumatra (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Nathalie Witz op 08 december 2017

Samen met mijn vriend vertokken we richting Bukit Lawang. In het pikkedonker en in de plenzende regen werden we opgehaald door Mudhi. Hij heeft samen met zijn vrouw Ida’s Guesthouse, een winkeltje en organiseert jungle trekkingen.

Vroeg in de ochtend werden we wakker van de apen die over onze golfplaten daken renden. Wauw! Dat is pas tof wakker worden. De volgende dag deden we een trekking door het prachtige oerwoud in de hoop Orangutans te spotten. Een pittige trekking van een uur of 7, maar we hebben zoveel moois gezien en gehoord. We hebben de Thomas monkeys, Orangutans, reuze mieren, giftige slangen, Bavianen, de sekuda’s en watervallen gezien. Werkelijk een onvergetelijke, indrukwekkende ervaring!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
nvt Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

 • betaalbaar
 • vriendelijke mensen
 • prachtige natuur
 • wild life
Ultieme tip: Bukit Lawang! Ida’s Guesthouse.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Reis naar sumatra gemaakt met een missie. (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Letty Van de kolk op 03 december 2017

Prachtig land, zeker de moeite waard om deze te bezoeken. De bewoners zijn Zeer gastvrij. Ook de 4 sterren hotels kan ik zeer aanbevelen. Wel raad ik aan om met een gids het land te verkennen, zo kom je op de mooiste plaatsen van het eiland.

Ultieme tip: Mooie natuur
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers

The local life (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Lora Brignola op 29 november 2017

Bezoek aan het Gunung Leuser National Park is een van de meest fantastische dingen die ik gedaan heb! De orang oetans van dichtbij zien in hun natuurlijke habitat is iets werkelijk uniek. Ga naar het dorpje Bukit Lawang (vanuit Medan bereikbaar) en vertrek van hieruit op een meerdaagse jungletocht om deze kanjers een bezoekje te brengen. Verblijf in lokale junglehutjes aan de rand van de jungle en wordt in de ochtend wakker van de voorbij springende aapjes. Let op want al de gidsen zullen zich aan je vastklampen van het moment dat je Bukit Lawang binnenkomt. Laat je niet te snel meeslepen in een van hun verhalen, maar ga op trektocht met een eerlijke en ervaren gids.

9,4
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

 • vriendelijke mensen
 • natuur
 • eten
 • goedkoop
 • wildlife

Minpunten Sumatra

 • taalbarriere
Ultieme tip: Bezoek het Gunung Leuser national park en verblijf in Bukit Lawang. Probeer contact op te nemen met Irwan (daar kent iedereen elkaar), hij verhuurt junglehutjes en gidst.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Sumatra (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Monique Leidschendam op 29 november 2017

Sumatra is 1 van de mooiste eilanden, nog niet zo toeristisch, en een mooie natuur. Vooral de ontmoeting met de Orang Oetans is overweldigend om ze zo dichtbij te zien. Doe een trekking door de jungle en als het even kan blijf er dan 2 of 3 dagen en geniet van de mooie natuur. Samosir eiland in het Tobameer is ook een aanrader. En ook wel leuk om te doen is de Evenaar over, het stelt niet heel veel voor maar wel leuk om te zien en je krijgt een oorkonde. Maar er is zoveel moois te zien op Sumatra, zeker een eiland om naar toe te gaan!

Pluspunten Sumatra

 • goedkoop
 • mooie natuur
 • super lieve mensen

Minpunten Sumatra

 • slechte wegen daardoor lange reisdagen
 • veel vuilnis langs de wegen
 • geen wijn
Ultieme tip: Trekking door jungle Bukit Lawang en onderweg Orang Oetans tegenkomen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Vanuit Bukit Lawang de reis gemaakt naar Tangkahan. (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Annie van Es op 24 november 2017

Sumatra een aantal keren bezocht, prachtig eiland waar veel te zien is. Maar Bukit Lawang heb ik als mooiste ervaren met het Leuser Park met de Orang Oetans en de Tomas Langoer aapjes. Hou erg van de olifanten en toen ik daar was kon ik die machtige dieren van dichtbij aanschouwen en voeren, geweldig. Ook het wassen van de dieren is prachtig om te mogen doen, zeker als je een zwanger vrouwtje mag wassen en je het jonge olifantje kunt voelen.

Pluspunten Sumatra

 • heel aardige locals en de prijzen zijn betaalbaar

Minpunten Sumatra

 • de wegen zijn niet overal best het is dus een lange rit naar Bukit Lawang. Regel vanuit Bukit Lawang vervoer want met de lokale bus duurt het nog langer
Ultieme tip: Bezoek Bukit Lawang met het nationaal Gunung Leuser Park en Tangkakan. Wij verbleven daar 5 dagen bij Sumatra Eco Travel, in prachtige lodges, heel schoon en heerlijke ontbijt
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooie Sumatra (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Marielle van Gelder op 20 november 2017

Als onderdeel van onze rondreis van 3 weken door Indonesië, zijn we een week op Sumatra geweest. Van het vliegveld van Medan zijn we met de taxi naar Bukit Lawang gereden. Bukit Lawang is niet een heel bijzonder dorpje, maar vooral bekend voor de toegangspoort tot de jungle. In de jungle hebben we een 3-daagse trekking gedaan met Bukit Lawang Jungle Tours, echt een aanrader! Geweldige gidsen en veel Orang-oetans gezien. De kampen bevinden zich op geweldige plekken, langs een beekje en de tweede nacht langs een rivier. Al raftend zijn we op de derde dag terug naar de jungle gegaan. Na de jungle zijn we binnen een dag naar het Toba meer gereden om bij te komen. In Toba Village Inn konden we perfect relaxen in onze super mooie kamer, bij ons heerlijke zwembad en fantastisch eten. Echt een verademing na het afzien in de jungle. Op Samosir eiland zijn we met een scootertje het eiland gaan verkennen en naar de lokale markt geweest.

Pluspunten Sumatra

 • Aardige locals
 • nog niet heel toeristisch
 • heel veel groen

Minpunten Sumatra

 • wegen zijn niet altijd goed
Ultieme tip: 3-daagse jungletocht is een must! Daarna lekker bijkomen bij het Toba meer
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Net mensen (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Jan Kop op 20 november 2017

Na in 2008 voor de eerste keer de orang oetangs op Kalimantan gezien te hebben hebben wij er ook in 2014 gedurende ons verblijf op Sumatra voor gekozen om deze beleving te herhalen. Het plaatsje Bukit Lawang herbergt het grootste rehabilitatieprogramma voor orang oetangs en je kunt ze hier (min of meer) in het wild ontmoeten. Ze zijn imponerend, vertederend en oh zo menselijk tegelijkertijd.
Naast deze prachtige ervaring heeft Sumatra nog volop meer te bieden. Wij hebben o.a. een trektocht gemaakt vanuit Bukittinggi en een aantal dagen aan de oevers van het Lake Maninjau doorgebracht. Veel mooier en ongerepter dan het Lake Toba.
Wij waren er in december/ januari wat betekent dat het dan regentijd is. Hebben op enkele flinke buien na in 6 weken echter nauwelijks regen gehad. Geen reden dus om Sumatra in onze winter te mijden.

Pluspunten Sumatra

 • Ongerept
 • authentiek in vergelijking met Java en Bali. Dat geldt overigens ook voor de rest van dit grote land.

Minpunten Sumatra

 • Zijn er niet echt
Ultieme tip: Lake Maninjau bij zonsopkomst. Mooier licht krijg je niet.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Samosir Tuc Tuc Sumatra (bezocht in maart 2012)

Review geschreven door Pepijn Lempke op 19 november 2017

Heerlijk rust na de drukte van Medan. Je wilt hier echt langer blijven. Het heerlijke eten de Batak cultuur. Huur een scooter en explore alles. Maak contact met de locals ga met ze drinken in de barretjes de eerst hele vieze boomhars wijn maar na 2 is het een stuk lekkerder

Pluspunten Sumatra

 • goedkoop
 • prachtig
 • heerlijk eten

Minpunten Sumatra

 • geen
Ultieme tip: Ga daarna naar Pulau Weh. Prachtuge duiklocatie en zeer vriendelijke mensen op het eiland vlak voor de kust van Banda Atjeh
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bakut Lawang (bezocht in september 2017)

Review geschreven door angelique brandberg op 16 november 2017

Ik heb op Sumatra vooral heel erg genoten van het Tobameer, waar we een bezoek hebben gebracht aan een afgelegen dorp en heerlijk hebben gezwommen in dit prachtige meer. De jungle track in Bakut Lawang was het absolute hoogtepunt, waar ik ook heb mogen slapen in de jungle en als klap op de vuurpijl oerang oetangs en vuurvliegjes heb gezien.
Het verkeer is enigzins hectisch, maar de chauffeur van onze reisorganisatie was super goed! Dit eiland is zeker een aanrader voor iemand die van een beetje avontuur houdt!

Pluspunten Sumatra

 • betaalbaar

Minpunten Sumatra

 • hectisch verkeer
Ultieme tip: Track door Bakut Lawang met overnachting.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtige reis (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Shirley Barendse op 16 november 2017

Sumatra is fantastisch! Een eiland dat puur is, omdat er nog weinig toerisme is! De mensen zijn zó leuk en waarderen dat je er bent. Eén van de hoogtepunten is het bezoek aan de jungle, waar je oog in oog staat met wilde orang oetans. Een unieke ervaring!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
nvt Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

 • Puur
 • gastvrij

Minpunten Sumatra

 • muggen
Ultieme tip: Ga de jungle in en spot wilde orang oetans.
Aangeraden voor: Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

In één woord PRACHTIG (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Sanne Lieshout op 14 november 2017

Op Sumatra hebben wij een jungle trekking gemaakt door het Gunung Leuser National Park, waar de Orang Oetan nog in het wild te spotten is. Dit was het mooiste van de rondreis Indonesië wat we hebben gedaan.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

 • locals
 • rust
 • sfeer
 • eten

Minpunten Sumatra

 • geen
Ultieme tip: Ook zo'n trekking doen? Verblijf dan bij On The Rocks Bungalows in Bukit Lawang, waar je uitkijkt over het nationaal park. En je al helemaal in de jungle waant.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

BUKIT LAWANG EXPEDITIE (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Falko Den Boer op 13 november 2017

Begin september ben ik vertrokken naar Sumatra samen met mijn vriendin. Zonder iets gepland te hebben. Zijn we naar het dorpje Bukit lawang gegaan. Daar aangekomen werden we met open armen ontvangen en er werd gelijk alles geregeld.
Nadat we in ons appartementje gesetteld waren. Gingen we praten over wat we wilden gaan doen. Dit is een 6 daagse jungle trekking geworden, door het nationaal park gunung leuser. Heel gave ervaring, maar ook erg zwaar. Vele diersoorten gezien ( tijgers, een anaconda en allerlei apen en insecten)
Ik zou dit iedereen zo aanraden echt geweldige ervaring

Pluspunten Sumatra

 • vriendelijke mensen
 • betaalbaar
 • prachtige natuur
 • mooiste plek ooit geweest

Minpunten Sumatra

 • slecht bereikbaar
 • erg druk
Ultieme tip: Ga naar bukit lawang
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mooie natuur (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Milou Halmans op 12 november 2017

Hele mooie jungle in Bukit Lawang. Veel apen gezien waaronder 8 orangoetans. We hadden privégids die erg veel vertelde over de jungle en veel dieren liet zien. Zijn naam was Andy. Verblijf bij villa paradise. Iets buiten centrum maar heel mooi. Vriendelijke mensen en waanzinnige natuur.
Ook in Tankahan bij de olifanten geweest. Had het idee dat ze goed verzorgd werden daar. We hebben olifanten gewassen. Geen zweepjes gezien.

9,8
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
nvt Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

 • vriendelijke mensen
 • mooie natuur
 • betaalbaar
 • wildlife

Minpunten Sumatra

 • grote afstand en slechte weg
Ultieme tip: Trek door de jungle en kom ook in oog met de orang oetans. Er zijn er nog maar een paar duizend.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Van Padang... tot Bukit Lawang. (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Nick Vliet Vlieland op 11 november 2017

In mei 2017 heb ik Jakarta en een deel van Sumatra bezocht, hierbij een aantal van mijn ervaringen.

Vanaf Jakarta ben ik naar Padang op Sumatra gevlogen. Padang is een grote stad aan de westkust en is een veelgebruikte transporthub naar het binnenland of naar de Mentawai-Eilanden. Hier zijn veel surfers te vinden.

BUKITTINGGI
Een veel interessantere plek om naartoe te reizen is de plaats Bukittinggi in de Minangkabau Hooglanden . Door de hogere ligging zijn de temperaturen zeer aangenaam (rond de 25 graden). In Bukittinggi is ook weer een stukje Nederlandse historie te vinden in een klokkentoren, de Jam Gadang, die Koningin Wilhelmina ooit aan deze plaats heeft geschonken. Verder wordt het gebied rondom Bukittinggi bewoont door de Minangkabau, een bevolkingsgroep die bekend staat om hun matrilineaire systeem (bezittingen worden doorgegeven van moeder op dochter).
Vanuit Bukittinggi zijn diverse dagtrips te boeken naar traditionele long houses helemaal gemaakt van Teak met speciale houtverbindingen zonder gebruik van spijkers of schroeven.
Eén van de dingen die mij het meest is bijgebleven waren de koeienraces ofwel de "Pacu Jawi". Boeren uit de omgeving strijden om een flink geldbedrag door achter twee koeien te hangen en een zo recht mogelijke baan af te leggen op een zeer modderig rijstveld. Het is een modderig, maar zeer interessant spektakel! Op kleine afstand van Bukittinggi ligt het Maninjau meer, een zeer groot meer met prachtige vergezichten over de omgeving. Dit is een leuke dagtocht per scooter. Een bezoek aan Harau Valley is ook zeer aan te raden.

BUKIT LAWANG
Bukit Lawang is een must see, alles draait hier om de jungle trekkings in het Gunung Leuser Park. Tijdens deze 2 t/m 5 daagse-trekking loop je door de Sumatraanse jungle en zie je ondermeer Orang Oetans (95% bij 2 daagse trekking) en bij meerdaagse-trekkingen is er de kans om zelfs olifanten en neushoorns te zien. Bij de rivier zijn diverse guesthouses te vinden.

Pluspunten Sumatra

 • relatief weinig toeristen in vergelijking met andere landen
 • goed betaalbaar
 • uitgestrekte natuur

Minpunten Sumatra

 • wegen in slechte staat betekent lange bus- of minivan reizen
 • vervuiling steden maar ook sommige natuurgebieden
Ultieme tip: Ga in het laag seizoen. Amper toeristen en bij hotels en guest houses kunnen goede deals voor overnachtingen gemaakt worden (60% van de prijs). Niet op voorhand boeken dus!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Jungle tracking (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Linda Dekker op 08 november 2017

Doe de jungle tracking in Buckit Lawang, 2 dagen door de jungle bivakkeren en oog in oog komen met de Oeran Oetans. Slapen in een hutje in de jungle en eten van een blad. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

 • locals
 • gids
 • betaalbaar

Minpunten Sumatra

 • muggen
Ultieme tip: Jungle tracking in Buckit Lawang
Aangeraden voor: Backpackers

Een verlies voor de natuur (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Freya Broos op 06 november 2017

Sumatra is een enorm groot eiland dat gebukt gaat onder de druk van plantages (o.a. voor palmolie en rubber). Tropische wouden worden plat gebrand waardoor er vaak rook over grote gebieden van het eiland hangt. Wegen (in slechte staat) gaan km's lang door plantages. Heel triest om te zien, maar het maakt je zeker wakker om meer voor het mileu te doen.
Danau Toba is een heel groot meer in een prachtig landschap met een rijke cultuur en een aparte huizenbouw. Je kan hier verblijven op een eiland in het midden van het meer.

Pluspunten Sumatra

 • Landschap

Minpunten Sumatra

 • milieu
Ultieme tip: Bukit Lawang, een klein dorpje in het oerwoud waar in het grootste deel geen auto's rondrijden. Het dorpje staat gekend voor de orang-oetans.
Aangeraden voor: Backpackers

Een fantastische ervaring (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Wim Everraert op 05 november 2017

Wij zijn al jaren op vakantie in Indonesië geweest, echter Sumatra vinden wij nog steeds het mooiste eiland vanwege de natuur.
Er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wat ook een aanrader is om eens te gaan eten in een Padangwahrung.

Pluspunten Sumatra

 • Aardige mensen
Ultieme tip: Bezoek het Tobameer.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors