Halmahera

Halmahera

door Getaway Travel

Halmahera is het grootste eiland van de Molukse archipel. Het eiland bestaat uit vier schiereilanden die van elkaar worden gescheiden door brede baaien. Het landschap is zeer bergachtig, waardoor het gebied relatief dun bevolkt is. Het hoogste punt van het eiland vind je op de Gunung Gamkonora, een actieve vulkaan met een hoogte van 1.635 meter.

Japanse basis

Er zijn geen grote steden. Alleen op het noordelijke en zuidelijke schiereiland vind je een aantal dorpen en is er sprake van enige infrastructuur. De bevolking is voornamelijk moslim. Het is een mengelmoes van Arabieren, Indiërs, Portugezen, Nederlanders en Maleiers.

ZELF NAAR Molukken?

Bekijk alle 9 reizen naar Molukken

Het eiland heeft veel overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. De Kaobaai in het noorden was tijdens de oorlog een Japanse basis waar meer dan driehonderd gevechtsvliegtuigen, een aantal bommenwerpers en zo'n zestigduizend soldaten waren gestationeerd. In de laatste fase van de oorlog is deze strijdmacht bijna helemaal weggevaagd door een geallieerde aanval onder leiding van generaal MacArthur.

Morotai

Deze geallieerde operatie vond plaats om de controle over het strategisch gelegen eiland Morotai ten noorden van Halmahera in handen te krijgen. Morotai is nu nog steeds bezaaid met wrakken uit de Tweede Wereldoorlog. De Japanse soldaten die deze aanval overleefden vluchtten naar de dichtbegroeide bossen van het eiland.

Volgens de lokale bevolking is er in 1975 nog een Japanse soldaat uit het bos gekomen, die nog niet wist dat de oorlog voorbij was. Behalve vliegtuigwrakken beschikt Halmahera ook over prachtige landschappen en stranden. Een bezoek aan de natuur en de traditionele dorpen is zeker de moeite waard.

Ternate

Aan de westkust van Halmahera ligt het eiland Ternate. Ooit was Ternate de zetel van een belangrijk koninkrijk dat door de specerijenhandel kon opbloeien. Zowel de Portugezen als de Spanjaarden en Nederlanders wilden hun invloed in het islamitische Ternate uitbreiden.

Het oude paleis van de sultan is tegenwoordig een museum. In de omgeving zijn ook de ruïnes van Europese forten te vinden. Op de heuvel van de vulkaan in het centrum van het eiland staat een enorme kruidnagelboom die 360 jaar oud schijnt te zijn.

Reizen Molukken

Meer Halmahera

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors