Banda eilanden

Banda eilanden

door Getaway Travel

Ten zuiden van het eiland Ceram ligt de Bandazee, een van de diepste wateren van Indonesië. De zee bereikt daar een diepte van 6.500 meter. In deze zee, die zich helemaal uitstrekt tot Sulawesi, liggen tien koraaleilanden, de Banda-eilanden. De belangrijkste eilanden zijn Banda Besar, Banda Neira en Banda Api.

De eilanden zijn vulkanisch van oorsprong. Banda Besar is het grootste eiland, Banda Neira is het commerciële centrum van de eilanden en op Banda Api ligt de actieve vulkaan Gunung Api van 658 meter hoog. De vulkanische grond op de eilanden is zeer vruchtbaar. Daardoor is het gebied rijk aan planten, vruchten, groenten en bomen.

ZELF NAAR Banda eilanden?

Bekijk alle 3 reizen naar Banda eilanden

Waarom de Banda eilanden?

Deze afgelegen archipel staat bekend om zijn historische rol als 'Specerijeneilanden', waar waardevolle kruiden zoals nootmuskaat en foelie vandaan komen. Bezoekers kunnen genieten van idyllische stranden, kleurrijke koraalriffen die uitnodigen tot snorkelen en duiken, evenals de kans om in contact te komen met de lokale bevolking en te genieten van de authentieke Indonesische cultuur.

Nederlanders en Portugezen

In 1512 werden de Banda-eilanden bezet door de Portugezen totdat ze vroeg in de 17e eeuw door de Nederlanders eruit werden gegooid. Tot het Britse interregnum in 1811 waren de Nederlanders actief op de eilanden. Naarmate de specerijen ook in andere landen konden worden geproduceerd werd de Banda-archipel minder interessant.

Een van de kleinste Banda-eilanden, Run, was in 1601 van de Britten. In 1667 zou Run aan de Nederlanders overhandigd zijn ruil voor het kleine eiland Mannahatta, dat later New York zou worden.

Duikspots

Bijna alle eilanden zijn omringd door prachtige koraalriffen met een grote variatie aan tropische vissen. Op Neira kun je ook heerlijk eten. Daarnaast is er het Historisch Museum en een interessant christelijk kerkhof, waar een aantal Nederlanders zijn begraven. Vanuit Banda Neira kun je een aantal uitstekende duikspots bezoeken. Ze liggen voor de kust van Gunung Api en Pulau Karaka.

Je kunt een gemotoriseerde boot huren maar ook zelf een stukje kanoën, wat een stuk goedkoper is. De meeste eilanden beschikken ook over prachtige stranden waar je kunt relaxen. Op een aantal eilanden staan nog gebouwen en ruïnes uit de koloniale tijd. Als je fit bent kun je de Gunung Api beklimmen. Banda Neira is per vliegtuig vanuit Ambon te bereiken.

Forten

De forten Benteng Nassau en Benteng Belgica zijn beide te bezoeken op Banda Neira. Benteng Belgica staat op de top van een heuvel en bereik je na een aardige klim. Rondom het fort staan de locals klaar om een tour te geven. Als je van geschiedenis houdt is dit zeker een aanrader: de levendige details zijn generatie op generatie doorverteld.

Naast het in de jaren negentig gerestaureerde Fort Belgica staat Fort Nassau er wat vervallen bij. De donkere en vochtige ruimtes geven je de kriebels maar het is indrukwekkend om te zien. Ook het uitzicht is de wandeltocht waard. Vanaf de top zie je de eilanden Banda Besar en Banda Api liggen.

Reizen Banda eilanden

Meer Banda eilanden

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors