Prambanan Jouw vakantie naar Indonesië begint hier!
8,9
8,8 Algemene ervaring
9,3 Schoonheid
8,5 Interessant
9,3 Authenticiteit
8,5 Bereikbaarheid

Prambanan

door Getaway Travel

Het Prambanan tempelcomplex in Centraal-Java is de grootste hindoetempel in Indonesië. Van de oorspronkelijk 244 tempels zijn er tot op heden slechts drie tempels gerestaureerd. Van de overige tempels liggen de meeste nog in puin, maar het complex is zeker de moeite waard.

De ontdekking

Het Prambanan tempelcomplex werd gebouwd rond 850 na Christus door Rakai Pikatan, koning van de tweede dynastie van Mataram. Het complex ligt zeventien kilometer ten oosten van Yogyakarta in de vlakte van Prambanan.

ZELF NAAR Prambanan?

Bekijk alle 35 reizen naar Prambanan

Het is in de dertiende eeuw verlaten en raakte beschadigd door een aardbeving in de zestiende eeuw. Toen werden de gebouwen onder een dikke aslaag bedekt. Het complex was begroeid met aarde en planten, totdat de tempel van Shiva in 1811 ontdekt werd door de Britse onderzoeker Colin Mackenzie. Op de website van Prambanan vind je meer over de ontdekking en andere praktische informatie.

Conserveren

In 1855 begon men op grote schaal de gebouwen schoon te maken en in 1919 startte het conserveren. Hendrik Pieter Berlage maakte in 1923 een rapport ter bestudering van de Hindoe-Javaanse tempelbouw. Op basis van dit rapport begonnen in 1930 de restauratiewerkzaamheden waar men tot op heden nog steeds mee bezig is. Bij de aardbeving op Java in 2006, is de tempel helaas weer ernstig beschadigd. Om veiligheidsredenen is het gebouw gedeeltelijk afgesloten en mag er niet meer tussen de tempels door gelopen worden.

De grote tempels

De tempels zijn gebouwd op het hoogstgelegen plateau om de goden en de vorsten te vereren. De zes belangrijkste tempels op dit plateau staan in twee rijen tegenover elkaar. De drie grootste tempels zijn gewijd aan de drie belangrijkste hindoegoden Shiva, Vishnu en Brahma. De tempel van Shiva staat in het midden, de tempel van Vishnu staat gericht naar het noorden en de tempel van Brahma naar het zuiden. Tegenover deze drie tempels staat weer een rij van drie kleinere tempels ter ere van de drie huisdieren van deze goden. Nandi de stier voor Shiva, Garuda de adelaar voor Vishnu en Angsa de zwaan voor Brahma.

De kleine tempels

Op een lager gelegen plateau staan 224 kleinere tempels waarvan slechts een aantal nog kan worden gerestaureerd. Op de tempel van Shiva is het hindoe-boeddhistische epos Ramayana in reliëfs afgebeeld. Het epos vertelt het verhaal over de vrouw van prins Rama, Sita. Zij werd ontvoerd door een ogerkoning. Prins Rama die wordt bijgestaan door de apenkoning Hanuman en diens apenleger vallen de ogerkoning aan om Sita te redden.

De tempels van Brahma en Vishnu zijn een stuk kleiner in vergelijking met de tempel van Shiva. De reliëfs die het Ramayana-epos uitbeelden op de tempel van Shiva worden vervolgd op de tempel van Vishnu en eindigen op de tempel van Brahma.

Legende van de tempel van Shiva

De tempel van Shiva wordt door een legende ook Roro Jonggrang genoemd. Roro Jonggrang was een prinses die werd begeerd door een magische prins. Zij gaf hem de opdracht om in een nacht duizend tempels te bouwen. Toen het er naar uit zag dat de prins het klusje zou klaren probeerde de prinses door middel van een list de prins alsnog te laten falen. Hij kwam daar achter en veranderde Roro Jonggrang in een stenen beeld. In de tempel van Shiva staat een beeld van de prinses.

Reizen Prambanan

Reviews Prambanan

Op de fiets naar de Prambanan (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Anja Slagter op 12 november 2017

Tijdens onze rondreis op Java en Bali maakten we in de vroege ochtend een fietstocht. We reden langs de rijstvelden en het dagelijkse leven van de Indonesiërs naar de Prambanan. In een van de tempels zag ik twee jongens foto's van elkaar maken met een van de beelden. Dit had voor hen grote betekenis. Scholieren vroegen ons als buitenlanders mee te werken aan een interview, opdracht voor het Vak Engels. Dit was maar een van de vele hoogtepunten van onze reis. Geweldig, om nog jaren van na te genieten. We hebben met een groep rondgereisd, Nederlands sprekende gids was erg prettig. Mooie afwisseling tussen reisdagen en de bezienswaardigheden.

9,2
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Prambanan

 • Vriendelijke locals

Minpunten Prambanan

 • Veel bezoekers.
Ultieme tip: De fietstocht naar de Prambanan moet je echt doen, middenin het dagelijks leven.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Authentieke tempel Prambanan (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Melanie Michler op 29 januari 2017

Als je in Yogyakarta bent, mag je natuurlijk de Prambanan niet missen! Een tempel als deze is uniek om te zien. Hier beleef je het pure en authentieke Indonesië. Hoewel het een toeristische trekpleister is, was het er niet zo druk als bij de Borobudur. Kortom, iedere reisjunk moet de Prambanan kunnen afvinken op je bucketlist!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Prambanan

 • Gastvrije bevolking

Minpunten Prambanan

 • Lang reizen
Ultieme tip: Voor de meest ultieme ervaring is het fantastisch om de Prambanan te bezoeken met zonsopgang of zonsondergang.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Zonsondergang Prambanan (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Denise de Ruijter op 10 december 2016

Probeer met een individuele gids te gaan in plaats van met een grote groep. De gids geeft je dan de tijd om zelf rond te lopen. En bij zonsondergang sta je niet met z'n allen op hutjemutje. Ik heb echt genoten van de mooie luchten. Zelfs toen ik dacht 'de zon is weg,we gaan', zei de gids dat we nog even moesten wachten, want de lucht zou nog mooi kleuren. En wauw, dat was zeker waar en mooi!

8,6
9 Algemene ervaring
9 Schoonheid
7 Interessant
8 Authenticiteit
10 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Hele mooie tempel, best te bezoeken tijdens zonsondergang.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Must-see als je op Java bent (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Samara Mey op 11 maart 2016

Augustus 2015 heb ik een tour geboekt om de zonsondergang te bekijken in het Prambanan tempelcomplex. Na zo'n uur rijden vanaf Jogjakarta kwam ik aan bij het complex.

De Prambanan is een schitterende tempel en heeft veel indruk op me gemaakt. De mogelijkheid om de tempel van dichtbij te bekijken was ook erg speciaal. Hou er wel rekening mee dat de Prambanan een echte toeristische trekpleister is en daarom erg druk. Een foto maken zonder andere toeristen erop wordt lastig! Helaas geldt dit vaak voor alle grote toeristische attracties.

Maar de populariteit is niet voor niks. Het complex staat op de Werelderfgoed-lijst van de UNESCO en is naar mijn mijn mening onmisbaar als je een rondreis door Java maakt.

De beste Prambanan ervaring? Ga tijdens de zonsondergang op zoek naar een rustig plekje, ga in het gras zitten en bekijk de tempel van een afstandje. Zo kun je de schoonheid van de Prambanan goed in je op nemen!

8,6
8 Algemene ervaring
9 Schoonheid
8 Interessant
10 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Prambanan

 • indrukwekkend
 • Grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex van Indonesië

Minpunten Prambanan

 • veel toeristen
 • je wordt via allerlei souveniershops omgeleid naar de uitgang
 • Prijzig
Ultieme tip: Bezoek eerst de andere tempels in het tempelcomplex! Zo vermijd je de drukte en heb je zelfs de kans dat je de Sewu Tempel voor jezelf hebt, net als ik :)
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors