Yogyakarta
8,7
9,0 Algemene ervaring
9,3 Beziens­waardigheden
9,1 Locals
8,6 Restaurants
8,3 Veiligheid
7,0 Stranden

Yogyakarta

door Getaway Travel

Yogyakarta, kortweg Yogya, is de culturele hoofdstad van Java. Dankzij de steun van de vorsten hebben de Javaanse kunstvormen, zoals het wayangtheater, zich in deze regio tot hoog niveau kunnen ontwikkelen. De sultan van Yogyakarta heeft een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd gespeeld waardoor de stad de status van speciale regio heeft gekregen.

Studenten

Behalve een cultureel centrum is Yogyakarta ook een universiteitsstad. Er zijn ongeveer dertig universiteiten, waaronder de eerste van Indonesië, de Gadjah Mada. De aanwezigheid van studenten en leraren geeft Yogyakarta een bijzondere sfeer. Bovendien vragen zoveel jongeren om een grote hoeveelheid cafés, restaurants en uitgaansgelegenheden.

ZELF NAAR Yogyakarta?

Bekijk alle 49 reizen naar Yogyakarta

De stad is verder een perfecte uitvalsbasis voor een culturele trip naar de Borobudur en de tempels van Prambanan. Yogyakarta ligt midden op Java.

Reizen Yogyakarta

Meer Yogyakarta

Reviews Yogyakarta

Op vakantie geweest naar onze familie in Yogyakarta en ook vrienden opgezocht in Soli (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door frank dekkers op 10 november 2018

Prachtige drukke stad. Mooie winkelstraat malioboro. Mijn favoriet is de overdekte markt en ook een aanrader is winkelcentrum caryfour. Lekkere cappuccino en pizza's. Nadeel is de vele scooters. Slecht voor de luchtwegen. Maar de drukte overal vind ik ook weer leuk.

Pluspunten Yogyakarta

 • Goede hotels en betaalbaar
 • Vele leuke restaurantjes
 • Super aardige mensen

Minpunten Yogyakarta

 • veel files door de scooters
 • slechte lucht
Ultieme tip: Ultieme tip is het museum van yogya kembali en de dierentuin van yogya Gembira loka.Echt goedkoop en zeer de moeite waard. En natuurlijk de Vulkaan, Merapi.
Aangeraden voor: Gezinnen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Backpacken door Yogyakarta voor culturele trip (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door yudi Rahmatullah op 03 december 2017

Yogyakarta is een geweldige stad voor cultuur en geschiedenis.
We kunnen cultuur leren over West-Java. Het is een geweldige cultuur, omdat het ons een eenvoud en beleefdheid toont. En geschiedenis is belangrijk.

Pluspunten Yogyakarta

 • cultuur
 • geschiedenis
 • mensen

Minpunten Yogyakarta

 • traditioneel
 • eenvoudig
 • dorpen
Ultieme tip: Besteed veel tijd aan het leren van de cultuur en geschiedenis in Yogyakarta.

Senang (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Herman Wolff op 21 november 2017

Yogyakarta is een plaats waar je kunt onthaasten door er gewoon te zijn.
Kijk om je heen en maak contact met de bevolking, je zult genieten van alle hartelijkheid.
De hotels zijn in alle prijsklasse en schoon.

Pluspunten Yogyakarta

 • rust
 • shoppen

Minpunten Yogyakarta

 • teveel brommers
 • luchtvervuiling
Ultieme tip: Sleeman. Zie de paddestoelen op stam en proef ze!
Aangeraden voor: Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Yogyakarta (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Evy van Dijk op 12 november 2017

Yogyakarta is een bruisende stad vol mogelijkheden. Je hebt er twee grote prachtige tempels vol geschiedenis en cultuur.
In het centrum van de stad raak je aan de praat met de locals en probeer je allerlei lekkernijen die ze ter plekke voor je klaarmaken.
Je brengt een bezoek aan het Sultan Palace en Water Castle, met zijn ondergrondse gangen.
Vergeet in Yogyakarta ook niet om een scooter of fiets te huren en er zelf lekker op uit te gaan buiten de gebaande paden.
Boek een fietstocht bij Indoparadiso. Tijdens hun fietstocht leer je de locals echt kennen en leer je over allerlei plantages, bijzondere insecten en krijg je een heerlijke lokale lunch bereid door het gezin dat ook de rondleiding verzorgd.

Pluspunten Yogyakarta

 • Divers
 • contact met de locals
 • gezellig
 • cultuur

Minpunten Yogyakarta

 • druk
Ultieme tip: Indoparadiso kan ik zeker aanraden om je trips mee te boeken. Boek hun fietstocht en je leert zoveel over de lokale cultuur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Stage yogyakarta (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Michelle van Herk op 12 november 2017

Yogya heeft veel cultuur en er is dus veel te zien in en direct om deze stad. Borobodur, Merapi, Bromo, Prambanan, Goa Pindul, waterpaleis, etc. Rijk en arm leven er op steenworpafstand dus de stad maakt erg veel indruk.

Pluspunten Yogyakarta

 • aardige locals
 • bereikbaarheid
 • cultuur
 • bezienswaardigheden

Minpunten Yogyakarta

 • vervuild milieu/rivier
Ultieme tip: Maak contact met locals via bijvoorbeeld een vrijwilligers project. Zij nemen je mee naar de meest bijzonder plekken en feesten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Op Yogya word je meteen verliefd! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 06 juli 2017

Veel reizigers gaan alleen naar 'Yogya' om de Borobudur en Prambanan te bezoeken. Slapen in de stad, op tempeltour en door. En dat is zo zonde! Want dit culturele hart van Java bruist van de energie.

De grote groep studenten blaast leven in de stad. 's Avonds vullen ze de barretjes en relaxen ze op kleedjes bij lokale avondmarkten. Maar ook de vele kleine familiebedrijven maken Yogya gezellig. Overal vind je winkeltjes met souvenirs, (traditionele) kleding en natuurlijk de lekkerste street food. Want de geur van saté ayam en nasi goreng vult op elke straathoek je neusgaten.

Je vermaakt je makkelijk een paar dagen in deze gezellige stad. Loop rond, bezoek wat winkeltjes, marktjes en maak een praatje met de meer dan vriendelijke locals. Als je even genoeg hebt van al dat lopen, kan je ook gewoon relaxen aan het strand. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Pantai Baron.

En voor je shot cultuur hoef je echt de stad niet uit, Yogya is een grote cultureel feestje. Bezoek het indrukwekkende Kraton, neem een kijkje bij waterpaleis Taman Sari of struin rond op een van de ochtendmarktjes. Plenty to do!

8,2
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten Yogyakarta

 • Cultureel
 • Gezellig
 • Aardige locals
Ultieme tip: Bezoek de avondmarkt bij het plein Alun-Alun Selatan Kraton. Terwijl je snoept van de lekkerste saté, rijden Indonesische families in neonverlichte skelters voorbij.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Exchangeprogramma in Yogyakarta (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Lianne Vos op 11 mei 2017

Ik ben een maand in Yogyakarta geweest met studenten vanuit de hele wereld. We hebben onder begeleiding van plaatselijke studenten heel veel mooie plekken bezocht. Een huurauto oid is aan te raden als je naar Yogyakarta gaat omdat je dan gewoon veel meer vrijheid heb en af kan stappen van de standaard toeristische attracties. Het verkeer in het centrum kan overigens wel chaotisch en druk zijn, zeker rond de spits.

Een van mijn hoogtepunten was het 's nachts beklimmen van de Andong berg die net boven yogyakarta ligt (Magelang). Duurt ongeveer 2 uur maar je wordt wel beloond met een prachtige zonsopgang en is zeker de moeite waard. Vergeet geen zaklamp en goede schoenen!

8,8
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Yogyakarta

 • Goedkoop eten
 • Vriendelijke mensen

Minpunten Yogyakarta

 • druk centrum
Ultieme tip: Get of the beaten track; er zijn zoveel mooie plekken in/rond Yogyakarta die niet vol zitten met toeristen en het bezoeken meer dan waard zijn.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Riksja's (bezocht in oktober 2004)

Review geschreven door Bert Ouwerkerk op 20 december 2016

We gingen met een fietstaxi van het hotel naar de stad. We genoten van de sfeer, de markt en de restaurantjes. Tegen de avond moesten we natuurlijk terug, geen probleem toch? We hadden zelfs gedacht aan een visitekaartje van het hotel. De riksja's verdrongen zich om ons terug te brengen. We noemden de naam van het hotel. Maar dat sloeg niet aan, veel gekwebbel, geen idee welk hotel het was. Dan laat je het kaartje toch zien? De groep zette zich in beweging en het werd een ware race door de stad. Niet dat het bekend voorkwam.... Plotseling stopte de riksja's voor een hotel, voor ons volslagen onbekend. Dus na overleg weer kijken naar het kaartje, en veel gepraat. Mijn vader vroeg zich af of we ons wel realiseerden dat de jongens misschien niet konden lezen. Dat bleek het probleem en nadat we het hotelkaartje voorgelezen hadden ging er een zucht van verlichting op. De vier riksja's reden de stad weer door en na een flinke poos kwamen we bij, ja, bij het goede hotel aan. We bedankten de jongelui voor de rondritten door de stad en beloonden ze met een flinke fooi uiteraard.

Ultieme tip: Geniet en neem het zoals het komt, laat de stress vooral achter in Nederland.
Aangeraden voor: Vriendengroep

Buitenland Semester (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Maxime van der Laarse op 21 juli 2016

Ik heb voor mijn studie 6 maanden aan de universiteit Gadjah Mada te Yogyakarta gestudeerd, en heb dus ruim de tijd gehad de provincie te ontdekken. Hoewel, er zijn nog steeds prachtige plekken die ik nog niet heb bezocht. De tempels Borobudur en Prambanan zijn erg bekend, zo ook andere bezienswaardigheden. Tips van mij zijn dan bijvoorbeeld de minder bekende Mendut tempel en de koninklijke begraafplaats Makam Raja Imogiri. Probeer ook de restaurants uit. Voor toeristenvoedsel raad ik het gebied Prawirotaman aan (Milas, Nanamia, etc.). Voor meer Indonesisch bijvoorbeeld SS (Super Sambel), deze vindt u soms ook aan de weg, als u dit wilt uitproberen, dat kan prima! Ook Raminten is erg interessant. Deze twee bevinden zich op verschillende locaties. Probeer de typische Yogya gerechten Gudeg, Gado-gado en Pecel. Mijn persoonlijke favoriet is Nasi putih, tempe & tahu, terong en sambal (witte rijst, tempe en tofu, aubergine en sambal), te verkrijgen bij de meeste eetcafés. U kunt prima reizen naar de meeste locaties met de TransYogyakarta bus voor 3.000/4.000 rupiah per rit. Een kaart van de lijnen is verkrijgbaar. Daarnaast raad ik het zeker aan om vrienden te maken met locals en met hen op de motor de omgeving te verkennen (ik heb zelf nooit nare ervaringen gehad maar uiteraard denk wel na en zorg voor een goede helm). Ik vond het er in ieder geval geweldig!

Pluspunten Yogyakarta

 • aardigelocals
 • goedkoop
 • traditioneel
 • cultureel
 • veel bezienswaardigheden
 • lekker eten
 • goede restaurants

Minpunten Yogyakarta

 • sleche voetpaden
 • weinig/geen fietspaden
Ultieme tip: Restaurants; Milas (veg), Nanamia Pizzeria, Hanis, Soma Yoga (veg), Raminten, Special Sambel (SS), Mediterranae. Borobudur, Mendut, Ijo, Ratu Boko, Candi Ayam, Makam Raja Imogiri.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

First time in Yogyakarta (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Larissa Mesker op 18 juli 2016

Dit jaar ben ik voor het eerst op reis in Indonesië. Deze review schrijf ik vanuit een leuk backpackers restaurant in Yogyakarta. Ik ben hier voor 3 dagen en zijn de tempels al wezen bezoeken en tocht gemaakt met paard en wagen door een locaal dorpje. We gaan ook nog met een bitjak fiets. Yogyakarta is iets gemoedelijker dan Yakarta een aanrader!

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Nog niet ontdekt! Gewoon zo veel mogelijk proberen te doen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Yokjakarta (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door dirk nieuwland op 28 juni 2016

Yokja is in mijn beleving een echte Indonesische stad. Middelgroot, zodat veel interessante punten nog te belopen zijn, maar een lokale taxi is prettiger in verband met de warmte. De taxi chauffeurs zijn ook gelijk behulpzame gidsen. Het paleis en alles er omheen is de moeite waard om te bezichtigen. De lokale batik handnijverheid is interessant om te bekijken en de kwaliteit van bv de shirts is de mooiste in Indonesie. Ik heb verscheidene batik shirts aangeschaft. Ook decoratieve batik voor aan de muur is schitterend. Ik heb ook genoten van een bezoek aan de lokale sigaren fabriek waar de heerlijke sigaren nog grotendeels met de hand gerold worden. De omgeving en de vulkaan in de buurt zijn uitstekend met een lokale taxi te bezoeken.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Yogyakarta

 • Aardige behulpzame lokale mensen
 • ,Rustiger dan Jakarta
Ultieme tip: Eten binnen de muren van het oude paleis van het Nederlands Koloniale gouvernement is de moeite waard.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Yogyakarta cultuurstad (bezocht in juli 2002)

Review geschreven door Brenda Razenberg op 27 juni 2016

Ik heb een jaar in Yogyakarta gewoond als uitwisselingsstudent. Heb bij vier verschillende gezinnen gewoond. De culturen van de mensen zijn verschillend, maar iedereen is heel aardig en behulpzaam. De Borobudur moet je echt gezien hebben en de prachtige Indonesische dans met de Prambanan op de achtergrond is geweldig (de Prambanan trouwens zelf ook!). Het is echt een stedentrip, het ligt niet aan de zee, dus neem je wandelschoenen mee, en een auto brengt je makkelijk overal naartoe. In en rond de stad heb je prachtige eetgelegenheden, maar je moet ze wel zoeken.. Het eten is goedkoop dus je kan gewoon ergens gaan zitten om te eten. Houd er rekening mee, eten langs de weg is heel lekker, maar als je maag het eten nog niet gewend is, kan je hier last van krijgen. Vermijd dan ook ijs in je drinken. Nederland is een heel schoon land, dit merk je als je rondloopt in Yogyakarta, het kan er op sommige/vele plaatsen heel vies ruiken. Ook langs de weg staan mensen te bedelen (een auto met getinte ramen is daardoor wenselijk (ze zien aan je dat je toerist bent), soms met een kind van iemand anders in de hoop dat ze meer geld krijgen. Doe je auto altijd van de binnenkant op slot als je in de auto zit (ook locals doen dit)!

8,2
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Yogyakarta

 • heel veel cultuur

Minpunten Yogyakarta

 • als toerist moet je afdingen
 • toeristen betalen meer
Ultieme tip: Ga naar het Ramayana Ballet bij de Prambanan. Een prachtige Indonesische dans die 's avonds is, met een prachtig verlichte Prambanan als achtergrond.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Yogyakarta verkennen in en buiten de stad (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Frans Blom op 20 juni 2016

Bezoek het centrum, Malioboro, met een becak (fietstaxi) en bekijk de vele kraampjes met uitgestalde koopwaar. Daarna is een stadstour per becak een aanrader. Bezoek een van de vele batikfabrieken, kunstwinkels, zilverstadje Kota Gedeh en het speciale Loewak koffie restaurantje. Een aanrader is een bezoek te brengen aan de vulkaan Merapi.
Een indrukwekkende tocht per jeep door het gebied is een onvergetelijke ervaring. Dit is goed te combineren met een bezoek aan de Borobudur, een van de zeven wereldwonderen.
's Avonds verandert de Malioboro in een sfeervolle straat met eetstalletjes. Ervaar de heerlijke kruidige geuren en proef de speciale gerechten.

9,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
9 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Yogyakarta

 • Veel bezienswaardigheden

Minpunten Yogyakarta

 • Geen
Ultieme tip: Hotel Tulips en Hotel Duta, goedkoop en schoon. In de buurt zijn vele restaurantjes. Restaurant Janur in Jl.Prawirotaman.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Warm welkom in Yogjakarta (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Diana Van Ringelenstein op 04 juni 2016

Tijdens mijn Azië reis heb ik maar liefst 8 nachten doorgebracht in Yogjakarta en omgeving. 5 nachten in het centrum en 3 in Sedayu, een plaatsje buiten het centrum. Ik had hiervoor gekozen omdat ik de tijd wilde nemen om Yogjakarta en haar mensen te leren kennen. Ik heb via Couchsurfing veel met locals opgetrokken, achterop de scooter heel veel gezien, ontzettend lekker gegeten, watervallen bezocht en tussen de rijstvelden gefietst. En nog heb ik nog lang niet alles gezien! Maar wat mij het meest bijblijft, zijn de ongelooflijk aardige mensen die ik heb ontmoet. Over het algemeen behulpzaam, vriendelijk en zeer gastvrij.
Samen met Erna ben ik naar het Ramayana ballet geweest, maar heb ik ook bij haar thuis gegeten. Met Sesilia aantal bezienswaardigheden bezocht, maar ook gewoon gezellig gegeten en gedronken. Yogjakarta is een prettige omgeving, erg relaxed. Ook het verkeer is lang niet zo druk als in Bandung of Jakarta, je kunt gewoon lopen.
Naast de Borobodur en de Prambanan is het interessant om naar de Kraton, winkelen op de Malioboro, Waterpaleis, Fort Vredenburg, Kalibiru Park, Sri Gethuk en Kedung Pedut waterval te gaan. Vergeet ook niet de Rencang Kencono grot, vlakbij de Sri Gethuk waterval. Vanuit hier kun je doorgaan naar het Wonosari strand.

7,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
5 Stranden

Pluspunten Yogyakarta

 • Betaalbaar
 • aardige locals
 • goed begaanbaar
Ultieme tip: Probeer via social media eens in contact te komen met locals. Ik heb hiervoor Couchsurfing gebruikt. Je hoeft echt niet bij ze te blijven slapen, dat deed ik ook niet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors