Yogyakarta
8,8
9,0 Algemene ervaring
9,3 Beziens­waardigheden
9,2 Locals
9,0 Restaurants
8,3 Veiligheid
6,5 Stranden

Yogyakarta

door Getaway Travel

Yogyakarta, kortweg Yogya, is de culturele hoofdstad van Java. Dankzij de steun van de vorsten hebben de Javaanse kunstvormen, zoals het wayangtheater, zich in deze regio tot hoog niveau kunnen ontwikkelen. De sultan van Yogyakarta heeft een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd gespeeld waardoor de stad de status van speciale regio heeft gekregen.

Studenten

Behalve een cultureel centrum is Yogyakarta ook een universiteitsstad. Er zijn ongeveer dertig universiteiten, waaronder de eerste van Indonesië, de Gadjah Mada. De aanwezigheid van studenten en leraren geeft Yogyakarta een bijzondere sfeer. Bovendien vragen zoveel jongeren om een grote hoeveelheid cafés, restaurants en uitgaansgelegenheden.

De stad is verder een perfecte uitvalsbasis voor een culturele trip naar de Borobudur en de tempels van Prambanan. Yogyakarta ligt midden op Java.

Like deze pagina

Reizen Yogyakarta

Meer Yogyakarta

Reviews Yogyakarta

Riksja's (bezocht in oktober 2004)

Review geschreven door Bert Ouwerkerk op 20 december 2016

We gingen met een fietstaxi van het hotel naar de stad. We genoten van de sfeer, de markt en de restaurantjes. Tegen de avond moesten we natuurlijk terug, geen probleem toch? We hadden zelfs gedacht aan een visitekaartje van het hotel. De riksja's verdrongen zich om ons terug te brengen. We noemden de naam van het hotel. Maar dat sloeg niet aan, veel gekwebbel, geen idee welk hotel het was. Dan laat je het kaartje toch zien? De groep zette zich in beweging en het werd een ware race door de stad. Niet dat het bekend voorkwam.... Plotseling stopte de riksja's voor een hotel, voor ons volslagen onbekend. Dus na overleg weer kijken naar het kaartje, en veel gepraat. Mijn vader vroeg zich af of we ons wel realiseerden dat de jongens misschien niet konden lezen. Dat bleek het probleem en nadat we het hotelkaartje voorgelezen hadden ging er een zucht van verlichting op. De vier riksja's reden de stad weer door en na een flinke poos kwamen we bij, ja, bij het goede hotel aan. We bedankten de jongelui voor de rondritten door de stad en beloonden ze met een flinke fooi uiteraard.

Ultieme tip: Geniet en neem het zoals het komt, laat de stress vooral achter in Nederland.
Aangeraden voor: Vriendengroep

Buitenland Semester (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Maxime van der Laarse op 21 juli 2016

Ik heb voor mijn studie 6 maanden aan de universiteit Gadjah Mada te Yogyakarta gestudeerd, en heb dus ruim de tijd gehad de provincie te ontdekken. Hoewel, er zijn nog steeds prachtige plekken die ik nog niet heb bezocht. De tempels Borobudur en Prambanan zijn erg bekend, zo ook andere bezienswaardigheden. Tips van mij zijn dan bijvoorbeeld de minder bekende Mendut tempel en de koninklijke begraafplaats Makam Raja Imogiri. Probeer ook de restaurants uit. Voor toeristenvoedsel raad ik het gebied Prawirotaman aan (Milas, Nanamia, etc.). Voor meer Indonesisch bijvoorbeeld SS (Super Sambel), deze vindt u soms ook aan de weg, als u dit wilt uitproberen, dat kan prima! Ook Raminten is erg interessant. Deze twee bevinden zich op verschillende locaties. Probeer de typische Yogya gerechten Gudeg, Gado-gado en Pecel. Mijn persoonlijke favoriet is Nasi putih, tempe & tahu, terong en sambal (witte rijst, tempe en tofu, aubergine en sambal), te verkrijgen bij de meeste eetcafés. U kunt prima reizen naar de meeste locaties met de TransYogyakarta bus voor 3.000/4.000 rupiah per rit. Een kaart van de lijnen is verkrijgbaar. Daarnaast raad ik het zeker aan om vrienden te maken met locals en met hen op de motor de omgeving te verkennen (ik heb zelf nooit nare ervaringen gehad maar uiteraard denk wel na en zorg voor een goede helm). Ik vond het er in ieder geval geweldig!

Pluspunten Yogyakarta

 • aardigelocals
 • goedkoop
 • traditioneel
 • cultureel
 • veel bezienswaardigheden
 • lekker eten
 • goede restaurants

Minpunten Yogyakarta

 • sleche voetpaden
 • weinig/geen fietspaden
Ultieme tip: Restaurants; Milas (veg), Nanamia Pizzeria, Hanis, Soma Yoga (veg), Raminten, Special Sambel (SS), Mediterranae. Borobudur, Mendut, Ijo, Ratu Boko, Candi Ayam, Makam Raja Imogiri.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

First time in Yogyakarta (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Larissa Mesker op 18 juli 2016

Dit jaar ben ik voor het eerst op reis in Indonesië. Deze review schrijf ik vanuit een leuk backpackers restaurant in Yogyakarta. Ik ben hier voor 3 dagen en zijn de tempels al wezen bezoeken en tocht gemaakt met paard en wagen door een locaal dorpje. We gaan ook nog met een bitjak fiets. Yogyakarta is iets gemoedelijker dan Yakarta een aanrader!

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Nog niet ontdekt! Gewoon zo veel mogelijk proberen te doen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Yokjakarta (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door dirk nieuwland op 28 juni 2016

Yokja is in mijn beleving een echte Indonesische stad. Middelgroot, zodat veel interessante punten nog te belopen zijn, maar een lokale taxi is prettiger in verband met de warmte. De taxi chauffeurs zijn ook gelijk behulpzame gidsen. Het paleis en alles er omheen is de moeite waard om te bezichtigen. De lokale batik handnijverheid is interessant om te bekijken en de kwaliteit van bv de shirts is de mooiste in Indonesie. Ik heb verscheidene batik shirts aangeschaft. Ook decoratieve batik voor aan de muur is schitterend. Ik heb ook genoten van een bezoek aan de lokale sigaren fabriek waar de heerlijke sigaren nog grotendeels met de hand gerold worden. De omgeving en de vulkaan in de buurt zijn uitstekend met een lokale taxi te bezoeken.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Yogyakarta

 • Aardige behulpzame lokale mensen
 • ,Rustiger dan Jakarta
Ultieme tip: Eten binnen de muren van het oude paleis van het Nederlands Koloniale gouvernement is de moeite waard.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Yogyakarta cultuurstad (bezocht in juli 2002)

Review geschreven door Brenda Razenberg op 27 juni 2016

Ik heb een jaar in Yogyakarta gewoond als uitwisselingsstudent. Heb bij vier verschillende gezinnen gewoond. De culturen van de mensen zijn verschillend, maar iedereen is heel aardig en behulpzaam. De Borobudur moet je echt gezien hebben en de prachtige Indonesische dans met de Prambanan op de achtergrond is geweldig (de Prambanan trouwens zelf ook!). Het is echt een stedentrip, het ligt niet aan de zee, dus neem je wandelschoenen mee, en een auto brengt je makkelijk overal naartoe. In en rond de stad heb je prachtige eetgelegenheden, maar je moet ze wel zoeken.. Het eten is goedkoop dus je kan gewoon ergens gaan zitten om te eten. Houd er rekening mee, eten langs de weg is heel lekker, maar als je maag het eten nog niet gewend is, kan je hier last van krijgen. Vermijd dan ook ijs in je drinken. Nederland is een heel schoon land, dit merk je als je rondloopt in Yogyakarta, het kan er op sommige/vele plaatsen heel vies ruiken. Ook langs de weg staan mensen te bedelen (een auto met getinte ramen is daardoor wenselijk (ze zien aan je dat je toerist bent), soms met een kind van iemand anders in de hoop dat ze meer geld krijgen. Doe je auto altijd van de binnenkant op slot als je in de auto zit (ook locals doen dit)!

8,2
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Yogyakarta

 • heel veel cultuur

Minpunten Yogyakarta

 • als toerist moet je afdingen
 • toeristen betalen meer
Ultieme tip: Ga naar het Ramayana Ballet bij de Prambanan. Een prachtige Indonesische dans die 's avonds is, met een prachtig verlichte Prambanan als achtergrond.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Yogyakarta verkennen in en buiten de stad (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Frans Blom op 20 juni 2016

Bezoek het centrum, Malioboro, met een becak (fietstaxi) en bekijk de vele kraampjes met uitgestalde koopwaar. Daarna is een stadstour per becak een aanrader. Bezoek een van de vele batikfabrieken, kunstwinkels, zilverstadje Kota Gedeh en het speciale Loewak koffie restaurantje. Een aanrader is een bezoek te brengen aan de vulkaan Merapi.
Een indrukwekkende tocht per jeep door het gebied is een onvergetelijke ervaring. Dit is goed te combineren met een bezoek aan de Borobudur, een van de zeven wereldwonderen.
's Avonds verandert de Malioboro in een sfeervolle straat met eetstalletjes. Ervaar de heerlijke kruidige geuren en proef de speciale gerechten.

9,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
9 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Yogyakarta

 • Veel bezienswaardigheden

Minpunten Yogyakarta

 • Geen
Ultieme tip: Hotel Tulips en Hotel Duta, goedkoop en schoon. In de buurt zijn vele restaurantjes. Restaurant Janur in Jl.Prawirotaman.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Warm welkom in Yogjakarta (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Diana Van Ringelenstein op 04 juni 2016

Tijdens mijn Azië reis heb ik maar liefst 8 nachten doorgebracht in Yogjakarta en omgeving. 5 nachten in het centrum en 3 in Sedayu, een plaatsje buiten het centrum. Ik had hiervoor gekozen omdat ik de tijd wilde nemen om Yogjakarta en haar mensen te leren kennen. Ik heb via Couchsurfing veel met locals opgetrokken, achterop de scooter heel veel gezien, ontzettend lekker gegeten, watervallen bezocht en tussen de rijstvelden gefietst. En nog heb ik nog lang niet alles gezien! Maar wat mij het meest bijblijft, zijn de ongelooflijk aardige mensen die ik heb ontmoet. Over het algemeen behulpzaam, vriendelijk en zeer gastvrij.
Samen met Erna ben ik naar het Ramayana ballet geweest, maar heb ik ook bij haar thuis gegeten. Met Sesilia aantal bezienswaardigheden bezocht, maar ook gewoon gezellig gegeten en gedronken. Yogjakarta is een prettige omgeving, erg relaxed. Ook het verkeer is lang niet zo druk als in Bandung of Jakarta, je kunt gewoon lopen.
Naast de Borobodur en de Prambanan is het interessant om naar de Kraton, winkelen op de Malioboro, Waterpaleis, Fort Vredenburg, Kalibiru Park, Sri Gethuk en Kedung Pedut waterval te gaan. Vergeet ook niet de Rencang Kencono grot, vlakbij de Sri Gethuk waterval. Vanuit hier kun je doorgaan naar het Wonosari strand.

7,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
5 Stranden

Pluspunten Yogyakarta

 • Betaalbaar
 • aardige locals
 • goed begaanbaar
Ultieme tip: Probeer via social media eens in contact te komen met locals. Ik heb hiervoor Couchsurfing gebruikt. Je hoeft echt niet bij ze te blijven slapen, dat deed ik ook niet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors