Ambon
9,2
9,0 Algemene ervaring
9,0 Locals
9,0 Interessant
9,0 Natuur
10,0 Stranden
- Wildlife
9,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Ambon

door Roos Stuurman

Ambon is 51 kilometer lang en bestaat door de ongewone vorm uit twee schiereilanden, Leitimor en Hitoe, die met elkaar verbonden zijn door een dun stukje land. Kota Ambon ligt in het noordwesten van Leitimor. Tussen de beide schiereilanden strekt zich de brede baai van Ambon uit.

Waarom Ambon?

Ontdek de rijke geschiedenis en Hollandse koloniale overblijfselen in de stad Ambon, of verken de pittoreske dorpen in het binnenland met hun traditionele architectuur en cultuur. Naast de warme gastvrijheid van de lokale bevolking, biedt Ambon prachtige stranden, kristalhelder water om te snorkelen en duiken, en verborgen strandjes omringd door weelderige natuur.

ZELF NAAR Ambon?

Bekijk alle 8 reizen naar Ambon

Tropisch regenwoud

Het noordelijke deel, Hitoe, is groter, heeft de hoogste bergen en is zwaar bebost. De twee hoogste vulkanen, Wawani en Salahutu, bevatten warmwaterbronnen en zwavelbronnen. Een groot deel van Ambon is bedekt met tropisch regenwoud. Seram, Ambon en de rest van de Molukken zijn gescheiden van Azië en Australië door diepzeetroggen.

De eilanden hebben dan ook nooit vastgezeten aan deze continenten. Door dit isolement heeft Ambon weinig inheemse zoogdieren. De diversiteit aan insecten is daarentegen rijk, met name de verscheidenheid aan vlinders.

Geschiedenis

Het eiland was in de 14e eeuw het centrum van de specerijenhandel. De Javanen hadden nederzettingen aan de noordkust van het eiland, maar de Portugezen namen de macht over op Ambon en zouden tot 1605 op het eiland verblijven. Ondanks dat er op Ambon geen specerijen groeiden was het eiland een belangrijke tussenstop tussen Ternate en de Banda eilanden.

Toen het Portugese fort, het huidige Kota Ambon, door de Nederlanders werd aangevallen boden de Portugezen weinig verzet. De Ambonezen kozen de kant van de Nederlanders. De Nederlanders bezetten het fort, gaven het de naam Victoria en maakten van Ambon de basis van waaruit ze de specerijenhandel controleerden.

Christendom

De Spanjaard Francis Xavier legde door zijn missiewerk in 1546 en 1547 de basis voor het christelijke geloof op Ambon. Van 1560 tot 1590 zou het aantal katholieken van 10.000 toenemen naar 60.000 aanhangers. Deze christelijke gemeenschappen zouden het koloniale tijdperk van de Nederlanders overleven.

In de Tweede Wereldoorlog werd Kota Ambon gebombardeerd en aangevallen door de Japanners. Australische troepen hielpen bij de verdediging van Ambon, maar werden verslagen. Australische overlevenden werden in Jappenkampen geplaatst waar velen omkwamen door honger of ziekte. Op Ambon ligt een kerkhof waar de gesneuvelde Australische soldaten begraven zijn.

Reizen Ambon

Meer Ambon

Reviews Ambon

Ambon manise!! (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Angelique Tuasuun op 27 november 2019

Rondreizen met een gids op Ambon eiland en zo op de mooiste plekjes, dorpjes en bij de leukste mensen te komen is heerlijk. Helaas waren wij er net tijdens de recente aardbevingen, wat een dubbel gevoel gaf, maar we willen zeker terug naar dit prachtige eiland. Het authentieke Indonesië is hier te vinden!

Pluspunten Ambon

 • locals zijn ontzettend lieve en trotse mensen

Minpunten Ambon

 • verkeer in de stad is chaos
Ultieme tip: City hotel in Ambon city is een echte aanrader!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijk (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Aulien Tigelaar op 16 november 2019

Geweldige reis gehad midden in de rimboe van Mahia (Ambon).
Echt met familie van een vrijwilliger op plekken geweest met de motor om te zien hoe de cultuur daar is en vele schoonheden gezien van Ambon en Seram.

Pluspunten Ambon

 • betaalbaar
 • mooie bezienswaardigheden
 • cultuur

Minpunten Ambon

 • weinig engels
Ultieme tip: Dat je de taal enigszins beheerst, niet iedereen spreekt daar goed Engels.
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Cultureel en rijk aan geschiedenis (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Jody West op 15 november 2018

Op Ambon is veel om te zien en te bezoeken. Pintu Kota (Poort van Ambon) is een geweldige plek waar je uren kan genieten van het uitzicht op zee en de daar bij liggende rotsen. Ook de standbeelden van de vrijheidsstrijders van de Molukken is een aanrader om naar toe te gaan, vooral als de zon ondergaat!

Pluspunten Ambon

 • intens
 • fenomenaal
 • mooi
Ultieme tip: Doe zoveel mogelijk in de tijd die je daar hebt, je komt tijd te kort met alles wat het eiland te bieden heeft!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ambon naar saparua (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door mitchell stens op 12 november 2018

Mooi eiland met genoeg te beleven. Veel gezien, oa hotsprings, mooie stranden, dorpje met aalen, mooie natuur, brug, pintu kota. Vanuit ambon zijn wij doorgereist naar Saparua. Enige nadeel; Wij hebben weinig Engels sprekende locals gezien.

Pluspunten Ambon

 • betaalbaar
 • genoeg te doen
 • mooie natuur

Minpunten Ambon

 • weinig engels sprekende locals
Ultieme tip: Doorreizen naar andere eilanden.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ambon the island of your dreams (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Mariska Priscilla op 10 november 2018

Ambon is puur, tropisch, vriendelijk en ook toch wat mysterieus. Een eiland met een grote glimlach en oprechte vriendelijkheid. Het echte zware leven van de locals zal altijd getoond worden met hun glimlach.

Pluspunten Ambon

 • betaalbare hotels
 • mooie strandjes
 • heerlijk eten

Minpunten Ambon

 • her en der zie je ook de aanwezige armoede
 • de luxe hotels zijn echt veel duurder dan de kleinere hotels
Ultieme tip: Ambon ga naar de echte pure, kleine dorpjes. Dorpjes met een echt verhaal. Bijvoorbeeld Waai. Zwemmen met de murea's en beleven hoe de mensen leven met bijna niks en toch iets!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

4 weken geleden..... (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Karl Kiriwenno op 22 november 2017

Kota Ambon het centrum voor de doorreis, om uit te rusten/ bij te komen van een lange trip. Van alles valt er te beleven. Neem een becak maak een tour door de hele stad (+stops bij bijvoorbeeld Lapangan Merdeka/Sibu Sibu/ Souvenirs winkels) voor ongeveer 100.000IDR.
Vanuit Ambon naar Tulehu in de ochtend voor de Kapal Cepat om richting Saparua te gaan. Of neem het vliegtuig naar de mooie Kei Eilanden (Tual). Huur een auto voor een dag en je kan bij wijze van heel Ambon rondgaan naar Waai Natsepa Hutumuri Liang etc. Mogelijkheden zat om je zelf te vermaken op Ambon.

9,2
9 Algemene ervaring
9 Locals
9 Interessant
9 Natuur
10 Stranden
nvt Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Ambon

 • Locals
 • betaalbaar
 • lekker eten
 • genoeg vertier
Ultieme tip: Hero Hotel/ Ambon City Hotel/Hotel Pacific Overal zijn er leuke restaurantjes! Het hotel waar je verblijft weet meestal wel hoe of wat en tijden etc.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ambon (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door mitchell stens op 12 november 2017

Prachtige cultuur en natuur. Rijke geschiedenis. Vriendelijke mensen en erg belangrijk, lekker eten! Er wordt weinig Engels gesproken dus ben je niet bekend met de taal of bezoek je geen familie dan is een georganiseerde reis aan te raden.

Pluspunten Ambon

 • cultuur
 • natuur
 • eten
Ultieme tip: Liang beach. Waai. Pintu kota.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors