Manado

Manado

door Getaway Travel

Omringd door helder blauw water en groene bergen ligt Manado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi. Manado wist tijdens de vroege koloniale periode een belangrijke stad te worden. De stad groeide uit tot het centrum van de Minahassers.

De bevolking is voornamelijk christelijk wat duidelijk wordt uit de ruim 250 kerken die de stad telt. Op zondag is het een drukte van jewelste in de stad door de vele trouwe kerkgangers.

Geschiedenis

In de zestiende eeuw was er op de huidige lokatie van Manado een nederzetting gevestigd met de naam Wenang. De naam werd in 1623 veranderd in Manado wat waarschijnlijk is afgeleid van het woord Manarowe wat verenigen betekent. In 1617 bouwden de Spanjaarden een fort in Manado. De lokale hoofden waren echter niet zo blij met de onophoudelijke bekeringspogingen van de Spanjaarden. In 1643 werd er aan de Nederlanders in Ternate gevraagd of ze daar niet iets aan konden doen.

Samen met de Nederlanders verjoegen de lokale stammen de Spanjaarden. Als dank voor hun hulp mochten de Nederlanders Fort Amsterdam in Manado bouwen in 1658. Gedurende de hele koloniale periode bleef Manado een belangrijk centrum voor de Nederlanders. De Nederlanders slaagden er in de verschillende stammen van Sulawesi te verenigen. De Minahassers versloegen daarop hun belangrijkste vijand Bolaang. De Minahassers hielpen de Nederlanders bij ongeregeldheden op Java en andere eilanden wat ze niet in dank werd afgenomen door de andere Indonesiërs.

Ze werden soms 'anjing Belanda' genoemd wat honden van de Nederlanders betekent. In 1845 werd Manado grotendeels vernietigd door een vulkaanuitbarsting. De Nederlanders konden vervolgens de stad naar eigen voorkeur opnieuw opbouwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog als Japan Manado bezet wordt de stad zwaar beschadigde door Japanse en geallieerde bombardementen. Als de Minahassers in opstand komen tegen de centrale regering van Java in 1958 wordt de stad nogmaals platgebombardeerd.

Manado Beach Festival

In Manado vindt elk jaar het Manado Beach Festival plaats, ter ere van de verjaardag van de stad.

Vrouwen in mooie traditionele kostuums lopen door de straten van Manado. De klanken van typisch Indonesische muziek zijn overal te horen en het lijkt wel een soort Indonesisch carnaval. Het Manado Beach Festival is een week vol traditionele kunst, optredens, muziek en sport. Typische batikkunst en wayangpoppen sieren het straatbeeld. In de kleine etensstalletjes kun je heerlijke traditionele gerechten kopen. Zowel locals als toeristen lachen en feesten vrolijk mee.

Houd er rekening mee dat alle hotels en hostels snel vol zullen zitten. Leuk om mee te maken is de finale van de 'Nyong and Nona Manado', oftewel Miss en Mister Manado.

Like deze pagina

Reizen Manado

Meer Manado

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors