Ceram
7,7
7,5 Algemene ervaring
8,0 Locals
7,5 Interessant
9,5 Natuur
9,0 Stranden
6,0 Wildlife
6,5 Wandelingen en/of andere activiteiten

Ceram

door Getaway Travel

Ceram is een van de grootste eilanden van de Molukken. De Molukkers noemen het eiland Nusa Ina, wat Moedereiland betekent. Molukkers uit het centrale deel van de Molukken geloven dat hun voorouders hier vandaan komen.

Voor de 15e eeuw had het eiland handelscontacten met de Javaanse Hindoerijken, maar in 1480 kreeg buureiland Ternate meer invloed. In de 16e eeuw arriveerden Portugese missionarissen op Ceram.

ZELF NAAR Ceram?

Bekijk alle 7 reizen naar Ceram

In de vroege 17e eeuw vestigden de Nederlanders een aantal handelsposten langs de kust. Vanaf 1650 tot aan de Japanse bezetting in 1942 was Ceram in handen van de Nederlanders. Ze namen niet de moeite om landinwaarts de wildernis in te trekken.

Ongerepte natuur

De wildernis op Ceram is prachtig, vooral in het centrale deel van het eiland. Daar ligt het Manusela National Park, waar je kennis kunt maken met een ongerepte natuur. In de bossen komen ruim honderd vogelsoorten voor. Je kunt er onder meer kaketoes en hoornvogels bewonderen. In de jungle vliegen ook enorme vlinders rond en spinnen die hun webben over de paden hebben gesponnen.

Koppensnellen

In de jungle liggen een aantal traditionele Alifurudorpen maar hiervoor zul je een lokale gids nodig hebben. Bepaalde Ailfurustammen deden nog niet zo heel lang geleden aan koppensnellen. Over de Bati, een van de zuidelijke bergstammen, gaat het gerucht dat ze kunnen vliegen. Ze worden door veel andere volken gevreesd om hun zwarte magie.

Watervallen

Per boot kun je de Salawairivier opvaren en vanuit het water de jungle bewonderen. Bij het dorp Rumahkai aan de westkust zijn een aantal prachtige watervallen. Ceram is echter ook rijk aan mooie stranden waar je heerlijk kunt relaxen en zwemmen. Bij Tanjung Batu Supung, de Stenen Kaap, is een prachtig strand waar je goed kunt snorkelen. Andere goede duiklocaties in de buurt van Ceram zijn de Raja en Sawai-eilanden en Sasuari Sapalewa.

Wat is de beste reistijd voor Ceram?

De beste reistijd voor een bezoek aan Ceram is meestal tijdens het droge seizoen, van mei tot september. Gedurende deze maanden zijn de weersomstandigheden gunstig, met minder kans op regen en aangename temperaturen, waardoor je kunt genieten van de prachtige stranden, duiklocaties en de natuurlijke schoonheid van het eiland. Het regenseizoen van december tot maart kun je beter vermijden. 

Reizen Ceram

Meer Ceram

Reviews Ceram

Alifoerenman doet een vechtdans ter gelegenheid van hun nieuwe adathuis (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Elly van Slooten op 11 december 2016

Wij verbleven op Ceram bij het resort Lisar Bahari bij Sawai. Het resort staat op palen, boven de zee.
Het is eenvoudig, maar erg schoon en je kan er goed snorkelen en diverse tochtjes met een bootje maken. Normaal mag je zo'n gevechtsdans niet meemaken, maar we hadden het geluk een gids te hebben die de taal sprak. De Alifoeren zijn nomaden, alle mannen dragen rode mutsen. Bij de dans raakten enkele mannen in trance, ze schreeuwden en zwaaiden vervaarlijk met hun zwaarden. Alles onder luid getrommel vanuit het adathuis.

Pluspunten Ceram

  • Vriendelijke ontvangst

Minpunten Ceram

  • Het kost wat moeite er te komen
Ultieme tip: Een verblijf op Lisar Bahari, zo mooi gelegen, heerlijk rustig, lekker eten en naast een traditioneel dorpje.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Authentiek, rust en natuur (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Debby de Haan op 27 juni 2016

Sawai ligt op het eiland Ceram, waar je kan snorkelen en genieten van de natuur. Eet met de locals en ervaar de rust of maak een jungle trektocht.

7,7
7 Algemene ervaring
8 Locals
8 Interessant
9 Natuur
9 Stranden
6 Wildlife
7 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Museums, papeda eten, markt bezoeken, hotsprings, boottochten maken, snorkelen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors