Indonesie.nl Jouw vakantie naar Indonesië begint hier!

Indonesie.nl - Jouw vakantie naar Indonesië begint hier

Nergens word je zo warm verwelkomd als in Indonesië. Maar wáár begin je in een land duizenden eilanden? Wij helpen je graag op weg. In onze reisgids vind je álles wat je moet weten voor het plannen van je trip. En in onze reiszoeker vind je jouw ideale de rondreis door Indonesië. Jouw vakantie begint op Indonesie.nl! Lees meer

Je reis begint op Indonesie.nl

Welkom op Indonesie.nl

Indonesië, het land van de duizenden eilanden. Waar eindeloze rijstvelden en dichtbegroeide regenwouden de mysterieuze vulkanen omsluiten in het binnenland. En witte, gele of zwarte zandstranden de kustlijn tekenen en afscheiden van de azuurblauwe zeeën. Waar het wateroppervlak een kleurrijke wereld verschuilt. Met godeneiland Bali als grootste trekpleister voor een zorgeloze strandvakantie, Java als culturele hart en Sulawesi als ultiem duikparadijs. 

Dat elk eiland zijn eigen karakter heeft en Indonesië hemelsbreed net zo groot is als Europa, maakt het plannen van je vakantie er niet makkelijker op. Begin je in chaotisch Jakarta op Java en eindig je je vakantie op het strand van Bali? Of ga je toch buiten de gebaande paden? Om je op weg te helpen, vind je op Indonesie.nl álles wat je wil weten voor je rondreis door Indonesië. Wij kennen de archipel van A tot Z, dus laat de voorpret maar beginnen! 

Leuke feiten en cijfers over Indonesië 

  • Oppervlakte: 1.905.000 km2
  • Hoofdstad: Jakarta
  • Officiële taal: Bahasa Indonesia
  • Inwoneraantal: 264 miljoen (in 2019)
  • Regeringsvorm: Republiek
  • Valuta: Indonesische roepia (IDR)
  • Netnummer: 0062
  • Tijdsverschil: 5 uur (Sumatra tot Centraal Kalimantan), 6 uur (Oost Kalimantan tot Lombok), 7 uur (Molukken tot Papoea en West-Papoea)
  • Vliegtijd: 15 uur (Jakarta), 16 uur (Bali), 26 uur (Molukken), 28 uur (West-Papoea)
  • Stopcontact: 230 volt 50 Hz
  • Reisstekker nodig: Nee

Hoe plan ik een rondreis door Indonesië? 

Indonesië bestaat uit ruim zeventienduizend eilanden en is hemelsbreed ongeveer net zo groot als Europa. Nederland past qua oppervlakte bijvoorbeeld al ruim tien keer in het tweede grootste eiland: Sumatra. En dat is nog maar een kwart van heel Indonesië en een van de duizenden eilanden. 

Genoeg te zien dus in Indonesië. Al moet je niet vergeten dat de eilanden van elkaar worden gescheiden door water. En sommige eilanden voor een groot deel uit regenwoud bestaan en daardoor een beperkt wegennetwerk hebben. Dat maakt het plannen van je rondreis door Indonesië al wat lastiger. Je van A naar B verplaatsen duurt langer en de highlights die verspreid liggen over de verschillende eilanden in één keer zien is niet haalbaar. Een paar buureilanden combineren is wél mogelijk, maar voor de rest moet je minstens nog een paar keer terugkomen. 

Daarom is het belangrijk om keuzes te maken bij het uitstippelen van je route. Bedenk wat je precies wil zien en wat voor soort vakantie je ervan wil maken. En vooral welke eilanden je wil bezoeken, want elk eiland heeft zijn eigen karakter en hoogtepunten. 

Wat kan ik zien in Indonesië? 

Zoveel eilanden, zoveel hoogtepunten. Maar voor de belangrijkste bezienswaardigheden van Indonesië moet je naar Bali, Java en Sumatra. Zo zie je op Bali de beroemde rijstterrassen van Jatiluwih en zeetempel Tanah Lot. Vanuit Yogyakarta op Java bezoek je tempelcomplexen Borobudur en Prambanan. En in hoofdstad Jakarta bezoek je Oud-Batavia en vind je het Nationaal Monument, symbool voor de vrijheid van Indonesië. Sumatra is dé plek om orang-oetans te spotten in het Gunung Leuser National Park

Ga je tijdens je rondreis door Indonesië liever wat meer van de gebaande paden af? Kies dan voor het ongerepte Lombok, de rustige en minstens zo mooie variant van buureiland Bali. Op Flores beklim je vulkaan Kelimutu of ga je op varaanexpeditie in Komodo National Park. En duiken of snorkelen in Indonesië doe je het beste tussen de kleurrijke koraalriffen in Bunaken of Wakatobi Marine National Park bij Sulawesi en rondom de Raja Ampat-eilanden. De meest oogverblindende witte zandstranden van Indonesië vind je op de afgelegen Molukken.

Wil je écht op avontuur? Duik dan de ongerepte jungle van Kalimantan in, waar je in het Tanjung Puting National Park net als op Sumatra orang-oetans, maar óók neusapen spot. Wil je weten hoe traditionele stammen leven? Bezoek dan de Dani-volken in de Baliemvallei op Papoea of logeer bij een stam op de Mentawai-eilanden voor de kust van West-Sumatra. De bewoners van traditionele dorpen op West-Timor hebben nog amper een toerist gezien. Hier verruil je de jungle voor savannes en droge hooglanden en heb je de enorme witte zandstranden voor jezelf. 

En dit is pas het begin van alle hoogtepunten die je te wachten staan tijdens een rondreis door Indonesië. Benieuwd wat de archipel nog meer te bieden heeft? Bekijk dan alle bezienswaardigheden in Indonesië in onze reisgids. 

Waar vind ik in Indonesië de mooiste rijstvelden?

Rijst is het basiselement van de Indonesische keuken. Dat verklaart de hoeveelheid rijstvelden en -terrassen die je over de hele archipel vindt. En in tegenstelling tot het gemiddelde weiland in Nederland, trekken die rijstvelden in Indonesië veel bekijks. 

Bezoek bijvoorbeeld de eindeloze Jatiluwih-rijstterrassen op Bali, niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, of die van Tegallalang in de buurt van Ubud. En ook Sidemen aan de voet van Mount Agung staat bekend om zijn omgeving van rijstvelden. 

Maar op Flores zijn de rijstvelden net even anders: ze lijken op groene spinnenwebben! Het mooiste uitzicht op deze bijzondere structuur vind je in het dorp Cancar, even buiten Ruteng

Wil je de rijstvelden van dichtbij zien? Wandel er eens tussendoor of maak een fietstocht over het platteland. Dat laatste kan bijvoorbeeld in Yogyakarta op Java of in Ubud op Bali. 

Wat kan ik zien tijdens een rondreis op Bali?

De belangrijkste bezienswaardigheden op Bali concentreren zich in het zuidwesten van het eiland. Hier vind je ook het vliegveld van Denpasar, waar je rondreis door Bali meestal begint. Daar vlakbij vind je Pura Tanah Lot, de bekendste tempel op Bali die bij vloed omsloten wordt door de zee. Hier vlakbij vind je de populaire badplaatsen Canggu, Seminyak en Kuta

Rustigere stranden vind je in het zuidoosten, bijvoorbeeld bij Sanur, Nusa Dua en Candidasa. In het zuidelijkste puntje van Bali vind je Pura Luhur Uluwatu, een belangrijke tempel gebouwd op zeventig meter hoge kliffen. Hier vind je ook het bekende surfstrand Padang Padang. Canggu en Kuta zijn ook populaire spots om te surfen op Bali. 

In het binnenland vind je kunstenaarsdorp Ubud, met in de omgeving Olifantengrot Goa Gajah, Pura Tirta Empul en fotogenieke rijstterrassen. Vanaf Ubud reis je noordwaarts naar de iconische Pura Ulun Danu Bratan. Sla de noordelijke kustplaats Lovina op Bali ook niet over. Hier is het een stuk rustiger dan in het zuiden. 

Combineer je vakantie op Bali met een uitstapje naar de paradijselijke Gili-eilanden bestaande uit Gili Air, Gili Trawangan en Gili Meno bij buureiland Lombok of bezoek Nusa Penida, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan voor de zuidoostkust van Bali. Kijk ook eens tussen alle bezienswaardigheden op Bali

Wat kan ik zien tijdens een rondreis op Java? 

Java is de thuisbasis van de hoofdstad van Indonesië: Jakarta. Tussen het drukke getoeter van het voorbij kruipende verkeer trap je je rondreis af. Javaanse steden als Bogor, Bandung, Semarang, Yogyakarta, Surabaya en Malang vormen de knooppunten van de rest van je route en zijn verbonden met een goed spoornet. 

Tijdens de schilderachtige treinreis van Bandung naar Yogyakarta trekken de theeplantages en rijstvelden als een stopmotionfilm aan je voorbij. In Java’s culturele hart Jogja bezoek je het Kraton en waterpaleis Taman Sari en maak je uitstapjes naar de Merapi-vulkaan en tempelcomplexen Borobudur en Prambanan. In Surabaya proef je de smaken van Oost-Java, voordat je de Bromo-vulkaan beklimt of afdaalt in de Ijen-krater. Bekijk alle bezienswaardigheden op Java

Ontdek je liever een van de andere eilanden in de Indonesische archipel? Bekijk de mooiste bezienswaardigheden van Sumatra, Sulawesi, Lombok of de Molukken

Welke route past het beste bij mij?

Als je weet welke eilanden je wil zien en waar je wil beginnen, kun je je route gaan bepalen. Benieuwd waarom iedereen zo lyrisch is over Bali? Ontdek het tijdens deze rondreis door Bali. Het populaire Bali combineren met buureilanden is ook goed te doen. Bekijk dan eens de combinaties Bali en Lombok, Bali en Java of deze rondreis over Bali, Java én Lombok

Hoogtepunten als chaotisch Jakarta, cultureel hart Yogyakarta en de Bromo-vulkaan zie je tijdens deze rondreis over Java. Of combineer orang-oetans spotten in de jungle van Sumatra met de cultuur van Java en de stranden van Bali tijdens deze reisroute voor Indonesië in vier weken

Wil je iets compleet anders? Maak dan kennis met de Toraja-cultuur, spot het spookdiertje in de jungle en duik tussen kleurrijk koraal tijdens een rondreis door Sulawesi, het vroegere Celebes. 

Staat jouw ideale route door Indonesië er niet tussen? Snuffel dan eens tussen al onze reisroutes door Indonesië

Hoe vind ik mijn ideale rondreis door Indonesië? 

Ben je eruit welke eilanden in Indonesië je wil bezoeken en welke bezienswaardigheden je wil zien? Dan is het tijd om na te denken over hoe je die route wil beleven. Want er zijn veel verschillende reisorganisaties die een rondreis door Indonesië aanbieden. Elk gespecialiseerd in een ander soort reis. 

Sluit je bijvoorbeeld graag aan bij een groep, of ga je liever alleen? Bij een groepreis naar Bali of andere Indonesische eilanden heb je de zekerheid dat je altijd een gids bij je hebt als je bezienswaardigheden gaat bezoeken. Bovendien is het vervoer altijd geregeld. Wil je wat meer vrijheid hebben om de reis in te vullen zoals jij wil? Dan is een individuele rondreis door Indonesië ideaal. Je kunt je reis ook helemaal zelf samenstellen. Voor wie graag Indonesië aan z’n kinderen laat zien is een familiereis een uitkomst. Hierbij wordt extra rekening gehouden met de kids. 

Ben je meer toe aan een ontspannen reis? Toef dan tijdens een strandvakantie op de mooiste stranden van Indonesië. En als je graag de onderwaterwereld van Indonesië verkent, kijk dan eens tussen het aanbod duikvakanties naar de mooiste duikspots. 

Als je uit wil pakken voor een huwelijksreis of gewoon in alle luxe van Indonesië wil genieten, kies je voor een luxe reis of een verblijf in een idyllisch resort

Staat jouw ideale reis er niet tussen? Bekijk dan eens alle reizen naar Indonesië in onze reiszoeker, waar je kan filteren op je wensen. Of check de leukste aanbiedingen van dit moment in onze top 10 reizen

TIP: Wij helpen je persoonlijk bij het uitzoeken van je rondreis

Kom je er niet helemaal uit met het uitzoeken van je rondreis door Indonesië? Begrijpelijk! Er is vandaag de dag zoveel keuze dat het best lastig kan zijn om een mooie rondreis of betrouwbare reisorganisatie te vinden. 

Daarom luisteren de reisspecialisten van de Indonesië Desk graag naar je reiswensen, die ze met hun eigen kennis en ervaring combineren om zo van A tot Z een onvergetelijke reis voor je te realiseren. Op de website van onze Indonesië Desk kan jij meteen je reiswensen doorgeven. 

Wil je liever eerst weten hoe de Indonesië Desk precies werkt? Hier leggen we je uit hóe wij in drie stappen jouw droomreis samenstellen. Bekijk de video of lees de instructie even rustig door!

Wat is de beste reistijd voor Indonesië?

Tijdens het uitzoeken van (de volgorde van) de eilanden die je wil bezoeken, is het belangrijk om rekening te houden met het weer in Indonesië. In sommige periodes kan het bijvoorbeeld veel regenen, waardoor wegen moeilijker begaanbaar worden, het zicht tijdens het duiken troebeler wordt of veerboten tussen de eilanden minder vaak kunnen vertrekken. En dat is toch zonde van je nauwkeurig uitgestippelde plannen. 

Hoewel Indonesië vooral een tropisch regenklimaat heeft en een droog en een nat seizoen kent, kan het weer op de verschillende eilanden en in verschillende regio’s verschillen. Zo kan het wanneer het op Java en Bali droog is juist flink regenen op de Molukken en Kalimantan. Check daarom van tevoren goed wat de beste reistijd is voor de eilanden die je in Indonesië wil bezoeken. 

Beste reistijd voor Bali

Voor je vakantie op Bali kun je rekenen op een gemiddelde temperatuur van dertig graden Celsius. Alleen als je de hooglanden in gaat, liggen de temperaturen iets lager, namelijk tussen de 18 en 24 graden. Wel moet je rekening houden met het regenseizoen op Bali, wat loopt van oktober tot en met maart. Het droge seizoen van april tot en met september is de beste reistijd voor Bali.

Ga je naar een ander eiland in Indonesië op vakantie? En wil je meer weten over het weer in Indonesië, de seizoenen of het klimaat? Bekijk dan onze pagina over de beste reistijd in Indonesië

Handige checklist voor vertrek

Heb je jouw droomreis gevonden? Dan helpen we je graag verder met de voorbereidingen voor je rondreis door Indonesië. 

Wat je écht niet mag vergeten te checken voordat je op vakantie gaat naar Indonesië:

  • Heb je gedacht aan je visum? Voor Indonesië heb je als Nederlandse of Belgische toerist meestal geen toeristenvisum nodig. Als je van plan bent langer dan dertig dagen te blijven, moet je een visum aanvragen voor Indonesië. 
  • Heb je al je vaccinaties? Voor Indonesië heb je in de meeste gevallen inentingen nodig. Bekijk of jij je moet laten vaccineren
  • Wat is het laatste reisadvies? Voor Indonesië geldt over het algemeen een positief reisadvies, maar dat kan per eiland wel eens verschillen. Check daarom altijd voor vertrek het reisadvies voor Indonesië.
  • Wat is eigenlijk het tijdsverschil? Indonesië ligt in drie verschillende tijdzones. Afhankelijk van op welk eiland je bent is het er zes tot acht uur later dan in Nederland. Bekijk de tijd in Indonesië per eiland. 
  • Ambassade: in Indonesië kun je altijd terecht bij de Nederlandse ambassade in Jakarta voor het regelen van belangrijke documenten. De Indonesische ambassade in Nederland zit in Den Haag. 
  • Hoe is het weer in Indonesië? Over het algemeen heerst er een tropisch regenklimaat en het is er meestal warm. Er is wel sprake van een regenseizoen. Check het weer in Indonesië per eiland. 
  • Wat is de nationale valuta in Indonesië? De Indonesische roepia. Bestel in Nederland bij je bank of een geldwisselkantoor vast wat euro’s voor roepia om achter de hand te houden. Zet je pinpas op ‘wereld’, zodat je in Indonesië geld kunt opnemen bij pinautomaten. 
  • Waar kan je het beste geld wisselen? In Indonesië kun je op veel plekken euro’s of Amerikaanse dollars omwisselen voor Indonesische roepia, maar vermijd dit zoveel mogelijk, vooral op Bali. Hier lees je waarom. 
  • Hoe zit het met de taal? In Indonesië spreekt niet iedereen Engels of Nederlands. De officiële taal is Bahasa Indonesia. Leer vast een paar handige zinnetjes
  • Heb je nagedacht over de kosten? Indonesië is in vergelijking met Nederland een goedkoop land. Bovendien is afdingen vrij normaal. Lees je in over kosten, fooi geven en afdingen in Indonesië. 
  • Hoe is het vervoer geregeld in Indonesië? Per binnenlandse vlucht of per boot hop je van het ene naar het andere eiland. Voor langere afstanden over land is een bus of auto met chauffeur een handig vervoersmiddel. Bekijk de verschillende opties voor vervoer in Indonesië
  • Heb je een reisstekker nodig? Nee, in Indonesië zijn de stopcontacten hetzelfde als in Nederland en België. 
  • Heb je alles ingepakt? Om je te helpen bij het inpakken, hebben we een paklijst voor Indonesië voor je samengesteld. 

Wat raden andere mensen aan in Indonesië? 

Twijfel je toch nog over de plekken die je wil bezoeken tijdens je rondreis door Indonesië? Je hebt geluk, want je bent niet de eerste die naar de Indonesische archipel vliegt. Veel reizigers gingen je al voor en kwamen terug met de mooiste reisverhalen en beste tips. We verzamelden ze voor je op Indonesie.nl.

Benieuwd naar wat andere reizigers vonden van de verschillende eilanden in Indonesië? Hieronder hebben we de beoordelingen en tips van onze community voor je op een rijtje gezet. 

Een stukje over de geschiedenis van Indonesië

Nadat Indonesië lange tijd in handen was van Hindoestaanse en vervolgens Islamitische rijken, waren het de Europeanen, en vooral de Nederlanders die de archipel onder controle hadden. Ze zetten eind 16e eeuw voet aan land in het toenmalige Batavia en handelden in producten als zijde, porselein en specerijen die er in Nederland niet waren. 

Om nog meer winst te maken, richtten ze begin 17e eeuw de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) op. De handel tussen andere eilanden werd geleidelijk stilgelegd en Indonesië werd gedwongen een agrarisch land te worden en alleen producten te verbouwen die in Europa verkocht konden worden. 

Maar in de 18e eeuw kreeg de V.O.C. steeds minder macht en namen de Engelsen hun positie over. Toch wilde Nederland na het opheffen van de V.O.C. in 1799 de macht over Indonesië behouden. Daarom werd Indonesië op 31 december dat jaar officieel als Nederlandse kolonie verklaard, wat tot 17 augustus 1945 duurde. 

De overblijfselen uit de koloniale tijd zijn op sommige Indonesische eilanden nog goed te zien. Bijvoorbeeld op Sulawesi, waar in de voor de Nederlanders belangrijke havenstad Makassar nog steeds het Nederlandse Fort Rotterdam te vinden is. In Jakarta op Java vind je rondom het Taman Fatahillah oude koloniale gebouwen waar nu musea en Café Batavia in gevestigd zijn. En in Yogyakarta staat Fort Vredeburg dat in 1765 werd gebouwd om de Nederlandse gouverneur te beschermen. Tegenwoordig huist het fort een museum dat in teken staat van de weg naar de Indonesische onafhankelijkheid. 

Wil je meer weten? Lees je voor je vakantie in over de verschillende belangrijke periodes in de geschiedenis van Indonesië

Wat moet ik weten over de cultuur in Indonesië?

De cultuur in Indonesië is gevormd door invloeden vanuit onder andere India, China en het Midden-Oosten. Maar ook de Portugezen en Nederlanders hebben hun stempel gedrukt op de Indonesische cultuur. Toch is deze moeilijk samen te vatten. Verspreid over de duizenden eilanden leven ruim driehonderd verschillende etnische groepen. Elk met een eigen religie en eigen gebruiken en gewoontes. 

Verschillen in religie hebben een grote invloed op de Indonesische cultuur. Het grootste deel van de bevolking, zo’n 87 procent, is moslim. Daarna volgen het christendom, hindoeïsme en boeddhisme als belangrijkste religies. 

Dit zie je terug in de verschillende tempels en religieuze bouwwerken die je verspreid door Indonesië vindt. Denk aan de enorme Istiqlal-moskee in Jakarta, het boeddhistische Borobudur-complex en de hindoeïstische tempel Prambanan op Java. 

Kerken vind je bijvoorbeeld terug op Flores, de Molukken, Papoea en West-Kalimantan. Op het overwegend hindoeïstische Bali zijn de talloze tempels en offermandjes en indrukwekkende ceremonies niet te missen, maar elke religie kent zijn eigen tradities. 

Het is dan ook wel zo verstandig om je voor te bereiden op cultuurverschillen, zodat je er tijdens je rondreis door Indonesië met respect mee om kunt gaan. Zo dien je je bijvoorbeeld voldoende te bedekken, vooral wanneer je een religieus gebouw betreedt. Ook mag je in Indonesië nooit iets met je linkerhand aangeven of -nemen en word je geacht je schoenen uit te trekken als je een woning, tempel of moskee binnengaat. 

Lees daarom meer over de cultuur op de verschillende eilanden in Indonesië of lees je in over de culturele gewoontes.

De Ring of Fire in Indonesië

Indonesië ligt in de zogenaamde Ring of Fire (Ring van Vuur). Dit is een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan waar door het schuiven van tektonische platen veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden. Zo’n aardbeving heeft soms een tsunami tot gevolg. De verwoestende aardbevingen op Lombok en de Gili-eilanden, en de aardbeving gevolgd door een tsunami op Sulawesi in 2018 staan bijvoorbeeld nog vers in het geheugen. 

Als Indonesië net is getroffen door een aardbeving of vulkaanuitbarsting, is het begrijpelijk dat je je als reiziger zorgen maakt over jouw vakantie. Gelukkig betekent dit absoluut niet dat je Indonesië niet kunt bezoeken, want de archipel is enorm. Maar het is wel handig om wat meer te weten over de Ring of Fire en wat die betekent voor jouw rondreis door Indonesië. Hier lees je alles wat je moet weten.

Wat eten ze in Indonesië?

De Indonesische keuken is een verzameling van regionale specialiteiten en variaties, maar het basiselement rijst vind je in heel Indonesië terug. Typische gerechten die op veel menukaarten in Indonesië terugkomen zijn nasi goreng, sateh, rendang, bakso, gadogado en soto. De verschillende eilanden en regio’s in Indonesië hebben hun eigen variaties op typische Indonesische recepten of zelfs regionale specialiteiten. 

Er bestaat enige verwarring over de Indonesische en Indische keuken, die wel degelijk een groot verschil kennen. De authentieke keuken van Indonesië is de Indonesische keuken. De Indische keuken is ontstaan tijdens de kolonisatie, waarbij authentieke gerechten werden aangepast aan de smaak van Nederlandse kolonisten. 

Toen de Nederlanders na de oorlog in eigen land de Indonesische gerechten probeerden na te maken, gebruikten ze oer-Hollandse producten en lieten ze bovendien de sambal weg. Zo ontstond er een combinatie van Nederlandse en Indonesische invloeden die de Indische keuken wordt genoemd. De rijsttafel is ook een voorbeeld van de Indische keuken. Hier lees je meer over het eten en drinken in Indonesië. 

Specialisten Indonesië

Reizen Indonesie

Top 10 aanbiedingen
Aanbevolen door ons
Indonesië kenner
Reis van de maand
Groepsrondreis Java & Bali - va € 2195
Groepsrondreis Java & Bali

18-daagse groepsrondreis

  • Maak indrukwekkende excursies naar de Borobudur en Prambanan
  • Wissel natuur en cultuur af, en ontspan aan de kust in Pangandaran
Bekijk reis
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors