Padang

Padang

door Getaway Travel

Padang is de provinciale hoofdstad van West-Sumatra. Het heeft ook de grootste haven van de westkust. Er valt een hoop te doen in Padang, je kunt kennis maken met de cultuur van de Minangkabau, oude architectuur bekijken, een van de mooie stranden bezoeken of genieten van de natuur in het Kerinci Seblat National Park.

Minangkabau

Padang ligt aan de voet van de hooglanden van de Minangkabau. Tijdens de zestiende en de zeventiende eeuw werd in de omliggende regio van Padang voornamelijk peper verbouwd. Handelaren uit India, Portugal, Engeland en Nederland kwamen naar het gebied. Toen de Nederlanders vroeg in de zeventiende eeuw in de regio arriveerden hoefden zij weinig te vrezen van de islamitische rijken.

ZELF NAAR Padang?

Bekijk alle 12 reizen naar Padang

De Nederlanders krijgen in 1663 Padang in handen. In 1680 bouwden de Nederlanders een handelspost in de stad. Tijdens de oorlogen van Napoleon van 1781 tot 1819 was Padang in handen van de Britten.

Tot ongeveer 1780 was het goud uit de goudmijnen het voornaamste handelsproduct van de stad. Nadat de mijnen waren uitgeput verschoof de nadruk naar andere producten als koffie, zout en textiel. Aan het einde van de negentiende eeuw zou de handel in en rondom Padang verder toenemen.

Bezienswaardigheden

In het Provinciaal Museum van Padang kun je kennis maken met de West-Sumatraanse Minangkabau cultuur. Het museum is gevestigd in een park in het centrum van Padang. Het museumpand is gebouwd in een traditionele Minangkabau stijl. Voor het museum staan twee traditionele traanschuren.

In het museum vind je allerlei prehistorische objecten, postzegels, geïmporteerde keramiek, manuscripten, moderne kunst en etnografische informatie over de Minangkabau en de bevolking van de Mentawai-eilanden. Er is een afdeling waar je objecten vindt die worden gebruikt bij traditionele ceremonies zoals huwelijken en begrafenissen.

Architectuur

In Padang kun je op een aantal plekken nog oude stadsarchitectuur van rond de eeuwwisseling tegenkomen. Kampung Cina, het chinatown van Padang, heeft een aantal fraaie voorbeelden. De huizen zijn eigendom van Chinese kruidenverkopers en koffieshophouders.

In het interieur zie je prachtige tegels, houten vloeren en meubels die van djatihout zijn gemaakt. In de haven staan nog altijd de Nederlandse warenhuizen en pakhuizen die nog uit de koloniale tijd stammen. De nieuwere gebouwen in Padang hebben de kenmerkende Minangkabau daken.

Malin Kundang

Bij het strand Pantai Air Manis bij de haven van Padang vind je een groep rotsen, waarover de legende over Malin Kundang de ronde doet. Malin Kundang woonde samen met zijn arme moeder. Toen hij volwassen werd, ging hij als schipper op reis. Nadat hij terugkeert als succesvolle rijke kapitein vertikt hij uit schaamte zijn moeder te erkennen, waarop zijn moeder gekwetst de toorn van God over hem uitriep. Toen het schip van Malin Kundang uitvoer kwam het in een storm terecht. Het schip verging en Malin Kundang werd samen met enkele wrakstukken tegen het strand geworpen. De wrakstukken en zijn lichaam veranderden in een massa steenrotsen.

Stranden

Padang heeft een aantal prachtige stranden. De populairste stranden liggen ten zuiden van de stad. Je kunt er goed zwemmen, met een bootje varen of naar uitvarende vissersboten kijken in de middag. Op zondag zitten de stranden vaak vol met lokale toeristen, de andere dagen is het een stuk rustiger. Een van de mooiste stranden is het strand van Bungus. Dit strand ligt ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Padang, met de bemo doe je er drie kwartier over.

Onderwaterplezier

Aan een prachtige baai met stille wateren vind je het mooie strand dat deels bij een recreatievoorziening hoort. Doordat er een triplexfabriek is gevestigd aan de baai zijn sommige gedeeltes van het strand helaas vervuild.

Vanaf Bungus kun je echter ook een klein schip huren en de koraaleilanden voor de kust bezoeken. De eilanden hebben mooie witte stranden en koraalriffen waar je onderwaterplezier kunt beleven met de vele kleurrijke vissen die hier rondzwemmen.

Reizen Padang

Meer Padang

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors