Tijd en tijdsverschil Indonesie

Tijd en tijdsverschil Indonesie

Als je naar Indonesië reist, houd dan rekening met een flink tijdsverschil. De archipel heeft drie tijdzones. Op Java, Sumatra, West-en Centraal-Kalimantan is het zes uur later dan in Nederland. Op Bali, Sulawesi, Zuid- en Oost-Kalimantan is het zeven uur later en op Papoea en de Molukken is het acht uur later.

Tijdzones

Omdat het land dicht bij de evenaar ligt, is er geen verschil in zomer- en wintertijd. De bovengenoemde uren verschil moet je daarom rekenen vanaf onze wintertijd. In onze zomertijd gaat er een uur vanaf.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 232 reizen naar Indonesie

Hieronder zie je precies hoeveel uur later het is in de verschillende tijdzones in Indonesie, afhankelijk van of het hier zomertijd of wintertijd is.

Plaatsen Java, Sumatra, West- en Centraal-Kalimantan Bali, Sulawesi, Zuid- en Oost-Kalimantan Papoea, Molukken
Tijdsverschil zomertijd + 5 uur + 6 uur + 7 uur
Tijdsverschil wintertijd + 6 uur + 7 uur + 8 uur

Zonsopkomst en zonsondergang

Dag en nacht zijn ongeveer even lang en zonsopkomst en zonsondergang gaan erg snel. Rond half zes 's ochtends komt de zon op en om dezelfde tijd 's avonds gaat hij weer onder.

Hou rekening met een jetlag door het grote tijdsverschil. Doe het voor de zekerheid de eerste dag rustig aan. Als je naar het oosten afreist, is het verschil vaak heftiger. Je reist dan tegen de tijd in en mist zo een deel van de dag. Vermoeidheid en desoriëntatie zijn voorbeelden van symptomen die optreden bij een jetlag.

Om dit te voorkomen is het het beste om voor vertrek zo min mogelijk te eten en bij aankomst gelijk aan het dag- en nachtpatroon daar te houden. Ga dus pas slapen als het nacht wordt. Als je een dag rustig aan doet, zal je acclimatiseren en zal de jetlag meevallen.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors