Tijd en tijdsverschil Indonesie

Tijd en tijdsverschil Indonesie

Als je naar Indonesië reist, houd dan rekening met een flink tijdsverschil. De archipel heeft drie tijdzones. Op Java, Sumatra, West-en Centraal-Kalimantan is het zes uur later dan in Nederland. Op Bali, Sulawesi, Zuid- en Oost-Kalimantan is het zeven uur later en op Papoea en de Molukken is het acht uur later.

Tijdzones

Omdat het land dicht bij de evenaar ligt, is er geen verschil in zomer- en wintertijd. De bovengenoemde uren verschil moet je daarom rekenen vanaf onze wintertijd. In onze zomertijd gaat er een uur vanaf.

Hieronder zie je precies hoeveel uur later het is in de verschillende tijdzones in Indonesie, afhankelijk van of het hier zomertijd of wintertijd is.

Plaatsen Java, Sumatra, West- en Centraal-Kalimantan Bali, Sulawesi, Zuid- en Oost-Kalimantan Papoea, Molukken
Tijdsverschil zomertijd + 5 uur + 6 uur + 7 uur
Tijdsverschil wintertijd + 6 uur + 7 uur + 8 uur

Zonsopkomst en zonsondergang

Dag en nacht zijn ongeveer even lang en zonsopkomst en zonsondergang gaan erg snel. Rond half zes 's ochtends komt de zon op en om dezelfde tijd 's avonds gaat hij weer onder.

Hou rekening met een jetlag door het grote tijdsverschil. Doe het voor de zekerheid de eerste dag rustig aan. Als je naar het oosten afreist, is het verschil vaak heftiger. Je reist dan tegen de tijd in en mist zo een deel van de dag. Vermoeidheid en desoriëntatie zijn voorbeelden van symptomen die optreden bij een jetlag.

Om dit te voorkomen is het het beste om voor vertrek zo min mogelijk te eten en bij aankomst gelijk aan het dag- en nachtpatroon daar te houden. Ga dus pas slapen als het nacht wordt. Als je een dag rustig aan doet, zal je acclimatiseren en zal de jetlag meevallen.

Een onbezorgde reis begint zo

Ga jij ook bijna op reis? Dan zijn je voorbereidingen vast al in volle gang: routes uitzoeken, hotelletjes spotten en bezienswaardigheden uitzoeken. Waar je ook naartoe gaat, je vakantie begint al met een hoop voorpret. En als je dan toch bezig bent met plannen, zoek dan ook gelijk je praktische zaken als visum, verzekeringen en tips over veiligheid uit. Hoe je dat doet? Met de reisadviezen op het gebied van veiligheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Of op MyTravelPlanner, waar je alle praktische informatie vindt in een handige to-do-lijst. Zo hoef je tijdens je reis écht alleen nog maar te genieten!

Like deze pagina

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors