Bromo National Park
7,3
8,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
8,0 Stranden
5,0 Wildlife
5,0 Overige activiteiten
9,0 Bereikbaarheid

Bromo National Park

door Getaway Travel

Dit nationale park in het oosten van Java is zonder twijfel een van de meest bezochte attracties van Indonesië. In het midden van het park vind je een eeuwenoude krater waarin de zeer uitgestrekte Tenggerzandzee ligt. Deze zandzee van maar liefst tien kilometer is uniek omdat het zich bevindt op een hoogte van 2000 meter.

Vijf vulkanen

Het verhaal gaat dat deze krater door een boeman met de hand is gegraven. Daarvoor gebruikte hij de schil van een kokosnoot. De boeman zou verliefd zijn geweest op een schone prinses en gek van verlangen de krater hebben gegraven. Er bevinden zich vijf nieuwe vulkanen in de Tenggerzandzee: de Gunung Batok (2440 meter), Gunung Kursi (2561 meter), Gunung Widodaren (2601 meter), Gunung Watangan (2610 meter) en de meest bekende Gunung Bromo (2392 meter). In het park ligt ook de hoogste berg van Java, de Gunung Semuru (3676 meter). Dit natuurschoon zorgt voor prachtige panorama's en ademt een serene en vredige sfeer uit.

Klimtocht

Je kunt door de Tenggerzandzee wandelen om zo het unieke landschap van 'een krater in een krater' met eigen ogen te aanschouwen. Jeeps kunnen gehuurd worden om de tocht wat makkelijker te maken. Nadat je de zon op hebt zien komen boven de vulkanen van Bromo, kun je ook de vulkaan zelf bedwingen. Deze wandeling begint middenin de Tenggerzandzee en leidt je vanzelf de krater op. Het is even lopen, maar wees niet bang, op het zwaarste stuk van de klim, de krater op, is een trap gebouwd. Trek je het echt niet, dan kun je er ook voor kiezen om de wandeling te paard af te leggen. De trap zul je dan nog steeds zelf moeten beklimmen!

Eenmaal aangekomen op de kraterrand heb je een prachtig uitzicht over de Tenggerzandzee en haar bergen. Binnenin de krater van de Bromo kun je de stoom en zwaveldampen uit de berg zien ontsnappen. Een alternatieve uitkijk heb je vanuit Cemoro Lawang, een van de ingangen van het nationale park. Daarnaast kun je hier kamperen en shoppen. In het park zijn veel hotels en cafés te vinden, waarvan een aantal luxe hotels met airconditioning en TV.

Like deze pagina

Reizen Bromo National Park

Reviews Bromo National Park

Vroeg opstaan loont (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Kristel de Groot op 25 juni 2017

Doordat de Bromo vulkaan te actief was konden we helaas niet de vulkaan beklimmen en naar het mooiste uitzichtpunt aangezien de hele krater eromheen afgesloten was. Gelukkig was er een alternatief was eR een alternatief om toch nog de zonsopkomst te bewonderen. Het opstaan midden in de nacht, de klim omhooggevallen in het donker was het uitzicht echter meer dan waard.

Ultieme tip: Sta op tijd (lees midden in de nacht) op en bewonder de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan. Het uitzicht maakt het vroege opstaan het meer dan waard.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Look high up to the sky (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Nancy Willemsen op 30 september 2016

Half 5 opstaan om zonsopgang te bekijken bij de Bromo vulkaan is het zeker waard.. De rit erheen, mwa, maar als je er eenmaal bent look high up to the sky en je ziet een sterrenhemel waar je u tegen zegt.

Zo bijzonder mooi!

Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers

Adembenemende zonsopgang op Gunung Bromo (bezocht in juni 2009)

Review geschreven door Jantine de Jong op 25 september 2016

Gunung Bromo is een nog actieve vulkaan vanwaar je prachtig de zon op kunt zien komen. Er gaan verschillende tours naartoe, maar je kunt hem ook bezoeken onderweg van Java naar Bali (of andersom). Je vertrekt vanuit het dorpje Cemoro Lawang. Er wordt vaak aangegeven een uur voor zonsopkomst te vertrekken, maar nog een uurtje eerder vertrekken is geen overbodige luxe. Als je geen gids meeneemt kan je namelijk nog wel eens verdwalen in de grote krater waar Gunung Bromo in ligt. Op een prachtige sterrenhemel is het er pikkedonker en er is 1 lantaarn als je de krater ingedaald bent. Je ziet hier 2 rijen stenen liggen... om bij Bromo te komen kan je precies schuin tussen deze 2 rijen richting het donker lopen (onthoudt de kaart die ze je laten zien goed!). Met je zaklamp kan je op zoek naar hoefafdrukken in het zand... deze wijzen aardig de weg. Op een gegeven moment zie je aan je rechterkant een soort tempel opdoemen. Dat betekent dat je goed zit. Even later gaat het wat omhoog. Als je pech hebt kan je vanaf nu last krijgen van zwaveldampen die uit de krater komen. Als je nog iets doorloopt kom je bij een trap uit. Dit is de trap die leidt naar de rand van de krater.
Eenmaal boven gekomen kan je even op adem komen en genieten van een geweldige zonsopkomst. De grote krater is gevuld met mist, waardoor het lijkt alsof je ver boven de wolken zit. Adembenemend. Al het leed dat je hebt doorstaan om er te komen vergeet je meteen!
Als de mist geklaard is en de zon hoger aan de hemel staat kan je nog een rondje maken om de krater heen. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Ook zie je nu de weg die je afgelegd hebt. De terugweg is in ieder geval een stuk makkelijker!

Pluspunten Bromo National Park

  • Op de krater zelf zijn weinig toeristen

Minpunten Bromo National Park

  • Eten in de hostels kan erg duur zijn
Ultieme tip: Vertrek een uur eerder dan ze zeggen om de zonsopgang niet te missen en neem een zaklamp mee, want het is pikkedonker met weinig herkenningspunten!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors