Bromo National Park
8,2
9,0 Algemene ervaring
9,4 Natuur
8,2 Stranden
6,7 Wildlife
7,3 Overige activiteiten
7,6 Bereikbaarheid

Bromo National Park

door Getaway Travel

Dit nationale park in het oosten van Java is zonder twijfel een van de meest bezochte attracties van Indonesië. In het midden van het park vind je een eeuwenoude krater waarin de zeer uitgestrekte Tenggerzandzee ligt. Deze zandzee van maar liefst tien kilometer is uniek omdat het zich bevindt op een hoogte van 2000 meter.

Vijf vulkanen

Het verhaal gaat dat deze krater door een boeman met de hand is gegraven. Daarvoor gebruikte hij de schil van een kokosnoot. De boeman zou verliefd zijn geweest op een schone prinses en gek van verlangen de krater hebben gegraven. Er bevinden zich vijf nieuwe vulkanen in de Tenggerzandzee: de Gunung Batok (2440 meter), Gunung Kursi (2561 meter), Gunung Widodaren (2601 meter), Gunung Watangan (2610 meter) en de meest bekende Gunung Bromo (2392 meter). In het park ligt ook de hoogste berg van Java, de Gunung Semuru (3676 meter). Dit natuurschoon zorgt voor prachtige panorama's en ademt een serene en vredige sfeer uit.

ZELF NAAR Bromo National Park?

Bekijk alle 36 reizen naar Bromo National Park

Klimtocht

Je kunt door de Tenggerzandzee wandelen om zo het unieke landschap van 'een krater in een krater' met eigen ogen te aanschouwen. Jeeps kunnen gehuurd worden om de tocht wat makkelijker te maken. Nadat je de zon op hebt zien komen boven de vulkanen van Bromo, kun je ook de vulkaan zelf bedwingen. Deze wandeling begint middenin de Tenggerzandzee en leidt je vanzelf de krater op. Het is even lopen, maar wees niet bang, op het zwaarste stuk van de klim, de krater op, is een trap gebouwd. Trek je het echt niet, dan kun je er ook voor kiezen om de wandeling te paard af te leggen. De trap zul je dan nog steeds zelf moeten beklimmen!

Eenmaal aangekomen op de kraterrand heb je een prachtig uitzicht over de Tenggerzandzee en haar bergen. Binnenin de krater van de Bromo kun je de stoom en zwaveldampen uit de berg zien ontsnappen. Een alternatieve uitkijk heb je vanuit Cemoro Lawang, een van de ingangen van het nationale park. Daarnaast kun je hier kamperen en shoppen. In het park zijn veel hotels en cafés te vinden, waarvan een aantal luxe hotels met airconditioning en TV.  

Reizen Bromo National Park

Meer Bromo National Park

Reviews Bromo National Park

Fantastische bromo ervaring! (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Taco Hofman op 17 november 2019

'S nachts om 1 uur werden wij opgehaald bij het hotel in Malang met een jeep. Na een 4 uur durende trip met ook nog eens pech onderweg waren we dan eindelijk op onze bestemming: Puncak B29. Het was nog pikkedonker en koud! Maar na even wachten begon de zon heel langzaam op te komen, we wisten niet wat we zagen. WAT een uitzicht!!! De mist nog op de grond van de vallei met de vulkaan er uitrijzende!! Nog nooit zo iets fenomenaal gezien!

8,3
9 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
7 Wildlife
8 Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid

Pluspunten Bromo National Park

 • mooie natuur
 • aardige locals
 • niet duur

Minpunten Bromo National Park

 • druk
Ultieme tip: Puncak B29 is de allermooiste plek om in het geheel te aanschouwen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtige zonsondergang (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Nathasja Schipper op 11 november 2018

Wij hebben de bromo vulkaan begin september bezocht en waren bovenop de vulkaan maar met een paar andere toeristen, het was ontzettend rustig. We hebben een dagtour geboekt vanuit Malang met Helios tour, onze gids Mr. Yudi was erg aardig en heeft ons plekken laten zien waar totaal geen andere toeristen waren. Een erg bijzondere ervaring.

8,8
10 Algemene ervaring
10 Natuur
7 Stranden
nvt Wildlife
nvt Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Bromo National Park

 • bijzonder landschap
 • zonsondergang

Minpunten Bromo National Park

 • in de ochtend massatoerisme
Ultieme tip: Doe de zonsondergang ipv zonsopgang, wij hadden het uitzicht voor onszelf, er was niemand anders en ik heb begrepen dat er in de ochtend minstens 300 jeeps zijn vol met toeristen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Surrealistisch en magisch lanschap (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Marcel Adriaans op 19 november 2017

Bromo National Park is een prachtig bijna surrealistisch landschap. De geweldige zonsopgang met al zijn kleuren en het ruige landschap maken het een magische plaats in Indonesië. Een beetje kou en slaap moeten trotseren maar zeker de moeite waard. Een must see!

8,2
9 Algemene ervaring
8 Natuur
8 Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Bromo National Park

 • Goede sfeer
 • Unieke ervaring

Minpunten Bromo National Park

 • Beetje koud
Ultieme tip: Zonsopgang met uitzicht op de vulkaan.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De mooiste zonsopkomst van mijn leven! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 06 juli 2017

Om één uur in de nacht kom ik met veel moeite mijn bed uit. Nee, ik ben niet bepaald een ochtendmens. In een busje hobbelen we in zo'n twee uur naar de vulkaan. Met piepkleine ogen kom ik aan. Gapend, met een koffie in mijn hand. Jeetje, was drie uur voordat de zon opkomt écht nodig, denk ik bij mezelf.

Onze gids neemt me mee richting het uitzichtpunt, het is nog wel een stukje lopen. Vlak voordat we er zijn stopt hij abrupt en roept wat mensen van onze groep terug. 'Ik weet iets véél beters,' grijnst hij. Dan slaat hij linksaf waar de rest van de toeristenstroom rechtdoor loopt. 'Privéplekje,' vraag ik. Hij knikt enthousiast.

We lopen een klein heuveltje op en gaan zitten op het zand. Het is nog steeds pikkedonker en ik zie helemaal niks. Daar zit ik dan om drie uur in de morgen, wachtend op een zanderig heuveltje. Maar waar wij die zanderige heuvel met z'n twintigen voor onszelf hebben, staan ze verderop met honderden te dringen om ook maar een glimp op te vangen van het uitzicht. Dat maakt me toch wel blij. Misschien is blij niet het juiste woord. Dol gelukkig eerder. Want langzaam verlicht de zon de vulkaan en wat ik dan zie...

Ik heb veel zonsopgangen gezien in mijn leven, love them. Maar dit is er echt een op een ander niveau. Langzaam komt Mount Bromo tevoorschijn, terwijl de lucht paars kleur. De wolken die laag over de vulkaan hangen, zorgen voor een mysterieuze sfeer. Als de zon verder doorkomt, geeft ze de wolken een gouden randje. Het is WAANZINNIG!

Ik heb gehoord dat we mazzel hadden, een fantastische ochtend: helder, wolken en droog. Ik hoop oprecht dat iedereen deze gouden combinatie heeft bij Mount Bromo, want het is betoverend!

8,4
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
nvt Wildlife
8 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Bromo National Park

 • Schitterende natuur

Minpunten Bromo National Park

 • Opdringerige verkopers
Ultieme tip: Ga niet achter de toeristenstroom aan om in de rij te staan bij het reguliere uitzichtpunt, maar neem ergens een zijpad en bekijk de zonsopkomst in je eentje!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Vroeg opstaan loont (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Kristel de Groot op 25 juni 2017

Doordat de Bromo vulkaan te actief was konden we helaas niet de vulkaan beklimmen en naar het mooiste uitzichtpunt aangezien de hele krater eromheen afgesloten was. Gelukkig was er een alternatief om toch nog de zonsopkomst te bewonderen. Het opstaan midden in de nacht, de klim omhoog, gevallen in het donker was het uitzicht echter meer dan waard.

Ultieme tip: Sta op tijd (lees midden in de nacht) op en bewonder de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan. Het uitzicht maakt het vroege opstaan het meer dan waard.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Look high up to the sky (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Nancy Willemsen op 30 september 2016

Half 5 opstaan om zonsopgang te bekijken bij de Bromo vulkaan is het zeker waard.. De rit erheen, mwa, maar als je er eenmaal bent look high up to the sky en je ziet een sterrenhemel waar je u tegen zegt.

Zo bijzonder mooi!

Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers

Adembenemende zonsopgang op Gunung Bromo (bezocht in juni 2009)

Review geschreven door Jantine de Jong op 25 september 2016

Gunung Bromo is een nog actieve vulkaan vanwaar je prachtig de zon op kunt zien komen. Er gaan verschillende tours naartoe, maar je kunt hem ook bezoeken onderweg van Java naar Bali (of andersom). Je vertrekt vanuit het dorpje Cemoro Lawang. Er wordt vaak aangegeven een uur voor zonsopkomst te vertrekken, maar nog een uurtje eerder vertrekken is geen overbodige luxe. Als je geen gids meeneemt kan je namelijk nog wel eens verdwalen in de grote krater waar Gunung Bromo in ligt. Op een prachtige sterrenhemel is het er pikkedonker en er is 1 lantaarn als je de krater ingedaald bent. Je ziet hier 2 rijen stenen liggen... om bij Bromo te komen kan je precies schuin tussen deze 2 rijen richting het donker lopen (onthoudt de kaart die ze je laten zien goed!). Met je zaklamp kan je op zoek naar hoefafdrukken in het zand... deze wijzen aardig de weg. Op een gegeven moment zie je aan je rechterkant een soort tempel opdoemen. Dat betekent dat je goed zit. Even later gaat het wat omhoog. Als je pech hebt kan je vanaf nu last krijgen van zwaveldampen die uit de krater komen. Als je nog iets doorloopt kom je bij een trap uit. Dit is de trap die leidt naar de rand van de krater.
Eenmaal boven gekomen kan je even op adem komen en genieten van een geweldige zonsopkomst. De grote krater is gevuld met mist, waardoor het lijkt alsof je ver boven de wolken zit. Adembenemend. Al het leed dat je hebt doorstaan om er te komen vergeet je meteen!
Als de mist geklaard is en de zon hoger aan de hemel staat kan je nog een rondje maken om de krater heen. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Ook zie je nu de weg die je afgelegd hebt. De terugweg is in ieder geval een stuk makkelijker!

Pluspunten Bromo National Park

 • Op de krater zelf zijn weinig toeristen

Minpunten Bromo National Park

 • Eten in de hostels kan erg duur zijn
Ultieme tip: Vertrek een uur eerder dan ze zeggen om de zonsopgang niet te missen en neem een zaklamp mee, want het is pikkedonker met weinig herkenningspunten!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors