Rondreis Indonesië buiten de gebaande paden

Rondreis Indonesië buiten de gebaande paden

door Willeke van Doorn

Vergeet Bali, Java en Lombok. Indonesië is een archipel met maar liefst 17.000 eilanden. Buiten de gebaande paden vind je nog veel onontdekte gebieden. Wees een pionier en bezoek juist die plekken die de meeste reizigers overslaan.

Stap tijdens een rondreis door Indonesië eens buiten de gebaande paden en laat je verrassen. Twee maanden lang reis je door de verborgen uithoeken van de eilandengroep. Je vakantie begint in de provincie Papoea en eindigt acht weken later op het eiland Flores. Daartussen bezoek je de mooiste bezienswaardigheden op Papoea en de Molukken.

Bezienswaardigheden buiten de gebaande paden van Indonesië

Port Numbay, voorheen Jayapura en nog daarvoor Hollandia, ligt in het noordoosten van Papoea en is een goed startpunt van je rondreis over het enorme eiland. Klim naar de top van de Gunung Ifar waar het bescheiden monument Tugu MacArthur staat en waarvandaan je uitkijkt over het omvangrijke Sentanimeer.

Reis hierna verder Centraal-Papoea in waar je kennismaakt met de lokale cultuur in de Baliemvallei en de Asmatregio. In het iets zuidelijker gelegen Gunung Lorentz National Park steken de besneeuwde pieken van de 4.884 meter hoge Puncak Jaya tussen een dichtbegroeid regenwoud omhoog. Verder naar het westen vind je het havenplaatsje Fak-Fak op het schiereiland Onin.

Je rondreis door Papoea sluit je af in de stad Sorong. Vanuit hier kun je op een boot stappen naar de Raja Ampat-eilanden. Ook Pulau Numfor en Biak zijn de moeite waard. Al deze eilanden liggen ten noorden en ten westen van Papoea. In de omringende zee vind je honderden koraalsoorten wat deze regio een paradijs maakt voor duikers en snorkelaars.

De Padaido-eilanden zijn eveneens een onmisbare stop voor liefhebbers van watersporten. Deze archipel bestaat uit 36 eilanden waarvan er slechts dertien bewoond zijn. Op sommige eilanden kun je overnachten zodat je uitgebreid de tijd hebt om al snorkelend of duikend de rijke onderwaterwereld te ontdekken.

Na een rondreis over Papoea en de omringende eilanden is het tijd om de overstap te maken naar de Molukken. Begin je vakantie op deze eilandengroep op Pulau Ambon. In hoofdstad Kota Ambon bezoek je het zestiende eeuwse Fort Victoria en een handjevol monumenten.

Het eiland Ambon geldt ook als uitvalsbasis voor de Banda-eilanden. Deze tien koraaleilanden van vulkanische oorsprong liggen ten zuiden van Ceram in de Bandazee. Wederom is het tijd om je zwem- en snorkelspullen uit je backpack of koffer te halen, want ook hier kun je geweldig duiken in het diepe water.

Na het duikavontuur eilandhoppen we weer vrolijk verder. Next stop: West-Timor. Indonesië deelt dit eiland met de onafhankelijke staat Oost-Timor. Het Indonesische deel behoort tot de provincie Nusa Tenggara Timur waarvan Kupang de hoofdstad is.

Ten slotte reis je naar een regio die écht buiten de gebaande paden ligt. Rote is het meest zuidelijk gelegen eiland van de archipel en een van de laatste stops van deze rondreis door Indonesië. Je sluit de vakantie af op Flores. Ontdek de gevarieerde natuur van dit lang onontdekte eiland in het zuiden van Indonesië.

Beste reistijd voor een rondreis door Indonesië

Vrijwel heel Indonesië kent een tropisch klimaat met een droog en nat seizoen. Op Papoea valt de droge periode tussen juni en oktober. In de Molukken is het juist andersom en valt tussen november en maart de minste regen.

Houd hier rekening mee tijdens het plannen van je vakantie naar Indonesië. Begin bijvoorbeeld in september of oktober in Papoea en reis aan het einde van het droogseizoen door naar de Molukken waar de droge periode dan net begint.

Routebeschrijving

Dit is een lange rondreis waarbij eilandhoppen het thema is. Je begint op Papoea, het Indonesische deel van Nieuw-Guinea. Vanuit hier bezoek je de omliggende eilanden, waaronder Pulau Numfor en Biak de Molukken en het eiland Timor.

Naar deze minder bezochte eilanden van Indonesië varen minder boten dan naar de hoofdeilanden. Plan je reis van te voren dus goed. Naar Papoea en de Molukken varen één of twee keer per maand staatsschepen die op vrijwel alle plaatsen buiten de gebaande paden stoppen.

Wil jij ook reizen buiten de gebaande paden van Indonesië? Bekijk de aanbiedingen van reisorganisaties hier!

Fotocredits: Maurice Westrate | Tony Shih

Like deze pagina

Reizen Indonesie

Foto's & video's Rondreis Indonesië buiten de gebaande paden

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors