Klimaat Indonesie

Klimaat Indonesie

Indonesie heeft voornamelijk een tropisch regenklimaat waarbij de gemiddelde maandtemperaturen maar weinig verschillen van het hoge jaargemiddelde dat rond de 25 tot 27°C ligt. Alleen in de hooglanden is de temperatuur lager. De maximumtemperatuur kan oplopen tot zo'n 36°C. Hoe hoger je komt in de bergen hoe kouder het wordt.

Het centrale gebergte van Papua beschikt zelfs over gletsjers. Delen van Java, Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, de Molukken en Papua worden gekenmerkt door een savanneklimaat met een korte droge periode.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 230 reizen naar Indonesie

Droge periode

In Centraal-Sulawesi is de Pulau-vallei het droogste gebied van de archipel door de minimale hoeveelheid neerslag die er valt. Op de eilanden Timor en Roti in het zuidoosten kan de droge periode zelfs zeven maanden duren. Op het gebied van neerslag bestaan er niet allen grote verschillen op het gebied van hoeveelheid. Ook de periode waarin de neerslag valt varieert sterk per gebied. Vanaf december tot eind maart komen de heersende winden vanuit het noordoosten over Noord-Sumatra, Kalimantan en Sulawesi, maar deze veranderen van richting als ze de evenaar passeren.

Boven Java, Nusa Tenggara en daar voorbij verandert de richting in westnoordwest. In de maanden juni tot oktober is de windrichting juist weer omgekeerd en dan komt er zeer veel droge lucht mee vanuit de Australische woestijn als de zuidelijke helft van Indonesie wordt aangedaan. De wind verandert boven Sumatra van een zuidoostelijke in een zuidwestelijke richting. In Indonesie valt de neerslag niet gelijkmatig over het jaar, de archipel wordt gekenmerkt door droge en natte maanden. Naarmate je meer naar het oosten en het zuiden gaat neemt het aantal droge maanden toe.

Neerslag

In een droge periode valt er bijvoorbeeld minder dan 60 mm neerslag. Maar in Padang valt er jaarlijks bijvoorbeeld weer zo'n 4500 mm neerslag waarmee het een van de natste gebieden van Indonesie is. De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt tussen de 2000 en 3000 mm, in Jakarta 1800 mm. De regentijd (moesontijd) valt in Indonesie meestal van oktober tot mei. Het kan dan in de namiddag plaatselijk enkele uren achter mekaar regenen waardoor alles opfrist en de temperatuur wat naar beneden gaat. De droge periode valt meestal van mei tot oktober en wordt als de gunstigste periode gezien om te reizen. In deze periode is het wel erg warm, maar geheel droog is het nooit, een buitje in de middag kan alles weer opfrissen.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors