Bunaken National Park

Bunaken National Park

door Getaway Travel

In Noord-Sulawesi ligt het Bunaken Manado Tua Marine National Park dat een gebied omvat van 75.266 hectare. Het park bestaat uit zes eilanden. De omliggende koraalriffen behoren tot de mooiste riffen van Indonesië. De naam van het park is afkomstig van de twee meest bezochte eilanden van het park: het eiland Bunaken en het vulkanische eiland Manado Tua.

De beide eilanden zijn makkelijk te bereiken vanaf Manado. De overige vier eilanden zijn: Mantehage, Big Nain, Small Nain en Siladen.

ZELF NAAR Bunaken National Park?

Bekijk alle 9 reizen naar Bunaken National Park

Waarom Bunaken National Park?

Alle eilanden hebben mooie stranden en zijn omringd door helder water. Het water kan extreme dieptes bereiken, tot wel 1.556 meter. Je hebt hier een helder zicht, zo'n veertig meter, en heeft een milde temperatuur van bijna dertig graden Celsius. Hierdoor is Bunaken een van de mooiste duikbestemmingen van Indonesië. Voor zowel beginners als professionals én snorkelaars is er waanzinnig veel te genieten. Het zeeleven is divers en kleurrijk. Hier leven onder meer verschillende soorten zeewier, groene schildpadden, kleurrijke sponsen, clownvissen, prachtig versierde koraalvissen, oesters en krabben. Daarnaast kun je in het Bunaken National Park ook prachtige wandelingen maken door het regenwoud.

Duiken in Bunaken

Er zijn zo'n drieduizend verschillende soorten vissen en vijfhonderd koraalsoorten in het park te vinden. In de riffen rondom het eiland Big Nain is de biodiversiteit het grootst. Ook heeft het eiland spectaculaire grotten, valleien en kliffen. Duikers met een goede gids hebben ook de mogelijkheid om wrakstukken van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te zien.

Treks

Behalve duiken kun je in dit park in Sulawesi ook schitterende wandelingen maken en vissen. Hoewel het exacte aantal levende diersoorten in het gebied niet bekend is, denkt men dat Bunaken National Park misschien het thuis is voor het grootste aantal verschillende dieren ter wereld. Zo leven er van de acht soorten reuzenschelpdieren ter wereld, maar liefst zeven in het park.

Biologen denken dat het park over zo'n groot aantal koraalriffen beschikt vanwege de hoge biodiversiteit in de omgeving. Het natuurlijk leven beperkt zich niet alleen tot de riffen. De kusten van de eilanden Montehage, Nain en Bunaken zijn bedekt met mangrovebossen. Het eiland Manado Tua heeft op hoger gelegen gebied tropische regenwouden, waar de zwarte makaak rondhangt.

Overnachten in het park

Door de toenemende komst van toeristen wordt het park vervuild met afval. Om de achteruitgang van het park tegen te gaan, wordt er nu een entreeprijs gevraagd. Van deze 'fee' worden de onderhoudskosten betaald. Als bewijs van betaling krijgen de gasten een plastic pas die makkelijk aan kleding en duikpakken kan worden bevestigd.

In het nationale park zijn een aantal homestays te vinden. Voor ongeveer tien à twintig euro per nacht krijg je drie maaltijden per dag en een huisje. Je bereikt het nationale park in een klein uurtje vanaf Manado op Noord-Sulawesi.

Beste reistijd voor Bunaken National Park

Over het algemeen is de beste reistijd van april tot november, wanneer de zeeomstandigheden ideaal zijn voor duiken en snorkelen. Tijdens deze periode zijn de watertemperaturen aangenaam en is het zicht onderwater meestal goed, waardoor je optimaal kunt genieten van de prachtige koraalriffen en het diverse zeeleven. Het regenseizoen loopt van december tot maart, wat kan zorgen voor verminderd zicht en hogere golven, maar het park blijft het hele jaar door open en biedt nog steeds mogelijkheden om te duiken en te snorkelen, zij het met iets andere omstandigheden. 

Reizen Bunaken National Park

Meer Bunaken National Park

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors