Reviews Indonesië

Reviews Indonesie

8,7
8,9 Algemene ervaring
8,9 Beziens­waardigheden
8,4 Steden of plaatsen
9,0 Locals
8,3 Veilig
9,3 Natuur
8,5 Stranden
8,6 Klimaat
  • Aantal reviews: 547
  • Aantal waarderingen: 344

Lilingluang (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door George pattipeilohij op 30 januari 2017

Lilingluang een eiland Bij Tanimbar Indonesië is erg mooi. Wij Zijn van Amsterdam naar Jakarta vertrokken en daarna door gereisd naar de molukken. We Zijn vanuit Ambon vertrokken met het vliegtuig naar Saumlaki Tanimbar. Daarna met de auto vier uur gereden naar de andere kant van het eiland larat en vandaar met een kleine boot naar de andere kant van Larat het eiland Lilingluang hier zijn mijn schoonouders opgegroeid net zoals deze school kinderen

Visiting Indonesia (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Mirjam Van Het Ende op 22 januari 2017

Wij zijn op Bali geweest en de Gili eilanden bij Lombok. Ga zelf met een chauffeur Bali verkennen, ze laten zoveel moois zien en kunnen geweldig vertellen. Je ziet het eiland zoals het echt is. Mooie verborgen plekjes. Ga wandelen op de rijstvelden, bezoek kleine dorpjes. Maar zoek ook zeker de wat toeristische plekken op. Die wil je hoe dan ook niet missen.

Ga duiken bij de Gili eilanden! De onderwaterwereld is geweldig! Er zijn genoeg duikscholen aanwezig die de kneepjes van het duiken in een aantal dagen je kunnen aanleren. Snorkelen met schildpadden of gewoon genieten van het strand en de rust.

Helaas hebben wij niet verder kunnen reizen door een klein ongelukje, maar anders hadden we dit zeker gedaan! Terug komen naar dit bijzondere land en haar bijzondere locals staat hoog op ons lijstje.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • mensen zijn erg vriendelijk
  • alles is betaalbaar
  • je voelt je er ongelooflijk zen

Minpunten Indonesie

  • het opruimen van afval kan beter
Ultieme tip: Ga naar verschillende eilanden! Elk eiland heeft haar eigen bijzonderheden qua natuur, cultuur, religie en bijzondere plekjes! Elke keer word je weer verrast.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesisch droomeilandje (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Oesha Gopie op 17 januari 2017

Nusa Lembongan is een klein eiland onder Bali. Een paradijselijk eiland met prachtige bountystranden, parelwitte en schone stranden met prachtig turquoise water, prachtige natuur, vriendelijke mensen en heerlijk eten. Bovendien is het er nog helemaal niet zo toeristisch.
Het eiland Nusa Lembongan ligt op slechts een klein half uurtje varen van Bali. Er is zoveel te doen in Lembogan, van kajakken door de prachtige mangrove tot strandhoppen met een mountainbike of een golfcar. Ze leven daar heel primitief, er zijn ook geen auto's op het eiland. De locals leven hier van de visserij en zeewierkweek. Er zijn verschillende guesthouses, barretjes en restaurants waar zowel traditioneel Balinees als ook westers eten wordt geserveerd.

9,9
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • heerlijk eten
  • super vriendelijke bevolking
  • prachtig natuur

Minpunten Indonesie

  • geen minpunten
Ultieme tip: Met een golfcar het eiland verkennen en de zonsondergang is adembenemend!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Na 61 jaar terug in mijn geboorteland (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Ron Pechler op 16 januari 2017

Na tussenstops in Dubai en Singapore landden wij op Java. Jakarta, Bandung, Yogyakarta, Goa Pindul, Pantai Indrayanti, Prambanan & Ramayana, Ratu Boko, Borobudur, Pawon, Mendut, Merapi, Surabaya, Madakaripura, Cemoro Lawang & Bromo, Pasir Putih, Banyuwangi, Kawah Ijen en Surabaya zijn de plaatsen dan wel plekken waar wij geweest zijn in 2 weken tijd. Deze route is overigens door mijn zoon zelf uitgezocht. Drie dagen Jakarta was echt voldoende om niet echt gek te worden van de herrie van de scooters en auto's. In een dag meer claxons gehoord dan vijf jaar in Nederland. Dan is Bandung echt een verademing. Niet alleen de rust maar ook de temperatuur was daar heel aangenaam.
Het is niet te doen om hier een uitgebreid verslag te schrijven. Ik nodig de lezer graag uit om bovengenoemde plekken even te googelen. Het meeste indruk heeft het Ramayana ballet op mij gemaakt. In de open lucht op VIP seats terwijl de volle maan reizende was kijken naar een gekleurd schouwspel van dans, licht en muziek. Geweldig om dit te mogen ervaren. Maar ook het aanschouwen van de zonsopgang bij de Bromo vulkaan is een echte aanrader. Het reizen deden we overwegend per trein en/of taxi met chauffeur. Omdat wij niet in een groep reisden waren bijna al de benodigde boekingen ruim van te voren geregeld en veelal ook betaald. Mijn zoon had voor alle plaatsen een soort tomtom routes gemaakt en opgeslagen op zijn mobiel. Regelmatig hebben wij dan wel de taxi chauffeurs daar dankbaar gebruik van gemaakt.

Pluspunten Indonesie

  • Het vervoer per taxi. Super voordelig.

Minpunten Indonesie

  • Op Java wordt over het algemeen slecht engels gesproken.
Ultieme tip: Probeer een optreden van het Ramayana ballet te zien met op de achtergrond het verlichte Prambanan!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Java/ Bali/ Lombok / Gili T (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Bob Janssens op 15 januari 2017

Mooiste plekken die we bezocht hebben, Jogjakarta, metname indrukwekkende tempels: Borobudur, Prambanan. Malang: Bromo vulkaan. Treinreis Bandung naar Jogjakarta was erg mooi en groen in deze periode. Lombok niet toeristisch en ongerept. zeker een aanrader. Bali is te toeristisch, ik adviseer eerder Lombok! Gili Trawangan is een must om de reis compleet te maken.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Bandung - restaurant Kambing (héérlijke saté van de geit)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

vriendelijk en divers indonesie (bezocht in november 2016)

Review geschreven door ilona van der Giesen op 15 januari 2017

Ik ga niet vaak terug naar dezelfde bestemming, maar bij indonesie heb ik dat wel gedaan. Elk eiland heeft zijn eigen charme. De mensen zijn op alle eilanden vriendelijk. Het eten is heerlijk, reizen is makkelijk en de prijzen liggen laag.
Het populaire Bali. Ik was er in 2011 en in 2016 en in 5 jaar tijd is het nog drukker geworden. Bali is zeker niet het tropische eiland met hagelwitte stranden waar je heerlijk tot rust komt. Vooral in de populaire badplaatsen is het een gekrioel van scooters en auto's en is er helaas veel zwerfafval. Toch is Bali een hele fijne plek en dat komt voornamelijk door het mysterieuze en vriendelijke hindoisme. De geurrijke offers die je overal op straat vindt en de kleurrijke tempels met zijn zachte klanken zorgen voor het ultieme vakantiegevoel.
Java is erg groot. Meer dan in Bali is het handig enigszins een planning te hebben van de route die je wil afleggen. De afstanden zijn enorm en daarom is het verstandig om tussenvlucht(en) te boeken. Uiteraard betaal je meer dan een treinticket, maar je wint soms een dag van je vakantie. Ook tussen de eilanden in gaan regelmatig vluchten die goed betaalbaar zijn. Java is islamitisch en daardoor hangt er een sfeer dan in Bali. Het is gepast je meer bedekt te kleden wat soms vervelend is met de warme temperaturen. Het is lastig een slaapplek te vinden waar je niet midden in de nacht gewekt wordt door het geluid van de moskee. Java heeft daarentegen een rijke geschiedenis, voor een Nederlandse toerist zeer interessant.
Komodo is geweldig vanwege de zeldzame varanen maar ook de onderwaterwereld is prachtig. Combineer dit met 1 van de eilandjes voor de kust van Flores, waar je wel kan uitrusten op een prachtig wit tropisch strand!
Het noorden van Sulawesi is nog niet zo toeristisch en wordt vooral bezocht vanwege zijn prachtige onderwaterwereld. Een waar duikersparadijs, maar ook snorkelaars hebben genoeg te zien! De meeste bewoners zijn christen.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • vriendelijke mensen
  • betaalbaar
  • divers

Minpunten Indonesie

  • druk
  • zwerfafval
  • grote afstanden
Ultieme tip: De volgende plaatsen bezoeken: Ubud bali, Tangkoko sulawesi, Coral eye resort Bangka Sulawesi, Bromo Java.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ongerept Belitung (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Matthijs van den Broek op 10 december 2016

Het eiland Belitung, bekend van de Indonesische kaskraker "Laskar Pelangi" en van de koffie (Bangka-Belitung), wordt sinds een aantal jaren door binnenlandse toeristen, voornamelijk uit Jakarta, steeds vaker gevonden. Qua internationaal toerisme staat het echter nog nauwelijks op de kaart. Op slechts 45 minuten vliegen van Jakarta biedt dit eiland ten zuidoosten van Sumatra ongerepte witte zandstranden en talloze kleine paradijselijke eilandjes voor de kust. Het hoofdstadje van West-Belitung, Tanjung Pandan, is een relaxed plaatsje waar het verkeer nog ongehinderd doorgang vindt en je verleidt wordt door talloze "warkops" (warung kopi= koffietentje). Belitung is ongeveer net zo groot als het veel bekendere Bali, maar telt slechts 275.000 inwoners, terwijl Bali het met vier miljoen inwoners moet doen! Op Belitung wonen moslims, christenen en boeddhisten broederlijk naast elkaar. Er is zelfs een dessa (dorp) genaamd "Balitung", waar Balinezen zich ten tijde van oud-President Suharto's "transmigrasi"-beleid hebben gevestigd en zijn gebleven. Hindoe-tempeltjes bij de huizen en langs de weg markeren deze dessa. Door de afwezigheid van rijstbouw en van bergen is het binnenland van Belitung misschien iets minder schilderachtig dan andere eilanden in de Indonesische archipel, maar qua kustlijn kan het zich met gemak meten met de beste strandbestemmingen in de wereld!

Ultieme tip: Neem een hotelletje in Tanjung Pandan en ontdek van daaruit de noordwest-kust!
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Natuurliefhebbers

Gunung Leuser: adembenemend mooi (bezocht in november 2009)

Review geschreven door Hedy Merkx op 10 december 2016

We hadden een excursie door het regenwoud om daar orang oetangs te zien. Het was heel heet maar een prachtige omgeving. Zes uur hebben we gewandeld door de prachtige natuur en halverwege hadden we een heerlijke lunch geserveerd op palmbladeren. Heerlijke rijst, vruchten waaronder bananen, ananas en nog veel meer. We werden begeleidt door jongens uit het dorp die als je lastige hindernissen tegenkwam je hielpen. En toen zagen we een orang oetang hoog in de bomen takken vouwen om een bed te maken. We lokte haar met bananen en ze hing tussen de bomen om naar ons te kijken en toen zagen we dat ze een kleintje bij zich droeg. Ze was heel zorgzaam. Door de mooie lichtval door de bladeren en het hangen van de orang oetang met haar jong tussen de bomen voelden we ons een met de natuur.

Pluspunten Indonesie

  • eten
  • aardige mensen
  • , mooie natuur
  • , veel cultuur

Minpunten Indonesie

  • veel afval
Ultieme tip: Wat je echt moet doen is de Bromo-vulkaan gaan bekijken om de zonsopgang te zien op Java en een riksjatocht maken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Duiken met manta's (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Anne-Jose Van Cromvoirt op 09 december 2016

Vanaf Bali vlieg je met Wingsair naar Labuan Bajo op het eiland Flores. In Labuan Bajo is het toerisme echt in opkomst. Het vliegveld is een paar jaar oud en ingericht op internationale vluchten. LB is een mix van hippe eettenten, gericht op de toerist, voorzien van Wifi en heerlijk eten op de avondmarkt. Lokaal eten voor rond de drie euro inclusief thee. In LB zijn heel veel duikscholen die duiken aanbieden in het Nationaal Park Komodo. Enigszins ervaring met duiken is gewenst, gezien de stroming tussen de eilanden. Op Manta Point heb je grote kans op manta's die zich laten ontdoen van parasieten op een zogenaamd poetsstation.
De duikstekken zijn erg wisselend en iedere duikstek heeft zijn eigen dingen, van macroleven tot haaien, manta's en alles daartussen. Het binnenland van Flores heeft het drie-kleurenmeer bij Kelimutu, het gebied rond Bajawa waar je geweldige trekkings kan maken langs in de bergen verscholen authentieke dorpen. Vergeet niet een bad te nemen in de hotsprings waar kokendheet vulkanisch water uit de bodem komt, zich mengt met ijskoud rivierwater waardoor een aangename bad-temperatuur ontstaat. Flores, een eiland om verliefd op te worden en er niet op uitgekeken raakt.

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • authentiek
  • vriendelijke mensen
  • heerlijk eten

Minpunten Indonesie

  • vochtig heet
  • kans op darmstoornissen
Ultieme tip: Leer wat woordjes Bahasa Indonesia en je zal versteld staan hoe je door de plaatselijke bevolking ontvangen wordt.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mijn droomreis (bezocht in september 2011)

Review geschreven door Petra Thunova op 09 december 2016

Indonesië was/is een van mijn droomreis bestemmingen. Werd meteen verliefd en tot nu toe al zes keer geweest. Elke keer op een andere locatie en een verschillende avontuur gedaan. Er zijn zoveel prachtige plekken om te zien dat ik nog steeds zin heb om terug te komen.

Ultieme tip: Op het eiland Nusa Lembongan gaan duiken om Mola Mola vis te zien. Mijn beste ervaring die ik gedaan heb. Mola Mola vis was een meter ver van me, helaas hadden wij geen camera mee.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Pantai Pandawa Bali (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Sekerah Kiki op 04 december 2016

Pantai Pandawa op Bali is zo een mooie plek. Als je hier bent wil je nooit meer weg.
Weinig toeristen en een schone zee. Hier kom je echt tot rust. Zeker de moeite waard!
Ook nog apen gezien en een heerlijke nasi goreng gegeten. Heerlijke kokossap gedronken uit een echte kokosnoot. Vers van de pers dus!

8,5
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Mooi land
  • betaalbaar
  • lekker eten
Ultieme tip: Rondreizen is de beste manier om al het moois van Indonesië te zien!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi, indrukwekkend maar veel toerisme (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Han Welvaarts op 30 november 2016

Een geweldig mooi land, aangekomen in Jakarta en vanuit daar over het land van Java doorgereisd naar Bali. Persoonlijk vonden wij Java veel mooier, ook omdat er nog veel minder toerisme te vinden is en dat het daardoor ook gelijk meer 'authentiek' wordt. Een must visit op Java is yogjakarta. Een relatief rustig en mooi gelegen stadje met een hele goede sfeer.
Als je eenmaal aankomt op Bali moet je oppassen dat je niet de verkeerde taxi pakt. Mooiste plekken op Bali waren Tenganan (heel rustig, ga naar de lokale stam die daar woont), Lovina en Ubud.

8,5
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • Natuur
  • Aardige mensen

Minpunten Indonesie

  • Toerisme
Ultieme tip: Ga niet naar Kuta, als backpacker is het misschien leuk maar als gezin heb je er niks te zoeken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het eiland waar nog geen massa toerisme is (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Esmée Visser op 28 november 2016

Aankomst op het vliegveld in Makassar is al anders dan de aankomst op een ander vliegveld in Azië.
Naast het feit dat ik al de enige buitenlander was in het vliegtuig waar iedereen me starend aan keek, gebeurde dat op het vliegveld al meer.
De stad Makassar, volgens het internet een stad waar nog veel Nederlandse cultuur is terug te zien, zoals fort Rotterdam. Helaas viel dit mij tegen en vind ik Makassar een vieze stad.
Helaas was voor mij dit toch het begin en eind punt dus moest ik het er maar mee doen.
Vervolgens ben ik met lokaal vervoer naar een klein plaatsje in het zuidelijkste puntje van Sulawesi gegaan. Na 3 uur rijden in een warme auto kwamen we aan bij dit prachtige kleine plekje aan de zee.
Volgens de verhalen die ik had gehoord was het hier rustig, heel rustig en had je een prachtig strand.
Sommige verhalen kloppen niet, maar dit verhaal was in het echt nog beter.
Een parel wit strand, strak blauwe zee waar je in de verte een paar eilandjes zag liggen.
Volgens de mensen van mijn accommodatie was het nu druk op het strand, want er waren jawel, 10 locals aan het genieten in het weekend.
Op deze schitterende locatie heb ik genoten van de rust om me heen, de lieve mensen, de zee en heb ik schildpadden zien zwemmen.
Het eiland waar de massa toerisme nog niet is begonnen. Veel mensen kunnen daarom ook niet goed Engels op het eiland, maar dit geeft zijn charme ook weer aan het reizen.
Een eiland om aan te raden onder de avonturiers.

7,0
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
5 Steden of plaatsen
7 Locals
6 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • lieve mensen
  • natuur

Minpunten Indonesie

  • vervoer
Ultieme tip: Neem een woordenboek mee naar dit deel van Indonesië.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Mooie backpacktrip in Indonesië (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Manuella Al Sharkawy op 27 november 2016

Indonesië is een prachtig land. Deze zomer heb ik een backpacktrip gemaakt en heb ik Bali, Lombok, Gili Air en een aantal plekken op Java bezocht. De meeste mensen gaan naar Bali maar ik zou echt aanraden om Lombok te bezoeken. De natuur is daar prachtig, er zijn veel mooie stranden en de mensen zijn vriendelijk. Wat het zo bijzonder maakt is dat het veel minder toeristisch is dan Bali, waardoor je meer het echte Indonesië ziet. Op Java is de Bromo vulkaan heel mooi om te bekijken.

8,5
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • natuur
  • strand
  • vriendelijk
  • eten
  • zon

Minpunten Indonesie

  • toeristisch
Ultieme tip: Legong dansvoorstelling in Ubud. Legong dance is een heel aparte traditionele Indonesische dans. Het is heel leuk om zo'n voorstelling te zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

The beautiful reaction (bezocht in september 2014)

Review geschreven door Belinda Rabelink op 27 november 2016

Wat absoluut niet mag ontbreken tijdens je reis door Indonesië is een bezoek aan de locals, het échte Indonesische leven. Dit doe ik om het jaar in Surabaya, zoals een terugkerende traditie om de basisschool van mijn nichtje te bezoeken. Wat we allemaal over Indonesië weten is dat de mensen daar gastvrij zijn. Dus zijn zij alleen maar enthousiast om een toerist 'hun' leven te mogen laten zien. Neem wat Hollandse lekkernij mee, bijvoorbeeld chocolaatjes en de kinderen zijn het gelukkigst! Om nu Surabaya op je lijstje te zetten om te bezoeken tijdens je vakantie door Indonesië, vraag ik me af. De stad begint bijna net zo druk te worden als de stad Jakarta.. Veel toeristische bezienswaardigheden heeft het ook niet. Máár, je kunt het prachtig combineren met een bezoek aan de Bromo Vulkaan, de nog niet ontdekte strandjes nabij Malang of Madura of voor een doorvlucht naar een van de andere bijzondere eilandjes van Indonesië. En als je er dan voor kiest om even in Surabaya te blijven, vergeet dan niet het volgende :
- In het Majapahit Hotel hebben ze een bakery, waar je eerst wat Nederlands-Indische sferen op kunt doen en daarna lekker genieten van een kopje thee met een bakery taartje!
- Vanuit het Majapahit ga je heel snel naar een van de grootste supermalls van Surabaya, namelijk Tunjungan Plaza.
- en als je er dan toch bent, ga bij een van de vele kapperszaken naar binnen en neem een zgn. 'creme bath'! Ruim een uur genieten van haarmaskertjes, hoofd- en nekmassages voor nog geen € 10!
- Natuurlijk heb je ook de wat standaard bezienswaardigheden zoals het Sura&Baya beeld, Sampoerna kretek fabriek of de SuraMadu-brug
- Daarnaast kent Surabaya ook een andere supermall, Pakuwon, waar ze sinds een paar jaar een foodcourt hebben, met allemaal restaurants en bars, waar je vooral 's avonds lekker kunt relaxen! Dus eigenlijk heeft Surabaya toch nog wat leuks te bieden!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Eten
  • Locals
  • Warmte

Minpunten Indonesie

  • Drukte
Ultieme tip: Genieten, en vergeet het massatoerisme!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ubud's Monkey's (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Belinda Rabelink op 27 november 2016

Sowieso heb ik niet heel veel met dieren, maar als ik het had over Ubud, vroeg iedereen me naar Monkey Forest, dus moest ik daar een bezoekje aan brengen. Want als ik denk aan Ubud, denk ik alleen maar aan eat, pray en love. En laat dat nou net de drie punten zijn die ik ervaar bij Ubud:
- Eat: heeerlijk genieten van vers bereid Indonesische gerechten, oeff, alleen als ik er weer aan terugdenk stroomt mijn mond vol met water..
- Pray: de verschillende yoga-lessen. Maar wacht, op een rustig moment stoppen tussen de rijstvelden zonder de massatoerisme om je heen is toch ook al een stukje 'Pray'?
- Love: gelukkig heb ik altijd mijn reismaatje, liefde en beste vriend naast me.
Plaatje compleet! Oh ja en dan de Monkey Forest, beloof me een ding. Haal nooit, maar dan ook nooit iets uit je tas, om hetgeen wat je pakt vervolgens in je mond te stoppen. Want geloof mij, in een mum van tijd heb je alle apen aan je hangen. Jak!

9,5
10 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Cultuur
  • Warmte
  • Eten

Minpunten Indonesie

  • Drukte
Ultieme tip: Genieten van de plekken waar niet de overvolle bussen met toeristen stoppen. Vraag locals om tips, en voor je het weet ben je welkom bij een familiemaaltijd!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesië is overweldigend. (bezocht in juni 2004)

Review geschreven door Jan Tabak op 27 november 2016

Ik Jogjakarta zijn we een enkele dagen geweest en 1 middag hebben we de fietstaxi voor dat dagdeel gehuurd (een aanrader) om ons rond te leiden naar diverse markten en andere bezienswaardigheden. Op een gegeven moment heeft hij ons ook naar vrienden dat bestond uit een kunstenaarscollectief gebracht die een galerie in eigen beheer hadden die moderne batikschilderijen maakte, maar op basis van eeuwenoude technieken en we hebben daar ook een rondleiding gekregen. Natuurlijk hebben we daar 1 groot batikschilderij gekocht en heb daar na heel veel onderhandelen 100 gulden en 1 krat bier voor betaald. Ik heb er nog steeds geen spijt van gekregen want nu nog hangt hij te pronken in de huiskamer.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Natuur
  • gastvrij
  • gastronomie

Minpunten Indonesie

  • Armoede
Ultieme tip: Geef nooit geld aan kinderen, want soms worden ze daar speciaal voor op pad gestuurd. Als je toch iets wil geven, er zijn genoeg andere middelen dat persoonlijker is i.p.v. geld.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemend Indonesie (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Sharida Guman op 24 november 2016

Ik ben in juli 2016 samen met mijn partner en dochter voor 28 dagen naar Indonesie geweest. Ons reis begon op Sumatra. Sumatra is mooi. Er is veel groen, mooie vulkanen en overal apen te zien!!
Hier hebben wij ook de Gnunung Leuser National Park bezocht waarbij wij op zoek gingen naar de Orang Oetangs. Wat is dit toch een bijzonder park.
De mensen op Sumatra zijn heel vriendelijke en heel behulpzaam. Ook zijn ze reuze benieuwd naar ons als buitenlanders. Het komt regelmatig voor dat een blanke voor op de foto wordt gevraagd, want oh wat zijn we knap ;-) Wat zijn het toch een lieve en dankbare mensen. Ik zou zo weer teruggaan naar Sumatra.

Na Sumatra vervolgden wij onze reis naar Java. Helaas hebben wij bijna niets gezien van Java door een voedselvergiftiging. Maar het weinige wat we hebben gezien was voldoende voor een belofte. Wij keren zeker terug naar Java. Het is zeer zeker aan te raden goed op te letten bij wie men een reis boekt.

Hierna gingen wij naar Bali. Bali is heel divers, maar als ik het in een enkel woord moest omschrijven dan zou ik het woord cultuur kiezen. Maar ook Bali heeft adembenemende natuur en ook hier zijn de mensen heel lief.

Na Bali vervolgden wij ons reis naar Flores. Flores is een waar paradijs. Het is er niet toeristisch, je ziet er veel ongerepte natuur. Voor wie van natuur en de onderwereld houdt: Flores is een waar paradijs.
Ik ben er verliefd op geworden en ik zal er zeker ooit terugkeren.

Indonesië heeft een schitterende natuur met de allerliefste mensen. Ik zou er zo weer terug keren.

Pluspunten Indonesie

  • Schitterende natuur
  • Aardige mensen
  • Heel divers

Minpunten Indonesie

  • Niet overal hygienisch
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reis naar Indonesië (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Max Aarens op 20 november 2016

Ik heb stage gelopen op Bali in 2014 en ben afgelopen zomer weer terug gegaan. Een eiland om verliefd op te worden! Verder bezocht ik Java, Sumatra, Flores en Borneo. Overal vind je de typerende en adembenemende landschappen die ik het liefst elk moment van de dag en alle dagen van het jaar ervaar. Indonesië is op z'n zachtst gezegd prachtig!

Pluspunten Indonesie

  • Altijd vriendelijke locals
  • Adembenemende landschappen
  • Heerlijk eten
  • Goeie sfeer
Ultieme tip: Ga snorkelen met manta's bij Nusa Penida. Prachtige dieren!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

For the ones who dream of wonderful worlds (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Sophie van Lith op 19 november 2016

Bali is een magische plek waar je opslag verliefd op wordt. Zodra je land op de luchthaven van Bali, nadat je je door de menigte taxichauffeurs hebt geworsteld, word je gelijk overspoelt met het schoon van het land. De chaotische wegen, hele gezinnen op één scooter en met zijn vijven naast elkaar rijden op een driebaansweg heeft een charme dat moeilijk te omschrijven is. Wat Bali zo speciaal maakt zijn niet alleen de prachtige bestemmingen die je kan bezoeken, maar vooral de mensen die zo ontzettend behulpzaam en vriendelijk zijn, ze laten je uitermate welkom voelen. Het is een land waar je je na aankomst gelijk thuis voelt. Of je op familievakantie bent, je graag relaxed of een avontuurlijke reiziger bent, in Bali is er voor ieder wat wils. Van prachtige stranden in Candidasa, ruige golven in Canggu tot het serene landschap van Ubud. Wat dit prachtige eiland nog magischer maakt, is de overheerlijke Indische keuken die je iedere keer weer verrast. Zoveel smaken die geweldig gecombineerd worden, de Balinese cuisine kan niemand weerstaan.
Kortom, hou je van prachtige stranden, betoverende rijstvelden, overheerlijk eten en een prachtige cultuur, dan hoort Bali op jouw bucketlist!

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Vriendelijke locals
  • Heerlijk eten
  • prachtige natuur
  • geweldige stranden
  • Bijzonder cultuur

Minpunten Indonesie

  • Opletten op de prijzen
  • Altijd afdingen
  • goed informeren taxi kosten
  • geen taxi op vliegveld regelen
Ultieme tip: 's Ochtends na het ontbijt een wandeling maken door de prachtige rijstvelden van Ubud. Deze zijn te vinden door door een klein steegje te lopen, een paar meter voorbij Starbucks.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Canggu, Bali (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Bob van Eck op 19 november 2016

Indonesië is een fantastisch land, maar het is moeilijk om iets te schrijven over Indonesië in het algemeen, aangezien Bali maar een heel klein deel ervan is. Je hebt er van alles wat, de mensen, de cultuur, het klimaat, de natuur, de luxe, de budgetmogelijkheden, voor iedereen is er wat. Jammer genoeg zoekt iedereen het in Bali, wat desalniettemin een fantastisch eiland is, er zijn alleen nog zoveel andere mooie plekken in Indonesië die toeristen al gauw links laten liggen. Mijn persoonlijke ervaring was dat het op Lombok vele malen beter en rustiger was. Weliswaar een ander geloof, maar de mensen net zo vriendelijk, het eten net zo goed, alles veel goedkoper et cetera. Kort samengevat, blijf niet alleen in Bali hangen, maar ga er ook op uit.

Pluspunten Indonesie

  • Locals zijn ontzettend aardig

Minpunten Indonesie

  • Te veel toeristen
Ultieme tip: Er is in Indonesië nog zoveel te ontdekken en het is jammer dat alle toeristen zich ophopen in Bali zelf. Zoek het verderop, als je avonturistisch genoeg bent.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Verstoppertje met orang oetans in Bukit Lawang (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Floor van Wingerden op 19 november 2016

Mocht je houden van wildlife, sla Bukit Lawang in Sumatra dan vooral niet over! Je kunt er orang oetans spotten. Ze zijn prachtig en indrukwekkend. En je kunt zo ongelooflijk dichtbij komen! Een echte aanrader dus!

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
10 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • eten
  • locals
  • natuur
Ultieme tip: Bukit Lawang
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Unforgettable moment (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Laila Akachhit op 17 november 2016

Indonesië is een van de mooiste landen die ik ooit heb gezien, mooie landschappen, goed weer, mooie dieren, prachtige mensen en goed eten! In de avond heb je verschillende vormen van entertainment en de atmosfeer is goed, ik raad iedereen aan om hier eens in je leven heen te gaan.

9,9
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Beautiful white beaches everywhere

Minpunten Indonesie

  • Nvt
Ultieme tip: Eten, Turtle Island en ik raad je aan te gaan snorkelen als je mooie tropische vissen wil zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bootreis naar Lombok (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Najah Jellouli op 17 november 2016

Wij gingen met de boot van de Gili-eilanden naar Bali en hadden een tussenstop in Lombok. Ik vind het echt prachtig, een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest! Ik ben ook zeker van plan om weer terug te gaan en de plekken te bezoeken waar ik geen tijd voor heb gehad.

Pluspunten Indonesie

  • aardige locols
  • betaalbaar
  • mooi

Minpunten Indonesie

  • veel toeristen
  • verkeer
  • eten
Ultieme tip: Bezoek de Gili-eilanden en Lombok.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Top vakantie! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Najah Jellouli op 16 november 2016

Ik heb echt een top vakantie gehad! De mensen zijn super vriendelijk en gastvrij. Het was echt een klein paradijsje en ik ben van plan om gauw weer terug te gaan. Ik ben in Bali geweest en op de Gili-eilanden.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • gastvrijheid
  • vriendelijkheid
  • zonnig

Minpunten Indonesie

  • je moet voor alles onderhandelen in de prijs
  • af en toe regen
Ultieme tip: Ga naar de Gili-eilanden en naar Lombok! Het is daar prachtig!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

East Java (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Jeroen Ter Velde op 15 november 2016

In september van 2016 hebben we een rondreis gemaakt door Oost Java met aansluitend een trip naar Bali. Ondanks dat we behoorlijk wat regen hebben gezien, hebben we een onvergetelijke tijd gehad. Vriendelijke mensen, heerlijk eten en prachtige natuur. Letterlijk hoogtepunt was de zonsopkomst bij de Bromo-vulkaan!

8,6
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Proef het eten en de gastvrijheid van de locals.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Voor de twaalfde keer naar Bali geweest (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Trudy Jan Sweegers-Stevens op 15 november 2016

Weer heerlijk geweest bij Hotel Risata in Tuban: geweldig personeel. Verder weer veel rondgetoerd.
En toen kwamen we bij Lonny uit. Een restaurant in de rijstvelden, eten is HEERLIJK en een geweldige ambiance en Lonny is een voortreffelijke gastheer die ook nog het eten voor je klaar maakt.

Pluspunten Indonesie

  • hele fijne mensen
  • heel vriendelijk
Ultieme tip: Eten bij Lonny!
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bali, een klein eiland voor een grootse vakantie! (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Dina Ben Ayad op 14 november 2016

Bali, een klein eiland voor een grootse vakantie. Wij hebben tijdens onze reis van zeventien dagen gesurft, geraft, gedoken, de rijstvelden bezocht, aan parasailing gedaan, apen gevoerd, Turtle Island en de prachtige stranden en beach clubs bezocht, een excursie gemaakt naar Gili Trawangan en nog zoveel meer maar er valt nog veel meer te doen. Kortom, Bali is een plek voor iedereen, een paradijselijk eiland dat iedereen ooit moet hebben gezien!

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • goedkoop eten bij de locals.

Minpunten Indonesie

  • uitkijken voor oplichting
Ultieme tip: De Gili-eilanden bezoeken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastische reis terug naar mijn roots: Indonesia (bezocht in mei 2007)

Review geschreven door Sarinda Surijadi op 14 november 2016

Ik heb de rondreis Java, Sumatra, Bali en Borneo gedaan zodat ik kon ervaren wat mijn overgrootvader had meegemaakt en ervaren, die door omstandigheden naar Nederland is gegaan. Het was een hele mooie ervaring, de lieve mensen, mooie omgeving, gewoon alles! Voelde goed en voelde me gelijk thuis. Het zit in mijn bloed, jammer genoeg zit het er niet meer in om terug te keren, no money.
Maar heb een mooie herinnering aan de reis. Kijk regelmatig de film en de foto's. Ik spreek nog een klein beetje Bahasa. In 2010 heb ik drie maanden in Jakarta gewoond. Fantastische ervaring.

Ultieme tip: Zou er zo weer heen willen, naar Bali. Lekker rustig en zo'n mooie onderwaterwereld . En vliegen met Garuda.
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige Bali (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Saida L'Mhajari op 13 november 2016

Ik ben drie weken in Bali geweest samen met een vriendin. We zijn begonnen in Kuta, dat is een bruisende stad waar het voor surfers en feestbeesten perfect is! Vervolgens een aantal dagen in Ubud verbleven, prachtige natuurgebieden en ook genoeg te beleven. We zijn toen doorgegaan naar Sanur, dit kan je vergelijken met Kuta, maar dan wat rustiger. Vervolgens vier dagen verbleven op de Gili-eilanden, ook super gaaf! Daar raad ik je sowieso aan om een snorkteltour te doen, echt witte stranden heb je daar! BALI MADE ME FELL IN LOVE AGAIN.

9,3
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • cultuur
  • natuur
  • ontspanning

Minpunten Indonesie

  • diefstal
Ultieme tip: Gili-eilanden is een must-go!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bounty eiland Gili Trawangen (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Sonja Pieters-rutenfrans op 13 november 2016

De Indische cultuur heeft ons hart gestolen, zo een gastvrije mensen en zo een mooie natuur en cultuur. We zijn twee jaar achtereen geweest: 2015/2016. Zoveel mooie tripjes gemaakt. Maar Gili Trawangen vond ik het mooist, vooral die mooie witte stranden.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • heerlijk eten
  • gastvij

Minpunten Indonesie

  • veel vuilnis langs de weg
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis door Java en Bali (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Lotte Julsing op 13 november 2016

Het is een heel mooi land, met aardige mensen en veel mooie plekken! Van toeristische plekken tot achterin de kampung, het is allemaal even mooi! Wanneer je het vliegveld uitstapt ben je direct verkocht!

8,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat
Ultieme tip: Rondreizen met de trein en met de boot van Java naar Bali!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Locals (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Sekerah Kiki op 13 november 2016

Ik ben voor de tweede keer in Indonesië geweest en ik wil er zeker nog vaker heen. De eerste keer een rondreis door Java gedaan en naar de Molukken geweest. Ik vind het strand op de Molukken echt prachtig!
Tweede keer rondreis door Bali.
Er is zoveel moois om te zien en het eten is heerlijk. Ik ben niet ziek geworden en op de pasar kan je lekker en goedkoop eten. Echt een aanrader!
De mensen zijn heel vriendelijk.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • lekken eten
  • betaalbaar
Ultieme tip: Eten op de pasar. Rondreizen is een aanrader.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig met haar vele tempels en de Bromo-vulkaan (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Joyce Wehkamp-Kuijpers op 13 november 2016

Een rondreis Java-Bali kan ik iedereen aanraden. Een mooie combinatie van indrukwekkende tempels (Borobudur en de Prambanan-tempel). Hoogtepunt is absoluut de Bromo-vulkaan. De zonsopkomst is werkelijk net een maanlandschap met prachtige kleuren door de zon die langzaam opkomt. Een absolute must als je in Java bent. In authentiek Bali zou ik Ubud willen aanraden. Hier zijn prachtige rijstvelden, leuke kunstenaarswinkeltjes en een prima uitvalsbasis voor dagexcursies naar de rest van Bali. Zelf ben ik nog vier dagen naar Gili Air geweest, het eiland voor relaxen en duiken/snorkelen tussen de reuzenschildpadden.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
8 Natuur
5 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Variatie stad
  • strand

Minpunten Indonesie

  • Bepaalde gedeeltes van Bali zijn enorm toeristisch
Aangeraden voor: Backpackers

De sfeer van toen (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Rita Lichtenberg op 11 november 2016

In Malang mochten we bij Toko Oen de sfeer van de jaren '30 in Indonesie ervaren. Je ziet veel brommers en scooters in het drukke verkeer, maar we hebben er niet één ongeluk gezien! Vriendelijke behulpzame mensen. Het buitje of de bui regen is snel vergeten. De morgen bij de vulkaan de Bromo vond ik er een om niet te vergeten: wat een prachtige foto's zijn hier te maken. Ook de tempels doen je verbazen. Voor onthaasten: kijk naar de verkopers. Als je even niets te doen hebt, val je gewoon in slaap.

Pluspunten Indonesie

  • tropisch
  • warm
  • vriendelijk
  • lekker eten

Minpunten Indonesie

  • vieze wc
  • vieze lucht in steden
Ultieme tip: Toko Oen in Malang, zoals onze voorvaderen het ervaren hebben. Drink hier uw kopje koffie met drab.

Prachtig eiland (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door jan Verschoor op 10 november 2016

Het is een heerlijk land, gastvrij, aardige mensen, behulpzaam en mooie natuur.
Wij zijn op Bali geweest en dat is heel apart, veel geloven door elkaar en alles wordt geaccepteerd.
Heerlijk weer, veel verschillen in natuur en temperatuur.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • goedkoop
  • gastvrij
  • mooi
Ultieme tip: Boek alleen een ticket en je eerste nacht en verder maar avonturen!! Is altijd wel plaats ergens!! (in oktober)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ontmoeting met het onbekende (bezocht in oktober 2011)

Review geschreven door Afke van der Laan op 09 november 2016

De eerste kennismaking met Java en Bali heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Nog steeds zie ik de kinderen, de armoede en het plezier in het leven dat zij ondanks alles toch hebben. Een land om naar terug te keren en nog beter te leren kennen.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Ga met een open "mind" en sta open voor alle indrukken.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mijn eigen Eat Pray Love reis... (bezocht in april 2014)

Review geschreven door Yasmin Bloem op 09 november 2016

Mijn aller mooiste ervaring op Bali is toch wel het beklimmen van Mount Batur. Na een lange vlucht was ik na aankomst in de avond direct diezelfde nacht aan m'n eerste en meest memorabele avontuur begonnen; het beklimmen van Mount Batur. Ik heb me de hele beklimming vervloekt, waarom doe ik dit en waarom doe ik mijzelf dit altijd weer aan? Maar na een hele zware klim en meer dan 24 uur wakker had ik de top bereikt, helemaal alleen met m'n gids. Het was druk daarboven en ik was alleen en voelde me heel alleen totdat de zon opkwam en ik een intens gevoel van gelukkig zijn over me heen kreeg. Daar stond ik dan, Yasmin, nooit eerder alleen op vakantie geweest. Na veel drama en issues toch echt de stoute schoenen aangetrokken en heb daad bij mijn woord gezet en heb weer ontdekt wie ik ben, wat ik wil en waarvoor ik sta. Een moment een gevoel wat ik nooit meer terug heb gevoeld. Ja, dan alleen terug denken aan Bali en dat is alleen op momenten als ik in het bos loop en het geregend heeft. En dan ruik ik een bepaalde geur en dan dwaal ik weer direct terug naar Bali en voel dan even, heel even, dat mooie magische gevoel dat ik daar heb mogen ervaren.
Bali is dan ook echt mijn Eat Pray Love moment.
Ik kom en ga zeker terug, maar dan met gezin om hun ook de magie van Bali te laten ervaren.

Ultieme tip: Climb that damn mountain
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reis door Bali, Lombok en Gili (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Patty Wesselink op 08 november 2016

Bali, Lombok en Gili: drie eilanden met uitersten. De spirituele sfeer op Bali, het authentieke Lombok en de adembenemende bountystranden op Gili. Betoverd door de vriendelijkheid van de bevolking, gefascineerd door de prachtige cultuur en genoten van de schitterende, ongerepte natuur.
Het was een fantastische, bijzondere en onvergetelijke reis!

Ik heb me verwonderd, veel moois gezien, nieuwe ervaringen opgedaan en leuke mensen leren kennen.

8,8
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
6 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • goedkoop
  • mooie natuur
  • vriendelijke bevolking

Minpunten Indonesie

  • kuta bali
Ultieme tip: Paradijs op aarde, Gili Meno! Met een gitaar en een kampvuurtje op het strand zitten, zingen en kletsen. Ultiem geluksmoment!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bali trip mei '16 (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Talitha Koster op 08 november 2016

Geweldige ervaring. Onze eerste verre reis... Eerste dagen een cultuurshock.
Wat een mooie natuur en lieve mensen. Wij zijn in Ubud en Sanur geweest. En de Gili-eilanden om even te relaxen. Een aantal super leuke tours gedaan met Agusto Bali Tours.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • aardige locals
  • betaalbaar
  • weer

Minpunten Indonesie

  • toeristisch
Ultieme tip: - Batur vulkaan-tour - Gitgit Waterfall
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Javaanse pareltjes (bezocht in maart 2015)

Review geschreven door Renate Hartman op 08 november 2016

Ga je naar Java dan mag je de volgende plekjes niet missen: Bandung en Cimahi, hier zijn nog veel gebouwen uit de koloniale tijd terug te vinden. Bezoek het Parijs van Java (kleding) in Bandung en de krater Tangkuban Perahu net buiten Cimahi. Neem de trein naar Yogjakarta en geniet van het uitzicht over de rijstvelden. Neem in Yogjakarta een becak en laat je rondrijden naar een batikatelier, Borobudur Silver, waar ze met de hand de mooiste zilveren sieraden maken en vergeet niet de kraton (paleis) van de sultan te bezoeken. Slenter 's avonds langs de vele kraampjes in Malioboro Street.
Uiteraard mogen de tempels Borobudur en Prambanan niet ontbreken op het lijstje! Loop drie keer met de klok mee rond Borobudur op de eerste etage, dat brengt geluk! Het échte leven van de Indonesische kampung ervaar je tijdens een rit met de andong (paard en wagen) door de rijstvelden en kampung van Borobudur.
Indonesië betekent ook lekker eten! Je ontbijt er met mie goreng of nasi goreng (continentaal ontbijt is ook mogelijk). De lekkerste saté kambing eet je in Jakarta. Probeer ook zeker martabak manis (zoet) of telor (met ei). Uiteraard mag een lekker glas cendol (tjendol) met schaafijs niet ontbreken. Selamat Jalan! Goede reis!

Pluspunten Indonesie

  • goedkoop
  • aardige locals
  • lekker eten
  • indrukwekkende cultuur
  • mooie natuur

Minpunten Indonesie

  • files in steden
  • zakkenrollers
  • pas op voor afzetters
Ultieme tip: Neem de trein overdag vanuit Jakarta naar Yogja. Bezoek de Borobudur bij zonsopgang en neem daarna de andong voor een rit door de rijstvelden. Proef Indonesië met saté kambing.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Goden, rijstterassen, drukte, maar ook rust! (bezocht in juli 2013)

Review geschreven door Sara Houtman op 03 november 2016

Indonesië is een plek waar je veel Goden tegenkomt. Op Bali vooral Ganesha, een Hindoeïstische god die hindernissen wegneemt. Daarnaast zie je overal rijstterassen. Prachtig groen, met kleine houten huisjes van de eigenaren van de plantages. Op Bali reden ze veel met een scooter, soms zaten er wel hele families op 1, het was wonderbaarlijk om te zien. Het is ook een plek om tot rust te komen, jezelf te laten gaan en gewoonweg te ontspannen. De westerse wereld even loslaten en op een plek zijn waar ze met veel minder gelukkig zijn.

Geweldig om te zien dat familie boven alles gaat en dat bijna iedereen zich vasthoudt aan een geloof.

Bali/Indonesië is een ongelofelijke aanrader!

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • Gezellig
  • Rust

Minpunten Indonesie

  • Ver vliegen
Ultieme tip: Op Bali is er een Nederlands sprekende gids die je kunt huren, inclusief busje. Deze is op internet te vinden onder de naam: Bali-Excursies. Zeker een aanrader!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bali, Indonesia (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Anne Groen op 03 november 2016

Bali is prachtig! Er is voor ieder wat wils. Ben je wat ouder en wil je lekker uitrusten aan het strand? Dan is Sanur is fijne plaats. Vanaf hier kan je makkelijk doorreizen naar het Zuid-Westen van Bali waar je in het plaatsje Uluwatu de tempel met traditionele dans kunt bezichtigen en een zeer mooie zonsondergang! Wil je lekker surfen en weg uit de drukte? Bezoek dan het chille plaatsje Changgu in het Westen. Feesten kan je goed in Kuta en Seminyak. Voor mooie rijstvelden en een apenbos moet je in Ubud zijn! Ook kun je vanaf Bali gemakkelijk met de boot naar de Gili eilanden! Have fun!

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • surfen
  • natuur

Minpunten Indonesie

  • druk
  • afval
  • toeristisch
Ultieme tip: Beji Resort Ubud is een mooi hotel met een infinity pool met adembenemend uitzicht!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Intensieve beklimming van Mount Batur, Bali (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Sandra Middleton-Waijenberg op 01 november 2016

Dit jaar voor de tweede maal naar Bali, Indonesië geweest en waar we het vorig jaar relatief rustig aan hadden gedaan, hebben we dit jaar het hele eiland ontdekt! Van Sanur naar Seminyak, Tanah Lot (de beroemde tempel in de zee), Uluwatu, Mount Batur beklommen, naar Lovina en Ubud geweest, ontzettend veel dagtripjes gemaakt, her en der gelogeerd, naar Gili Air geweest (aanrader!) en naar Java gevlogen.

8,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Ontzettende aardige mensen
  • behulpzaam
  • heerlijk eten
  • betaalbaar

Minpunten Indonesie

  • chaotisch verkeer
Ultieme tip: Neem de tijd in Bali gezien het verkeer en je dus langer onderweg bent. Probeer niet te veel in 1 dag te maar neem de tijd en logeer ergens een nacht of 2, zo geniet je er meer van
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi en rustig paradijsje (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Floor Hogenboom op 31 oktober 2016

Het is er niet heel toeristisch, behalve Bali dan. Er zijn veel plekken waar je geen toeristen tegenkomt. Voor iedereen wat wils in indonesie. Je kunt culturele dingen doen, snorkelen, de beste duikspots, vulkanen beklimmen.

Pluspunten Indonesie

  • aardige locals
  • puur
  • authentiek

Minpunten Indonesie

  • sommige plaatsen moeilijk bereikbaar
Ultieme tip: Ga naar Karimunjawa in plaats van Gili eilanden
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Land van kleur en onbevangenheid (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Elly Wiersema-Klein op 29 oktober 2016

Laat je verrassen door de geuren en kleuren van de dag en jouw vakantie is een " 0ne life time " experience.
Kijk om je heen, en bij het doorgronden van de echte bevolking weet je precies waarom dit land in je hart blijft zitten.

Pluspunten Indonesie

  • geur
  • kleur
  • vriendelijkheid

Minpunten Indonesie

  • straatverkopers
  • zwerfvuil
  • slechte wegen
Ultieme tip: Sta open voor wat de dag brengt, laat je meevoeren en geniet van de warmte van de mensen. Kijk en stel je op als gast en respecteer de leefregels van het land.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Back to my roots (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Brenda van het Ende op 27 oktober 2016

Terug naar mijn roots afgelopen september, eindelijk had ik de kans. En het was een geweldige ervaring! Mijn roots liggen in Java en daar ben ik dan ook geweest (evenals Bali). Prachtig eiland, prachtige natuur, mooie mensen, cultuur, eten. Wat wil je nog meer? Java vind ik nog traditioneel en dus mooier dan Bali waar je vooral ontiegelijk veel toeristen vindt. Java heeft de Borobodur en het Dieng Plateau, beide prachtige plekken en echte aanraders. De Borobodur spreekt voor zich, Dieng waarschijnlijk minder. Dieng ligt hoog en is vaak regenachtig, maar je hebt er het prachtige meer met twee kleuren en ook een aantal kraters die nog actief borrelen. Een gids is wel aan te raden, die kan de mooiste plekken voor je vinden. Verder was vooral het ereveld Kalibanteng voor mij een hoogtepunt, want hier ligt de opa van mijn moeder begraven. Het was een bijzondere ervaring om hier te mogen zijn. Ik voelde me op Java erg verbonden met mijn roots en mijn overleden oma, ik ben blij dat ik deze reis heb kunnen maken. Bali is ook mooi, maar zoals gezegd, vooral toeristen. Hier was vooral het Monkey Forrest in Ubud een hoogtepunt. Als dierenvriend moet je daar zeker geweest zijn. Ook vind je in Ubud heel veel creativiteit in allerlei vormen. Een dans bekijken in een van de kleine tempels verspreid over de stad is zeker een aanrader voor een avondje vermaak. Kecak vond ik zelf erg indrukwekkend! Kortom, Indonesië is een prachtig land waar veel te ontdekken valt. Ik zeg doen!

Pluspunten Indonesie

  • Zeer betaalbaar
  • Prachtige natuur
  • Traditioneel
Ultieme tip: Het Dieng Plateau!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesië Nias (bezocht in november 2016)

Review geschreven door kees reinieren op 27 oktober 2016

Dit jaar was voor mij de zesde keer dat ik naar Indonesië ben geweest. Iedere keer iets nieuws te ontdekken en te beleven, dit keer naar Nias ook omdat we voor een stichting de kinderen die gesponsord worden zouden ontmoeten. Nias is een klein eiland voor de kust van Sumatra en een deel is bekend bij voornamelijk Australische surfers, niet te ver weg en goede golven. Maar er is meer te zien op Nias. Ga naar de oude dorpen met bouwkunst van meer dan honderd jaar geleden zonder spijkers of iets dergelijks (werelderfgoed), koningin Sophia en Floortje zijn er geweest, de TU Delft heeft geholpen bij de restauratie van het huis van het dorpshoofd. Ook stonejumpen en oorlogsdans is de moeite waard, maar dat gebeurt alleen bij speciale gelegenheden bijvoorbeeld Onafhankelijkheidsdag van Indonesië. Mensen werken daar op rijstvelden (ook zestig-zeventig jaar oude inwoners) de rijst droogt men weer in het dorp en met rubberbomen (kleinschalig) en visserij. De wegen tussen of bij de oude dorpen zijn soms goed en soms alleen maar stenen, achterop de scooter een hele belevenis. Maar er is ook volop armoede, geen werk, slechte wegen, de overheid doet te weinig, kinderen die gestudeerd hebben vertrekken naar de grote eilanden. Mensen zijn vriendelijk en als orang bule ben je toch ook zelf een bezienswaardigheid. Zeker de moeite waard.

8,3
7 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • vriendelijke mensen

Minpunten Indonesie

  • Soms opdringerig
  • corruptie
  • verkeersgevaarlijk
Ultieme tip: Huur een auto met eigenaar: vijftig euro per dag inclusief benzine. Overnacht bij Hotel Howu Howu. Drink water uit flessen, bestel drinken zonder ijs, neem immodium mee.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sta oog in oog met de Komodo Dragon (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Sanne van den Kieboom op 27 oktober 2016

Niet voor niets stapte ik voor de tweede keer in het vliegtuig naar Bali. Bali is thuiskomen. Ondanks dat het een eiland is waar je het liefst nooit meer weg zou gaan, er is nog zoveel moois te ontdekken buiten Bali. Pak het vliegtuig naar Labuan Bajo (op het eiland Flores). Vanuit daar kun je dagtrips of trips met een overnachting op een boot doen naar Komodo. Het eiland waar, jawel, de Komodo Dragon (Komodo varaan) in zijn natuurlijke omgeving leeft. Onder begeleiding van een gids kun je kennis maken met de Komodo varanen. Ze liggen er meestal rustig bij maar vergis je niet, wanneer hij op zijn prooi afgaat is hij razendsnel. Bovendien is zijn beet erg giftig, maar laat je hierdoor niet tegenhouden. Hij eet namelijk maar een keer per maand. Dus spot je een varaan met een volle buik dan weet je dat je je geen zorgen hoeft te maken. Ze hebben de dino's overleefd, deze wonderlijke beesten wil je zien.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
9 Natuur
7 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Heerlijk eten
  • Prachtige natuur
  • Lieve locals
Ultieme tip: Rinca, het eiland naast Komodo eiland. Er zijn daar meer Komodo varanen te spotten!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Java wat was je mooi (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Francis van Driel op 27 oktober 2016

In eerste instantie stond Java niet per se op de planning. Uiteindelijk toch gekozen die kant op te gaan, nadat we eerst in Sumatra waren geweest. Maar Java heeft zovele moois te bieden. Ik noem de highlights: Borobudur, daar in de omgeving een fiets-tour gedaan, Mount Bromo, andere mooie tempels gezien in de omgeving Yogyakarta. Dit op zich was ook echt een leuke stad om te verblijven. Laat jezelf vervoeren in een fietstaxi en je ziet de stad gelijk goed. Het meest speciale wat ik gezien heb naast de Borobudur is de vulkaan Kawah Ijen. Hier moet je even voor reizen en daar ter plaatsen een behoorlijke pittige klim maken. Maar zodra je dat gedaan hebt en je bereikt de vulkaan en je ziet het blauwe vuur, dan is het het allemaal waard geweest. Kortom Java was fantastisch! Een echte aanrader.

Pluspunten Indonesie

  • lieve mensen
  • veel te zien
  • betaalbaar
Ultieme tip: Er rijdt in Yogya een erg goeie bus. Deze brengt je overal heen en vergeet niet een ronde te maken in de fietstaxi! Zo zie je de stad het beste!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Cultuurliefhebbers