Papoea
9,2
9,2 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
9,6 Locals
10,0 Natuur
8,4 Interessant
9,3 Stranden

Papoea

door Marleen de Keyzer

Een van de grootste eilanden ter wereld is Papoea. Het eiland strekt zich uit van de eeuwige sneeuwvelden bovenop de Puncak Jaya tot aan de tropische stranden van Raja Ampat. Aangevuld door diepe valleien, bijzondere diersoorten en een diverse cultuur.

Papoea ligt in het oosten van Indonesië en beslaat het grootste deel van de westelijke helft van Nieuw-Guinea. Omdat een groot deel van het eiland is bezaaid met ondoordringbaar oerwoud, wonen de meeste mensen aan de kust. Met een politieke situatie die vaak instabiel is, moeilijk begaanbare wegen en weinig toeristische voorzieningen, is Papoea echter niet voor iedereen weggelegd.

ZELF NAAR Papoea?

Bekijk alle 15 reizen naar Papoea

Waarom Papoea?

Papoea herbergt enkele van 's werelds meest adembenemende bezienswaardigheden. Van de Jayawijaya-bergketen met de iconische Carstensz-piek tot de Baliemvallei doordrenkt van traditionele cultuur en levendige markten, biedt Papoea een unieke combinatie van natuurlijke pracht en inheemse erfgoed. De Raja Ampat-eilanden, met hun kristalheldere wateren en rijke onderwaterleven, trekken duikers en snorkelaars aan. Ook de flora en fauna van het Lorentz National Park, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, hebben veel te bieden voor natuurliefhebbers.

Papoea Indonesië

De hoofdstad Jayapura vormt een goed beginpunt voor een rondreis door Papoea. Verschillende musea laten de rijke geschiedenis van de stad zien. Even verderop ligt de Baliemvallei die wordt gekenmerkt door zoete aardappelplantages, lokale dorpen met rieten hutjes en een bijzondere cultuur.

In Centraal-Papoea ligt het Gunung Lorentz National Park. Het regenwoud is hier dichtbegroeid en de meer dan vijfduizend meter hoge top van de Puncak Jaya steekt overal bovenuit. Eeuwige sneeuw en gletsjers sieren de pieken van deze enorme berg die behoort tot een van de Zeven Toppen.

West-Papoea

Vervolg de reis naar Sorong, een stadje in de provincie West-Papoea. Deze plaats in het noordwestelijke puntje van Papoea is beroemd om haar olievelden en visserij. Vanuit Sorong gaat er een boot naar de schitterende Raja Ampat Islands. Ruim zeshonderd eilanden worden hier omgeven door riffen met het kleurrijkste koraal en het meest diverse zeeleven.

Beste reistijd Papoea

Papoea heeft een tropische klimaat en vanwege de ligging rond de evenaar kent het eiland constante temperaturen. Er valt het hele jaar door regen, waarbij buien kort maar hevig zijn. De beste reistijd voor Papoea is tijdens de droge periode van juni tot en met oktober.

Reizen Papoea

Meer Papoea

Reviews Papoea

Veelzijdig Papoea Indonesië, de geïsoleerde Baliemvallei en de adembenemende (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Geja Meppelink op 09 december 2018

Papoea Indonesie, wetende dat het onderdeel geweest is van onze kolonie Nederlands Indie, gaf deze avontuurlijke reis zeker een extra tintje. Vanuit de lucht zul je het ondoordringbare oerwoud waarnemen en beseffen dat door de geïsoleerde ligging van de Baliemvallei de wereldse invloeden nog niet zijn doorgedrongen. Deze ingrediënten hebben deze spannende avontuurlijke reis tot een wereldse beleving gemaakt.

9,2
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Papoea

 • niet toeristisch
 • contact met de locals
 • hele andere wereld

Minpunten Papoea

 • je moet avontuurlijk ingestrld zijn
 • slaspcomfort en hygiene
Ultieme tip: Ga goed uitgerust op pad als je een bezoek brengt aan de binnenlanden van west Papoea. Een meerdaagse trekking is een absolute aanrader en een goede gids is een must.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een fantastische plek, schoon, mooi zowel op het droge als onder water. (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Rob Tak op 28 november 2018

Verbleven op het eiland Kri, Raja Ampat, in het Kri eco resort. De inlandse bevolking is bijzonder gastvrij en vriendelijk. Papua op zich zelf is al erg mooi en authentiek en de Raja Ampat regio al helemaal.

Pluspunten Papoea

 • Schoon
 • maagdelijk
 • gastvrij

Minpunten Papoea

 • 36 uur overgedaan er te komen.
Ultieme tip: Neem een maand vrij en ga naar Raja Ampat, de natuur is daar wonderschoon en maagdelijk.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

De mooiste reis die ik ooit gemaakt heb. (bezocht in november 2014)

Review geschreven door Kees Bunschoten op 11 november 2018

Ik heb bijna geheel Papoea gehad. Sorong, Teminabuan, Konda, Misool, Gag, Waigeo, Sausapor, Werur, Manokwari, Arfak gebergte, Ransiki, P. Owi, P. Wundi en Biak was mijn allermooiste reis. De Baliem vallei de meest authentieke. Papoea is alleszins de moeite waard.

Pluspunten Papoea

 • De Papoeas zijn erg aardig en vinden dat de Nederlanders hadden moeten blijven.

Minpunten Papoea

 • Infra structuur moet je met een korreltjer zout nemen
Ultieme tip: Zoals ik al in voorgaande review schreef is de Baliem-vallei de meest authentieke.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Not for the fainthearted... (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Ellis van de Velde op 28 november 2017

Na er 4 jaar te hebben gewoond en gewerkt in het kader van een ontwikkelingsproject, ben ik wellicht wat bevooroordeeld over de pracht en kracht van West Papua. Want wat een intrigerend en bijzonder deel van de wereld is dit.

Voor wie buiten de gebaande paden wil gaan, is West Papua een absolute must. Nog wel. Want het toerisme neemt meer en meer toe, met name in het gebied Raja Ampat dat - terecht - te boek staat als één van de mooiste duikplekken ter wereld. Ook in de Baliem vallei (Papua) is de toerist een graag geziene gast. Maar juist het westelijk deel van de provincie - ook wel bekend onder de naam Vogelkop - biedt nog avontuurlijke en onontdekte plekjes voor de nieuwsgierige reiziger. Je kunt er jungletrekkings doen, op zoek gaan naar de paradijsvogel en je onderdompelen in de cultuur van de oorspronkelijke bewoners. Op pad gaan met lokale gidsen die je op hun blote voeten de mooiste plekken laten zien, een mandi nemen in de rivier, zien hoe de beroemde sago eigenlijk geproduceerd wordt of een dagje op pad gaan met de lokale bevolking naar hun tuinen (dikwijls midden in de jungle gelegen). Je gaat gegarandeerd jouw reis nooit meer vergeten. Sterker nog: je zult terug willen.

9,2
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
8 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Papoea

 • vriendelijke mensen
 • natuur & cultuur
 • van de gebaande paden
 • uniek

Minpunten Papoea

 • beperkte openbaar vervoer mogelijkheden in het binnenland
Ultieme tip: Neem de tijd! Want in Papoea is de tijd pas echt van rubber. Verwacht geen luxe of overbodig comfort, maar bereid je voor op een down to earth ervaring. En die is onbetaalbaar ;)
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Onontdekt en ongerept, dat is Papoea (bezocht in juni 2012)

Review geschreven door Debby Franken op 13 november 2017

Papoea is een nog vrij onontdekt en ongerept deel van Indonesië, en daardoor zo ontzettend mooi. Het heeft wat voeten in de aarde om er te komen, maar het is het meer dan waard! Ik ben met mijn vader gegaan, omdat hij daar is geboren en dus de beste gids die ik me maar kon wensen! We vlogen naar Jayapura en maakten mooie (dag)trips naar oa het Sentanimeer (het jaarlijkse Sentanimeer festival is een aanrader, dan komen vele Papoea-stammen samen, compleet met dans, zang en lekker eten), Harlem Beach (verlaten wit strand waar je alleen met een bootje naar toe kunt), Depapre (waar zee en de monding van een rivier samen komen, zo mooi...). Hoogtepunt was een trip naar de Baliem Vallei; waar we op bezoek gingen bij een Papoea-stam. Het was even wennen, al die mannen met peniskoker om je heen, maar al gauw is het ‘normaal’ en een unieke inkijk in hun leven en leefwijze. Wat tegenviel is dat ze - door de komst van met name rijke Amerikaanse toeristen - sterk gericht zijn op geld voor het maken van foto’s etc, goed onderhandelen dus! Er werd een ceremonie geregeld, waardoor we uiteindelijk de hele middag in het dorp waren waardoor ook de gastvrijheid en vriendelijkheid duidelijk zichtbaar werd. Aanrader!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
8 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Papoea

 • ongerept
 • prachtige natuur
 • weinig toeristen

Minpunten Papoea

 • vrij prijzig
 • infrastructuur
Ultieme tip: Bezoek aan de Baliem Vallei!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Geweldig land, vol avontuur en een prachtige culturele ervaring! (bezocht in augustus 2013)

Review geschreven door Robbert van der Linde op 07 mei 2017

Papoea is een land waar je compleet back to basic kan gaan. De bevolking is enorm gastvrij en eindelijk een land wat zichzelf is gebleven. De natuur is nog ongerept, de paradijsvogels dansen nog iedere morgen en de boten zijn nog steeds gemaakt van een boomstam.

9,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
10 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Papoea

 • boma
 • merauke
Ultieme tip: Zoek de lokale bevolking op, en reis samen met hen verder!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

leven met de papoea's (bezocht in september 2002)

Review geschreven door anja Slagter op 28 juni 2016

Ik heb 6 jaar op Papoea gewoond van 1988 tot en met 1994. Ik was nu een paar weken terug en ben samen met mijn jongste dochter hier geweest. Het was heerlijk om weer hier te zijn. En ook mijn dochter heeft het erg naar haar zin gehad al was ze pas 3 jaar oud. Ze kreeg veel aandacht van de mensen en er werd veel met haar gespeeld. Verder werd er ook goed voor ons gezorgd. Ze zorgden ervoor dat we genoeg te eten hadden, vis, vlees, sago, cassave, allerlei groentes en af en toe bananen. Ikzelf heb een paar keer brood gebakken waar de papoea's heerlijk van gegeten hebben. Het meest bijzondere wat ik heb beleefd was toen er een jongen bij mij kwam die mij vroeg of ik nog wist wie hij was. Aangezien hij nog een kleine jongen was toen ik ben vertrokken in 1994 herkende ik hem niet en dat zei ik hem ook. Hij vertelde toen dat hij de jongen was met de huidziekte die maar niet overging. Als ik dan rijst kookte en de rijst van tevoren waste, gaf ik hem het was water en daar waste hij zichzelf mee. Daardoor is zijn huidziekte genezen en zag zijn huid er tot nu toe nog steeds mooi uit. Heel bijzonder om zo'n jongen weer terug te zien. We waren in het dorp Uni in het Boven Digoel gebied, vol moerassen en heel vochtig warm weer. Vol muskieten waar vooral mijn dochter veel door geprikt is. Maar we hadden gelukkig van de GGD goede anti malaria medicatie meegekregen en we hebben geen van beiden malaria gehad. We hadden elke dag wel mensen over de vloer en vooral in de avond kreeg ik vaak bezoek. Soms om raad te vragen of een probleem te bespreken maar soms ook gewoon om wat bij te kletsen. Heel fijn allemaal. Nadat we weer uit Papoea zijn vertrokken zijn we ook nog een paar dagen op Bali geweest. Ook heerlijk. Vriendelijke mensen, lekker eten en heerlijke stranden. Ook het weer is hier lekker, wel warm, maar veel minder benauwd als op Papoea, door de frisse zeewind. En op Bali heb je natuurlijk ook heel veel leuke restaurantjes.

9,3
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
9 Interessant
9 Stranden
Ultieme tip: Ga vooral als je kunt naar Wamena, een plaats in de bergen dat in een dal ligt. Prachtig mooi.
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors