Rondreis Kalimantan

Rondreis Kalimantan

door Willeke van Doorn

Sta oog in oog met orang-oetans in het Tanjung Puting National Park, cruise over een van de langste rivieren van Indonesië, drink een cocktail in een hippe skybar in Balikpapan en vaar over een drijvende markt in Banjarmasin. Ontdek een van de minst bezochte gebieden van Indonesië: maak een rondreis door Kalimantan.

Tweederde van het eiland Borneo behoort tot Indonesië. Een rondreis over het westelijke deel, Kalimantan, is de ideale manier om al haar belangrijkste bezienswaardigheden te zien. Begin in het Tajung Puting National Park en reis via de zuid- en oostkust naar het 1300 kilometer verderop gelegen plaatsje Samarinda.

ZELF NAAR Rondreis Kalimantan?

Bekijk alle 2 reizen naar Rondreis Kalimantan

Bezienswaardigheden op Kalimantan

In het Tanjung Puting National Park begint je rondreis over Kalimantan met een ontmoeting met de bekendste inwoner van het eiland: de orang-oetan! In een klotok, een houten gemotoriseerde boot, vaar je over de Sungai Sekonyer rivier die door het park slingert.

De volgende bestemming van deze rondreis door Indonesië is de stad Banjarmasin. Net als het Tanjung Puting National Park verken je deze plaats het beste over het water. In een kano vaar je over de drijvende markten, de belangrijkste bezienswaardigheden in het 'Venetië van Kalimantan'.

Nadat je op de markt van Banjarmasin genoeg lekkers hebt ingeslagen, reis je naar de stad Balikpapan. Hier maken drijvende markten plaats voor moderne hotels en clubs die uitkijken over het water. Dankzij grote oliereserves is Balikpapan de rijkste en grootste stad van Kalimantan. Het is een fijne tussenstop voordat je in Samarinda de jungle van Kalimantan induikt.

In het havenplaatsje Samarinda, dat 120 kilometer ten noorden van Balikpapan ligt, begin je aan een cruise over de Sungai Mahakam. De op één na langste rivier van Indonesië brengt je naar het hart van Kalimantan. Hier vind je het traditionele dorpje Tanjung Isuy. Een voormalig Dayak longhouse is hier omgetoverd tot een vakantieverblijf.

Na een nachtje slapen aan de Sungai Mahakam keer je weer terug naar Samarinda of Balikpapan. Hier kun je op een vliegtuig stappen om terug naar huis te gaan óf om je rondreis door Indonesië te vervolgen naar een van de andere eilanden.

Beste reistijd voor Kalimantan

De evenaar loopt over het eiland Borneo en Kalimantan kent dan ook een tropisch klimaat. Vrijwel het hele jaar door valt hier veel regen. Het droogseizoen loopt van juli tot en met september en is daarom de beste reistijd voor een rondreis over Kalimantan.

Deze rondreis over Kalimantan neemt je in twee weken mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het zuiden en oosten van eiland. Wil je nog meer van het ongerepte Kalimantan zien? Dan heb je iets meer tijd nodig. Borneo is immers het op twee na grootste eiland ter wereld!

Routebeschrijving

Deze rondreis door Kalimantan start bij haar populairste attractie: het Tanjung Puting National Park. Hierna reis je met de bus via de zuidkust naar Banjarmasin waarna je op een bus stapt richting de stad Balikpapan in Oost-Kalimantan.

Na een korte citytrip in Balikpapan reis je naar de iets noordelijker gelegen stad Samarinda waar je in een boot stapt voor een meerdaagse cruise over de Sungai Mahakam. Hierna kun je terugkeren naar Balikpapan en op een vliegtuig stappen om je rondreis door Indonesië te vervolgen. Tip: Houd je van duiken? Neem dan ook de Derawan archipel op in je reisprogramma.

Al zin gekregen in een reis naar Kalimantan? Bekijk dan nu de beste deals van diverse reisorganisaties!

Fotocredits: Shkizzle

Reizen Rondreis Kalimantan

Foto's & video's Rondreis Kalimantan

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors