Reviews Indonesië

Reviews Indonesie

8,7
8,9 Algemene ervaring
8,9 Beziens­waardigheden
8,4 Steden of plaatsen
9,0 Locals
8,3 Veilig
9,3 Natuur
8,5 Stranden
8,6 Klimaat
  • Aantal reviews: 547
  • Aantal waarderingen: 344

Prachtig land met afwisseling (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Jitske de Klijn op 03 oktober 2016

Wij hebben in mei en juni Java en Bali bezocht. Bali is vrij toeristisch, maar daarom nog niet minder mooi. Maar Java heeft vooral indruk gemaakt. in Pangandaran zijn we wezen bodyraften in de Green Valley en hebben een sprookjesachtige boottocht gehad in de Green Canyon. Hele mooie en leuke ervaringen en zeker de moeite waard! Ook de scootertour naar beide locaties was geweldig! We kwamen door rijstvelden, de jungle, dorpjes en langs de zee. Daarna door naar Yogyakarta, een ontzettend leuke stad en genoeg dingen te doen in de omgeving. Twee andere must sees zijn de vulkanen; de Bromo en de KawaH Ijen. Het geluid wat er uit de Bromo komt is gewoon machtig! En je staat echt op het randje van de krater waar je er recht in kijkt en as/lava omhoog ziet springen. Persoonlijk vond ik de zonsopkomst geen meerwaarde. De KawaH Ijen maakt geen geluid, maar is qua uiterlijk nog mooier en groter dan de Bromo. Vergeet ook zeker niet de krater in te klimmen tot aan het meer. Wil je het blauwe vuur zien dan zul je er 's nachts al in moeten gaan. Het is een pittige klim de vulkaan op en de krater in, maar zeker de moeite waard! We zijn als laatste naar Turtle beach in Sukamade geweest. Het ligt erg afgelegen en het is een hele vermoeiende rit, dus mensen met wagenziekte kunnen dit beter overslaan. 5 uur lang hobbelen dat je er spierpijn van krijgt om jezelf constant op te vangen! Eenmaal daar ga je in het donker op zoek naar schildpadden die eitjes komen leggen op het strand. Ook zie je lichtgevend plankton. Was een leuke onverwachte bijkomstigheid! De volgende ochtend ga je baby schildpadden uitzetten. Te schattig natuurlijk.
Wij hebben maar een heel klein stukje van Indonesië gezien, maar dat was al een prachtige ervaring!

8,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
9 Veilig
9 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Neem het lokale vervoer, zo kom je makkelijker in contact met de locals en zij hebben vaak mooie/interessante dingen over het land te vertellen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Indonesië (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door marja beemer op 03 oktober 2016

Welk land heeft alles in huis qua cultuur, natuur, zon, zee, strand en ook nog eens zeer vriendelijke mensen? Indonesië! Maar een rondreis wordt pas echt een ervaring wanneer je met locals het land verkent. Op de brommer, lopend, met de bus, een fietstaxi, dwars door de sawah's. Zo leer je Indonesië pas echt kennen. Natuurlijk mag een culinaire trip niet ontbreken op je reis. Heerlijk genieten van fantastisch fruit, saté, lotek of gado-gado, het kan niet op.

Pluspunten Indonesie

  • vriendelijkheid van de mensen

Minpunten Indonesie

  • geen
Ultieme tip: Ga met locals door het land en je ziet dan pas het échte leven.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magische sunrise op de Mount Batur (bezocht in september 2013)

Review geschreven door Annemarieke Ohler op 03 oktober 2016

Een unieke ervaring is de hike op de Mount Batur op Bali voor de zonsopkomst. In het holst van de nacht word je opgehaald. Onderweg krijg je nog een lekkere bananen pannenkoek en wat Balinese koffie. En dan kom je daar, nog steeds megadonker, bij de vulkaan aan. In één lange slinger met iedereen een zaklamp in diens hand over een zanderig weggetje naar boven. Wanneer de eerste zonnestralen tevoorschijn komen kom je op het eerste plateau aan. Zeker een mooie plek maar mocht je echt het mooiste uitzicht willen dan moet je toch nog even doorploeteren naar de bovenste plek. Ploeteren is het nog echt want het laatste gedeelte is door het mulle zand. Maar hoe vermoeid je boven ook aan komt, het uitzicht is fenomenaal. Een mooiere zonsopkomst dan op dit punt zal je niet snel vinden.

Ultieme tip: Restaurantje Pomegranate in de rijstvelden van Ubud
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Vijftiendaagse reis 'Het beste van Bali' (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Sharina Van Ommen - van Veen op 03 oktober 2016

Wauw, in een woord fantastisch! Een prachtige rondreis door Bali, waarbij we begonnen in Ubud. Onze eerste kennismaking met de prachtige rijstvelden, alle geuren en kleuren en de vriendelijke mensen. Na een aantal dagen door naar Pemuteran. Heerlijke stranden, kalme zee en lekker snorkelen!
Vervolgens door naar Lovina. Uiteraard, zoals zovelen, dolfijnen gaan spotten bij zonsopgang. De reis ging verder naar Amed, Candidasa en uiteindelijk Legian.
Prachtige natuur gezien, schitterende tempels, veel bezienswaardigheden, kennis gemaakt met de cultuur en dit alles met een vaste gids en chauffeur (zelf wil je niet rijden op Bali haha).
Het was een top reis, wij gaan zeker nog eens terug!

Pluspunten Indonesie

  • Super aardige bevolking
  • betaalbaar
  • schitterende natuur

Minpunten Indonesie

  • toeristisch in het zuiden
Ultieme tip: Snorkelen bij Menjangan Island
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Stranden van Bali (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Randy Gildbrandsen op 03 oktober 2016

Ik ben in Bali in de omgeving van zuid Kuta geweest. De stranden liggen heel ver van elkaar. Je hebt stranden om te surfen, te zwemmen en lekker te gaan zonnen. De temperatuur is echt heerlijk en er is veel natuur te zien. Vooral van het eten heb ik erg genoten. Wil je hele grote winkelcentra's zien dan is Surabaya een mooie stad om te bezoeken. De Mall daar is waanzinnig groot. Je hebt ze ook in klasses. Van goedkoop naar duur. Het eten daar is heel goedkoop. De meer luxe dingen zoals frisdrank, kaas, chocolade en scheerschuim hebben een hoge prijsklasse. Breng shampoo en scheerschuim en scheerartikelen beter van huis mee. Surabaya heeft een wat oudere dierentuin. Maar zeker waard om te bezoeken. Wil je naar een wat nieuwere dierentuin dan moet je richting Batu gaan. Daar heb je een mooie dierentuin die zo is gemaakt dat je niets mist. Het Wild Safari Park is ook heel mooi. Allemaal richting de Bromo-berg waar de zonsopgang te bewonderen is. De Bromo is zeker aan te bevelen, de ravijnen zijn erg diep. Je moet geen hoogtevrees hebben. Je kan daar ook paard rijden. Je krijgt een tour in een Jeep, waar je in het donker naar de Bromo-berg wordt gebracht. Zoek je een goedkope plaats om te gaan slapen voor een maand dan kan dat al vanaf circa honderd euro. Je hebt dan alleen een bed. Wil je iets luxer gaan, met zwembad, fitnessruimte en sauna, dat kan voor ongeveer zeshonderd euro per maand. Je kunt dan met vier personen in een appartement zitten. Je kan het zo goedkoop of duur maken. Het vliegen van stad naar stad is ook vrij goedkoop, tussen dertig en vijfenzeventig euro heb je al een ticket. De tempels zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Borobudur is één van de bekendste. Een ticket koop je al vanaf 550 euro. Ik zelf betaalde 659,07 euro maar dan is de reis een stuk korter dan die van 550 euro. Het is wat je ervoor uit wilt geven. Voor alle mystiek is Indonesië de mooiste plek om te bezoeken.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Verrassend en magisch (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Janine Reichgelt op 03 oktober 2016

In 1999 waren we voor het eerst op Bali. Het eiland van de goden blijft trekken; we gingen nog vier keer. Dit jaar waren we er weer, nu met onze tienjarige zoon. Al bij aankomst deed het eiland zijn magische ding. De geuren, de bloemen, de beelden, maar vooral: de mensen.
Sanur skipten wij als backpackers (vroegah), want: familiebadplaats. Nu dus wél een paar dagen hotel daar geboekt. Perfect om een paar dagen bij te komen met zon, zee en strand. Hartstikke toeristisch, maar neem het ervan. Hotel Griya Santrian is een aanrader: direct aan het zandstrand en mooi Balinees opgezet met veel groen. Sanur is een bruisend plaatsje met veel prima restaurants en barretjes. Verwacht geen nachtclubs, want: familiebadplaats.
Wil je daar wel meer van? Dan moet je naar Seminyak. Seminyak heeft grote, brede stranden met de mooiste zonsondergangen. Het is een echte hotspot met hippe beachclubs, waaronder het wereldberoemde Ku de Ta. Mijn boys vermaakten zich een dag opperbest in Waterbom Park - ik nam alle tijd voor het strand en de Fleamarket bij Seminyak Square.
Vanuit Seminyak deden we dagtripjes naar onder meer Turtle Island, Uluwatu temple en Jimbaran (de beste vis van het eiland, eten op het strand!)
De volgende stop was Lovina, waar we natuurlijk naartoe gingen voor de dolfijnen. JAAAA gezien! (Moet je een beetje geluk mee hebben). Tip: regel je eigen boottripje op het strand, veel goedkoper dan via een hotel of touroperator. Ons hoogtepunt waren de (driedubbele!) watervallen van Segumpul. Een verborgen schat!!! Neem absoluut een van de gidsen mee, zeker als je kinderen bij je hebt. De route is niet geplaveid. Onze gids wees ons op alle bijzondere flora en fauna: we roken aan citroengras, kruidnagel en limegrass. Zagen de mooiste orchideeën en vlinders. De waterval is adembenemend. En: je kan eronder zwemmen. Een heerlijke beloning na de wandeling!
Vanaf Lovina reden we naar het ongerepte Oost-Bali. Langs vulkanen en sawa’s.
Bali, het was wéér niet de laatste keer!

8,8
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • vriendelijke bevolking
  • prachtige natuur
  • mooie standen
  • goedkoop
  • heerlijk weer
Ultieme tip: Segumpul waterval
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onze eerste verre reis! (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Lindsey De jong op 03 oktober 2016

Wij hebben een rondreis gedaan in Bali we hebben Gili er ook nog bij gepakt! Wij vonden het geweldig, de mensen de cultuur, het eten, love it! Wij zijn begonnen in Sanur. Daar hebben we vijf dagen gezeten. Vervolgens zijn we naar Gili gereisd, daar hebben we heerlijk van het eiland genoten en natuurlijk gesnorkeld! Daarna zijn we weer terug naar Bali gegaan naar de plaats Ubud. Daar zijn we ook twee nachten geweest. Daar hebben we de rijstvelden bekeken en zijn we naar wat mooie tempels geweest. Na Ubud zijn we helemaal naar de andere kant van het eiland gereisd, dat was vier uur rijden! Maar dat was het zeker waard. We hebben daar weer gesnorkeld en zoveel mooie dingen gezien. De laatste dagen zijn we gaan chillen in Legiab, dat is vlak bij Kuta. Daar hebben we lekker uitgerust van onze reis! We zijn in totaal drie weken geweest en het was echt geweldig!! Ik raad het zeker weten heel veel mensen aan.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • lieve mensen
  • het is goedkoop
  • de cultuur is geweldig

Minpunten Indonesie

  • als je niet van insecten houd kan je beter niet gaan!
Ultieme tip: Regel een taxi die je de hele reis overal naartoe brengt, spreek een prijs af van te voren! Gebruik de TripAdvisor-app voor de leukste restaurantjes. Neem een massage.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Just go! (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Lauri Luijken op 03 oktober 2016

Wij zijn onze reis begonnen met de backpack op de rug in Yogyakarta. Hier hebben wij de Sunrise Borobodur-tour gedaan en de Prambanan-tour. Beiden echt geweldig mooi. Borobudur is met zonsopkomst een stuk rustiger als in de loop van de dag dus dit is echt een aanrader. Hierna zijn we doorgegaan naar Malang, een kleiner plaatsje met nog wat minder toerisme. Hier zijn wij op verschillende markten geweest en hebben we de Bromo/Iljen-tour geboekt. Dit was weer een zonsopkomst-tour waar het juist bij zonsopkomst enorm druk was. Een beetje een tegenvaller maar het uitzicht vanaf de vulkaan is prachtig. Bij de Iljen krater zijn wij 's nachts al vertrokken om het 'blue fire' te zien. Heel bijzonder om bij te zijn. Vanuit daar door naar Bali. Helemaal hipster, helemaal toeristisch en hét eiland voor surfers. Vooral langs de kust bij Canggu, Kuta, Sanur. Mijn voorkeur ging uit naar Dreamland Beach. Deze stranden liggen onderaan kliffen maar zijn echt heel erg mooi! Ubud is juist mooi omdat je hier een stukje binnenland ziet met rijstvelden, watervallen en koffieplantages. Vanuit daar door naar de Gili's, Gili Trawangan (Tralala) is het feesteiland. Wij hebben hier een fiets gehuurd om het eiland een beetje te verkennen. Als je liever rust en resort wilt is dit ook mogelijk aan de andere kant van het eiland. Onze voorkeur ging meer naar Gili Air. Hier is het een stuk rustiger, weinig te doen en te zien maar heerlijk om helemaal tot jezelf te komen. Daar ook onze geweldige yogamoves! Voor mij was dit echt een reis om nooit te vergeten!

7,9
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Veelzijdig

Minpunten Indonesie

  • Je bent voor hen een bezienswaardigheid wat maakt dat er overal fotos van je worden gemaakt.
Ultieme tip: Streetfood: ik was gek op de streetfood! Bij streetfood verkopen de locals hun specialiteiten en dit smaakt echt heerlijk! Daarbij ben ik er niet één keer ziek van geworden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Alle ingrediënten voor een top vakantie (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Josine Smits op 03 oktober 2016

Wij hebben met drie vriendinnen Java, Bali en Gili Air bezocht en raden het iedereen aan. Het is veilig en makkelijk reizen door het land met de trein/boot en binnenlandse vluchten. De mensen zijn er vriendelijk en open, de natuur prachtig en het eten heerlijk. De afwisseling tussen traditionele dorpen en hippe beachbars aan het strand maakt het tot een top bestemming. Asia light zeg maar.

Ultieme tip: Fietsen door de rijstvelden rond Ubud, Bali is een must!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het echte Indonesië (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Marian Annisa de Schepper op 03 oktober 2016

Op bezoek hoog in de bergen bij familie van partner, een kampong waar nog nooit een blanke was geweest, waar alle bewoners van verre kwamen om ons te verwelkomen. De gastvrijheid, het samenzijn, en vooral het delen en samen eten, voor de bewoners van Indonesië het meest belangrijkste moment om je thuis te laten voelen, te midden van natuur en rust. Luxe bestaat er niet maar het gelukkig zijn, het trots zijn op wat ze hebben en dat delen: een indrukwekkende ervaring. Waar socialiteit hoog staat. Een plek die altijd in mijn hart zal blijven.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • gastvrijheid
  • Yogyakarta

Minpunten Indonesie

  • druk verkeer in de steden
  • Hygiëne.
Ultieme tip: Ga eens uit het toerist gedeelte en bezoek de kleine dorpjes. Geniet van de gastvrijheid van de bewoners. Respecteer het land en hun inwoners. Rijk land van culturen en natuur!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Gewoon gaan, en ervaar hetzelf! (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Vera van Dieën op 03 oktober 2016

Het was geweldig, ik wil snel weer terug! Het eten, de mensen, de cultuur en het land gewoon WAUW! Het is leven is er heel goedkoop en de mensen zo vriendelijk! Er is zoveel te doen en te zien! Ik ben er nog lang niet uitgekeken..

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • lekker eten
  • de mensen zijn heel lief
Ultieme tip: Ik vind Lombok geweldig, waar wij zaten kende ze geen toerisme en de natuur is geweldig mooi!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Nusa Lembongan; een klein paradijs (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Joel Kiel op 03 oktober 2016

In oktober 2014 ben ik met mijn vriendin en onze 2 beste vrienden een maand in Indonesië geweest. Heerlijk rondreizen en genieten van al het moois om ons heen.
Ook zijn wij een week naar Bali gegaan om daar vrienden (locals) van onze beste vrienden te ontmoeten. Zij zijn twee dagen naar de noordkust getrokken en wij hebben de boot naar Nusa Lembongan gepakt. Wat een heerlijk eilandje is dit! Een scooter huren en het eiland rond, ook naar Nusa Ceningan, en snorkelen met reuzenmanta's en andere exotische vissen. Daarna in een piepkleine warung eten (vangst van de dag) om vervolgens te genieten van de schitterende zonsondergang op het strand.
Een klein paradijs waar wij zeker nog eens naar terug zullen gaan!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Fantastische mensen
  • Heerlijk eten
  • Cultuur
  • Kunst
  • Natuur

Minpunten Indonesie

  • Geen
Ultieme tip: Op Java: naar Lembang gaan. Daar de bergen in en het adembenemende uitzicht bij de Tangkuban Perahu vulkaan. De theeplantages bezoeken (5 minuten bij de vulkaan vandaan).
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergeetbaar (bezocht in juli 2007)

Review geschreven door Nicole Wanten op 03 oktober 2016

Ik wou de varanen op Komodo zien (alleen ik dacht dat het leguanen waren die je kon aaien, niet dus). Op het eiland toegekomen zat er een op een rots. Ik dacht dat het een stenen was, daar niks bewoog, en toen we na een tocht van 2 uur terugkwamen zat hij nog steeds op de rots. Voor de rots waren 2 verhoogjes gemaakt waar we van de gids moesten gaan opstaan, want hij moest iets van de boot halen. Mijn man was al op dat verhoog gaan zitten en sommeerde mij hetzelfde te doen, ik zei ik ga eerst een foto van die varaan maken . Mijn man zei terug ik heb zijn oog zien bewegen, ik zei je bent zot dat is een stenen die gids duwt seffens op een knopje en dan gaat die bek open en toe, maar op de toon dat mijn man mij aansprak ging ik stampvoetend op dat verhoog zitten met mijn benen bengelend over de rand. Toen de gids terugkwam had die een vissenkop bij, ik wist niet hoe snel ik moest rechtspringen op dat plateautje en de gids rende voor zijn leven naar de boot toe. Het was een prachtige vakantie maar toen we thuis kwamen gingen we alles wat we meegemaakt hadden opzoeken, het was een vakantie om nooit te vergeten. Ook Indonesië met zijn vriendelijke mensen weet ik niet of ik het nog wel zou durven. Op een gegeven moment als je op de boot zit zie je een waterniveauverschil van enkele meters daar waar 3 zeeën bijeenkomen, heel mooi, maar heel eng. Gewoon onvergeetbaar!

Pluspunten Indonesie

  • Het is allemaal betaalbaar en ze willen je allemaal graag helpen

Minpunten Indonesie

  • Ik heb alleen maar pluspunten gekent
Aangeraden voor: Avonturiers

Familie reisje (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Vivian Leow op 03 oktober 2016

Mijn tweede keer Bali, en het verveelt nooit! Ubud is een must see! Ontdek het eiland Bali zelf, maar ook de Gili's! Verder vragen aan de locals voor de beste tentjes en authentiek Indonesisch eten. Kortom, heel leuk voor jong en oud.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar

Minpunten Indonesie

  • slechte wegen
Ultieme tip: Vraag de locals naar de beste warung's!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een maandje bali (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Suzette Kikkert op 03 oktober 2016

Indonesië heeft een uitgebreide cultuur en natuur mix. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. De meeste hotspots zijn wel te vinden in de reisgidsen. Hou er wel rekening mee dat sommige plekken erg toeristisch zijn. Het enige nadeel wat wij vinden is het vuilnis dat in grote getale in rivier beddingen wordt gestort. Ze zijn wel al bezig met projecten om dat tegen te gaan. En op de plaats waar wij zitten is er ook een project om het koraal te herstellen. En de onderwaterwereld weet in mooie staat te maken Snorkelen hier is fantastisch

Ultieme tip: Het waterpaleis in amed is echt heel mooi en rustig
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Super locaties op Bali (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Bert de Jonge op 03 oktober 2016

Bali is een prachtig eiland met zeer mooie plekjes over het gehele eiland. De schoonheid van dit eiland wordt helaas vervaagd door het afval wat naast de weg en de droge rivierbeddingen wordt gestort.

Pluspunten Indonesie

  • zeer vriendelijke bevolking

Minpunten Indonesie

  • bewegwijzering
  • afvaldumping
Ultieme tip: Warung Celagi Jemeluk Amed Karangasem Bali Een zeer gastvrij restaurant met voor de verandering ipv rijst, sandwiches, soep, burgers enz.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kelimutu National Park (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Esmé Steintjes op 03 oktober 2016

Prachtig land met duizenden mooie eilandjes. Mijn mooiste ervaring was Flores, zo puur en (nog) niet zo veel toeristen. Prachtige natuur en hele lieve mensen. Wij hebben in ongeveer twee weken het eiland verkend.

8,4
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
5 Steden of plaatsen
8 Locals
5 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • locals en prachtige natuur

Minpunten Indonesie

  • slecht bereikbaar
Ultieme tip: Flores, 17 Islands en Kelimutu National Park
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Riung 17 Islands (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Lonneke van Dijk op 03 oktober 2016

Indonesië is fantastisch. Zoek je het pure Indonesië zonder al te veel veranderingen die gedaan zijn voor het toerisme? Ga naar Flores! Ben je toch meer van het luxe en wil je een plek die makkelijk te bereizen is? Dan zul je op Bali meer op je plek zijn. Bali is veel meer ontwikkeld en dus meer voorzien van een westerse sfeer. Mijn persoonlijke voorkeur? Honderd procent Flores!

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • aardige bevolking
  • prachtige natuur

Minpunten Indonesie

  • Bali is te toeristisch geworden
Ultieme tip: Zowel Flores als Sumatra zijn echte aanraders.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesië voor iedereen! (bezocht in februari 2013)

Review geschreven door Rinske Sijbrandij op 03 oktober 2016

Ruim drie jaar geleden ging ik mijn grote liefde opzoeken in m'n eentje. Een lange vlucht van zeventien uur voor de boeg. Eenmaal aangekomen in Jakarta was mijn vriend daar die ik inmiddels een maand niet had gezien. Hij was tien weken aan het rondreizen door Azië. We hebben de volgende ochtend de trein van Jakarta naar Yogya gepakt. Zo'n acht uur lang door de allermooiste rijstvelden, wow, het leek wel een droom. Daarna hebben we Bali, Nusa Lembongang, Gili T, Gili M en Lombok aangedaan. Wat zou ik weer graag teruggaan naar dit prachtige land!

Pluspunten Indonesie

  • het eten
  • de mensen
  • de rust
  • rijstvelden
  • cultuur

Minpunten Indonesie

  • Verweggistan
Ultieme tip: Beleef de geuren en kleuren en bedenk dat er niet heel veel mooiers bestaat!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesië (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Robin Hartsteen op 03 oktober 2016

Voor de tweede keer in Indonesië geweest en wat is het weer goed bevallen. De mooie omgeving, de vriendelijke en gastvrije mensen, het lekkere eten, de fijne zomer temperaturen, de vrijheid en noem maar op. Er is zoveel moois te zien en te beleven. Kan niet wachten om weer terug te gaan!

9,4
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • gastvrijheid

Minpunten Indonesie

  • Hygiene anders dan wij gewend zijn
Ultieme tip: Ga buiten het resort om veel te bezichtigen, er is zoveel te zien. Prachtige rijstvelden, hiken op mooie vulkanen, stranden verstopt tussen de rotsen. Tour met de scooter rond.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het mooie Manado! (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Nova Hendriksen - Mintje op 03 oktober 2016

Manado in Indonesië is geweldig om naar toe te gaan. Het heeft zoveel te bieden. Het natuurschoon is adembenemend, het water is prachtig blauw en zowel boven als onder water bestaat een paradijselijke wereld. De mooiste zonsondergangen kun je meemaken op deze paradijselijke plek. Ook kan er erg lekker worden gegeten en is de lekkere verse vis een echte aanrader.

Pluspunten Indonesie

  • Natuur
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bali baby! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Rebecca Boekraad op 02 oktober 2016

Bali is simpelweg een paradijs. Of je nou van backpacken houdt, of liever weg droomt aan de eindeloze stranden, op Bali kan je je nooit vervelen! Dit Indonesische droomeiland staat voornamelijk bekend voor zijn ongerepte natuur en cultuur. Mijn bezoek aan de rijstvelden waren een absoluut hoogtepunt van mijn vakantie. Ook heb ik vele tempels bezocht, waaronder de beroemde Tanah Lot (tempel in het water), Beratan tempel en Bali's zogenoemde 'mother temple': de Besakih tempel. Gezien het feit dat negentig procent van de Balinese bevolking Hindoe is, barst het er van de prachtige tempels en culturele erfgoederen. Maak dus van tevoren een lijstje met de bezienswaardigheden die je écht wil bezoeken. Op Bali kun je voor weinig geld een scooter huren of een taxi voor een dag boeken. Ik heb er zelf voor gekozen om op een scooter het eiland te verkennen, omdat ik meer van avontuur en soms risico's hou. Dit populaire eiland is niet alleen een walhalla voor backpackende avonturiers of verliefde stelletjes, maar ook voor surfers. Vooral de westkust van Bali staat bekend om zijn surfer stranden, zoals Kuta en Seminyak Beach. Als je niet kan surfen, kun je voor een goedkope prijs surflessen nemen. Maar kijk wel uit, de stroming en golven zijn erg sterk hier, dus als normale zwemmer kan het levensgevaarlijk zijn.
Tijdens mijn tweeweekse verblijf op Bali ben ik ook drie dagen naar het buureiland Gili Air geweest. Dit ligt vlak naast Lombok. Ik dacht al die tijd dat Bali een paradijs was, totdat ik op Gili Air aankwam. De foto's voldoen niet half aan de schoonheid van wat mijn ogen hebben waargenomen. Het mooie is dat dit het enige eiland is waar geen auto's mogen komen. Iedereen rijdt er rond met fietsjes, of je kan door kleine paardjes getransporteerd worden. Ik heb hier twee dagen gesnorkeld en daarbij niet alleen de prachtigste vissen gezien, maar ook schildpadden van dichtbij! Kortom, Bali is een absolute aanrader en ik weet zeker dat ik er ooit nog eens zal terugkomen.

8,1
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Erg goedkoop voor Europeanen door de lage waarde van de Indonesische Rupiah

Minpunten Indonesie

  • Door slechte wegen is alles goed bereikbaar
Ultieme tip: Sundays Beach Club, in het zuidelijkste puntje van Bali. Dit is het ultieme paradijs. Je gaat met een lift naar beneden en komt op een adembenemend strand dat pure rust uitstraalt.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Actief in Lombok (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Roos Van Eekelen op 02 oktober 2016

Er zijn vele surfspots waar je veelal kunt komen op een scooter die je kunt huren. Er zijn surfspots voor alle soorten levels, van beginners tot pro's. Zo zijn er surflessen en surfscholen die geweldig zijn.

8,9
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
10 Locals
7 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • aardige locals
  • prachtige natuur
  • niet toeristisch

Minpunten Indonesie

  • wilde apen
  • ziektes die je kunt oplopen
  • geen openbaar vervoer
Ultieme tip: Nemo's Surfschool
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Onvergetelijke ervaring (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Floor Kruger op 02 oktober 2016

Fantastisch en divers land, hebben nog maar een klein gedeelte gezien. Wij zijn op Bali, Lombok en de Gili air geweest.
Bali fantastisch om de cultuur mee te maken, veel bezienswaardigheden en mogelijkheden om te snorkelen. Lombok was verreweg onze favoriet vanwege de natuur en hier kan je echt een hele dag op een scooter rondrijden zonder toeristen tegen te komen. En Gili air is fantatisch om te duiken en te ontspannen. Deze 3 eilanden samen was echt een goeie combinatie.

9,0
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Natuur
  • Cultuur

Minpunten Indonesie

  • veel toeristen
Ultieme tip: Beklimming Rinjani! Gigantisch afzien, maar het uitzicht is het meer dan waard.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het verre oosten!!!! (bezocht in februari 2012)

Review geschreven door Dhiradj van den Hazenkamp op 02 oktober 2016

Indonesië is voor mij een explosie van geuren, kleuren, mysterie, diepgang, religie, cultuur, zon, natuur, warmte, vriendelijkheid, relaxt, lieve mensen en dat o zo goddelijke eten. I love Indonesia!!!

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • mooi

Minpunten Indonesie

  • drukte
  • toerisme
Ultieme tip: Bali !!!!!!! Met de lokale mensen omgaan
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Gili een eiland om te dromen (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Anja Bos op 02 oktober 2016

Na het beklimmen van de Rinjani op Lombok, heb ik een paar dagen rust genomen op Gili . Waanzinnig wat een mooi eiland . Het strand , al het mooie koraal , de herldere zee, zodat snorkelen geweldig was.. top , wat een mooie tijd

Pluspunten Indonesie

  • geweldig lieve mensen

Minpunten Indonesie

  • afval buiten de stad
Ultieme tip: Geniet , neem de tijd voor de mensen. Ze zijn trots, maar willen ook geld verdienen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een geweldige reis vol verrassingen (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Sharon Haans op 02 oktober 2016

Indonesie, een land vol verwonderingen. In juli ben ik een reis door Bali, de Gili eilanden en Lombok gaan maken met als doel: genieten. Aangekomen op Den Pasar (Bali) word je open ontvangen door een zwerm aan taxichauffeurs die je maar al te graag naar een plek willen brengen. Voor een paar tientjes kan je tientallen kilometers verder terecht komen waar je echt tot rust kunt komen. Zo hebben wij een hele tijd in Uluwatu, Nusa Dua en Benoa (zuiden van Bali) doorgebracht en zijn we door gaan reizen naar Ubud (via Kuta, Legian en Seminyak) om het prachtige apenpark, koffieplantage, Mengwi tempel en watervallen te bezichtigen. Voor nog geen 10 euro verblijf je 's nachts in een mooi hotel en voor 5 euro heb je overal al heerlijke diners. Wat Bali bijzonder maakt zijn de lange en drukke wegen waarvan je niet verwacht dat ze je naar een prachtige plek brengen, maar eenmaal aangekomen op een plek ben je verwonderd door de rust, de prachtige natuur en openhartige mensen. Vanaf de Padang Bai (haven) kan je een boot naar de Gili eilanden en Lombok nemen, en dat raad ik je zeker aan om te doen. De G's zijn rustgevend, je kan er veel aan duiken, surfen en yoga doen (in de ochtend een aanrader om op het strand uit te oefenen) en je fietst in een kleine 2 uur een eiland over. Neem bijvoorbeeld een kijkje op Gili Air voor leuke shops, zitzakken op het strand, live music en vooral de hagelwitte stranden! Houd je van meer avontuur? Ga dan meteen door naar Lombok! Daar zijn wij langs de westkust gereisd met een enorm aardige taxichauffeur uit Kuta, die ons naar de mooiste natuurplekken heeft gebracht en ons heeft laten kennismaken met de locals (die openhartig huis lieten zien). Daar is het zelfs nog goedkoper dan Bali om voortreffelijk te eten, en het wordt met liefde gemaakt! Zoals je merkt hebben wij ontzettend genoten van de reis en wil ik het jou ook aanraden!

8,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Gastvrij
  • Dineren
  • Mooie natuur

Minpunten Indonesie

  • Slechte wegen
Ultieme tip: Klim de Batur vulkaan in Bali om 3.00 uur 's nachts voor het mooiste uitzicht bij zonsopgang! Reis naar de noordkust van Bali (Lovina) om om 6 uur 's ochtends dolfijnen spotten!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtige rondreis in Bali waarbij we ieder uiterste van het land hebben gezien (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Joëlle Razenberg op 02 oktober 2016

Ubud is een perfecte stad voor de vega's onder ons (veganisten én vegetariërs). Verder vol van verrassingen door de eindeloze rijstvelden. De prachtige stranden van Kuta en daar de zonsondergang mogen meemaken; wauw! Op het magische eiland Lembongan snorkelen met manta roggen, wilde apen voeren in Monkey Forest en de prachtige uitzichten die je iedere dag weer vol verbazing brengen. De perfecte bestemming voor iedereen geïnfecteerd met wanderlust!

8,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Aardige locals
  • betaalbaar
  • lekker eten
  • natuur

Minpunten Indonesie

  • verkeer
Ultieme tip: Ga snorkelen met manta roggen in Manta Bay, Lembongan! Wat een fantastische ervaring!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Naar de roots van opa (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Mieke Bruggeman-Brekelmans op 02 oktober 2016

Het is natuurlijk héél bijzonder om met je kinderen én kleinkinderen het geboorteland van opa te bezoeken! Na het bezoek aan zijn oude school in Bogor, Java, en een familiebezoek in Malang, Java, zijn we vanaf Surabaya gevlogen naar Bali. Een heerlijk hotel in Sanur (Puri Santrian). Van hieruit zijn op loopafstand leuke winkels, heerlijke restaurantjes én je kunt vanaf het strand met de boot gaan snorkelen en/of duiken. Het strand is hier ook nog redelijk rustig zodat het ook voor gezinnen met kleine kinderen veilig is. Wil je naar de drukkere stranden en grotere winkelcentra, dan ben je voor een klein bedrag met de blauwe taxi al snel in Kuta of Seminyak. Wij hebben in elk geval genoten van deze vakantiebestemming!

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
7 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • vriendelijk
  • gastvrij
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geluk (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Marian de Ruijter op 02 oktober 2016

Bali is een eiland met tegenstellingen in allerlei opzichten. Ik hou van de rust die in het noorden te vinden is, de natuur, de vriendelijkheid, het heerlijke eten, de ceremonieën en de tradities. Het buitenleven en het dicht bij de natuur leven spreekt mij ook aan. Je wordt weer met de neus op de feiten gedrukt: wat verspillen we veel in het westen... Ga op avontuur, huur een scooter en ontdek het grootste in het kleine!

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Heerlijk eten
  • Vriendelijke mensen
  • Goedkoop
Ultieme tip: Kleine dorpjes bezoeken
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers

Java en Bali (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Lindsay van der Kuijl op 02 oktober 2016

Mijn vriend en ik hebben in drie weken door Java en Bali gereisd. Indonesië is ons heel erg goed bevallen. Java is onwijs mooi. Een aanrader is om met de trein over het eiland te reizen, de uitzichten die je dan ziet zijn echt prachtig, van groene rijstvelden tot gebergtes. Een van onze highlights op Java is het beklimmen van Mount Bromo. We zijn met een jeep vanaf Malang naar Mount Bromo gereden. Eenmaal bovenop de berg had je een prachtig uitzicht over de Sea of Sand en het lijkt bijna alsof je op Mars bent. De vulkaan is actief en dat zie en voel je ook. Enorm spannend en gaaf om mee te maken. Indonesië heeft ons erg verrast en Java en Bali waren erg divers met een enorm groene en mooie natuur.

Pluspunten Indonesie

  • vriendelijke bevolking
  • prachtige natuur
  • divers
Ultieme tip: Bezoek aan Mount Bromo, Batu Karas (villa Kanari), Ubud
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geboorteplaats van mijn moeder (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Ingrid Weemaes-Ivens op 02 oktober 2016

Onvergetelijk mooie reis naar de geboorteplaats van mijn moeder, deze samen bezocht met mijn dochter. Back to our roots. Een prachtig land met veel cultuur en prachtige natuur. Vriendelijke mensen. Dit moet je gewoon beleven.

Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Stuck in paradise (bezocht in augustus 2013)

Review geschreven door Roos Raab op 02 oktober 2016

De Karimunjawa Archipel heeft de mooiste eilandjes die je je kunt inbeelden. Extreem schoon water omdat het ongeveer tachtig kilometer van het vaste land ligt. Met een handjevol toeristen verblijf je bij één van de homestays op het hoofdeiland en voor de echte pareltjes moet je de boot op.
Het kost een dag om er te komen met de slowboat of een paar uur op de speedboat. Plan je trip niet te strak; vanwege een draaiende wind heb ik ruim een week vastgezeten op het eiland en miste ik mijn terugvlucht. Een aantal keer per jaar draait de wind en dit brengt torenhoge golven met zich mee. Voedsel raakte op en er ontstond lichte paniek. Toch raad ik iedereen aan hier heen te gaan. Ik durf te wedden dat het mooier is dan de Malediven!

8,1
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
6 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • klimaat

Minpunten Indonesie

  • Soms gaat het een beetje moeilijk
Ultieme tip: Neem de tijd en ga waar het fijn is!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De binnenlanden van Papoea (bezocht in februari 2002)

Review geschreven door anja Slagter op 02 oktober 2016

Een heerlijke plaats om te verblijven is Wamena, een plaats midden in de bergen van Papoea. Overdag lekker warm en 's nachts lekker koel. Er is een klein hotelletje waar de eigenaars erg vriendelijk zijn. Je kunt ook best lekker eten in Wamena, wat in de binnenlanden niet overal zo is. Alhoewel ikzelf het liefst nog verder het binnenland in ga. Maar dat kun je niet zonder begeleiding doen als je er nog nooit geweest bent. Ikzelf heb er zes jaar gewoond van 1988 tot 1992.

Ultieme tip: Kom in contact met de gewone mensen, niet alleen met hoteleigenaars en het personeel.

Indrukwekkend land (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Maaike Ps op 02 oktober 2016

Super, veel gezien en gedaan. Kinderen hebben genoten. Reis van hen leven en ook die van ons. Het eten kun je zo duur maken als je zelf wilt. Leuke activiteiten om met de kinderen te ondernemen. Olifanten rijden, eten geven, dolfijnen zwemmen, mountainbike door rijstvelden, markt en no veel meer!

Pluspunten Indonesie

  • actief
  • betaalbaar
Ultieme tip: Nederlands sprekende gids is een aanrader
Aangeraden voor: Gezinnen

Het oerwoud van Kalimantan (bezocht in mei 2013)

Review geschreven door Sandra Drogt op 02 oktober 2016

Palangkaraya; Hou je van natuur dan is het nationale park Sebangau zeker aan te raden. Wij verbleven in het gasthuis Bukit Raya, een oase van rust. Vanuit Palangkaraya kun je diverse jungletours doen. Bezoek Tanjung Puting en ga op zoek naar de Orang-Oetan . Neem wel goede wandelschoenen mee en smeer je goed in met muggenmelk.

9,4
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Geweldige mensen
  • goedkoop
  • heerlijk eten
  • prachtige natuur

Minpunten Indonesie

  • warm
Ultieme tip: Gasthouse Bukit Raya in Palankaraya
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Leuke vakantie en vriendelijke mensen (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Ad Hartjes op 02 oktober 2016

Rondreis Sumatra, Java en Bali. Super mooi, heerlijk goed en goedkoop eten, en vriendelijke en hulpvaardige mensen. Prachtige natuur op Sumatra en heel erg relax. Prima met de rondreis groep van diverse reisorganisaties.

Ultieme tip: Heerlijk eten in kleine restaurants.
Aangeraden voor: Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Wat een ervaring (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Maaike Ps op 02 oktober 2016

Voor het eerst met ons gezin naar een ver vreemd land; Indonesië. Wat een ervaring voor zowel ons als de kinderen. Een prachtig land met mooie, vriendelijke en behulpzame mensen. Aan aandacht kwamen onze kinderen niet te kort. Zoveel mooie dingen te zien en zoveel gave dingen te doen. Een aanrader, ook met kleine kinderen.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • vriendelijk
  • mooi
Ultieme tip: Neem een gids die Nederlands spreekt. Onze dochter kon gewoon in het Nederlands al haar vragen stellen en kreeg in het Nederlands antwoord terug. Ideaal.
Aangeraden voor: Gezinnen

Gastvrij en mooi (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Niels Wilms op 02 oktober 2016

De geur van Indonesië komt je meteen tegemoet als de deuren van het vliegtuig open gaan, mensen die er geweest zijn weten wat ik bedoel. Een typische geur zullen we maar zeggen. Een mix van kruiden, eten, riool, afval et cetera. Adembenemende natuur en super vriendelijke locals. Ga scooter rijden! Trotseer het drukke verkeer met de scooter en rij gewoon een kant op. Zo kom je op plekken waar kinderen voor het eerst een blank persoon zien, je komt op plekken waar je de sfeer van het land proeft en de ongerepte plekken. Ik kan uren met een brede glimlach vertellen hoe mooi en fijn het is om daar te zijn. Je houdt van Azië or you don't.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • locals
  • natuur
  • eten

Minpunten Indonesie

  • ongedierte
Ultieme tip: Scooter rijden is een must!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

vriendelijkheid (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Paulien Hartman op 02 oktober 2016

Bezoek de kleine plaatsjes, praat en drink koffie met de locals. Bezoek het eiland Flores, het strand met de blauwe stenen, let wel op dat het eb is anders is er geen steen te zien! De vulkaan Kelimutu die bestaat uit drie kraters die alle drie een andere kleur water in zich hebben en geniet er van een prachtige zonsopgang!

Ultieme tip: Vraag aan de locals waar je moet zijn voor je hapje en je drankje.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ultieme vrijheid (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Eva Nol op 02 oktober 2016

De Rinjani is met 3726 meter de op een na hoogste vulkaan van Indonesië. Ik heb 2,5 dag om vanaf Senaru de top te bereiken en weer terug te wandelen richting Sembalun. Acht uur nadat we onze tocht begonnen, zie ik in de verte tentjes opdoemen. Ik ben nog nooit zo blij geweest met gekleurde stukjes canvas. Na een rijstmaaltijd duiken we onze tent in. Een nacht heeft nog nooit zo lang geduurd. Ik word honderd keer wakker. Soms door de steentjes onder mijn matje en soms omdat ik vanwege de helling een halve meter naar beneden rol. Het vochtige tentdoek is het enige wat een verdere afdaling in de weg staat. Langzaamaan begin ik me af te vragen of het ooit nog licht gaat worden. Maar ook vandaag komt de zon weer op. Vanaf het kamp beginnen we langzaam af te dalen richting het kratermeer. Het eerste adembenemende uitzicht van deze tocht. 3,5 uur later bereiken we de oever en twijfelen we geen seconde om een duik te nemen. Badend in een kratermeer, midden in een vulkaan, geniet ik van een gevoel van ultieme vrijheid. Tien minuten verder vinden we de hotsprings. Midden in de natuur, omgeven door wat watervallen, plons ik in een warm bad. Na de lunch is het tijd om weer om te schakelen en de paden worden nog een tandje pittiger. Wandelen is er niet meer bij en na nog eens drie uur klimmen en klauteren bereiken we het volgende kamp. Om twee uur 's nachts gaat de wekker. Tijd voor de grootste uitdaging van deze tocht. De beklimming van de top. Met honderden mensen lopen we in het donker achter het licht van onze zaklampen aan. Het pad bestaat uit kleine steentjes gemengd met zand. Elke drie stappen die ik zet, zak ik er weer twee terug. Maar 3,5 uur later is het dan eindelijk zover. 3726 meter overwonnen, de top is bereikt. Achter een grote steen gaan we dicht tegen elkaar liggen tot de zon opkomt. Het is hier boven de twee graden. Een behoorlijke omschakeling na 3,5 week tropische temperaturen. Al klappertandend kijk ik naar de mooiste zonsopgang die ik ooit gezien heb.

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • aardige locals
  • veelzijdig

Minpunten Indonesie

  • veel toeristen
  • prijzen voor dezelfde tour liggen erg uiteen
Ultieme tip: Beklim de Rinjani. Mocht je je reis beginnen in Jakarta, reis dan zo snel mogelijk door naar een andere plaats.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

The most peaceful place: Indonesia (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Paulien Hartman op 02 oktober 2016

De mooiste plekken gezien op Flores. Tevreden mensen die niks hebben die de hele dag lachen en alles met je willen delen! Zwarte strand met de blauwe stenen gezien, de Kelimutu vulkaanmeren met drie verschillende kleuren. Flores is één groot sprookjesboek waar je van de ene verbazing in de andere valt, zo mooi en ongerept zonder toeristen en toeristenplekken!

9,4
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • De mensen zijn met niks en alles tevreden heel fijn!

Minpunten Indonesie

  • Ik heb geen minpunten. Omdat dingen anders gaan dan bij ons kan ik daar alleen maar van genieten.
Ultieme tip: Ga vanaf Flores naar Kanawa Island. Daar wil je niet meer weg!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis door Java en Bali. (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Cas Leenhouts-du Pree op 02 oktober 2016

Als je gaat reizen door Indonesië, laat je dan goed gidsen. Een goede gids kan je alle magische plekjes laten zien. Zowel de toeristische trekpleisters, als de minder bekende. Zelfs in je eentje op straat in een donker steegje na zonsondergang voel je je geen seconde onveilig! De bevolking is vriendelijk en zit vol cultuur. Laat je meevoeren door magisch Indonesië!

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • cultuur
  • natuur
  • klimaat

Minpunten Indonesie

  • Java heeft veel amoede
Ultieme tip: Ga buiten het hoogseizoen, en niet op een speciale dag voor Indonesië. Ook het regenseizoen en nieuwjaar moet je vermijden!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig land maar niet voor maar één keer (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Wiebe van Gool op 02 oktober 2016

Indonesië heeft zoveel verschillende kwaliteiten waardoor je wel meer dan een keer moet gaan. Veel mensen beginnen op Bali in combinatie met de Gili-eilanden. Prachtig, maar begin eens op de oostkant van Java. Combinatie van Jogyakarta en de Borobudur met ongelooflijke vulkanen en stranden.

Ultieme tip: Voor de avontuurlijke reiziger is het erg tof om een vulkaan in de buurt van Solo te gaan beklimmen op Java.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers

Backpackavontuur door Indonesië (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Mandy Prins op 02 oktober 2016

Samen met mijn vriend heb ik in juli 2016 een backpackreis door Indonesië gemaakt. Van de Borobudur en de Bromo-vulkaan op Java tot de gezellige Gili-eilandjes, de prachtige natuur op Lombok en de rijstvelden op Bali; we keken onze ogen uit. Waar wij vooral van onder de indruk waren was Lombok. De stranden zijn adembenemend en er is nog geen massatoerisme. Je kunt er het echte Indonesië proeven.

Pluspunten Indonesie

  • Lieve mensen
  • prachtige stranden
  • mooi weer
  • vulkanen

Minpunten Indonesie

  • Grote afstanden
Ultieme tip: Een scooter huren op Kuta Lombok en de strandjes Mawi, Mawun en Selong Belanak opzoeken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ochtenddauw bij de bromo vulkaan (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Anouk Siemerink op 02 oktober 2016

Middenin de nacht om 3.00 werden wij opgehaald om te vertrekken in een Jeep naar het uitzichtpunt, aldaar zouden wij de zonsopkomst van de Bromo vulkaan mogen meemaken... Wauw! wat een onvergetelijke ervaring was dit.. ondanks dat het er enorm druk was met toeristen. Vervolgens verder in een Jeep om de Bromo te gaan beklimmen. We kwamen aan in het gebied waar de Bromo gelegen is en waar het erg mistig was. Vanaf daar gingen wij zelf lopend richting de Bromo. Deze foto's is dan ook voor de Bromo gemaakt, maar door de mist ontstond een prachtige foto waar ik erg trots op ben!

9,5
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • lieve bevolking
Ultieme tip: Java is een geweldige bestemming om te ontdekken, de mooie cultuur en de lieve mensen... de prachtige natuur en de bijzondere plekjes... maken het een onvergetelijke reis!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Where my heart is (bezocht in juli 2010)

Review geschreven door Inez Raedts op 02 oktober 2016

Een vriend van me vertrok naar Indonesië, voorgoed... Het was zijn heimat en land van herkomst. Zijn vader woonde er nog steeds. Net voor zijn vertrek leerde ik hem kennen terwijl ik aan het werk was in een drukke horecazaak in Hasselt. Van nature ben ik avontuurlijk ingesteld dus zo gezegd zo gedaan:
de week nadien vertrok ik voor twee weken met iemand die ik amper kende naar Indonesië om 'zijn land te leren kennen'. Achteraf erop terug kijken zou ik een boek kunnen schrijven over mijn ervaringen met dit land. Feit is dat ik ben er drie maanden gebleven. Het was als leven in een postkaart, ik ben verliefd geworden op Bali. De mensen, de cultuur, het land, het heerlijke eten... Kortom, mijn hart is nog steeds daar. Ik ben helaas teruggekeerd omdat de relatie met mijn Indonesische vriend niet van een leien dakje liep. Hij had namelijk een bipolaire stoornis en desondanks het idyllische eiland en zijn omgeving was de toestand na drie maanden onleefbaar. Als ik morgen de lotto zou winnen keer ik terug om er hopelijk iets te kopen en een B&B op te starten. Do I need to say more?

Pluspunten Indonesie

  • paradijs
  • aardige locals

Minpunten Indonesie

  • lange reisdur
  • drukker toerisme
  • geen minpunten eigelik
Ultieme tip: De prachtige stranden van Nusa Dua, gezellige restaurantjes in Sanur, trendy shops en uitgaansbuurt van Seminyak, het schilderachtige Ubud met zijn rijstvelden of Virgin Beach.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adventure through Asia (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Natasja de Grooth op 02 oktober 2016

De reis naar Indonesië was in het kort een prachtig avontuur. Het was mijn eerste reis alleen, dus was zeer benieuwd hoe de omgeving mij zou bevallen. Met name de atmosfeer, mensen, prachtige natuur waar voor iedereen wat wils is - van leren SURFEN door de beste surfers around the world voor een prikkie, naar het avontuur opzoeken in de JUNGLE, je laten betoveren door de prachtige watervallen, EILANDHOPPEN naar de prachtige Gili eilanden en Lembongan waar je heerlijk met niets meer dan een scootertje of ter paard het hele eiland kan verkennen.

Elke dag nieuwe mensen leren kennen van over de hele wereld, want Bali is een plek dat zó onwijs veel mensen trekt. En ik snap dat volkomen, dit is zeker niet de laatste keer dat ik er ben geweest. De schoonheid van Indonesië met al haar charme heeft een verrassende indruk op mij achtergelaten. Als meisje van 24 wil je je tevens veilig voelen wanneer je alleen reist.. ik heb mij absoluut veilig gevoeld en heb een onvergetelijke reis gemaakt die voorgoed op mijn netvlies staat gebrand!!!

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Eten
  • sunsets
  • avontuur
  • jungle
  • koffie
  • surfspot

Minpunten Indonesie

  • toerisme
Ultieme tip: Reis vanaf Bali in minder dan een uurtje naar de Gili eilanden. Leer surfen voor nog geen €6 per uur! Snorkel en duik om de prachtige onderwater wereld van Indonesië te ontdekken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Voor wanneer je hart sneller gaat kloppen van een gave zonsondergang! (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Odette Timmermans op 02 oktober 2016

Dream Beach, Nusa Lembongan, de plek doet de naam eer aan! Genieten van de mooiste zonsondergangen. Je schiet zo de meest unieke plaatjes! Ook om te snorkelen; mooie plek om de onderwaterwereld van dichtbij te zien! Vissen in alle maten, soorten en kleuren!

Pluspunten Indonesie

  • Natuur
  • Zonsondergang
  • Workshops
  • Cultuur
  • klimaat
Ultieme tip: Sla Ubud niet over!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het "andere" Gili. (bezocht in oktober 2013)

Review geschreven door Nancy Thoen op 02 oktober 2016

De meeste mensen denken bij de Gili eilanden aan feesten, veel toeristen, jongeren en magic mushrooms in allerhande manieren aangeboden. Gili Trawangan (onder de lokale bevolking ook wel Gili Tralalala genoemd) is het meest bezochte eiland voor eerder genoemde activiteiten. Echter zijn er nog meer Gili eilanden te bewonderen, zoals het prachtige Gili Air. Een paradijselijk eiland waar geen gemotoriseerde voertuigen rijden, alleen paarden met koetsen. Een rustige plek, met prachtig uitzicht over een betoverende blauwe oceaan om nog maar niet te spreken over het pracht en praal dat zich onder het wateroppervlak bevindt. Een heerlijke plek om in alle rust bij te komen en even stil te staan bij jezelf en de natuur. Onvoorstelbaar dat het overal zo verschillend is en we toch allemaal op dezelfde aardbol zitten...

8,5
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Vriendelijke bevolking
  • natuur
  • cultuur

Minpunten Indonesie

  • klassensysteem
Ultieme tip: Op Gili Air moet je een keer overnacht hebben om de ultieme Zen-ervaring te beleven.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers