Rondreis Sumatra
8,7
9,5 Algemene ervaring
8,5 Natuur
8,5 Plaatsen
8,5 Wandelingen
8,5 Bereisbaar

Rondreis Sumatra

door Willeke van Doorn

Op het eiland Sumatra in Indonesië liggen borrelende vulkanen, diepe meren, uitgestrekte valleien en lopen orang-oetans in het wild rond. Tussen de nationale parken bruisen drukke en chaotische steden. Kortom: alle ingrediënten voor een afwisselende rondreis over Sumatra!

Sumatra is één van de grootste eilanden van Indonesië en huisvest een eindeloze reeks aan bezienswaardigheden. Reis van Bukit Lawang in het noorden naar het zuidelijker gelegen Padang. Deze 900 kilometer lange rondreis over Sumatra neemt je mee langs alle belangrijke highlights: Medan, Danau Toba, Bukittinggi en Padang!

ZELF NAAR Rondreis Sumatra?

Bekijk alle 5 reizen naar Rondreis Sumatra

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Sumatra?

Deze rondreis trap je af in het kleine plaatsje Bukit Lawang. Hier vind je een orang-oetan rehabilitatiecentrum dat twee keer per dag haar deuren opent voor bezoekers. Het centrum ligt aan de grens van het Gunung Leuser National Park waar de bedreigde orang-oetan in het wild leeft.

Bukit Lawang ligt zo'n zeventig kilometer ten westen van Medan, de provinciehoofdstad van Noord-Sumatra. Stap hier op een fiets-of motortaxi en raas door het chaotische verkeer van de miljoenenstad naar Medan's belangrijkste bezienswaardigheden zoals het Maimoonpaleis.

Na een rondje langs de mooiste highlights van Medan laat je de drukte van de stad achter je en reis je verder naar Lake Toba. Dit meer, ook wel Danau Toba genoemd, is het grootste verswatermeer van Zuidoost-Azië en bovendien het diepste meer ter wereld. Een eiland ter grote van Singapore rijst tussen het diepblauwe water omhoog. Een boot brengt je naar Samosir waar je traditionele Toba Batakdorpjes bezoekt.

De volgende stop van deze rondreis over Sumatra is wederom een grote stad. Op de plek waar nu Bukittinggi ligt, stond in de negentiende eeuw een Nederlands fort. Fort de Kock werd in 1825 gebouwd en groeide later uit tot de stad van ruim 100.000 inwoners die het nu is.

Bukittinggi is een van de populairste bestemmingen op Sumatra. Dit komt onder meer door haar waanzinnige omgeving. In het noorden vind je het Batang Palupuh Nature Reserve. Ten westen van de stad ligt het kratermeer Danau Maninjau en een vier kilometer lange vallei. Achter de steile wanden van de Grand Canyon van Indonesië ligt het dorpje Kota Gadang.

Een kleine twee uur verderop ligt de volgende en alweer laatste stop van deze route over het eiland. Padang is de hoofdstad van de provincie West-Sumatra. De ligging van deze havenstad maakt het een ideale uitvalsbasis voor dag- of weekendtripjes naar de Gunung Kerinci en de Lembah Anai-waterval in het Kerinci Seblat National Park, het badplaatsje Bungus en de Mentawai-eilanden.

Wat is de beste reistijd voor een rondreis door Sumatra?

Sumatra ligt rondom de evenaar waardoor de temperaturen het hele jaar door stabiel zijn, maar Sumatra is wel één van de natste gebieden van Indonesië. Een vakantie naar Sumatra plan je het beste tussen mei en juli wanneer de minste regen valt.

Deze rondreis door Sumatra is 900 kilometer lang. Sumatra is een van de grootste eilanden van Indonesië. Niet zo gek dus dat je wel even tijd nodig hebt om langs haar bezienswaardigheden te trekken. We raden aan om vier weken uit te trekken voor een vakantie op Sumatra.

Routebeschrijving

Om alle belangrijkste highlights van Sumatra te zien, reis je van noord naar zuid over het eiland met bussen en minibussen. Begin je rondreis over Sumatra in Bukit Lawang in het noorden. Vanaf hier reis je via de stad Medan en de Danau Toba naar Bukittinggi.

In de omgeving van Bukittinggi valt veel te ontdekken voordat je verder reist naar Padang. De hoofdstad van de provincie West-Sumatra is de laatste stop van deze rondreis over Sumatra. Tip: Wil je zelf met de auto over Sumatra reizen, volg dan de Trans-Sumatran Highway die 2500 kilometer overbrugt van noord naar zuid.

Reis je graag via een reisorganisatie? Bekijk dan hier de beste aanbiedingen voor Sumatra!

Reizen Rondreis Sumatra

Reviews Rondreis Sumatra

14 daagde rondreis door Sumatra en 4 dagen Pulau Weh (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Ernie Van Oosterhout-van Sprang op 04 oktober 2019

Mijn man en ik zijn, samen met een gids en chauffeur vanuit Padang naar Medan gereisd in 14 dagen tijd. Daarna zijn we nog 4 dagen op Pulau Weh geweest.
Hoogtepunten; Orang oetangs bekijken, olifanten wassen en eten geven, Toba meer, snorkelen bij Pulau Weh. Indrukwekkend: Banda Atjeh, wat getroffen was door de tsunami van 2004. In tegenstelling tot wat er gedacht wordt hebben we alleen maar hele lieve en aardige mensen ontmoet, die allemaal veel meegemaakt hebben. We verbleven in mooie accomodaties en ook in basic accomodaties zonder warm water. Dit was wat minder, maar de locatie was dan weer prachtig.

Pluspunten Rondreis Sumatra

  • nog niet zo toeristisch.
Ultieme tip: Snorkelen bij Pulau Weh met gids Andy Coco.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

van de oerang oetan tot bij de Minaukabau (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Marlies Höppener op 21 november 2017

Door dit individueel te doen kom je veel gemakkelijker in contact met de locals waardoor de reis heel persoonlijk werd. JSB reizen had goed gekeken naar onze verlangens en de reis hier zeer nauwkeurig op aangepast.

Ultieme tip: overnachten in Harrau valley, een droomplek!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtige Sumatra (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Alfons Koster op 12 november 2017

Ongelooflijk wat een prachtig eiland is Sumatra. Cultuur, de natuur is overweldigend mooi. Mensen op dit eiland zijn nog vriendelijker en gastvrijer. Meeste reizigers blijven steken in het noorden van Sumatra, wij zijn met het gehele gezin 1 maand rond getrokken van noord naar midden Sumatra. Dan zie je pas hoe mooi en prachtig Sumatra is.

9,2
10 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Plaatsen
9 Wandelingen
9 Bereisbaar

Pluspunten Rondreis Sumatra

  • zeer gastvriendelijk
  • prachtige natuur
  • gied betaalbaar

Minpunten Rondreis Sumatra

  • sommige wegen in de bergen erg slecht
Ultieme tip: Het prachtige tropische cubadak
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Prachtige natuur (bezocht in februari 2004)

Review geschreven door thijs tillemans op 18 mei 2017

Een simpel hotel op het eiland, met veel prachtige wandelmogelijkheden. Prachtige natuur en heerlijk rustig. Helaas veel hotels zonder klanten, maar Stichting het Schone Streven heeft er een mooie vakantie voor ons van gemaakt, diverse excursie's in de natuur.

Pluspunten Rondreis Sumatra

  • Mooie natuur en betaalbaarheid
Ultieme tip: De tijd nemen, en bij voorkeur eten en drinken in de kleine lokale gelegenheden.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Natuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors