Reviews Indonesië

Reviews Indonesie

8,7
8,9 Algemene ervaring
8,9 Beziens­waardigheden
8,4 Steden of plaatsen
9,0 Locals
8,3 Veilig
9,3 Natuur
8,5 Stranden
8,6 Klimaat
  • Aantal reviews: 547
  • Aantal waarderingen: 344

Gewoon een kleine samenvatting (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Doris Kors op 09 oktober 2016

Het nog wat relatief onbekende Sumatra: Van inactieve en actieve vulkanen, naar honderden al dan niet duizenden hectare jungle met orang oetans, tijgers en vlinders, tussen kleinschalige koffie en ananas plantages tot kilometerslange imposante palmolie plantages, een honderd bij dertig kilometer immens kratermeer en verborgen warm waterbronnen. Alles omringd door duizenden kilometers lange stranden met banyak onbewoonde sprookjesachtige eilandjes. Van 35 graden in stad of strand tot vijftien graden in de hooglanden. Ronduit: magisch.

8,9
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Vriendelijkheid
  • Natuur
  • Diversiteit
  • Eten

Minpunten Indonesie

  • Openbaarvervoer
Ultieme tip: Pulau Banyak, aan de westkust van Sumatra. Werkelijk onbeschrijfbaar mooi.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vakantie Bali (bezocht in februari 2009)

Review geschreven door Martine Schraa op 09 oktober 2016

Ubud, Uluwatu, Kuta.. allemaal plaatsen waar veel te zien en te doen is. Mensen zijn heel vriendelijk, heerlijk klimaat. Leuk om met een chauffeur het eiland rond te rijden die je naar de mooiste plekken brengt. Zelf een scooter huren kan, maar heel gevaarlijk, heel druk verkeer en gaat kriskras door elkaar, als toerist word je snel aangehouden en moet je betalen. Prachtig eiland!

Pluspunten Indonesie

  • aardige locals
  • betaalbaar

Minpunten Indonesie

  • veel scooters en brommers
  • druk verkeer
Ultieme tip: Markt Ubud, Uluwatu, Kuta Beach, heerlijk Indisch eten
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen

Fantastische beleving (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Julien Walkotte op 09 oktober 2016

Java is een prachtig eiland met veel bezienswaardigheden! Met name de Borobudur met zonsopkomst en de Bromo-vulkaan moet je echt gezien hebben! De zonsopkomst is hier prachtig. Ook het blauwe vuur bij de Ijen-krater moet je gezien hebben! Het is een barre tocht ernaartoe maar je krijgt er een hoop voor terug.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • prachtige omgeving
  • aardig volk

Minpunten Indonesie

  • geen
Ultieme tip: De tocht van Jogjakarta via de Bromo en Ijen-krater naar Bali toe is fantastisch!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtige vakantie Bali en Gili Islands (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Irene Visser op 09 oktober 2016

Bali is een fantastisch eiland waar enorm veel te beleven is! Aangekomen in Kuta. Daar maar een nachtje gebleven: iets te toeristisch/veel dronken party-mensen. Wij hebben daarom besloten om een rondreis te doen van oost-Bali en ook een paar heerlijke dagen naar Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air. Deze eilandjes zijn echte mini paradijsjes en raad ik zeker aan om een paar dagen lekker te relaxen. Op Bali zelf is super veel te doen en te zien. Tempels, vulkanen, rijstvelden, mooie stranden enzovoort. En voor de surfers een toplocatie.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
7 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • bezienswaardigheden
  • stranden
  • klimaat

Minpunten Indonesie

  • verkopers
Ultieme tip: Een Sunrise-beklimming van Mount Batur was echt een ervaring om niet te missen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Lovina (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Madelon Migchels op 09 oktober 2016

Bali is het ultieme vakantieparadijs. Eindeloze verschillende activiteiten om te gaan doen. Van rustig tot druk, van warm aan de kust tot koel in de bergen, van kleine dieren tot grote dieren; je vindt er alles. Bali heeft zoveel verschillende mooie plekjes om te ontdekken dat het echt een aanrader is om erheen te gaan!

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • veelzijdig
  • mooi
  • vriendelijke mensen

Minpunten Indonesie

  • ver vliegen
  • toeristisch op de meeste plekken
Ultieme tip: Ga zeker naar Kuta wanneer ze zeeschildpadjes te water gaan laten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Beautiful Bali (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Marlies Slegers op 09 oktober 2016

Godeneiland Bali blijft mooi om te bezoeken. groen in alle tinten, een bijzonder vriendelijke bevolking, heerlijk eten en een onbetaalbare zonsondergang. Aanraders in Seminyak: Beachclub Potatohead, restaurant Made's Warung (neem de nasi campur!), het strand, Organic Coffee (tentje aan een rijstveld), bezoek een van de vele spa's en vergeet niet om dagtrips te maken naar Ubud!

Pluspunten Indonesie

  • klimaat
  • betaalbaar
  • sfeer
  • bezienswaardig
Ultieme tip: Made's Warung - heerlijk eten voor relatief weinig en altijd gezellig druk
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bali & Gili (bezocht in januari 2014)

Review geschreven door Amber Sommer op 09 oktober 2016

Bali was mijn eerste reis naar Azië. Ik had hoge verwachtingen door alle mooie verhalen over prachtige stranden en mooie natuur. De toeristische plekken op Bali zoals Seminyak en Kuta waren veelste druk en overcrowded. Bij de luxe resorts en beach clubs wordt het strand goed schoongehouden, maar daarbuiten wordt er niks onderhouden. Overal ligt afval! In Uluwata en op de Gili-eilanden vond ik rust en het echte Indonesië. Ik heb begrepen dat de Gili-eilanden inmiddels niet meer hetzelfde zijn maar ook overspoelt door toeristen. De stranden zijn er in ieder geval prachtig en het water superblauw! Als je de zee in loopt tot je knieën word je al omringd door de mooiste visjes en ik heb zelfs zeeschildpadden gezien! In Jimbaran komt iedere dag de vis binnen en is ook de vismarkt. 's avonds kun je daar op het brede zandstrand, omringd door duizenden lichtjes en sterren, de beste vis/schaaldieren eten: vers bereidt van de grill. Ubud mag je zeker niet overslaan, als je van Yoga houdt probeer dan een les te volgen in de Yogabarn. Het is daar prachtig! Ontwijk Monkey Forest, de aapjes zijn getraind om je spullen te stelen zodat je ze tegen betaling weer terug kunt krijgen. Ik weet de naam niet meer, maar het schijnt wel bekent te zijn in Ubud; Een superleuk restaurantje met een tafel. Buiten is er ook nog plek voor twee stelletjes en binnen een grote tafel. De eigenaar heeft een weekmenu die je van te voren kunt inzien. Heerlijk gegeten en supergezellig!! Zorg dat je op tijd reserveert!

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar

Minpunten Indonesie

  • toeritisch
Ultieme tip: Vis eten op strand bij Jimbaran
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Budget reizigers

Molukken, van Ternate naar de Banda Eilanden (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Sven van Bekkum op 09 oktober 2016

Vanaf november 2015 tot mei 2016 zijn wij op huwelijksreis geweest in Indonesië. Steeds hebben we Bali als basis gebruikt.. We hebben drie weken op Lembongan en Penida gezeten, ruim drie weken Sulawesi van zuid naar noord gereisd en in vier weken van Ternate naar de Banda-eilanden gereisd.
In maart waren we op de Molukken, vanaf Bali eerst naar Makassar en de volgende ochtend naar Ternate. Op dit prachtige vulkaaneiland hebben we een Portugees fort en Fort Amsterdam bezocht, maar ons echte doel in het noorden was het eiland Makian. Daar hebben we op 9 maart de zonsverduistering meegemaakt.
Na Makian zijn we naar Ambon gevlogen en hebben daar een rondtoer gemaakt waarbij we wederom mooie forten hebben gezien, de reusachtige alen bij Waai en op een andere spot en natuurlijk ook fantastisch gesnorkeld. Na Ambon zijn we met een klein speedbootje naar Saparua gegaan. Niet in de planning stond Nusa Laut, maar toen we vanaf het prachtige plaatsje Booi het eiland Nusa Laut zagen liggen en ook een prachtige foto hebben gemaakt besloten we toch contact op te nemen met een kennis aldaar en zijn we de volgende dag voor een bezoek naar Nusa Laut gegaan. Veel dolfijnen gezien bij Sila en prachtig gesnorkeld bij Ameth.
Vanaf Ambon zijn we met de fast ferry in vijf uur naar Banda Neira gevaren en daar kom je echt in de negentiende eeuw terecht. De koloniale huizen staan er nog in volle glorie te pronken en de VOC-kanonnen liggen in de straten. Wij logeerden in Delfika 2, als je op de eerste etage aan de achterzijde een van de twee kamers met terras kan krijgen zit je op een perfecte plek met uitzicht op de baai. Behalve bezoekjes aan Run, Ai, Nailaka en Hatta hebben we ook fantastisch gedoken bij al deze eilanden. Hoogtepunt was de duik op de onderwater lavastroom bij de vulkaan. In totaal hebben we acht dagen op de Banda-eilanden doorgebracht en dit was echt de beste ervaring die we in Indonesië hebben meegemaakt. Het is nog zo puur en zo rustig wat betreft toeristen.

9,4
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • prachtige natuur
  • betaalbaar
  • heerlijk klimaat
Ultieme tip: Banda Eilanden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Yoga teacher training (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Steve Gorel op 09 oktober 2016

Prachtig eiland. Klein, talloze bezienswaardigheden, veelal op eigen houtje toegankelijk.
Tip: met de scooter in de hand, kom je door gans het (ei)land (als je de verkeersdrukte aankan).
Verder de ideale locatie om yoga te doen/leren kennen.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • goedkoop
  • toeristvriendelijk
  • bereikbare bestemmingen

Minpunten Indonesie

  • druk
  • tussen bestemmingen eenzaam op de scooter
Ultieme tip: Scooter huren
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Paar weken backpacken (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Anna Noordmans op 08 oktober 2016

Ik heb 7 weken alleen gereisd, waaronder ook door Indonesië. Hier heb ik mijn padi gehaald, rond gereden op de scooter, aan het strand gelegen, de cultuur gezien, lekker gegeten en veel mooie mensen ontmoet van over de hele wereld.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • mooi weer
  • prachtig land
Ultieme tip: Mijn tip op te doen is om je padi te halen en veel mooie duiken te maken. Zo heb ik gedoken naast Nusa Lembongan met Mantaroggen. Een hele mooie ervaring!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Super mooi land (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Zalia Basse op 08 oktober 2016

Indonesië bestaat uit alleen maar eiland, het leuke hieraan is dat elk eiland anders is. Verbaas je in Java over hoe mooi de Borobudur is. Geniet op Bali van het leuke uitgaansleven, mooie stranden en in Ubud van de mooie natuur. Droom op Gili T weg bij de witte stranden en fiets lekker het eiland rond.

Pluspunten Indonesie

  • locals
  • betaalbaar
  • strand
  • eten

Minpunten Indonesie

  • veel toeristen
Ultieme tip: Fietstocht in Ubud, Sky garden in Kuta, Gayatri bungalows in Yogyakarta, Swiss Bell hotel in Sanur en paardrijden op Gili T.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooier met slecht weer (bezocht in januari 2011)

Review geschreven door Lonne Heetkamp op 07 oktober 2016

Mijn allerbeste ervaring van Bali is de vriendelijkheid. Na de drukte van de toeristen strijkt er een rust neer alsof het leven verder gaat en je dus ook in Bali authentieke Indonesische beelden te zien krijgt. Ik had destijds geen rijbewijs, maar voor zo'n twaalf euro per dag ga je gewoon met een Balinees mee het land verkennen. Omdat je binnen drie uur het eiland over kan rijden is dit de perfecte manier van reizen en kun je de mooiste en minst ontdekte watervallen, hot springs en verborgen stranden vinden. Ga eens naar Menjagan, in het noordwesten. Duiken kost zo'n tien euro voor de hele dag en je zult de mooiste schoonheid onder water beleven. De Balinese gemeenschap is erg open. Begrafenissen, vieringen, trouwerijen, sluit je gewoon aan. Zorg er voor dat je altijd een sarong in je tas hebt, want juist als je de kleine gemeenschappen en dorpjes opzoekt zul je dit soort dingen vinden. Voor de reiziger die van kleine wonderen houdt zijn Kuta, Denpasar en Sanur meer oorden waar je tijdelijk verblijft om verder te trekken.

8,0
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
5 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
5 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • vriendelijk
  • veilig
  • rust

Minpunten Indonesie

  • grote steden niet echt bijzonder
  • geen witte stranden
  • oplichting vliegveld
Ultieme tip: Ga in het laagseizoen, rond januari. Het weer is nog steeds geweldig, Chinees nieuwjaar wordt dan gevierd en de prijzen liggen een stuk lager. Je komt amper toeristen tegen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Solo tour in Indonesië, back to the roots (bezocht in februari 2012)

Review geschreven door May Rompas op 06 oktober 2016

Tja, Indonesië, toch een beetje mijn vaderland. Na jaren twijfelen en sparen was het ineens heel duidelijk. Ik ga alleen backpacken in Indonesië.

Toch maar beginnen op Bali, lekker toeristisch en dus niet zo eng. Even een beetje onwennig, ineens had ik alle vrijheid om te doen en laten wat ik wou, "wat wil ik dan?" Na een paar dagen wennen aan de tjitjaks, genieten van de geluiden, geuren, de wind die over de rijstvelden waait, ontstaat er vanzelf een plannetje.
Ik ga via Surabaya met de trein naar Yogyakarta. Heerlijke reis en onderweg al zo veel te zien. Echt genieten.

In Yogya ontmoet ik een mannetje in de straat met laarzen tot aan z'n knieën. Het is al dagen droog en warm en ik vraag in mijn gebrekkig Indonesisch waar de regen is. Het mannetje verteld me dat hij gaat vissen en vraagt of ik mee wil. JA! Leuk!

Terwijl ik met m'n scootertje achter de bende mannetjes met hengels, knielaarzen en mandjes aan rijd vraag ik me af wat ik in hemelsnaam aan het doen ben als vrouw, alleen.. Die angst wordt minder als we met een ondergaande zon een palmen-laantje naast een rijstveld doorrijden. Wauw wat is het hier mooi!

Er duiken vuurvliegjes op en de mannetjes blijken heel vriendelijk. Ze willen niet dat ik het gras in ga want er kunnen slangen zitten..
En ineens wordt de hele sfeer, alles wat ik zie hoor en ruik, een herkenbaar beeld. Dit heb ik letterlijk gedroomd! Dit ken ik! Vanaf dat moment is alle twijfel weg en kan ik volop genieten.

Voor mij is dit een van de vele magische momentjes die Indonesië mij gegeven heeft. Even samenvallen met jezelf, een droom die je ooit eens hebt gehad, vuurvliegjes en vriendelijk vissende mannetjes. Terima Kasih Indonesia!

Pluspunten Indonesie

  • Heerlijk eten
  • liefdevolle mensen
  • kost niets
  • schitterende natuur

Minpunten Indonesie

  • omdat je als toerist rijker overkomt wordt daar op ingespeeld
Ultieme tip: Geniet, go with the flow en praktisch; leer wat van de taal, dat opent deuren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De tempel der tempels (bezocht in februari 2014)

Review geschreven door Anneloor Hoebee op 06 oktober 2016

Indonesië, voor vele Nederlanders meer of iets minder bekend. Maar als we daar als Nederlanders heen gaan, is het bijna altijd naar Bali. Zonde, want zowel qua natuur als cultuur heeft Indonesië nog zoveel meer te bieden! Voor mij staat Java daarbij heel hoog als de perfecte mix. Prachtige vulkanen, rijstvelden en stranden, maar ook leuke steden en prachtige tempels. Iedereen kent Angkor Wat (Cambodja), maar de boeddhistische tegenhanger op Java, Borobudur, is wat mij betreft minstens zo indrukwekkend! Eerst in alle vroegte opstaan om vanaf een van de omliggende heuvels de (soms wat mistige) zonsopgang te zien en daarna naar de tempel zelf. En daar sta je dan; langzaam beklim je de vele treden en doorloop je de verschillende ringen met de verschillende Boeddha-poses, tot je boven komt en je tussen de 'clockbells' staat. Indrukwekkend en sereen tegelijk. Mijn absoluut favoriete tempel!

9,4
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • eten
  • tempels

Minpunten Indonesie

  • veel toeristen
Ultieme tip: Java: Yogjakarta, de tempels en de Bromo en Ijen volcanos Bali: rondreizen en maak vooral een rijstvelden wandeling (Ubud) Gili's: uitwaaien, snorkelen, duiken, relaxen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Indonesie (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Gianna Steijger op 06 oktober 2016

Als je het vliegtuig uitstapt kom je meteen in een andere cultuur! Het is meteen chaos als je met de bus door de stad rijdt naar het hotel, overal scooters met 3, 4 of 5 personen erop en soms nog boodschappen erbij. Prachtige bomen, planten en rijstvelden. De boeddhistische cultuur is ook meteen te zien in de beelden en offers langs de weg.

We hebben de volgende plekken bezocht:
Sanur: van hieruit hebben we meerdere tempels bezocht zoals de Tanah Lot. Deze tempel op de zee vond ik erg mooi om te zien. Jammer dat het zo toeristisch is dat je uit moet kijken voor alle selfiesticks en Aziaten die met je op de foto willen (wat ook best grappig is)
Ook zijn we naar de Pura Taman Ayun-tempel geweest, ik vond dit ook echt een mooie tempel. Vooral al dat groen eromheen en de offers die de mensen geven aan de goden maakt het heel bijzonder.

Onderweg naar Lovina kwamen we langs een koffieplantage. We kregen een rondleiding door de tuin met de mooiste vruchten. Leuk om te zien hoe dat allemaal groeit en hoe koffie gemaakt wordt.

De Ulan Danu-tempel, dit moet de mooiste tempel van Bali zijn. Helaas was er weinig van te zien omdat het zo hard regende. Maar je moet toch alles een keer meemaken op vakantie denk ik dan.

Ubud het kunstenaarsdorpje van Bali. Hier vond ik het echt geweldig! We zijn naar Monkey forest geweest om aapjes te kijken, hebben een fietstocht door de rijstvelden gemaakt en zijn naar een markt geweest vol met zelfgemaakte spulletjes. Dit is echt een van mijn favorieten van Bali.

Kuta Lombok: dit is nog in ontwikkeling, ik vond het hier een beetje saai. Geen leuke barretjes maar wel een super lekker lokaal restaurantje aan zee! Hier heb ik de lekkerste vis ooit gegeten.

Gili Meno: prachtig eiland! Hier hebben we lekker kunnen relaxen en kunnen genieten van witte stranden en een helderblauwe zee. Hier heb ik gesnorkeld, heel mooi die onderwaterwereld, maar niet zo mooi als Egypte.

Ga erheen en ontdek Indonesië zelf!

Pluspunten Indonesie

  • lieve mensen
  • behulpzaam
  • betaalbaar

Minpunten Indonesie

  • geen
Ultieme tip: Gili Meno Surfen Snorkelen Boeddha to Boeddha shop, als je van handgemaakte sieraden houdt Massages
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch Indonesië (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Tim de Bakker op 06 oktober 2016

Indonesië is echt geweldig. Het weer is prachtig, de natuur is wonderschoon en het eten is goed. Er zijn echter een paar dingen die er enorm uitspringen. De zonsondergangen echt adembenemend. Ik denk dat we op onze reis gewoon elke dag een fantastische zonsondergang hebben gezien, zo-een die je nooit eerder hebt gezien. Naast dat is wat me het meest is bijgebleven toch wel de vriendelijkheid van de mensen. Indonesiërs zijn echt uitermate vriendelijk en behulpzaam, vaak niet eens voor geld. Dit heb ik nergens op de wereld in deze mate meegemaakt en is daarom echt het meest memorabele voor mij aan Indonesië.

8,9
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
4 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Aardige locals
  • mooie natuur
  • goed eten
  • goedkoop

Minpunten Indonesie

  • niks
Ultieme tip: Ga buiten de gebaande paden, doe Lombok, Komodo en Flores!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Rondreis Indonesië (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Marcel Dankelman op 06 oktober 2016

Begonnen in het drukke Jakarta. Waarna we doorgereisd zijn naar Denpasar. Hier een overnachting gehad om vervolgens door te reizen naar Kubutambahan. Supergave villa geboekt en veel van de omgeving gezien. Dolfijnen, git git waterval en tempels. Allemaal even indrukwekkend. Hiervan bijgekomen met de boot naar Gili Trawangan. Naar ons idee toch wel de topbestemming van onze vakantie. Perfect hotel, perfecte stranden en heel veel gezelligheid op straat. Door naar Ubud! Ook erg gaaf. Wat een groene natuur en rust. Als laatste bestemming hadden wij gekozen voor Sanur. Zeker de moeite waard voor de Indonesië-ganger!

9,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbar
  • vriendelijke
Ultieme tip: Rondtrekken om zo zoveel mogelijk te zien en ervaren
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een bezoek aan Bali met als hoogtepunt de Mt. Bromo (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Frank Bruning op 06 oktober 2016

Één van de mooiste plekken die ik ooit in mijn leven heb bezocht is de Bromo-vulkaan op Bali. Je komt aanrijden in een jeep over de mooiste vlaktes die leiden naar de plek waar je verblijft. Je rijdt over een gedeelte waar de vulkaan recent is uitgebarsten en dat is te zien aan de compleet grijze bodem. Erg indrukwekkend om hier overheen te rijden. De volgende ochtend stonden we vroeg op om de zonsopkomst te bekijken vanaf een uitkijkpunt, waar het erg koud was maar het was zeker de waard was. Wát een uitzicht!!

Pluspunten Indonesie

  • Zeer betaalbaar

Minpunten Indonesie

  • slechte infrastructuur
Ultieme tip: Ga zeker een keer de zonsopkomst bekijken op de Mt. Bromo, erg indrukwekkend om te zien!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Een mooi land met ontzettend veel culturele bezienswaardigheden (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Gilbert Simorangkir op 06 oktober 2016

Een mooi land met ontzettend veel culturele bezienswaardigheden. Wanneer je Indonesië noemt dan denk je gelijk aan Borobudur, Prambanan, Bromo. Dit zijn de bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken wanneer je in Indonesië bent.

7,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Vriendelijke mensen
Ultieme tip: Reizen door Java met een auto en een chauffeur is ontzettend leuk waarbij je de omgevingen goed kan bewonderen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Lesgeven, zwemmen met schildpadden en wonen in Ubud (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Sterre Hulsebosch op 06 oktober 2016

Voor iedereen die zich afvraagt of Azië wel echt leuk is, JA. Boek een ticket naar Bali, pak de boot naar de Gili-eilanden of naar Lombok en je hebt gegarandeerd de leukste tijd van je leven. Ik heb zelf tien weken Engelse les gegeven op een school in Ubud, dat kan ik iedereen aanraden. Zo doe je iets voor het land en kom je in contact met locals. Bali is een bijzonder en divers eiland. Er is cultuur, natuur, strand, heerlijk eten en je kan er goed feesten. Maar daarnaast zijn er nog 7000 andere Indonesische eilanden die ik iedereen kan aanraden. Hak de knoop door, pak een backpack, boek een ticket en GA! Spijt zal je niet krijgen, een tweede thuis en een nieuwe familie gegarandeerd.

Pluspunten Indonesie

  • Goedkoop
  • gastvrii
  • zon
  • zee
  • strand
  • tempels
  • natuur
  • locals
  • eten

Minpunten Indonesie

  • verkeer
  • smog
Ultieme tip: Woon een ceremonie bij in een tempel. Er zijn bijna dagelijks ceremonies. Vraag het eens aan een local en ze zullen je geheid meenemen naar hun familie-tempel.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Monkey Forest Ubud Bali (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Kim van den Oord op 05 oktober 2016

Indonesië is een geweldig mooi land, van het nog niet zo toeristische Java tot Bali. Bali in Seminyak gezeten, dit viel ons best tegen. Commercieel, grote luxe resorts, vieze stranden. Voor de echte Bali prachtstranden moet je op zoek en hopen dat er niet een paar honderd toeristen met jou hetzelfde hebben gedacht.

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • natuur
  • gastvrij
  • aardige locals

Minpunten Indonesie

  • bali wordt snel erg toeristisch
  • opletten met eten
Ultieme tip: Ubud is een erg leuke plek. Tip: Lovina.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het leven op de Gili Air (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Anna Botic op 05 oktober 2016

Gili Air is een van de mooiste plekken waar ik ben geweest! De stranden zijn er prachtig, je kunt er heel goed snorkelen en het eten is heerlijk! Je komt er goed tot rust! Bali vind ik ook onwijs mooi! Wij waren in het laagseizoen waardoor wij weinig toeristen zijn tegengekomen, dit was geweldig omdat je zo veel meer onder de locals bent. Borobudur is erg mooi, meerdere tempels bij elkaar. Belitung island is ook een aanrader! Huur een scooter en verken het eiland. De stranden zijn er prachtig, er is een blue lake, wat inhoudt dat het water een lichtblauwe kleur heeft! Dit is echt wonderlijk om te zien!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Super gastvriendelijk
  • Behulpzaam
  • Prachige natuur

Minpunten Indonesie

  • Armoede
Ultieme tip: Verblijf in een van de houten hutten aan het strand op Gili Air, heerlijk wakker worden! Ga naar Belitung Island en bezoek the blue lake!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indo-amazië (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Laura van der Hoff op 05 oktober 2016

Na een maand rond te hebben gereisd in Indonesië (en nog láng niet alles gezien te hebben) ben ik er wel uit dat dit land alles te bieden heeft wat een avonturieren hart -en buik- begeert.
Om maar even wat te noemen:
- Gadogado, tempeh (!), nasi goreng, egg fried rice, teh boto, martabak.
- Vulkanen waar je de hele nacht omhoog klimt en je bijna vergeet waarom je dit ook al weer doet totdat je het allermooiste uitzicht ziet en het het allemaal waard was.
- Apen die eerst heel lief zijn en daarna ineens je scooter zadel opeten.
- Stranden die zo verblindend wit zijn dat je je zonnebril op moet zetten.
- Halve liters Bintang die 'ineens' op zijn waardoor je 'alweer' een nieuwe moet halen.
- De locals die al-tijd aardig zijn.
- Rijden in het Indonesische verkeer: geen regels, gewoon gaan.

Voor meer informatie, boek nu je vliegticket en see for yourself!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Het
  • eten
  • is
  • verrukkelijk

Minpunten Indonesie

  • Kijk uit voor brutale apen
Ultieme tip: Huur een scooter en verdwaal zo langs de mooiste plekjes (geen GPS voor nodig).
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Indonesie (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Michelle De kok op 05 oktober 2016

3 eilanden in 3 weken. Wij zijn begonnen in het oerwoud van Sumatra. Wat een ervaring en een aanrader. Met een nachtje in de jungle was het compleet. Daarna afgereisd naar Lake Toba. Lange reis maar het meer dan waard. Van Sumatra naar Java alle tempels en vulkanen verkend en als laatste een weekje Bali.

8,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Jungle bezoek
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Lombok, het Bali van vijftien jaar geleden (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Matthijs de Vries op 05 oktober 2016

Het binnenland van Lombok is echt prachtig en nog niet verpest door het massatoerisme. Mooie natuur en natuurlijk de vulkaan op het eiland zijn zeker een bezoek waard. Maar ook de kust biedt prachtige strandjes waar je het rijk voor jezelf alleen hebt, ze zijn schitterend en idyllisch. Nipah Beach is een van die mooiere stranden.
De mensen zijn ook oprecht vriendelijk en altijd bereid om je te helpen zonder daar iets voor terug te willen.

9,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
nvt Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • De mensen op Lombok zijn echt vriendelijk en behulpzaam.

Minpunten Indonesie

  • Je moet op blijven passen met eten en drinken.
Ultieme tip: Je kan overal voor drie tot zes euro voor een dag een scooter huren en zelf mooie plekjes ontdekken. Het rijden is goed te doen. Alleen op zondag is het erg druk op de wegen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Magisch Bali! (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Sharon Groot op 05 oktober 2016

Indonesië, en dan in mijn geval Bali, is in één woord prachtig. De mensen, de natuur, de cultuur en de bezienswaardigheden, je kijkt je ogen uit. Mijn vriend en ik verbleven in het Radisson Hotel in Tanjung Benoa en wij werden als koning en koningin ontvangen. De mensen daar deden alles voor ons. (Van je stoel naar achter schuiven tot je helpen met oversteken!) Wij hebben vanuit Tanjung Benoa excursies gedaan naar verschillende plekken. Zo begonnen we met een Noord-Bali excursie langs prachtige rijstvelden en met als hoogtepunt Lake Bratan met dé must-see van Bali: de Ulun Danu tempel. Ook hebben we de cultuur-tour gedaan waarbij we een privégids en chauffeur in de armen namen. Dit is daar helemaal niet duur en zij kunnen je vaak allerlei bijzondere dingen over het eiland zelf vertellen. Met de cultuur-tour zijn we naar een lokaal houtsnijwerk-dorpje geweest (alles wordt daar met de hand gemaakt), naar de Olifantengrot, de Koninklijke tempel in Mengwi en naar de adembenemende zeetempel Tanah Lot. Verder hebben wij het échte Balinese leven ervaren tijdens onze Munduk Wilderness-excursie, een excursie waarbij je met twee privégidsen en een buggy (waarin je zelf mag rijden, achter de gidsen aan!) een trektocht maakt door de wildernis van het plaatsje Munduk. Let wel op: de "kind of a bumpy ride" waar ze voor waarschuwen, is een best wel heftige bumpy ride waarin je waarschijnlijk (in mijn geval) onwijs de slappe lach krijgt of heel hard wenst dat het snel voorbij is. Maar wederom krijg je de prachtigste plekjes te zien, rij je door de meest arme dorpjes waarin je het echte Balinese leven ervaart en je je eigenlijk de verwende westerling voelt. Tijdens het buggy-rijden ga je een stukje downhill mountainbiken (heel gaaf!) en nog op rijstterrassen lopen waarna de excursie vervolgd wordt door het buggy-rijden naar de vallei der geesten. Een magische plek middenin de jungle met prachtige watervallen. Al met al is Bali een eiland die je niet kan en niet wil missen!

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar verblijf
  • vriendelijke locals

Minpunten Indonesie

  • druk verkeer
  • opdringerige mensen bij markten
Ultieme tip: Maak je reis naar Bali niet tijdens de zomermaanden. Wij waren eind mei/begin juni en het is er dan een stuk minder toeristisch dan in het hoogseizoen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Terug in de tijd (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Martine Broer op 05 oktober 2016

Flores ... tja daar valt zoveel over te zeggen... terug in de tijd. Kennis maken met het verleden. Ongecompliceerdheid, vriendelijkheid, alles wat in ons land zo schaars is, is hier in overvloed. Je komt jezelf tegen. Warm water uit de kraan is niet gewoon! Je leert. Het maakt je leven rijker. Voor de een zal het (zeker in het begin) zwaar tegen vallen om zonder luxe te leven maar het zet mij altijd weer even met twee voeten op de grond als ik lokale mensen met een vracht zie sjouwen waar zelfs een olifant bedenkelijk bij zou staan kijken. De natuur is overweldigend! De onderwaterwereld nog veel mooier en nog zo onontdekt! Mijn tip: ga nu!! Voor het te laat is. Het TE verwesterd is, zoals Bali. Geniet en zet iedere vezel in je lijf open om te leren zien wat mooi is!

17 Islands Riung, Helemaal het einde!! Schitterend en diverse kleuren en koraal. Allemaal al snorkelend te zien. Duiken is absoluut niet nodig, al duik ik graag. Zo mooi als hier nog nooit gezien. Heerlijke BBQ op het strand door de locals van Riung provisorisch klaargemaakt. Een bestemming die je absoluut niet mag missen als je Flores bezoekt. Pas op met verbranden als je snorkelt.. het gaat hier extreem snel.

Pluspunten Indonesie

  • vriendelijkheid
  • natuur
  • onderwaterwereld
  • cultuur
  • makkelijk te reizen

Minpunten Indonesie

  • Bali is TE verwesterd
Ultieme tip: Snorkelen. Raften op Bali onder watervallen door in de buurt van de vulkaan Gunung Agung. Wat een schitterende natuur! Duiken met Manta's op de Komodo-eilanden!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ongerept Sulawesi (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Curtis Blok op 05 oktober 2016

Ik heb het geluk gehad dat ik al meerdere keren naar dit mooie land heb mogen gaan, maar ik was nog nooit in Sulawesi geweest. Afgelopen maart kwam hier verandering in en hebben we ruim twee weken doorgebracht in het noordelijke puntje van Sulawesi, in de omgeving van Manado. Dit is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Er zijn verschillende kleine eilandjes te bezoeken, er zijn ongerepte stranden te ontdekken en je kan goed duiken. Absoluut een aanrader!

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • Lekker eten
  • Vriendelijke mensen
  • Zon
  • Ongerept
  • Zee
  • Mooiste stranden
  • Surfing
  • Vulkanen
  • Prachtige natuur
  • Jungle
Ultieme tip: Bezoek het mooie strand Selong Belanak in Zuid-Lombok. Rustig en groots
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Was fijn maar bloedheet! (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door emile bauer op 05 oktober 2016

Mijn reis naar Bogor-graf van mijn moeder, was bloedheet! Nadeel veel motor/autoverkeer en natuurlijk de files niet te vergeten. Heb fijn gehad, maar was blij dat ik weer terug ben in Nederland. Logeerde bij jongere zuster en goede vrienden voor nog geen vijftig euro voor dertig dagen, inclusief ontbijt, lunch en diner. De kleren werden gewassen, een nadeel is... indien je een grote boodschap wil doen (naar de WC) moet je hurken, ik heb een kruk met een gat laten bezorgen.
Wat het eten betreft, is heerlijk indien je niet kieskeurig bent. Ik vind het lekkerst eten in de kampong bij de mensen met wie ik kennis maakte. Slapen op een matje met de kinderen en 's ochtends ontbijt met koffie tubruk met gestoomde cassave.

8,1
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
6 Klimaat
Ultieme tip: Overal is fijn eten
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Orang Oetans spotten in Bukit Lawang (Sumatra, Indonesië) (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Jessie Pijnenburg op 05 oktober 2016

De jungle van Bukit Lawang is een van de laatste plekken op aarde waar je orang oetans in het semi-wild kunt spotten. Dit was een van de hoogtepunten tijdens mijn reis door Zuidoost-Azië. Je reist af naar het kleine dorpje Bukit Lawang en kiest hoeveel dagen jij in de jungle wilt verblijven. Ik koos voor twee dagen en een nacht. De nacht breng je met jouw groep door aan de rand van de jungle en overdag spot je orang oetans en andere apen.

6,8
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
6 Locals
5 Veilig
7 Natuur
5 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • Adembenemend

Minpunten Indonesie

  • Slecht Engels
Ultieme tip: Verblijf in het Garden Inn in Bukit Lawang. Dit was een van de leukste accommodaties van het dorp, met heel vriendelijk personeel.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Relaxt, locals & beaches (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door suzanne schuringa op 05 oktober 2016

Wat ik een van de opvallendste dingen vond was de hoeveelheid locals en de rust die heerste over heel het eiland. Niet alleen was het snorkelen heel mooi, en sommige plekken echt heel privé, maar ook de vriendelijkheid van de mensen. Een heerlijke plek voor rust en islandsvibes. Fijn om hier te zijn geweest na het drukkere Bali.

7,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • prachtige natuur
  • diverse eilanden
  • heerlijk eten

Minpunten Indonesie

  • sommige plekken te toeristisch
  • Sommige locaties te gericht op stelletjes
Ultieme tip: Let goed op de bootcompagnie die je neemt van Bali naar Nusa. Liever iets meer betalen dan in een 'local' boot waar iedereen moet overgeven...
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Genieten (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Gerben Buijten op 05 oktober 2016

Mijn eerste reis buiten Europa gepland naar het land van mijn opa. Tijd om eens een kijkje te nemen waar deze man zijn eerste jaren heeft doorgebracht. Beginnend in Uluwatu met een groep van zes personen. Wat een avontuur hebben wij gehad om Dream Beach proberen te bereiken, ons vastgeklemd aan alle bomen op het meest glibberige stijlen bospad en halverwege moeten omdraaien om te voorkomen dat we moesten worstelen met wilde apen. Een ervaring rijker en pracht moment. Er zijn nog zo veel meer leuke en bijzonder plekken op Bali die ik allemaal wel kan opnoemen, scooteren door de rijst velden, Mount Batur beklimmen om de zonsopgang te zien, feesten op Gili Trawangan en nog veel meer, maar eigenlijk moet je er gewoon zelf naar toe gaan om dit allemaal te ervaren. Ga je nu in je eentje met een groep of met zijn tweeën, geniet er van. Ik raad wel aan om er niet te lang mee te wachten, het is een plek die mensen van over de hele wereld willen bezoeken. Het toeristengehalte wordt hoger en hoger.

Pluspunten Indonesie

  • Prachtig
  • Betaalbaar
  • diversiteit van de plekken

Minpunten Indonesie

  • toeristen
Ultieme tip: Geniet maximaal. Ga naar het westen, deze hoek wordt vaak overgeslagen.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

CAN I GO BACK? (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Alice de Geus op 04 oktober 2016

Het is zestien uur vliegen, maar zeker de moeite waard! Ontzettend mooi land met zoveel contrast van de bestemmingen in Bali zelf. Als je vanaf Bali de boot naar Nusa Lembongan pakt dan ben je op een paradijs. Zo ontzettend mooi!!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • locals
  • eten
  • avontuur

Minpunten Indonesie

  • toerisme
  • vies
Ultieme tip: UBUD. Ge-wel-dig! De rijstvelden zijn het mooiste wat ik ooit heb gezien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Met Stichting Global Exploration naar Indonesië! (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Philippine Veerman op 04 oktober 2016

Met een groep van 22 leerlingen en 4 docenten gingen wij voor drie weken naar Java en Borneo. Wij zijn vooral naar de niet-toeristische plekken van Indonesië geweest, waar de cultuurverschillen het grootst zijn: dit vond ik zelf enorm bijzonder aan mijn reis naar Indonesië. We sliepen in scholen en longhouses: lange, houten huizen op palen waar soms een heel dorp in woont. Ook zijn we naar een Orang Oetan opvangcentrum geweest in Sintang (Borneo), waar orang oetans die bij mensen thuis opgesloten zaten, naartoe worden gebracht en opgevangen. We sliepen midden tussen de bewoners van Indonesië; niet in hotels en resorts. Zo kwamen we zo dicht mogelijk bij de Indonesische cultuur en het Indonesische volk. De plekken in Indonesië waar wij zijn geweest zijn vooral aan te raden voor mensen die geïnteresseerd zijn in cultuur en natuur en in alternatieve vormen van leven en die voorbereid zijn op een cultuurshock. Wanneer je meer op zoek bent naar een luxe vakantie aan het strand, is Bali een betere optie.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • prachtige cultuur
  • aardige inwoners

Minpunten Indonesie

  • slecht bereikbaar
  • weinig beheersing Engelse taal
Ultieme tip: Het dorp Tembak op Borneo: een lange reis ernaartoe, maar het is een prachtig en typisch Indonesisch dorp, tussen de tropische bossen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een heerlijke ongedwongen rondreis (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Hilde Hartmans op 04 oktober 2016

Oktober 2015 ben ik met mijn beste vriendin 3,5 week op reis gegaan naar Bali, de Gili's en Lombok. Bij aankomst op het vliegveld in Denpasar werden we overweldigd door alle taxichauffeurs, iets waar je snel aan went. We hadden van tevoren alleen de eerste twee nachten geboekt en de rest zagen we wel. Die eerste nachten waren in Kuta. Daar kan ik heel resoluut over zijn. Niet ons ding en we dachten de eerste avond al, als heel Bali zo is..... Als je voor een zuipvakantie gaat of graag mushrooms eet, dan is Kuta wel aan te raden. Verder zijn wij op ons eerste deel Bali naar Nusa Dua en Ubud geweest. Toen we terug kwamen van Lombok hebben we Amed, Lovina en nogmaals Ubud bezocht. Vanuit die plekken bekeken wij de omgeving en omliggende plaatsjes met scooters. Ubud is erg leuk, veel moderne winkels en ontzettend veel lekkere restaurants, maar ontzettend toeristisch en druk. Bali staat bekend om de gastvrijheid en dat hebben wij zeker gemerkt. Als je het echte Bali wilt ontdekken, zou ik aanbevelen om boven Denpasar te blijven. Na het eerste deel Bali gingen wij met een fastboat in een paar uurtjes richting de Gili-eilanden, het was de bedoeling dat we op alle drie de eilanden een of twee overnachtingen zouden doen, dit liep een beetje anders. We werden met de fastboat afgezet op Gili Trawangan, dit was eigenlijk Kuta in het klein, veel party animals. Op de eilanden zijn motorvoertuigen verboden, dus alles gaat met paard en wagen of de fiets. Wij zijn met de fiets het eiland rondgefietst, leuk om te doen, zo kwamen we een openluchtbioscoop tegen en allemaal leuke strandtenten. Toch hadden we Gili Trawangan al snel gezien en zijn naar Gili Meno vertrokken, wat een heerlijk eilandje met lieve mensen! Hier zijn we uiteindelijk zes dagen blijven hangen. Lombok is totaal anders dan Bali. De islamitische invloeden zijn te zien en te horen, maar niet storend. Lombok is heerlijk voor wandelingen door de mooie landschappen en naar enorme watervallen waar je ook in kunt zwemmen.

8,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
9 Natuur
9 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Aardige mensen
  • Betaalbaar
  • Mooie natuur
  • Mooie cultuur
  • Lekker eten

Minpunten Indonesie

  • Chaotisch verkeer
  • Overal moeten afdingen
Ultieme tip: Iets wat ik tegen iedereen zeg die die kant op gaat is: huur een scooter! Dit zal op het begin een beetje eng zijn door het hectische verkeer, maar het is echt fantastisch!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Met Stichting Global Exploration naar Indonesië! (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Johanna Verbeek op 04 oktober 2016

Met een groep van 22 leerlingen en vier docenten gingen wij voor drie weken naar Java en Borneo. Wij zijn vooral naar de niet-toeristische plekken van Indonesië geweest, waar de cultuurverschillen het grootst zijn: dit vond ik zelf enorm bijzonder aan mijn reis naar Indonesië. We sliepen in scholen en longhouses: lange, houten huizen op palen waar soms een heel dorp in woont. Ook zijn we naar een orang-oetan opvangcentrum geweest in Sintang (Borneo), waar orang-oetans, die bij mensen thuis opgesloten zaten, naartoe worden gebracht en opgevangen. We sliepen midden tussen de bewoners van Indonesië; niet in hotels en resorts. Zo kwamen we zo dicht mogelijk bij de Indonesische cultuur en het Indonesische volk. De plekken in Indonesië waar wij zijn geweest zijn vooral aan te raden voor mensen die geïnteresseerd zijn in cultuur en natuur en in alternatieve vormen van leven en die voorbereid zijn op een cultuurshock. Wanneer je meer op zoek bent naar een luxe vakantie aan het strand, is Bali een betere optie.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • prachtige cultuur
  • aardige inwoners

Minpunten Indonesie

  • slecht bereikbaar
  • weinig beheersing Engelse taal
Ultieme tip: Het dorp Tembak op Borneo: een lange reis ernaartoe, maar het is een prachtig en typisch Indonesisch dorp, tussen de tropische bossen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Land van meer dan 17.000 eilanden en evenveel hoogtepunten! (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Erik Beijen op 04 oktober 2016

Java, Lombok, Sulawesi, Kalimantan en Sumatra; een kleine greep uit het groot aantal eilanden dat Indonesië rijk is. Daarnaast (niet geheel toevallig) zijn dit de eilanden die ik in juni, juli en augustus 2016 bezocht heb. Elk eiland heeft zijn eigen schoonheid, omgeving en dingen om te doen. Ik ben gaan cultuur-snuiven op Java, surfen op Lombok, snorkelen en duiken op Sulawesi, wilde dieren-spotten op Kalimantan en heb de ontspanning gezocht in de omgeving van het Toba-lake op Sumatra. Al-met-al biedt Indonesië voor ieder wat wils!

Pluspunten Indonesie

  • Goedkoop
  • Vriendelijke locals
  • Lekker eten
  • Backpackcultuur

Minpunten Indonesie

  • Eilandhoppen moet (vaak) per vliegtuig
Ultieme tip: Bezoek de Bromo-vulkaan bij zonsopkomst. Ultieme wow-moment!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bali en Lombok (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Linda Jansen op 04 oktober 2016

Bali

- Mount Batur! Zonsopgang is erg gaaf en de hike is goed te doen

- Surfen bij Kuta Beach of in Canggu

- Rijstvelden in Ubud

Lombok

- Gili eilanden voor het helderste water ever! Schildpadden te zien met duiken en snorkelen, super mooi. Fietsen over het eiland

- Op de scooter langs de verschillende stranden bij Kuta Lombok. Hier vind je het echte, minder toeristische, Indonesië. Heerlijke rustige stranden.

8,9
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • backpackers

Minpunten Indonesie

  • Hygiene
  • Spicy eten
Ultieme tip: Gili Castle hostel op Gili Trawangan
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

4 maanden Bali, Lombok en Gili (bezocht in september 2013)

Review geschreven door Jurian Molenaar op 04 oktober 2016

Vooral de Rinjani was speciaal, het was een ongelooflijke zware tocht met fantastisch uitzicht. De overige 4 maanden gewoond rondom Singaraja een stad in het noorden van Bali. Een project gedaan met Hoge school Windesheim m.b.t. afvalverwerking, hoe groen is dat!

Ubud is ook zeker een aanrader en een paar nachten Gili is ook absoluut de moeite waard.

Pluspunten Indonesie

  • Sfeer
  • bevolking
  • warmte
  • goedkoop

Minpunten Indonesie

  • afval
  • toerisme
Ultieme tip: Een aantal dagen de Rinjani beklimmen en daarna bijkomen op Gili Nemo, huur een huisje aan het strand en ga 's ochtends met zonsopgang zwemmen/ duiken met schildpadden.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Fietsen door Ubud (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Elisanne Van Der Tuuk op 04 oktober 2016

Koop niet meteen het eerste beste bootticket, maar ga voor de goedkope versie en zit tussen de locals. Geniet van het heerlijke eten en de vriendelijke mensen.
Indonesie heeft prachtige tempels, en ook vulkanen om te beklimmen

9,1
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Aardige locals
  • ontspanning
Ultieme tip: Restaurant Warung Enak in Amed! Zaaaaalig!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

1700 eilanden (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Malou Bijsterbosch op 04 oktober 2016

Mijn planning was om 1 maand in Indonesië door te brengen. Dat ik na 2,5 maand pas afscheid heb genomen van Indonesië (en ik eigenlijk nog steeds niet afscheid wilde nemen) zegt al genoeg. Van Sumatra tot en met Flores, van stranden tot en met vulkanen, van surfen tot en met hiken, van regenwouden tot en met de stad, van hostels tot en met villa's, van amerikanen tot en met locals, etc. Ik heb genoten, 1700 eilanden waarvan ik er maar zo ongeveer 20 van heb bezocht, met kuta lombok als hoogtepunt. 1700 eilanden, zoveel kansen. Indonesië, Jampai Jumpai (See you soon).

Pluspunten Indonesie

  • Locals
  • Eten
  • Natuur
  • surfen
  • Prijzen

Minpunten Indonesie

  • bali veel toeristen
Ultieme tip: Kuta Lombok, the pipes hostel
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wauwww (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Sharon Sharon op 04 oktober 2016

Mooiste plaatsen: Ubud, Gili-eilanden, Uluwatu, Nusa Lembongan, Amed.
Doen: fietsen door de rijstvelden in Ubud, snorkelen met mantas en schildpadden bij de eilanden. Snorkelen naar scheepswrakken in omgeving Amed.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
Ultieme tip: Gebruik alleen de Blue Bird-group taxi. Enige taxi met meter. Spotgoedkoop!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Lovina (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Angela Pasterkamp op 04 oktober 2016

Bali is een prachtig eiland. Vanaf het vliegveld zit je dicht bij de drukke steden en het bruisende leven. Hoe verder je Bali intrekt hoe mooier de natuur wordt. Mijn favoriete plek was Lovina. Dit vooral om de prachtige natuur, de dolfijnen, gastvrije bevolking en het eten dat nog lekkerder was dan in de steden.

9,5
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • gastvrij

Minpunten Indonesie

  • vlucht
Ultieme tip: Eetcafé Jegeg in Lovina (dichtbij Kaliasem). De beste hamburgers en vissaté ever!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Waanzinnig (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Martijn van der Kruk op 04 oktober 2016

Echt mijn hart verpand aan Indonesië en dan aan Bali. Mensen zijn daar ontzettend vriendelijk, alles is relatief goedkoop ten opzichte van Nederland, lekker eten, schitterende natuur. Echt waanzinnig. Veelzijdig qua activiteiten; watersport, relaxen, natuur, cultuur.
Daarnaast kan tien kilometer verderop een hele andere wereld zijn.
Ik vond het waanzinnig.

9,4
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • betaabaar
  • natuur
  • cultuur
  • vriendelijk mensen

Minpunten Indonesie

  • drinkwater moet je steeds kopen
Ultieme tip: Hou bij bezoek aan de Gili-eilanden of Lombok rekening dat de boot NIET heel de dag door gaat zoals je vaak leest. Vanaf Bali is dat geloof ik zeven of elf uur. Zoek dit goed uit!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Gili Goodness (bezocht in juni 2014)

Review geschreven door Kim Thierig op 04 oktober 2016

Een van de hoogtepunten van Indonesië, was toch wel de Gili-eilanden. En dan voornamelijk Gili Air, een rustig eiland, geen party eiland. Geen auto's toegestaan. Er wordt rondgereden met kleine paard-en wagentjes. Heerlijk rustig, mooie bungalows om te slapen, cocktails op het strand, waar het heerlijk rustig is. Uitzicht op de vulkaan Lombok en een ongelooflijke zonsondergang.

Pluspunten Indonesie

  • locals
  • eten
  • goedkoop
  • natuur
  • cultuur

Minpunten Indonesie

  • regenseizoen
Ultieme tip: Gili-eilanden!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Java; Indonesië (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Denise van Ewijk op 03 oktober 2016

Java, een prachtig deel van Indonesië met nog veel kenmerken van de originele cultuur en de vriendelijkheid van de mensen. Voor mij het eerste land van de zeven landen die ik tijdens mijn reis bezocht heb. Indonesië staat ook zeker in mijn top 3 van mooiste landen, met als hoogtepunten de tempels in Yogyakarta, het beklimmen van de Mount Bromo-vulkaan, het duiken op de Gili-eilanden en de 4days4nights Komodo-tour van Lombok naar Flores. Helaas wel wat scams gehad, mensen die je onnodig de hoofdprijs laten betalen, of laten betalen voor iets wat niet nodig is. Dit hoort er helaas een beetje bij maar verder heb ik een maand lang van dit paradijsje kunnen genieten, en ga zeker nog eens terug!

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
8 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • prachtige natuur
  • vriendelijke mensen
  • voordelig

Minpunten Indonesie

  • scams
  • slecht in engels
Ultieme tip: Lees jezelf in over de cultuur, pas jezelf aan en geniet van al het moois om je heen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesië in 25 dagen (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Susan van Zwol op 03 oktober 2016

Indonesië, een geweldig land om te bezoeken, de cultuur, het eten en het weer. Toch een van de mooiste dingen die ik gedaan heb in Indonesië was het zwemmen met schildpadden. Ook de Rinjani was een van mijn favorieten om te doen.

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • lekker weer
  • veel te zien

Minpunten Indonesie

  • geen
Ultieme tip: Mount Rinjani en daarna lekker relaxen op de Gili-eilanden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacking in Indonsia (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Melissa de Roeper op 03 oktober 2016

Indonesië is echt een aanrader als je van alles wilt doen en zien. Van de jungle in Sumatra tot op het strand liggen op Gili. Samen met een vriendin ben ik een maand in Indonesië geweest. We zijn begonnen met een driedaagse trekking door de jungle in Sumatra. Echt een super leuke en mooie ervaring. Heel veel orang-oetans gezien. Echt back-to-basic in de jungle. Vervolgens zijn we naar Yogjakarta op Java gevlogen. Hier hebben we een dag cultuur gesnoven, door het bezoeken van de Borobudur en de Prambanan-tempels. Verder hebben we de zonsopgang gezien op de vulkaan Bromo en het super mooie meer/zonsopgang bij Ijen. Daarna zijn we met de boot naar Bali gegaan. In Bali hebben we de plaatsen, Lovina, Ubud en Seminyak aangedaan. Bali is echt super mooi. De uitgestrekte rijstvelden, maar ook de mooie zonsondergang op het strand. Daarna op Gili Trawangan geweest. Dit is een erg druk eiland, veel toeristen. Wil je een minder drukke plek, kies dan voor Gili Meno of Gili Air. Uiteindelijk nog op Lombok de Rinjani beklommen. Het zwaarste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan. Maar nu achteraf zeker een van de hoogtepunten van mijn vakantie. Dus hou je van actief, maar zeker ook luieren aan het strand en een beetje cultuur snuiven, dan is Indonesië zeker een aanrader! Super mooie eilanden en alle mensen zijn er even vriendelijk! Naar Bali en Gili wil ik zeker nog een keer teruggaan.

8,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
9 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Goedkoop
  • Aardige bevolking
  • Heel divers

Minpunten Indonesie

  • Lange reistijden
  • Het gebed
Ultieme tip: Ga de Mount Bromo in Java beklimmen. Ga direct naar de top en niet eerst naar het viewpoint. De zonsopgang vanaf hier is echt super!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Indrukwekkend land! (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Amy Cornelissen op 03 oktober 2016

Bali is echt een prachtig eiland waar veel te zien in, Java heeft ook enkele prachtige highlights.

Persoonlijk zou ik de volgende keer Java overslaan omdat dit niet erg toeristisch is en ik dat toch wel het leukste vind!

Pluspunten Indonesie

  • betaalbaar
  • prachtig land
Ultieme tip: Huur een lokale gids die je de mooiste plekjes laat zien.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Java, Bali en Lombok (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Susan van Zwol op 03 oktober 2016

In september 3,5 week rondgetrokken door Indonesië. De reis is begonnen in Yogjakarta, waar we de meest bekende tempels hebben bezocht. Vanuit daar verder gegaan naar Bromo en Ijen, vroeg opgestaan maar zeker de moeite waard! Vanuit daar zijn we naar Bali gegaan: lovina, ubud en sanur. Van fietstocht tot kookcursus gedaan. Vanuit Sanur zijn we met de boot naar Nusa Penida gegaan, echt nog een niet ontdekt eiland van Bali, maar wat een natuur en uitzichten! Zeker een aanrader! Vanuit daar naar Nusa Lembongan, waar je heerlijk aan het strand of aan een infinity pool kan liggen. Daarna zijn we verder gegaan naar Lombok om daar de Rinjani trekking te doen, 3 dagen, 2 nachten! Erg zwaar maar wat een uitdaging en ervaring! Na de Rinjani nog heerlijk relaxt op de Gili eilanden.

8,8
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Indonesie

  • Betaalbaar
  • Natuur
  • Vervoer
  • Rijstvelden
  • Locals
  • Accomodaties

Minpunten Indonesie

  • Geen
Ultieme tip: Mt. Rinjani trekking
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers