Cultuurverschillen Indonesie

Cultuurverschillen Indonesie

De Indonesische cultuur is niet makkelijk te definiëren, er zijn heel veel verschillende geloven, gebruiken en gewoontes. Als toerist is het belangrijk om je aan te passen en respect te tonen.

Contact

In Indonesië is het niet gebruikelijk om in het openbaar genegenheid voor elkaar te tonen. Zoenen, omhelzen en hand in hand lopen wordt gezien als iets dat je binnenshuis houdt. Hetzelfde geldt voor agressief gedrag.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 232 reizen naar Indonesie

Controle over je gedrag en hoe je naar buiten overkomt zijn eigenschappen die hoog in het vaandel staan. Dat wil niet zeggen dat er niet wordt gelachen in Indonesië. Sterker nog, lachen wordt vaak ook gebruikt om met minder plezierige situaties om te gaan.

Contacten leggen doen de Indonesiërs makkelijk. Als buitenlander zul je vaak de kreet 'Hello Miestur' of 'Hello Miessus' horen. Vaak gevolgd door een waslijst aan vragen over hoe je heet, waar je vandaan komt, wat je voor werk doet en wat al niet meer.

Net als bij veel andere Aziatische culturen is het belangrijk dat je anderen met respect behandelt en ze bijvoorbeeld niet in het bijzijn van anderen of vreemden tegenspreekt. Vooral ouderen hebben veel aanzien.

Kleding

Denk aan je kleding wanneer je naar Indonesië gaat. Met name bij religieuze bouwwerken als tempels en moskeeën, maar ook op het platteland is een zekere terughoudendheid op zijn plaats. Indonesië is nog altijd de grootste moslimnatie ter wereld en het is logisch dat deze religie ook zijn stempel drukt op de kleedwijze.

Bij tempels en moskeeën dienen je schouders en benen te allen tijde bedekt te zijn. Shirts zonder mouwen en korte rokken zijn niet gepast. Op de Indonesische stranden mag je vaak wel in badkleding zonnen, maar probeer altijd, vooral als vrouw, een sarong bij de hand te houden. Het is belangrijk om te weten dat ze het wel accepteren, maar misschien niet altijd waarderen.

Onrein

Voeten worden als onrein beschouwd en met je voetzolen naar iemand wijzen is daarom beledigend. Het hoofd is het reinste deel van het lichaam en je mag dus nooit zomaar iemands hoofd aanraken. Als je iets aangeeft dan moet je dit altijd met je rechterhand doen. De linkerhand wordt als onrein beschouwd, aangezien dit de hand is die zij op het toilet gebruiken. Let er ook op tijdens de maaltijd, wanneer de Indonesiërs vaak met hun handen eten.

Ben je niet zeker van je gedrag, kijk dan hoe de Indonesiërs het doen of vraag wat gepast is. Indonesiërs zijn altijd bereid om te helpen.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors