Beste reistijd Indonesië

Beste reistijd Indonesië

Gifgroene rijstvelden, kleurrijke tempels, imposante vulkanen en poederwitte stranden staan op het programma tijdens een rondreis door Indonesië. Dan zit je waarschijnlijk niet te wachten op een enorme plensbui, omdat je je vakantie net tijdens het regenseizoen op Bali hebt gepland. Houd daarom bij het plannen van je reis rekening met de beste reistijd voor Indonesië. 

Hoewel het tropische klimaat in Indonesië een gemiddelde temperatuur rond de dertig graden oplevert, heeft de archipel van oktober tot april wel te maken met een regenseizoen. Het droge seizoen loopt van mei tot en met september. Deze periode is over het algemeen de beste reistijd voor Indonesië. Ondanks dat verschilt het weer per eiland. 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 235 reizen naar Indonesie

Wat is de beste reistijd voor Bali?

Indonesië is groot en telt duizenden eilanden. Door de omvang van de archipel is er niet één beste reistijd voor Indonesië te noemen. Ga jij een rondreis door Bali maken? Met gemiddelde temperaturen rond de dertig graden is het weer op Bali eigenlijk het hele jaar door zomers. Houd in je planning wel rekening met het regenseizoen op Bali, tussen oktober en maart. In deze maanden regent het gelukkig niet constant, maar valt er wel regelmatig een flinke regenbui. Soms met overstromingen tot gevolg. 

Ondanks de regenbuien is het over het algemeen overdag alsnog mooi weer op Bali en kun je ook in het regenseizoen prima reizen. Maar het droge seizoen van april tot en met september is de beste reistijd voor Bali. In deze periode regent het zelden en zijn de regenbuien die er vallen kort en mild. 

Beste reistijd Indonesië: Java, Lombok, Flores en Papoea

De beste reistijd voor een rondreis over de andere eilanden van Indonesië komt voor een groot deel overeen met de beste reistijd voor Bali. Dit betekent dat je zowel in het natte als het droge seizoen een rondreis door Indonesië kunt maken. 

Toch zijn er afhankelijk van je bestemming een aantal invloedrijke factoren om rekening mee te houden bij het plannen van je reis. Een rondreis door Java plan je het beste in het droge seizoen van juni tot en met oktober. In het regenseizoen is het vaak bewolkt en valt er meestal in de ochtend of avond een bui. 

Het weer op Lombok is eigenlijk het hele jaar door erg warm en vochtig. Net als op Java zijn de maanden juni tot en met oktober het droogst en daarom de beste periode voor een vakantie naar Lombok. De zee is dan ook rustig, wat prettig is als je op de boot naar de Gili-eilanden stapt. In de natste periode van december tot en met maart worden de wegen op Lombok alsook Flores en Papoea slechter en is de zee ruiger. 

Beste reistijd Indonesië: de uitzonderingen

De eilanden Sumatra en Sulawesi zijn zodanig groot dat de beste reistijd voor het noorden en het zuiden verschilt. Voor een rondreis door Zuid-Sumatra is de droge periode van mei tot september het prettigst reizen. Juni en juli zijn hier de beste maanden, omdat er dan de minste neerslag valt. Van oktober tot en met maart valt het regenseizoen in Sumatra. Reizen is niet onmogelijk, maar neemt vaak wat meer tijd in beslag. In Noord-Sumatra zijn de seizoenen omgekeerd.

Net als in Sumatra valt het regenseizoen in het zuiden van Sulawesi tussen oktober en maart. Van april tot oktober is het droger. In het noorden valt juist in de maanden juni en juli de meeste regen. Dit gedeelte wordt beïnvloed door het klimaat van de Molukken. De periode vlak na het regenseizoen, van augustus tot oktober, is de beste reistijd voor het noorden van Sulawesi. Voor het zuiden is dat juni tot oktober.

De Molukken zijn de vreemde eend in de bijt. In tegenstelling tot het grootste deel van Indonesië valt de droge periode op de Molukken tussen november en februari. In de periode van mei tot en met september valt de meeste neerslag en is er ook kans op tyfoons. Gelukkig zijn er tijdens het regenseizoen ook genoeg dagen waarop de regen wordt afgewisseld met zon en blijft de temperatuur rond de dertig graden.

Ook Kalimantan is een uitzondering op de meerderheid. Het vochtige klimaat op Kalimantan zorgt ervoor dat het zelfs in de droge maanden regelmatig even regent. Het regenseizoen loopt van oktober tot juni. Het droge seizoen is een stuk korter en loopt van juli tot september. 

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors