Winkels en markten (pasars)

Winkels en markten (pasars)

De grote steden van Indonesië hebben grote malls, waar je werkelijk alles kunt kopen. Voor een meer traditioneel uitje kun je de dagelijkse pasars (markten) uitproberen. Je vindt daar het verste fruit, heerlijk eten, prachtige handgemaakte producten. En dat meestal ook nog eens voor een spotprijs.

Malls

De shopping malls in Indonesië zijn vaak enorm. Soms zijn er wel honderden winkels in één mall. De laatste tien jaar is ook het aantal shopping malls sterk toegenomen. Naar de mall gaan is een populaire bezigheid onder de Indonesiërs. Er hangen vaak grote groepen jongeren rond. Het is de plek om zien en gezien te worden. In de meeste malls is een goede variatie te vinden aan kledingboetiekjes, boekenwinkels, speelgoedwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Vaak is er bij de hoofdingang een informatieloket waar je een brochure kan krijgen met een lijst van alle winkels. Naast een plek om te winkelen hebben de malls zich in de loop der tijd ontwikkelt tot een plek waar je ook voor recreatie terecht kan. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer bioscopen, kunstijsbanen, spelhallen, klimwanden, kinderattracties en verschillende soorten restaurants.

Pasars

Een bezoekje aan een Indonesische markt mag je niet missen. De overdadige kleuren, de heerlijke geuren, het geroezemoes en de chaos. Een groot deel van het sociale leven van de Indonesiërs speelt zich iedere dag op de markt af.

Indonesiërs kopen al generaties lang hun voedsel op de pasar. De term pasar kan tegenwoordig drie dingen betekenen. Het kan gaan om een aantal groenteboeren, die met hun karretjes door de woonwijken trekken. Of om een tijdelijke plek waar verkopers samenkomen om hun producten te verkopen. Maar het kan ook een permanent marktgebouw zijn. Over het algemeen worden overal dezelfde soort producten verkocht. Je kunt er altijd fruit, groente, vlees, vis en specerijen kopen.

In de grote steden en in toeristische gebieden zijn de pasars meer afgesteld op de toeristen. Je kunt er de mooiste sarongs, prachtige handgemaakte beeldjes en rijpe koffiebonen kopen om mee naar huis te nemen. De prijzen zijn meestal ook goedkoper dan in de toeristische winkels. Let er wel op dat je geen foute souvenirs koopt.

Wil je iets op een pasar kopen, dan moet je goed onderhandelen. Er hangen geen prijskaartjes aan de producten en iedereen dingt af. Knoop een gesprekje met de verkoper aan en blijf altijd vriendelijk. Zorg ook dat je voldoende contant geld op zak hebt, want pinnen kan hier vrijwel nooit.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors