Veiligheid Indonesië

Veiligheid Indonesië

Reizen naar Indonesië kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, wat betreft natuurrampen, verkeersveiligheid en terrorisme. Indonesië maakt deel uit van de Ring of Fire. Dit ringvormige gebied rondom de Grote Oceaan bestaat veelal uit vulkanen. Hierdoor kunnen vulkanische uitbarstingen, aardbevingen en tsunami’s voorkomen in Indonesië. 

Om goed voorbereid op rondreis door Indonesië te gaan is het belangrijk om te weten hoe je rekening houdt met je eigen veiligheid in Indonesië en naar welke gebieden je beter niet kan reizen. Voor je eigen veiligheid is het raadzaam om voorafgaand aan je reis naar Indonesië het actuele reisadvies te bekijken. 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 235 reizen naar Indonesie

Hoe houd ik rekening met mijn veiligheid in Indonesië?

In Indonesië komen overvallingen en berovingen op straat voor. Voor je veiligheid in Indonesië is het daarom belangrijk dat je geen contant geld of sieraden toont. En dat je je paspoort, vliegticket en geld op een veilige plek bewaart.

Tijdens je reis in Indonesië moet je er rekening mee houden dat het wegverkeer chaotischer is dan in Nederland. Soms lijkt het zelfs of er geen verkeersregels zijn. Houd er rekening mee dat er in Indonesië links wordt gereden en bestuurders van links voorrang hebben. 

Ben je van plan om een boottocht te doen? Check dan de weersomstandigheden voordat je in de boot stapt. Het bootvervoer naar en tussen eilanden kan tijdens slechte weersomstandigheden gevaarlijk zijn. 

Waar moet ik extra voorzichtig voor zijn in Indonesië?

Voor je veiligheid in Indonesië moet je oppassen met het drinken van illegaal gestookte alcohol. In de afgelopen jaren is het voorgekomen dat de illegaal gestookte alcohol ook wel methadol, hoestdrank, insectenverdelger en spiritus bevatte. 

In Indonesië kunnen aardbevingen, tropische cyclonen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen. Houd de berichten in de media in de gaten en informeer jezelf over de situatie. Ben je in Indonesië en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Als zij waarschuwen voor een mogelijke uitbarsting, reis dan niet naar de omgeving van deze vulkaan. 

Naar welke gebieden kan ik beter niet reizen in Indonesië?

Het reizen naar de provincie Papua brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Er is hier veel onrust en op verschillende plaatsen vonden rellen plaats waarbij er doden vielen.

In Centraal-Sulawesi, vooral in het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso, komt al jaren geweld voor. De situatie is hier nog steeds gespannen.

Ook gelden er veiligheidsrisico’s voor het reizen naar de provincie Aceh, vooral in de afgelegen gebieden buiten de stad Banda Aceh. Als je naar dit gebied reist, zorg er dan voor dat je alleen overdag en via de hoofdwegen reist.

In de provincies Noord-Molukken, Molukken en Ambon bestaat het risico op plots oplaaiende rellen.

Informeer voordat je naar een van deze gebieden reist naar het reisadvies van Indonesië. 

Aan welke wetten, regels en gebruiken moet ik mij houden in Indonesië?

Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld. In sommige delen van het land gelden strenge islamitische wetten. Zo wordt homoseksualiteit niet geaccepteerd in Indonesië en is homoseksualiteit zelfs strafbaar in gebieden waar islamitische wetgeving geldt, bijvoorbeeld in de provincie Aceh. Dit geldt ook voor toeristen.

Daarnaast is het bezit van drugs strafbaar in Indonesië. Wees ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of de handel in drugs in Indonesië veel zwaarder is dan in Nederland. 

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors