Drie-eenheid in de Bandazee

Drie-eenheid in de Bandazee

door Maxime van der Laarse

Voor een echt unieke, tropische bestemming maak je je rondreis door Indonesië compleet met een bezoek aan de idyllische eilanden in de Bandazee, nabij de Molukken. De eilanden zijn nog niet al te bekend en ideaal voor een strand- of duikvakantie. Reis met de boot naar de Banda-eilanden of neem het vliegtuig naar de Kei-eilanden. Wat je daar tegenkomt is een waar paradijs die jou als herboren achterlaat.

De eilanden voeden je lichaam, ziel en geest. Wees actief en duik tussen lederschildpadden, kom tot bezinning op de parelwitte stranden en leer waar de eilanden hun bijnaam 'specerijeneilanden' aan te danken hebben.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

Benieuwd naar deze belevenissen? Wij zochten drie bijzondere activiteiten in de Bandazee voor je uit!

1. Hoogtes en dieptes - Lichaam

De Banda-eilanden zijn misschien nog wel het meest bekend om haar rijke onderwaterwereld en de archipel is dan ook een geliefde locatie voor duikers. Het rif dankt zijn rijkdommen aan de vulkanische activiteiten in het gebied en het is een uitstekende plek om je lichaam een boost te geven.

Je begint op het eiland Banda Neira waar je een beginnerscursus doet of meteen het diepe induikt. Je zwemt langs de Lava Flow, de inmiddels afgekoelde lava van de vulkaaneruptie uit 1988, of een van de andere duiklocaties. Naast koraal en kleurrijke vissen als de bijzondere blauwe mandarijnpitvis kom je ook (ongevaarlijke) zeeslangen tegen en de lederschildpad.

Tussen maart en april en van september tot december heb je het meeste zicht onder water. Over het algemeen is de stroming rustig en het water heeft een fijne temperatuur van 29 graden.

2. Stranden en grotten - Ziel

Op de tropische eilanden in de Bandazee kom je compleet tot rust en beleef je een ultiem zenmomentje op het strand of in een zoetwaterbron.

Stuk voor stuk zijn de stranden prachtig en vrijwel niet toeristisch, maar voor het echte onbewoonde-eilandgevoel moet je op Pulau Bair zijn. Dit is een klein eilandje in de Kei-archipel, ook wel bekend als Mini Raja Ampat. Rijk begroeide rotsen rijzen hier op uit de turkooizen zee en beschermen hun schatten: verborgen, parelwitte stranden.

Als je vanaf het strand het binnenland inloopt vind je ook veel moois, zoals zoetwater grotten. Dompel jezelf onder in het kristalblauwe water in Goa Hawang op Kei Kecil. Vertaald betekent deze naam 'Grot van het Slechte', vanwege de stalagmieten en stalactieten waarin de lokale bevolking geesten zag.

3. Geschiedenis en cultuur - Geest

Het Banda-gebied verlaten zonder haar geschiedenis te kennen is hartstikke zonde, want de eilanden ademen nog steeds hun historie uit en zo weten zij de geest te prikkelen.

Vanwege de aantrekkingskracht van de specerijen die volop op de Banda- en Kei-archipel groeien, zoals kruidnagel en nootmuskaat, kennen de eilanden verschillende overheersers. Vanaf de zestiende eeuw volgden Portugezen, Hollanders en Britten elkaar op. In ruil lieten zij Europese kerken, herenhuizen en forten achter. Een van de forten, Benteng Belgica op Banda Neira, staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ben je in Bandaneira, de hoofdstad van Banda Neira, vergeet dan niet de nootmuskaatjam te proeven in een van de vele cafés!

Fotocredits: Gbohne | Hike Indonesia | Hike Indonesia

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors