Gunung Batur
8,0
8,8 Algemene ervaring
9,4 Natuur
8,4 Stranden
7,0 Wildlife
7,5 Overige activiteiten
6,8 Bereikbaarheid

Gunung Batur

door Rough Guide

Batur is een gebied met imposante vulkanische pieken rond een diepblauw kratermeer. Het ontstond 30.000 jaar geleden door de uitbarsting van een gigantische vulkaan. De enorme rand van de buitenste krater heeft een lengte van 13,5 bij 10 kilometer, met in het midden de nog steeds actieve Gunung Batur van 1.717 meter hoog.

Een doorgaande weg loopt langs de westkant van de krater. De tientallen 'panoramische restaurants' aan deze weg bieden schitterende vergezichten. Een zijweg geeft toegang tot het kratermeer, Danau Batur. Geen wonder dat dit een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Bali is.

ZELF NAAR Gunung Batur?

Bekijk alle 18 reizen naar Gunung Batur

Kintamani

Honderden dagjesmensen komen lunchen in het dorp Penelokan aan de kraterrand, maar je kunt ook de dorpjes aan het meer verkennen, er vervolgens overnachten om bij zonsopkomst de Gunung Batur te bedwingen, de meest beklommen berg van Bali.

De klim is niet zwaar. De regio Batur wordt ook wel Kintamani genoemd, naar een van de drie hoofddorpen aan de kraterrand.

Warmwaterbronnen

Je kunt in die dorpen accommodatie vinden en een gids voor de klim, maar de meeste mensen overnachten beneden bij het meer, meestal in Toya Bungkah, tevens startpunt voor de klim. Na alle inspanningen kun je bijkomen in de nabijgelegen warmwaterbronnen.

Je kunt ook hotels vinden in Kedisan aan het meer. Deze plaats is tevens vertrekpunt voor bootreisjes naar de Bali Aga-begraafplaats in Trunyan. Ten zuiden van Kedisan ligt de heerlijk rustige plaats Buahan. Songan, aan de noordkant van het meer, is startpunt voor wandelingen naar de kraterrand.

Mooiste uitzicht

Aan de elf kilometer lange weg langs de kraterrand liggen dicht tegen elkaar de dorpen Penelokan, Batur en Kintamani. De grote attractie is natuurlijk het uitzicht, dat het mooist is vanuit Penelokan. Het plaatselijke museum geeft informatie over de geologie en de streek en ook staan hier twee zeer belangrijke tempels.

Vanuit de grotere toeristenresorts kun je de kraterrand via georganiseerde dagtochten bezoeken, maar Kintamani ligt ook op de bus- en bemoroutes vanuit Ubud, en op de routes tussen Singaraja (Penarukan) en Denpasar (Batubulan), via Bangli.

Weg langs de kraterrand

De weg langs de kraterrand is een van de doorgaande routes tussen de noord- en zuidkust, dus er is frequent openbaar vervoer.

De shuttlebus van Perama rijdt naar de kraterrand vanuit Ubud, Kuta en Sanur, maar niet in de tegengestelde richting. In het gebied zelf rijden bemo's langs de kraterrand. Hotels aan het meer kunnen voor plaatselijk en doorgaand vervoer zorgen. Sobek organiseert fietstochten (bergafwaarts) in Batur met aansluitend vervoer naar de toeristencentra.

Praktische info

De toegangsprijs voor de regio Batur bedraagt Rp10.000 per persoon, te betalen bij loketten aan de toegangswegen vanuit Bangli en Ubud. Geld wisselen is lastig, maar er is een geldautomaat op het parkeerterrein van hotel Lakeview in Penelokan.

Denk erom dat de kraterrand op grote hoogte ligt - het dorp Kintamani ligt ongeveer 1.350 meter boven zeeniveau - dus de nachten zijn koel en een trui is geen overbodige luxe, zeker wanneer het overdag mistig is.

Reizen Gunung Batur

Meer Gunung Batur

Reviews Gunung Batur

Wandeling Batur Volcano (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Marc Hoekstra op 12 december 2019

Begin om 4 uur 's nachts met de wandeling naar boven en aanschouw een adembenemend zonsopgang.
Als je mazzel hebt zie je ook nog de bergen van Lombok op de achtergrond.
Neem je ontbijtje en loop daarna nog rondom de krater.

Pluspunten Gunung Batur

 • Uitzicht
Ultieme tip: Wandeling en foto's maken
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Gunung batur, zomer 2019 (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Britt Mallens op 24 november 2019

In 1 woord geweldig!!!
Wij gingen midden in de nacht met een gids op pad naar het topje van de vulkaan om een magisch uitzicht te hebben met zonsopgang. Het was een hike van 2 uur over de lavastenen naar boven, maar het was het dubbel en dwars waard!

8,5
9 Algemene ervaring
8 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
8 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Dit kan niet ontbreken aan een vakantie naar bali
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Enorme klim, maar alle moeite waard! (bezocht in februari 2019)

Review geschreven door Nanouk Meijer op 19 november 2019

Om op een van de uitzichtpunten van Mount Batur te komen, moet je midden in de nacht je bed uit. Met een busje wordt je naar een verzamelpunt gebracht voor thee en een ontbijtpakketje dat je zelf mee moet nemen. Vervolgens rijdt je met een groep mensen naar de voet van de berg, waar je een zaklamp krijgt. Samen met je guide en je groep ga je op pad. In het begin leek het niet zo zwaar en viel de weg naar boven wel mee. Eenmaal echt op de vulkaan/berg wordt de ondergrond minder goed, groeiden er meer planten over het pad en moest je steeds voorzichter je voeten neerzetten en je zaklamp goed gebruiken. Het was een klim van zeker twee uur. Eenmaal boven, kwam de zon op achter Mount Agung. We waren nog even bang dat het te bewolkt zou zijn, maar de zon brak door wat prachtige foto’s opleverde. Eenmaal toen de zon op was gekomen, gingen we zitten om wat te eten. En precies op dat moment kwamen er overal aapjes vandaan die wisten dat ze daar wat te eten konden krijgen. Of, naja, krijgen - jatten! Als je niet goed op je eten lette, werd het meegenomen door een aapje. Een super snel aapje sprong op een meisje uit een andere groep en jatte haar flesje cola. Het aapje ging verderop op een tak zitten, maakt het flesje open en dronk zo alle cola eruit! Een hele vreemde ervaring, maar enorm de moeite waard!

9,3
9 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
10 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Gunung Batur

 • mooi uitzicht
 • prachtige ervaring
 • goede lichaamsbeweging

Minpunten Gunung Batur

 • redelijk koud
 • je bent niet de enige toerist
Ultieme tip: Doe laagjes aan: je reist midden in de nacht en boven op de berg staat een harde wind en is het erg koud!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

zonsopgang bij Gunung Batur (Bali) (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Lotte Wit-Meijborg op 05 december 2017

Afgelopen september waren wij op huwelijksreis naar Bali en omstreken. We hebben veel geluierd, maar ook af en toe wat actiefs gedaan. Zoals onder andere het beklimmen van de vulkaan Batur. en wel voor zonsopgang! Rond 02.00 werden we opgehaald bij het hotel, rond 04.00 beklommen we de vulkaan en vlak voor zonsopgang waren we boven.
Het was nogal een chaotische organisatie: er waren veel andere toeristen die ook de Batur gingen beklimmen en het was echt een pittige klim waarbij veel mensen onderweg afhaakten. Maar toen we eenmaal boven waren en de zon opkwam was het echt alles waard (yes cliché, maar waar haha!).

7,3
9 Algemene ervaring
10 Natuur
7 Stranden
4 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Gunung Batur

 • uitzicht
 • actief
 • ervaring
 • natuur

Minpunten Gunung Batur

 • druk
 • chaos
Ultieme tip: Doe een beklimming met zonsopgang of zonsondergang, accepteer dus wel dat het druk gaat zijn en je echt niet de enige bent ;) Maar het is wel een toffe ervaring en het is zo mooi!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Gunung Batur beklimmen (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Diede van Driel op 16 november 2017

Het beklimmen van de Gunung Batur. In de nacht vertrekken met zaklampen en in de ochtend de zon zien opkomen op de top van de berg! Iedereen met een gemiddelde conditie kan deze tocht aan.
Goede wandelschoenen zijn wel handig. Wij vonden het erg koud toen we eenmaal boven stilzaten en op de zonsopkomst aan het wachten waren, dus doe iets warms aan!

7,5
9 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
7 Wildlife
5 Overige activiteiten
5 Bereikbaarheid

Pluspunten Gunung Batur

 • Klim van een dag
 • ontzettend mooi uitzicht
 • mooie zonsopkomst

Minpunten Gunung Batur

 • veel toeristen
 • koud
Ultieme tip: Warme kleding meenemen, omdat het na het wandelen koud kan zijn, daarnaast is het ook erg vochtig door de damp van de vulkaan en mist, dus water afwerende kleding is handig!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Pittige tocht maar het helemaal waard! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Madelon van Horik op 07 mei 2017

Er zijn heel veel tours, die deze korte trekking bij zonsopkomst mogelijk maken. In de vroege uurtjes begin je aan de tocht aan de voet van de vulkaan. Na zo'n 2,5 uur flink doorstappen over losliggende keien, stenen, rotsen... kom je aan op de top! Hoe tof is dat! Naar beneden duurt ook nog twee uur en is best pittig door het losliggende zand (glijden!).

7,2
8 Algemene ervaring
9 Natuur
7 Stranden
7 Wildlife
nvt Overige activiteiten
5 Bereikbaarheid

Pluspunten Gunung Batur

 • prachtig uitzicht
 • niet te lang

Minpunten Gunung Batur

 • zeer slechte wegen
 • naar beneden is ook vrij lastig
Ultieme tip: Zorg voor een leuke buddy, om deze tocht mee te doen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors