6 vulkanen in Indonesië voor op je bucketlist

6 vulkanen in Indonesië voor op je bucketlist

door Elsemieke Land

Sumatra, Java, Bali, Lombok of Flores... Het maakt niet uit wélk eiland je bezoekt tijdens je rondreis door Indonesië, er is altijd wel een vulkaan te vinden. Indonesië ligt namelijk mídden in de Ring of Fire, die meer dan vierhonderd vulkanen in het landschap heeft gevormd. Variërend van dood of slapend tot actief. 

En die vulkaantoppen die overal boven de horizon uitsteken zijn niet alleen geliefd om de vruchtbare landbouwgrond die ze opleveren, maar worden ook graag beklommen. Zolang ze niet té actief zijn natuurlijk. Houd jij wel van een uitdaging? We verzamelden de meest bijzondere vulkanen van Indonesië voor op je bucketlist!

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 233 reizen naar Indonesie

6. Gunung Sibayak, Sumatra

Voordat je tijdens je rondreis door Sumatra van de orang-oetans in het Gunung Leuser National Park naar het Tobameer afreist, maak je een tussenstop bij de 2212 meter hoge Sibayak-vulkaan bij Berastagi. Misschien wel een van de meest toegankelijke vulkanen in Indonesië. Hoewel de dagwandeling alsnog pittig is, word je beloond: rondlopen langs de borrelende zwavelpoelen in de krater is toegestaan! 

5. Gunung Agung, Bali

De kegelvormige Gunung Agung op Bali is met zijn hoogte van 3.142 meter vanaf bijna elke uithoek van het eiland te zien. De beklimming naar het hoogste punt van Bali is zwaar maar populair. En door ceremonies of gerommel van de vulkaan niet altijd mogelijk. Op een heldere dag heb je vanaf de hemelpoorten van Pura Lempuyang in Tirtagangga gelukkig ook een waanzinnig uitzicht op de heiligste berg van Bali. 

4. Gunung Ijen, Java

De 2368 meter hoge Gunung Ijen op Java wordt letterlijk overschaduwd door grote broers Merapi (2800 meter) en Raung (3332 meter). En figuurlijk door de Bromo-vulkaan. Ten onrechte, want de Ijen-krater is juist zo bijzonder. In het holst van de nacht klim je naar de kraterrand, daal je af om het ‘blauwe vuur’ van brandend zwavel te zien. Voor zonsopkomst sta je weer boven en zie je het turquiose kratermeer verschijnen. 

3. Gunung Kelimutu, Flores

Om te zien wat Gunung Kelimutu op Flores zo bijzonder maakt, staat je een klim naar de 1600 meter hoge kraterrand te wachten. En dat doe je bij voorkeur met zonsopkomst. Met de slaap nog in je ogen zie je bij de eerste zonnestralen niet één, maar wel drie gekleurde kratermeren verschijnen. Door de mineralen in het water veranderen ze met de jaren steeds weer van kleur. 

2. Gunung Rinjani, Lombok

De klim naar de 3726 meter hoge top van Gunung Rinjani op Lombok is uitdagend. Van alle vulkanen in Indonesië, is alleen Gunung Kerinci op Sumatra hoger, namelijk 3.805 meter.
In een paar dagen wandel je naar de kraterrand, waar je kampeert en bij helder weer uitkijkt over heel Lombok, de Gili-eilanden en de Agung-vulkaan op Bali. 

1. Gunung Bromo, Java

Niet voor niets is de Bromo-vulkaan op Java een van de meest bezochte vulkanen van Indonesië. Midden in het maanachtige landschap van Bromo Tengger Semeru National Park rijzen maar liefst vijf vulkanen op uit de zandzee. Waarvan de dampende Bromo de meeste aandacht trekt. Vanaf een uitkijkpunt zie je eerst de zon opkomen en het landschap roze kleuren, waarna je de lange trap naar de 2.329 meter hoge kraterrand van de Bromo beklimt voor een kijkje binnenin.

Ben jij avontuurlijk aangelegd en wil je een van deze vulkanen in Indonesië beklimmen? Vind hier een rondreis door Indonesië die bij je past. 

Fotocredits: Michael Day | Palma Bernardo Alexius Hutabarat | César González Palomo

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors