Sumatra

Reviews Sumatra

9,1
9,2 Algemene ervaring
9,1 Beziens­waardigheden
9,6 Locals
9,8 Natuur
7,9 Interessant
8,4 Stranden
  • Aantal reviews: 49
  • Aantal waarderingen: 21

Samosir Tuc Tuc Sumatra (bezocht in maart 2012)

Review geschreven door Pepijn Lempke op 19 november 2017

Heerlijk rust na de drukte van Medan. Je wilt hier echt langer blijven. Het heerlijke eten de Batak cultuur. Huur een scooter en explore alles. Maak contact met de locals ga met ze drinken in de barretjes de eerst hele vieze boomhars wijn maar na 2 is het een stuk lekkerder

Pluspunten Sumatra

  • goedkoop
  • prachtig
  • heerlijk eten

Minpunten Sumatra

  • geen
Ultieme tip: Ga daarna naar Pulau Weh. Prachtuge duiklocatie en zeer vriendelijke mensen op het eiland vlak voor de kust van Banda Atjeh
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bakut Lawang (bezocht in september 2017)

Review geschreven door angelique brandberg op 16 november 2017

Ik heb op Sumatra vooral heel erg genoten van het Tobameer, waar we een bezoek hebben gebracht aan een afgelegen dorp en heerlijk hebben gezwommen in dit prachtige meer. De jungle track in Bakut Lawang was het absolute hoogtepunt, waar ik ook heb mogen slapen in de jungle en als klap op de vuurpijl oerang oetangs en vuurvliegjes heb gezien.
Het verkeer is enigzins hectisch, maar de chauffeur van onze reisorganisatie was super goed! Dit eiland is zeker een aanrader voor iemand die van een beetje avontuur houdt!

Pluspunten Sumatra

  • betaalbaar

Minpunten Sumatra

  • hectisch verkeer
Ultieme tip: Track door Bakut Lawang met overnachting.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Prachtige reis (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Shirley Barendse op 16 november 2017

Sumatra is fantastisch! Een eiland dat puur is, omdat er nog weinig toerisme is! De mensen zijn zó leuk en waarderen dat je er bent. Eén van de hoogtepunten is het bezoek aan de jungle, waar je oog in oog staat met wilde orang oetans. Een unieke ervaring!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
nvt Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

  • Puur
  • gastvrij

Minpunten Sumatra

  • muggen
Ultieme tip: Ga de jungle in en spot wilde orang oetans.
Aangeraden voor: Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

In één woord PRACHTIG (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Sanne Lieshout op 14 november 2017

Op Sumatra hebben wij een jungle trekking gemaakt door het Gunung Leuser National Park, waar de Orang Oetan nog in het wild te spotten is. Dit was het mooiste van de rondreis Indonesië wat we hebben gedaan.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

  • locals
  • rust
  • sfeer
  • eten

Minpunten Sumatra

  • geen
Ultieme tip: Ook zo'n trekking doen? Verblijf dan bij On The Rocks Bungalows in Bukit Lawang, waar je uitkijkt over het nationaal park. En je al helemaal in de jungle waant.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

BUKIT LAWANG EXPEDITIE (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Falko Den Boer op 13 november 2017

Begin september ben ik vertrokken naar Sumatra samen met mijn vriendin. Zonder iets gepland te hebben. Zijn we naar het dorpje Bukit lawang gegaan. Daar aangekomen werden we met open armen ontvangen en er werd gelijk alles geregeld.
Nadat we in ons appartementje gesetteld waren. Gingen we praten over wat we wilden gaan doen. Dit is een 6 daagse jungle trekking geworden, door het nationaal park gunung leuser. Heel gave ervaring, maar ook erg zwaar. Vele diersoorten gezien ( tijgers, een anaconda en allerlei apen en insecten)
Ik zou dit iedereen zo aanraden echt geweldige ervaring

Pluspunten Sumatra

  • vriendelijke mensen
  • betaalbaar
  • prachtige natuur
  • mooiste plek ooit geweest

Minpunten Sumatra

  • slecht bereikbaar
  • erg druk
Ultieme tip: Ga naar bukit lawang
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mooie natuur (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Milou Halmans op 12 november 2017

Hele mooie jungle in Bukit Lawang. Veel apen gezien waaronder 8 orangoetans. We hadden privégids die erg veel vertelde over de jungle en veel dieren liet zien. Zijn naam was Andy. Verblijf bij villa paradise. Iets buiten centrum maar heel mooi. Vriendelijke mensen en waanzinnige natuur.
Ook in Tankahan bij de olifanten geweest. Had het idee dat ze goed verzorgd werden daar. We hebben olifanten gewassen. Geen zweepjes gezien.

9,8
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
nvt Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

  • vriendelijke mensen
  • mooie natuur
  • betaalbaar
  • wildlife

Minpunten Sumatra

  • grote afstand en slechte weg
Ultieme tip: Trek door de jungle en kom ook in oog met de orang oetans. Er zijn er nog maar een paar duizend.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Van Padang... tot Bukit Lawang. (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Nick Vliet Vlieland op 11 november 2017

In mei 2017 heb ik Jakarta en een deel van Sumatra bezocht, hierbij een aantal van mijn ervaringen.

Vanaf Jakarta ben ik naar Padang op Sumatra gevlogen. Padang is een grote stad aan de westkust en is een veelgebruikte transporthub naar het binnenland of naar de Mentawai-Eilanden. Hier zijn veel surfers te vinden.

BUKITTINGGI
Een veel interessantere plek om naartoe te reizen is de plaats Bukittinggi in de Minangkabau Hooglanden . Door de hogere ligging zijn de temperaturen zeer aangenaam (rond de 25 graden). In Bukittinggi is ook weer een stukje Nederlandse historie te vinden in een klokkentoren, de Jam Gadang, die Koningin Wilhelmina ooit aan deze plaats heeft geschonken. Verder wordt het gebied rondom Bukittinggi bewoont door de Minangkabau, een bevolkingsgroep die bekend staat om hun matrilineaire systeem (bezittingen worden doorgegeven van moeder op dochter).
Vanuit Bukittinggi zijn diverse dagtrips te boeken naar traditionele long houses helemaal gemaakt van Teak met speciale houtverbindingen zonder gebruik van spijkers of schroeven.
Eén van de dingen die mij het meest is bijgebleven waren de koeienraces ofwel de "Pacu Jawi". Boeren uit de omgeving strijden om een flink geldbedrag door achter twee koeien te hangen en een zo recht mogelijke baan af te leggen op een zeer modderig rijstveld. Het is een modderig, maar zeer interessant spektakel! Op kleine afstand van Bukittinggi ligt het Maninjau meer, een zeer groot meer met prachtige vergezichten over de omgeving. Dit is een leuke dagtocht per scooter. Een bezoek aan Harau Valley is ook zeer aan te raden.

BUKIT LAWANG
Bukit Lawang is een must see, alles draait hier om de jungle trekkings in het Gunung Leuser Park. Tijdens deze 2 t/m 5 daagse-trekking loop je door de Sumatraanse jungle en zie je ondermeer Orang Oetans (95% bij 2 daagse trekking) en bij meerdaagse-trekkingen is er de kans om zelfs olifanten en neushoorns te zien. Bij de rivier zijn diverse guesthouses te vinden.

Pluspunten Sumatra

  • relatief weinig toeristen in vergelijking met andere landen
  • goed betaalbaar
  • uitgestrekte natuur

Minpunten Sumatra

  • wegen in slechte staat betekent lange bus- of minivan reizen
  • vervuiling steden maar ook sommige natuurgebieden
Ultieme tip: Ga in het laag seizoen. Amper toeristen en bij hotels en guest houses kunnen goede deals voor overnachtingen gemaakt worden (60% van de prijs). Niet op voorhand boeken dus!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Jungle tracking (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Linda Dekker op 08 november 2017

Doe de jungle tracking in Buckit Lawang, 2 dagen door de jungle bivakkeren en oog in oog komen met de Oeran Oetans. Slapen in een hutje in de jungle en eten van een blad. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

  • locals
  • gids
  • betaalbaar

Minpunten Sumatra

  • muggen
Ultieme tip: Jungle tracking in Buckit Lawang
Aangeraden voor: Backpackers

Een verlies voor de natuur (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Freya Broos op 06 november 2017

Sumatra is een enorm groot eiland dat gebukt gaat onder de druk van plantages (o.a. voor palmolie en rubber). Tropische wouden worden plat gebrand waardoor er vaak rook over grote gebieden van het eiland hangt. Wegen (in slechte staat) gaan km's lang door plantages. Heel triest om te zien, maar het maakt je zeker wakker om meer voor het mileu te doen.
Danau Toba is een heel groot meer in een prachtig landschap met een rijke cultuur en een aparte huizenbouw. Je kan hier verblijven op een eiland in het midden van het meer.

Pluspunten Sumatra

  • Landschap

Minpunten Sumatra

  • milieu
Ultieme tip: Bukit Lawang, een klein dorpje in het oerwoud waar in het grootste deel geen auto's rondrijden. Het dorpje staat gekend voor de orang-oetans.
Aangeraden voor: Backpackers

Een fantastische ervaring (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Wim Everraert op 05 november 2017

Wij zijn al jaren op vakantie in Indonesië geweest, echter Sumatra vinden wij nog steeds het mooiste eiland vanwege de natuur.
Er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wat ook een aanrader is om eens te gaan eten in een Padangwahrung.

Pluspunten Sumatra

  • Aardige mensen
Ultieme tip: Bezoek het Tobameer.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

de orang oetang in het wild zien was mijn grootste wens! (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Janet Stocker op 20 juli 2017

Prachtig eiland met als hoogtepunt de Orang Oetan in de jungle ontmoeten. Hele zware tocht daar mijn gezondheid niet goed is maar, toen ik oog en oog met een vrouwtje met baby stond, biggelden de tranen over mijn wangen. Wat mooi!!!!
Lake Toba is ook prachtig en logeren op Samosir een genoegen. Wat is Indonesie toch mooi!

Pluspunten Sumatra

  • betaalbaar
  • lekker eten
  • mooi weer
  • prachtig Lake Toba
  • Gunung Leuser Park

Minpunten Sumatra

  • afval op straat
  • ook oppassen met het gekookte water
  • liever lui dan moe
Ultieme tip: neem goede schoenen voor de jungle mee. schoenen met noppen eronder zoals voetbalschoenen. kreeg dit soort schoenen van de eigenaar van het hostel te leen en dit werkte super!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Onze eerste dag op Sumatra (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door netty van stenus op 20 juli 2017

Medan is een vieze drukke stad en we hebben er niets te zoeken. We rijden door naar Berastagi. Het is één van de highlands van Sumatra; het is er aanzienlijk koeler omdat het hoger gelegen is (1400 meter hoogte). Het dorp is enorm populair onder de lokale bevolking van Medan, die het gebied vooral in de weekenden en rond feestdagen bezoekt om even de hitte van de stad te ontvluchten. In Berastagi zijn veel passievruchtplantages. Daarnaast wordt er koffie en thee verbouwd. We stoppen onderweg in Dokan waar we foto’s maken van de longhouses. Tot wel 8 verschillende families (40 mensen) wonen in de prachtige longhouses. Zonder elektra, stromend water en gas. Bij deze traditionele huizen eindigen de daken in een buffelkop. Ouders slapen achter een gordijn en de kinderen daarvoor in de open ruimte. Een bamboe trapje gaat naar de opening. Dit is niet meer dan een kleine opening in het hout met een balk als drempel. Rond de huizen lopen de dorpshonden die gezellig een robbertje gaan vechten. Door naar de Sipiso-piso waterval. Dit is één van de hoogste watervallen in Indonesië (120mtr). De waterval zien we vanaf grote hoogte naar beneden kletteren. We hebben een prachtig uitzicht op de waterval en op de noordkant van Lake Toba. Hier zijn ook winkeltjes waar men lokale gerechten, snacks, drinken en souvenirs kan kopen. We dalen de trappen vlotjes af. Deze tocht is best pittig en voor velen waarschijnlijk een flinke aanslag op de knieën.
We bezoeken ook nog het paleis van de koning Simalungun en zijn koningin. Het koningshuis is gebouwd in het plaatsje Purba. Boven leefde de Koning, eten werd gekookt in het longhouse zelf door een open vuur aan te leggen. Onder werden de dieren gehouden, de plankenvloer met openingen ertussen werd ook gebruikt als wc. Uitwerpselen kwamen bij de dieren, die het vervolgens weg werkten!
Op het eiland aangekomen hebben we een prachtig uitzicht over het Tobameer. Het is het grootste kratermeer ter wereld.

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
8 Interessant
8 Stranden
Ultieme tip: Neem de tijd. Doe niet alles in een dag. Vaak zie je de combi Sumatra-Java-Bali in drie weken. Dat kan niet. Dan zie je van alles maar een beetje. Zo zonde.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend Sumatra! (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Marijn Taams op 13 juni 2017

Sumatra is niet voor elke reiziger weggelegd, maar biedt echt een wonderschone natuur en, als je wil, een avontuurlijke reis. De highlights van onze reis waren:
- Bezoek en 2 nachten verblijf in Medan. Medan is geen mooie stad, maar als je goed zoekt zul je hier en daar speciale en mooie plekjes vinden. Je zou hierbij het beste een gids kunnen boeken die je naar deze plekken rijdt zodat je er wat kan rondlopen en mooie foto's kan maken.
- Bezoek aan het Gunung Leuser National Park. Je kan hierbij in de buurt van de orang oetan opvang verblijven of bij de olifanten opvang. Wij kozen voor de laatste locatie aan gezien de natuur daar overweldigend is. Wil je het 'echte leven' ervaren? Boek dan een jungle lodge en geen luxe hotel.
- Houd je van golfsurfen? Dan is Lhoknga niet te missen. Bijna geen toerist te vinden, maar een echte surfhotspot.
- Duikhotspots en mooie palmstranden vind je bij het eilandje Pulau Weh. Je hebt daar meerdere goede hotspots om te verblijven. Wij verbleven bij Freddies, die er elke avond weer een feestje van maakte met zijn zelfgemaakte buffet. We hebben daar fantastisch gedoken.

8,5
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
7 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Sumatra

  • Betaalbaar
  • natuur
  • avontuurlijk

Minpunten Sumatra

  • armoede
  • ontbossing
Ultieme tip: Laat je niet afschrikken door het strengere regime in Atjeh. Geniet vooral van wat het gebied te bieden heeft.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mijn thuis ver van huis! (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Nantko Kloos op 30 mei 2017

Mooiste plek voor mij op Sumatra is Pulau Samosir in Danau Toba. Prachtig eiland in het grootste vulkanische meer ter wereld. Schitterende natuur, perfect klimaat ( 's avonds lekker koel ) en zeer hartelijke Batak bevolking. Voel me hier helemaal SENANG en wil hier spoedig weer naartoe!

Ultieme tip: Gewoon zelf vervoer regelen en niet handen vol geld geven aan tussen personen en touropperators. Kun je beter besteden aan souvernirs en leuke familie-restaurantjes.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Duik in de cultuur (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Deem Tanalepy op 18 mei 2017

Sumatra heeft zijn toeristische highlights als Medan en Lake Toba. Een bezoek aan de orang-oetangs staat bij veel toeristen op de lijst. Ik heb juist andere plekken mogen ervaren; Padang, Bukittinggi, Lake Maninjau, Pekanbaru en een aantal kleine dorpen waar niemand Engels kan. Juist op de minder toeristische plekken kom je dichter tot de cultuur van de bevolking. Iedere stam heeft zijn eigen taal of dialect en heeft zijn typische gerechten die je gewoon moet proeven. Iedere bevolkingsgroep heeft zo zijn gewoontes en principes. Het is verstandig om je vooraf in te lezen over bepaalde (globale) richtlijnen. Ga bijvoorbeeld niet in een bikini zonnen op een plek waar nauwelijks toeristen komen, maar informeer naar hoe de lokale bevolking een dag op het strand spendeert. Geniet van het eten, probeer vooral te eten zoals zij eten en vraag naar lokale lekkernijen. Indonesiërs vinden het geweldig als je respect toont naar hun levensstijl, een aantal woorden van de taal kent en probeert mee te gaan in hun dagelijkse manier van leven. Wees ook vooral geen vreemde om bij mensen thuis te komen die je nét hebt leren kennen. Het is voor hun een eer om gasten (helemaal vanuit het buitenland) te mogen ontvangen. Geniet van de gastvrijheid. Schrik er daarnaast ook niet van dat wanneer je gids zegt 'het is hier vlakbij' dat je dan minimaal vier uur in de auto zit. De perceptie van afstanden is totaal anders. Zij kunnen niet begrijpen dat je Nederland in een aantal uurtje kunt doorkruisen met een auto. Leer daarom te genieten van de reis naar je bestemming, want je komt fantastische fotomomenten tegen, geweldige natuur, plantages, bergen en eetgelegenheden. De reis naar je bestemming is soms nog meer bijzonder dan de bestemming zelf.

Pluspunten Sumatra

  • prachtige natuur
  • heerlijk eten
  • gastvrijheid
  • lekker warm

Minpunten Sumatra

  • bepaalde bosbrand seizoenen (rookseizoen)
  • veel mensen willen met je op de foto als je blank bent (let op je kleding zodat je minder opvalt)
Ultieme tip: Als je gaat reizen van locatie naar locatie, focus dan niet op de bestemming, maar geniet van de reis er naartoe. It's worth it!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Once in a lifetime! (bezocht in augustus 2015)

Review geschreven door Janet Stocker op 12 mei 2017

Rondreis door Sumatra gemaakt en de orang-oetans in hun eigen omgeving te zien was voor mij mijn grootste droom die in vervulling is gegaan! Neem lekker de tijd om Lake Toba te bezichtigen en geniet een paar dagen van Samosir!

Pluspunten Sumatra

  • mooie natuur
  • easy going
  • lekker weer
Ultieme tip: Ga op zoek naar de orang-oetan en zie lake Toba.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesia, boven aan je Bucket list zetten! (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Swen Snoek op 29 januari 2017

Sumatra is gelukkig nog niet verpest door de miljoenen stroom aan toeristen. Het is ook nog alsof je jaren terug in de tijd gaat. De mensen zijn super aardig en behulpzaam! kortom Indonesia en vooral Sumatra is echt een aanrader voor de echte wereld reiziger!

Pluspunten Sumatra

  • locals
  • goedkoop
  • autentiek
Ultieme tip: De jungle in!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Jungle Trek in Bukit Lawang (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Sanne Aldershof op 18 december 2016

Sumatra is een onwijs mooi eiland wat nog vrij onbekend is voor veel toeristen. De voornaamste reden dat wij Sumatra hebben gekozen was omdat we een tocht naar de Orang Oetans op onze bucketlist hadden staan. Deze bedreigde dieren komen alleen nog maar op Sumatra en op Borneo in het wild voor, en het is dus erg bijzonder om ze te zien. Het was een prachtige ervaring: een jungletocht vol klauteren en klimmen van vijf uur lang. Maar het was het meer dan waard. Als je die prachtige dieren voor je ziet en in de bomen ziet slingeren, vergeet je de zware tocht en de zinderende hitte van het oerwoud van Sumatra. We zijn ontzettend blij en niemand kan ons deze ervaring meer afnemen. Naast Bukit Lawang hebben wij het Toba-meer nog bezocht en we kijken met veel plezier terug op deze twee highlights van prachtig Sumatra.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
6 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Sumatra

  • Aardige mensen
  • Niet toeristisch
  • Prachtige natuur

Minpunten Sumatra

  • De manier waarop locals met hun eiland omgaan (afval)
Ultieme tip: Ga naar Bukit Lawang en overnacht in een goedkoop, gezellig hostel. Doe de jungletocht om de Orang Oetans te zien in het wild. En: proef de Sumatraanse soto! Heerlijk!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Avontuurlijk Bukit Lawang (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Ronald Jonkman op 11 december 2016

De jungle van Bukit Lawang:
Na een kwartier lopen zien we de eerste langstaart makaken al, heel leuke, kleine nieuwsgierige aapjes die we van dichtbij kunnen bekijken. Een half uur lopen later is het dan zover, we zien de eerste twee orang-oetans op nog geen drie meter afstand. Wauw, wat bijzonder! We zijn allemaal even sprakeloos. De baby slingert in de lianen boven ons, terwijl de moeder op de grond tussen de struiken zit. De manier waarop ze bewegen en naar ons terugkijken is zo menselijk, fantastisch om te zien. Maar na een poosje vindt moederaap het wel weer genoeg geweest en stapt abrupt uit de bosjes en beweegt zich richting ons. “Watch out, step back, step back!”, waarschuwt Ricky (de gids) ons. Op zo’n moment word je je toch weer even bewust dat het een wild beest is waar je naar kijkt, daar wil je geen ruzie mee. We lopen verder.

Vanwege het regenseizoen zijn de paden - voor zover er paden zijn - modderig en glad. Bovendien is de klim soms behoorlijk stijl. We wanen ons allemaal even Mowgli uit Junglebook. Onderweg komen we Mina tegen. Deze aap staat bij de gidsen bekend als agressief, ondanks dat ze al de leeftijd heeft van een bejaard omaatje. In het verleden heeft ze een van de gidsen al eens gebeten, wij blijven dus op veilige afstand en lopen met een boog om haar heen terwijl Ricky haar afleidt met fruit. Ook komen we Jacky met kind tegen, Jacky is volgens de gidsen de knuffelaap van Bukit Lawang. Ricky herkent haar al van verre en zegt dat we rustig kunnen blijven staan wanneer ze ons tegemoet loopt. Toch best spannend om zo’n groot beest op je af te zien lopen, vooral wanneer ze bij aankomst meteen mijn arm vastpakt en niet meer loslaat. Maar volgens de gids is dit oké, hij voert haar wat fruit en ze blijft rustig tussen ons in zitten. Maar wanneer het baby-aapje dat op haar schouder zit, speels in mijn arm begint te bijten, is het wel weer genoeg geweest. Jacky heeft blijkbaar ook genoeg gegeten, plots staat ze op en klimt terug de bomen in.

Pluspunten Sumatra

  • behulpzame locals
  • ongerepte natuur
  • authentiek

Minpunten Sumatra

  • wegen
  • troep
  • bereikbaarheid
Ultieme tip: Overnachten in Villa Paradise! Heerlijk rustgevende plek en de enige met warme douche in Bukit Lawang.. Heel erg fijn als je net uit de jungle komt!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reis door Sumatra (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Peter van der Pol op 11 december 2016

Sumatra is een mooi land, echt zoals het als vanouds is en zo is het nog steeds.
Geweldige natuur, heel veel om te bezichtigen, gewoon prachtig.
Wij zouden er nog wel een keer heen willen, we hebben nog lang niet alles gezien.

Pluspunten Sumatra

  • Super aardige mensen
  • erg mooi om te zien
  • mooie natuur

Minpunten Sumatra

  • Van de toeristen merk je niets
Ultieme tip: De rondreis maken met Arke, dat was erg goed geregeld.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reizen Sumatra

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors