Malang
8,2
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
9,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Malang

door Getaway Travel

Negentig kilometer ten zuiden van Soerabaja ligt de charmante stad Malang. Deze stad wordt ook wel het Parijs van Oost-Java genoemd. Je kunt deze stad prima te voet verkennen. Onderweg geniet je van het drukke, maar nette alun-alun plein, de opgeruimde straatjes, het mildere klimaat, de omliggende kleurige fruitvelden en de koloniale huizen.

Appelstad

De stad dankt haar eerste rijkdommen aan de koffieteelt, maar is nu bekend als appelstad. De appels uit Malang worden namelijk wereldwijd geëxporteerd. Grote attracties ga je hier niet vinden. Toch is Malang een verademing na het hectische Soerabaja. Ook de omliggende dorpen en steden zijn meer dan de moeite waard.

ZELF NAAR Malang?

Bekijk alle 28 reizen naar Malang

Stadsleven

In de 18e eeuw was dit een Nederlandse nederzetting en een groot deel van de architectuur uit die tijd is behouden gebleven. Zo liggen hier indrukwekkende gebouwen als de Balai Kota, het stadhuis, en de Gereja Katolik Kuno. Deze oude gereformeerde kerk is nog steeds in gebruik maar wordt nu wel overschaduwd door de nabijgelegen enorm grote moskee.

Het bruisende stadsleven en de mooiste gebouwen liggen rond het alun-alun plein. Hier kun je ook leuk winkelen tegen redelijke prijzen. Je moet wel bereid zijn een beetje te onderhandelen. Als je op zoek bent naar echte koopjes, batikschilderijen of leuke souvenirs is het Mata Hari winkelcentrum the place to be.

Pasar

Behalve winkels heeft Malang een aantal markten die zeer de moeite waard zijn. Zo is er de Pasar Besar (grote markt), de Pasar Bunga (bloemenmarkt) vlak langs de Sungai Brantas rivier en vooral leuk 's morgens vroeg. Daar vlakbij ligt de Pasar Senggol, een vogelmarkt waar je ook visvoer, vlinders, kakkerlakken en andere kruipende beestjes kunt krijgen. En de Pasar Kebalen: deze markt is vooral actief tijdens de avonduren.

Historische route

Voor een historische route door de stad begin je het beste bij de Jl Tugu rotonde. Ten noordwesten van de stad, in het dorpje Karangbesuki ligt de Candi Badut tempel. Deze dateert al uit 780 na Christus en is daarmee het oudste exemplaar van Oost-Java. De bouwstijl komt erg overeen met tempels die in Centraal-Java liggen.

De stad Malang ligt vlakbij de Bromo en aan het einde van de autoweg tussen Soerabaja en Malang.

Reizen Malang

Meer Malang

Reviews Malang

Kinderkleurplaat (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Dennis Rietveld op 23 januari 2017

In het midden van Java, Indonesië, vindt je het kleurrijke Malang. Naast de bijzondere ochtendmarkt, heb je hier één bezienswaardigheid waar je eigenlijk niet omheen kunt. In het centrum van het dorp zie je aan de ene kant van de brug een normale woonwijk, waar aan de andere kant van de brug deze zelfde woonwijk ingekleurd lijkt te zijn door een kleuter. Dakpannen, raamkozijnen, deuren, schoorstenen; letterlijk alles heeft een kleurtje. Erg bijzonder om te zien, en verrassend vrolijk. Als je het voor elkaar krijgt om in deze stad een brommertje te huren, ga dan zeker even langs de Tumpak Sewu waterval; naar mijn mening de mooiste waterval van Zuid-oost Azië. Deze waterval is echter alleen geschikt voor de echte avonturiers. De tocht van ongeveer 70 kilometer naar deze waterval is fantastisch, maar het avontuur om vervolgens aan de voet te komen is nog mooier. Van bovenaf kun je al wat mooie plaatjes schieten, maar als je dan vervolgens van dichtbij een kijkje wil nemen moet je eerst een aantal obstakels over. Allereerst moet je zo'n 20 meter afdalen door een waterval, waarna je twee keer een stromende rivier moet oversteken. Verwacht niet dat je het droog redt, want door de waterdamp ben je binnen een paar minuten doorweekt. Het mooie aan deze waterval is dat er vrijwel geen toeristen komen. Je kunt dan ook lunchen voor absurde prijzen bij de parkeerplaats bovenaan; 50 eurocent voor een goede maaltijd inclusief frisdrank naar keuze. We hebben er toch maar 1,50 van gemaakt, want het was het meer dan waard.

Pluspunten Malang

 • makkelijk bereikbaar
 • kunst
 • waterval
 • vertrekpunt mt bromo

Minpunten Malang

 • stad zelf is niet levendig
 • eten is matig
 • geen nachtleven
Ultieme tip: Hou je van een avontuur? ga naar de Tumpak Sewu waterval!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Meer dan goede uitvalsbasis voor Bromo (bezocht in november 2016)

Review geschreven door ilona van der Giesen op 15 januari 2017

De meeste toeristen doen Malang aan als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Bromo vulkaan. Malang zelf is echter de moeite waard om zeker een volle dag te bezoeken in plaats van er alleen te overnachten. Malang heeft een rijke Nederlandse historie en dit is te zien in de architectuur van gebouwen en in restaurants die ook zijn recht doen als kleine musea. Het gekleurde dorpje Kampung Warna Warni is een bezoekje meer dan waard. Drink een kopje koffie in toko Oen, eet bij Rumah Makan Inggil. Er is een vogelmarkt en een Chinese tempel.

8,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Malang

 • lekker eten
 • divers

Minpunten Malang

 • oversteken van de straat is lastig als voetganger
Ultieme tip: Er zijn studenten die je met veel plezier een gratis tour geven in de stad. Een win-win situatie. De meeste reisbureau's in de stad kunnen dit regelen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors