Singaraja
6,7
7,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
8,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
1,0 Stranden

Singaraja

door Getaway Travel

Ooit was Singaraja de grote stad van Bali, maar deze reputatie heeft de stad gaandeweg verloren aan Denpasar. In deze oude havenstad vind je nog orde en rust en het is één van de weinige plekken op Bali met koloniale gebouwen.

Hoewel er in Singaraja zelf niet heel veel attracties zijn, heeft de omgeving wel wat te bieden, namelijk de grootste waterval van Bali en de badplaats Air Sanih, die vooral onder de lokale bevolking populair is.

ZELF NAAR Singaraja?

Bekijk alle 4 reizen naar Singaraja

Geschiedenis

Vanaf de 10e eeuw was de haven van Singaraja een populair handelscentrum. Handelaren uit heel Azië kwamen hier naartoe om goederen als wapens en opium in te wisselen voor vers water, voedsel, vee en slaven. Singaraja hoorde bij het koninkrijk Buleleng in het noorden van Bali.

De naam betekent letterlijk leeuwenkoning, de bijnaam van de machtige koning Ki Gusti Ngurah Panji Sakti. Deze koning zorgde er in de tweede helft van de 17e eeuw voor dat Buleleng opbloeide. Onder zijn heerschappij werden gebieden in Bali en Oost-Java veroverd en kreeg het een belangrijke machtspositie in de regio.

Nederlands gezag

De generaties na Panji Sakti waren een stuk minder bekwaam. En de koning van Karangasem wist dan ook de troon van Buleleng te veroveren. De inwoners van Singaraja gaven de strijd niet op en in 1823 lukt het ze om Karangasem te verdrijven. Helaas bleek de herwonnen onafhankelijkheid van korte duur, nog geen 25 jaar later namen de Nederlanders het roer over.

Het Nederlandse gezag in Buleleng zorgde er wel voor dat de regio van Buleleng weer een grote machtspositie verkreeg. Singaraja werd het centrum van het Nederlandse bestuur in Bali. De afstammelingen van de regent van Singaraja werden als bureaucratische ambtenaren benoemd, om de rust te behouden. In 1945 werd Anak Agung Panji Tisna radja van Buleleng. Hij was de eerste Balinese koning die zich bekeerde tot het christendom en toen hij in 1978 stierf, was hij ook de eerste Balinese koning die niet gecremeerd maar begraven werd.

Pura Jagat Natha

De grootste en belangrijkste tempel van Noord-Bali, de Pura Jagat Natha, staat in het centrum van Singaraja. Een imponerende entree met een even indrukwekkende tempel torent boven de stad uit. Vooral met volle en nieuwe maan is de tempel het middelpunt van Singaraja. De inwoners komen dan samen om te bidden en offers te brengen.

Ketut Merta standbeeld

De haven van Singaraja is de trotse eigenaar van het standbeeld van de Balinese patriot Ketut Merta. Na de Tweede Wereldoorlog probeerden de Nederlanders in Bali de oude machtsverhoudingen te herstellen. Het verhaal gaat dat een Nederlandse patrouilleboot de Nederlandse vlag in de haven van Buleleng hees. Ketut Merta klom in de mast en verving de vlag door die van Indonesië. Enkele minuten later moest hij deze vaderlandse daad met de dood bekopen. Hij werd doorzeefd door Nederlandse machinegeweren.

Bibliotheek Gedong Kirtya

In het oude paleis van het Buleleng koninkrijk staat de Gedong Kirtya bibliotheek. Deze bibliotheek is in 1928 opgezet door de Nederlanders en betekent in het Sanskriet 'proberen'. Het heeft jarenlang internationaal een goede naam opgebouwd als manuscriptenarchief. Vooral door de collectie van duizenden lontars, palmbladeren die als papier gebruikt zijn. De lontars zijn gegraveerd met een scherp mes en daarna ingewreven met houtskool. Ze behandelen allerlei onderwerpen van medicijnen en religie tot hekserij.

Reizen Singaraja

Meer Singaraja

Reviews Singaraja

Sekumpul Watervallen (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Sandra Middleton-Waijenberg op 01 november 2016

Na een flinke klim in de tropische hitte wordt je beloont met werkelijk prachtige watervallen (er zijn er 7) waar je heerlijk kan afkoelen. Wanneer de afdaling te veel is kan je achterop bij een local

Pluspunten Singaraja

 • locals
 • natuur
 • cultuur
 • eten
 • goedkoop

Minpunten Singaraja

 • chaotisch verkeer
Ultieme tip: Geniet van de geweldige natuur en cultuur, de aardige mensen en het heerlijke eten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Korte stop in Lovina

Review geschreven door Iris Uijttewaal op 20 oktober 2016

Singaraja op zichzelf is niet heel bijzonder maar vanuit deze plek kun je makkelijk naar bezienswaardigheden zoals de Gitgit watervallen, hot springs of Munduk watervallen. Daarom stoppen hier regelmatig toeristen onderweg naar deze watervallen of Lovina. Het is een klein, slaperig dorpje en ik zou hier ook niet langer dan 2 à 3 dagen verblijven. Je hebt wel een lokale markt en verschillende tempels om te bezoeken. Vraag aan lokale mensen waar je het beste heen kunt gaan en wanneer; aangezien Singaraja niet erg toeristisch is zijn de locals het niet gewend dat er toeristen de tempels komen bezoeken bijvoorbeeld. De meeste tempels kun je prima bezoeken, maar qua tijdstip is het handig om het eerst even te vragen. Zij kunnen je dan ook goede tips geven voor restaurants en andere bezienswaardigheden. Zo heb ik 2 avonden bij de familie gegeten die de kleine accommodatie runde en ben ik 's ochtends meegegaan naar een hot spring voor een Balinees Hindoeïstisch ritueel. Dat was natuurlijk super speciaal!
Wel vond ik het jammer dat het plaatsje aan zee ligt maar geen strand heeft.

6,7
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
1 Stranden

Pluspunten Singaraja

 • kleinschalig
 • authentiek
 • centraal

Minpunten Singaraja

 • erg rustig
 • geen strand
 • niet veel te doen
Ultieme tip: De locals spreken goed Engels dus vraag hen gerust om advies voor restaurants en andere leuke plekjes!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors