Sidemen

Sidemen

door Rough Guides

Het hooggelegen dorp Sidemen ligt in een typisch Balinese omgeving van rijstterrassen, kokospalmen en de stromende Unda, onder het dreigende profiel van de vulkaan Gunung Agung.

Het is een fantastische uitvalsbasis voor een paar dagen, met steeds meer schilderachtige overnachtingsmogelijkheden, lichte wandeltochten door de rijstvelden en gemakkelijke verbindingen met de Pura Pasar Agung voor een uitdagende klim op de Gunung Agung.

ZELF NAAR Sidemen?

Bekijk alle 22 reizen naar Sidemen

Besakih en Batur

Het is ook heel goed mogelijk om vanaf hier de Besakih te verkennen, en zelfs Batur, dat anderhalf uur rijden naar het noordwesten ligt. Ook als je niet van plan bent om te blijven, kun je genieten van het landschap vanaf de weg die begint in Selat en omlaag gaat naar Paksabali. Bemo's rijden op deze route vanuit Semarapura.

Kunstenaarsdorp

De kunstenaars Walter Spies en Theo Meier woonden in de jaren dertig en veertig beiden in Iseh, drie kilometer noordelijk. In dit dorp schreef Anna Mathews haar indringende Night of Purnama, over haar leven in dit dorp voor en tijdens de uitbarsting van 1963 van de Gunung Agung.

Hoewel de omgeving van Sidemen door de eruptie bedekt was met een laag as, leed het niet onder dezelfde verwoesting als de noordhellingen. De eindeloze sawahs getuigen van de werking van de extra meststof.

Rond het dorp

De belangrijkste activiteit in deze omgeving is een bezoek aan de rijstvelden, ofwel op je gemak vanaf de veranda of tijdens een wandeling door de velden naar dorpen en tempels in de buurt. Pensions leveren een grove kaart of je kunt bij je eerste uitje een gids meenemen (Rp 50.000 per groep, per uur).

Je kunt ook naar de werkplaats van Pelangi (dagelijks 8.00-17.00 uur) aan de hoofdweg bij de zuidrand van het dorp gaan. Hier koop je prachtige endek en songket (goud- en zilverdraad) weefkunst en zie je hoe het gemaakt wordt op voetweefgetouwen. Het winkeltje heeft traditionele lontarpalm-schilderingen.

Wat te doen

Lihat Sawah verzorgt kookcursussen en organiseert wildwaterrafttochten op de Telaga Waja. Jana, van restaurant Jana, leidt beklimmingen van de Gunung Agung (Rp 700.000 voor een of twee personen) en verhuurt bromfietsen (Rp 60.000). Er is geen autoverhuur, maar een aanbevolen plaatselijke chauffeur en gids is Ketut Lagun.

Aan de hoofdweg zitten 25 meter ten zuiden van de afslag naar de accommodatie een postagentschap en een wisselkantoor (open ma-za, 10.00-16.00 uur), maar de dichtstbijzijnde geldautomaat is in Semarapura.

Reizen Sidemen

Meer Sidemen

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors