Gunung Leuser National Park Jouw vakantie naar Indonesië begint hier!
8,5
10,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
9,0 Stranden
9,0 Wildlife
9,0 Overige activiteiten
4,0 Bereikbaarheid

Gunung Leuser National Park

door Getaway Travel

Het Gunung Leuser National Park is met zijn 950.000 hectare een van de grootste nationale parken van Indonesië. In feite is het park een verzameling van voormalige natuurreservaten en bossen. Het grootste gedeelte van het park ligt in de regio Aceh Tenggara, Zuidoost-Aceh.

Andere delen vallen onder Oost-Aceh, Zuid-Aceh en Langkat. Het Gunung Leuser National Park staat geregistreerd als een Mens en Biosfeer Reservaat.

ZELF NAAR Gunung Leuser National Park?

Bekijk alle 15 reizen naar Gunung Leuser National Park

Waarom Gunung Leuser National Park?

Dit regenwoud is buitengewoon biodivers en herbergt ongeveer 750 verschillende diersoorten, waaronder meer dan 200 zoogdieren, 380 vogels, 190 reptielen en amfibieën. Vanwege de grote hoogteverschillen en de diversiteit in bodem heeft het Gunung Leuser National Park ook een enorme rijkdom aan plantensoorten.

Als een van de laatste overgebleven habitats van unieke en bedreigde soorten als Sumatraanse tijgers, olifanten en neushoorns, biedt het park ook een zeldzame kans om deze dieren in het wild te zien terwijl ze vrij rondlopen in hun natuurlijke omgeving. 

Gunung Leuser

Meer dan honderd kilometer van de Bukit Barisan bergketen vallen onder het gebied. Een groot gedeelte van het park bestaat daardoor voornamelijk uit steile, bijna ontoegankelijke bergbossen. De hoogtes variëren van nul meter in Kluet (Zuid-Aceh) tot 3.381 meter op de top van de Gunung Leuser in Zuidoost-Aceh.

In de overige gebieden vind je strandbossen, mangrovebossen, moerassige gebieden en laaglandregenwouden. In de gevarieerde leefomgevingen komen vele interessante diersoorten voor.

Orang-oetans

In het park leven bedreigde orang-oetans, gibbons en een hoop andere apensoorten. Maar ook verschillende soorten vleermuizen, Sumatraanse tijgers, luipaarden, olifanten en Sumatraanse neushoorns leven. Daarnaast is het ook een vogelspottersparadijs. Er komen ruim driehonderd verschillende soorten vogels voor.

Reizen Gunung Leuser National Park

Meer Gunung Leuser National Park

Reviews Gunung Leuser National Park

Amazing jungletrek (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Milou van der Waarde op 22 mei 2017

De jungle trek in Gunung Leuser National Park was onvergetelijk. Een klim van acht uur met geweldige ontdekkingen over rubber en de Orang-oetans. Zelfs nog een spannende ervaring van een boze orang-oetan onderweg! Mooie ervaring.

Pluspunten Gunung Leuser National Park

 • bijzonder
 • onvergetelijk
 • aardige bevolking

Minpunten Gunung Leuser National Park

 • hobbelige weg
Ultieme tip: Ga in de avond gezellig zingen met de lokale bevolking, die met gitaren en trommels lekker muziek aan het maken zijn.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Adembenemend (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Karien van den Doel op 20 mei 2017

Vanuit Bukit Lawang het park ingetrokken. Terwijl je je een weg baant door de jungle hoor je plots de takken ritselen en zwaait er zomaar een orang oetan boven je. Achter je trekt een vlucht toekans weg... Werkelijk adembenemend om oog in oog te staan met zoveel dieren. Sommige blijven ver bij je vandaan. Sommige zijn maar wat nieuwsgierig doordat ze een tijd in de sanctuary zaten. Onvergetelijke ervaring!

Pluspunten Gunung Leuser National Park

 • Toegankelijk
 • Wilde dieren
 • Natuur

Minpunten Gunung Leuser National Park

 • Veel toeristen
Ultieme tip: Maak een trekking met een goede gids en vertrek vroeg anders is het op de gebaande paden wat drukker.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Gunung Leuser Nationaal Park. (bezocht in november 2012)

Review geschreven door Tim Van Gelder op 05 oktober 2016

Het Gunung Leuser Nationaal Park is een groot park waar Oerang Oetangs worden opgevangen. Ze hebben hier de kans om terug in het wild te leven. Oerang Oetangs worden in Indonesië nog steeds op de zwarte markt verkocht als huisdier.
Hier kunnen de dieren terug hun wild instinct ontwikkelen.

Pluspunten Gunung Leuser National Park

 • Mooie natuur
 • lekker eten
 • goed betaalbaar
 • geweldige cultuur
 • vriendelijke mensen
Ultieme tip: Geniet, met respect voor de natuur en de tradities.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Natuur centraal (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Lisa Elfes op 05 augustus 2016

Wij verbleven in Hotel Orangutan, een klein hotel met prachtige kamers en badkamers. Vlakbij de jungle en heel dichtbij het water! We zijn wezen raften op tubes. Alleen de weg er naartoe was de moeite al waard. Later hebben we een trekking gedaan van 6 uur en 9!!! Orangutans gezien.

Pluspunten Gunung Leuser National Park

 • rust
 • natuurrijk
 • aardige locals
Ultieme tip: Luister naar je gids en heb respect, als hij ziet dat je er echt voor wilt gaan laat hij ook de meer "off-road" plekken zien. Goede schoenen zijn wel echt nodig. Lange broek ook!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Orang utans spotten in de jungle (bezocht in juni 2015)

Review geschreven door Roos Sekewael op 18 april 2016

Het Gunung Leuser park is een paradijs voor een natuurliefhebber als ik. De meeste mensen die het park bezoeken verblijven in het dorpje Bukit Lawang aan de rand van het park. Een dorpje kan je het amper noemen, het is eigenlijk één weg langs de rivier, onbegaanbaar voor auto's en vol met homestays, guesthouses, kleine hotelletjes en kleine souvenirwinkels. Aan de andere kant van de rivier begint het regenwoud, wat alleen al prachtige uitzichten oplevert.

De accommodaties zijn sfeervol in junglestijl en goed betaalbaar, maar vergeet niet dat je in de middle of nowhere bent en dus geen luxe moet verwachten (zoals warm water of airco). Dichtstbijzijnde ATM is bovendien 20 minuten rijden. De sfeer wordt nog aangenamer als 's avonds de lokale gidsen en personeel hun gitaren en trommels tevoorschijn halen en klassiekers beginnen te zingen. Als je op tijd naar bed wilt kan dit wellicht een probleem zijn aangezien ze bij sommige homestays op zaterdag doorgaan tot 01:00 uur.

Bukit Lawang is een plek van rust, natuur en relaxen, met de incidentele aapjes die over je dak rennen of eten van je balkon jatten. Het hoogtepunt is uiteraard de jungle trek, die van drie uur tot een paar dagen kan duren. Je wordt vergezeld door Engelstalige gidsen die alles weten van de flora en fauna en hun best doen die bijzondere orang utan te spotten. Ik had het geluk vijf van deze vriendelijke dieren te zien tijdens een trek van 3 uur, evenals andere aapsoorten. Tenzij je in topconditie bent zou ik je aanraden de trek van 3 uur te doen, in de vochtige hitte was dit al zwaar genoeg.

Naast de jungle trek zijn er genoeg dingen te doen in Bukit Lawang om je goed te vermaken. Baden in de rivier, relaxen met een boek op je balkon met prachtig uitzicht, raften of de lokale markt bezoeken. Het is een echte aanrader voor de natuurliefhebber of ecotoerist die graag een bijzonder stuk ongerepte natuur wilt meemaken.

8,5
10 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
9 Overige activiteiten
4 Bereikbaarheid

Pluspunten Gunung Leuser National Park

 • Ongerepte natuur
 • Grote kans op orang utans zien
 • Sfeervolle en ontspannende omgeving

Minpunten Gunung Leuser National Park

 • Slecht bereikbaar: lange slechte weg vanaf Medan
 • Kan gehorig zijn tot s avonds laat
Ultieme tip: Zelf had ik een goede ervaring met het guesthouse Jungle Inn. Vriendelijk personeel, ruime, betaalbare kamers en een gezellig restaurantje met goed eten.

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors