Java
8,5
8,8 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
8,9 Locals
9,0 Natuur
8,0 Interessant
7,6 Stranden
  • Aantal reviews: 96
  • Aantal waarderingen: 57

Terug na 65 Jaar op Java (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Theo Overweg op 07 december 2018

Geboren in Malang en 65 jaar later met kinderen en kleinkinderen de bekende geuren opsnuiven van het groene Java. De fantastische vriendelijke bevolking die ons omarmden en het heerlijke eten gaven ons een rijk gevoel en een heerlijke thuiskomst.

Ultieme tip: Gebruik alle mogelijke vervoermiddelen zoals de taxies van GRAB voor de lage prijzen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het bijzondere Java (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Myrthe Verbakel op 30 november 2018

hoogtepunten: boroburdur, zonsopkomst bromovulkaan en daarna met trucks naar de bromovulkaan toe en deze beklimmen. Vulkaan overblijfsels, heetwaterbronnen, lokale mensen zijn erg vriendelijk en lekker eten!

7,7
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Natuur
8 Interessant
7 Stranden

Pluspunten Java

  • aardige locals
  • prachtige natuur
  • bromovulkaan

Minpunten Java

  • veel toeristen op bepaalde hoogtepunten
Ultieme tip: Zonsopkomst bromovulkaan!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De Zwaveldragers van Ijen. (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Diny Kerssens op 24 november 2018

Een rondreis op het fascinerende eiland Java bracht mij o.a. bij de vulkaan Ijen - Oost Java
Heel vroeg in de ochtend heb ik deze vulkaan beklommen. Een vrij stevige klim over een stoffig grindpad. Ik was zeker een uur bezig met deze inspanning maar de beloning was geweldig. Op zo'n 2350 meter sta je op de rand van de vulkaan en kijkt in de krater. Een prachtig turquoise meer met daarom heen gele zwavelrotsen en hete stoomwolken. De sterke geur van zwavel dringt in je neus.
In de diepte zie je de zwaveldragers. Ze hakken zwavelbrokken uit de wand en loodsen dit in de manden die ze op hun schouders dragen. 50 tot 70 kilo dragen ze naar boven op hun schouders. Ongelooflijk zwaar werk. Eenmaal boven gekomen op de rand plaatsen ze hun vracht op een wagentje waarmee ze het de berg afrijden. Het afdalen van deze vulkaan was best gevaarlijk. Vrij steil en glad door stof en grint. Menigmaal onderuit gegaan maar uiteindelijk heelhuids beneden gekomen.
De zwaveldragers bieden ook hun diensten aan om je op hun karretje naar boven of beneden te brengen. Ze vroegen daar een hoge prijs voor. Een mooie bijverdienste en ze hadden genoeg klanten.
Een prachtige ervaring en aanrader om te gaan doen.

9,2
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

  • de mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaaam
  • heerlijk eten.
  • prachtig landschap

Minpunten Java

  • geen.
Ultieme tip: Neem de tijd ervoor!
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Home away from home (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Marije Van der horst op 19 november 2018

Indonesië, het land van saté ayam, terima kasih en de oprechtste glimlach die ik ooit gezien heb. Een land dat mij vanaf het eerste bezoek heeft gegrepen en nooit meer heeft weten los te laten. Na een aantal Indonesische eilanden te hebben bezocht was het in 2018 tijd voor Java. Tijdens mijn reis door Zuid-Oost Azië heb ik samen met mijn vader rondgereisd. Onze reis begon in het dwaze Jakarta, dat lang zo slecht nog niet is als men beweerd. Bandung heeft een fijne vibe, lekker rondslenteren door de parken en tussen (Nederlandse) gebouwen en vooral het allerbeste streetfood eten! Je zal merken dat iedereen hier met je op de foto wil, Selamat Datang di Java! Zoals in veel Aziatische landen mag een scooter trip niet ontbreken. Deze deden wij naar het onwijs indrukwekkende Kawah Putih, alleen de reis ernaartoe is al prachtig en we zijn op de weg terug gestopt bij het instagram waardige Taman Soreang (love garden). In Pangandaran was het tijd voor de niet te missen Green Canyon, Green Valley en de vele heerlijke visrestaurants aan het strand. Als je van surfen houdt, sla dan Batu Karas niet over. We zijn in Pangandaran goed bijgekomen van het vele lopen en opgeladen voor Yogyakarta en de indrukwekkende Borobodur tempel. Voordat we op onze eindbestemming Surabaya aankwamen hebben we (voor mij) een van de meest indrukwekkende trips gedaan tijdens mijn reis. De dag na de magische zonsopgang bij de Bromo vulkaan hebben we om 3 uur ‘s nachts een zware wandeltocht gedaan en zijn afgedaald in de Ijen krater. Hier hebben we het blauwe vuur mogen aanschouwen van dichtbij en Werelds grootste giftige meer. Het klinkt wellicht niet heel aantrekkelijk maar all I can say is.... Don’t miss it!! Maar dat geldt eigenlijk voor al het bovenstaande.

Ultieme tip: Zorg dat je alles bedekkende, maar luchtige kleding hebt. Ga vooral scooter rijden in Java, de natuur is geweldig! Bestel alles op de menu kaart. Leer wat Indonesische woordjes.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

het prachtige eiland Java (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Marjan ter Harmsel op 14 november 2018

Java is een ideaal eiland om rond te reizen. Vervoer kun je goed regelen met de trein. Het is nog een heel authentiek eiland en zelfs in het hoogseizoen is het niet overspoeld door toeristen. Sla de hoofdstad Jakarta zeker niet over. Hier zijn mooie musea en zie je ook het echte Indonesië.

Pluspunten Java

  • authentiek
  • betaalbaar
Ultieme tip: Reis niet meteen verder vanaf het vliegveld van Jakarta, maar bekijk de hoofdstad ook een dagje. Er zijn hier mooie musea, herinneringen aan de VOC en de leukste mensen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

rondreis Java, Indonesië (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Marjan ter Harmsel op 14 november 2018

Java is een prachtig eiland om rond te reizen. De geijkte plekken zoals de Borobodur, Prambanan en de Bromovulkaan zijn erg mooi om te zien, maar denk ook eens aan dat wat minder bekende plekken, zoals het Dieng Plateau. Neem zeker een trein om het mooie landschap op je gemak te bekijken.

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Natuur
8 Interessant
8 Stranden

Pluspunten Java

  • minder toeristisch
  • authentiek
  • goedkoop

Minpunten Java

  • minder variatie qua eten
Ultieme tip: Als je de Ijenvulkaan 's nacht wil gaan beklimmen, bekijk dan heel goed van tevoren de weersvoorspelling. Bij regen zie je niks en heb je alleen een helse tocht. Believe me.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Month long trip through Java (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Kim Scheepbouwer op 12 november 2018

Java is een prachtig mooi eiland. Er is zoveel diversiteit en de natuur is echt adembenemend. Naast de bekende highlights zijn er ook nog zoveel 'onontdekte' highlights waar je je nijna in een andere werel waant omdat je er zo goed als alleen bent. Zoals een van de highlights is de drie-daagse trip van Garut naar Pangandaran die ik gedaan heb.

7,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
5 Locals
8 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

  • Natuur
  • Bevolking

Minpunten Java

  • Soms een beetje ongemakkelijk als je alleen de straat over gaat
Ultieme tip: Mijn enige goede tip is: Durf het onbekende te gaan doen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op weg per trein van Jakarta naar Bandung. (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Mildred Sediqui op 12 november 2018

Jakarta, wereldstad waar het chaotische verkeer een samenspel van geven en nemen is. Reizen per trein door Java is een absolute aanrader om zo iets van het mooie landschap te zien. De mensen; arm of rijk, er is altijd een glimlach en een groet!

Ultieme tip: Reis per trein van west naar oost.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Chicken Church (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Tijn de Bie op 12 november 2018

Ik ben alleen via Bali naar Java gereisd. De verschillen tussen de 2 eilanden zijn erg groot, oost java is een stuk minder toeristisch en er zijn minder voorzieningen. Niet dat dat mij laat afschrikken. Er zijn veel tours om vulkanen te beklimmen en alles is per trein prima te bereiken. Yogyakarta is een prachtige stad die je zeker niet moet overslaan, hier zijn meer hostels en andere reizigers te vinden. In de buurt vind je de bekende tempels.

6,5
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Natuur
6 Interessant
4 Stranden

Pluspunten Java

  • Veel te zien!
  • Mooie natuur en tempels

Minpunten Java

  • moeilijk om een biertje te drinken
  • Minder keuze in hostels
Ultieme tip: Bij yogjakarta in de jungle zit een tempel verstopt, deze is minder bekend, het is de Chicken church. Deze kerk ziet er uit als een grote betonnen kip en is gebouwd door locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

4 dagen vanaf bali naar java (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Ronald Muns op 11 november 2018

Wij namen een binnenlandse vlucht vanaf Bali naar Yogjakarta (java)en een klein hotel in Mangelan midden tussen de rijstvelden . De volgende dag met een chauffeur /gids op pad naar de borobudur .Zeer indrukwekkende tempel en veel groter dan ik had verwacht .Met recht een wereldwonder .Op de terugweg naar een lokale markt geweest waar de Javanen niet veel toeristen zien .Dat is duidelijk te merken want ze willen allemaal met je op de foto .Kortom Java is een bestemming om de echte bevolking en gewoontes te leren kennen en natuurlijk het wereldwonder de borobudur te gaan zien .

Minpunten Java

  • geen
Ultieme tip: Ga zeker op zoek naar een klein hotel buiten de grote steden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacken op Java (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Lieke Grootjes op 11 november 2018

In Juli ging ik samen met mijn beste vriendin een rondreis maken door Indonesië. 17 juli 2018 landden we op Jakarta, waar we niet eens een dag verbleven. Jakarta vonden wij een te drukke en vooral vieze stad. We rezen per trein naar Bandung en daar begon onze reis echt. Wij huurden een taxi voor een dag en zagen de mooiste theevelden en hebben verse aardbeien geplukt op een aardbeien boerderij. Kawah Putih is ook zeker een aanrader als je in Bandung bent. Daarna zijn we doorgereisd naar Yogjakarta, waar de Borobudur tempel en Prambanan zich bevinden. Wij hebben alleen de Borobudur bezocht, wat ik heel indrukwekkend vond. Vooral bij zonopkomst of zonsondergang. Al ben je als Nederlands persoon vooral zelf een bezienswaardigheid voor de mensen daar. Houdt er rekening mee dat je ongeveer een uur kwijt bent aan mensen die met je op de foto willen. Na Yogjakarta hebben wij de Bromo vulkaan bezocht, dit was echt het meest bijzondere wat ik in mijn leven gezien heb. Zo onwijs mooi! Een tip, trein kaartjes moet je (net als een vliegticket) van te voren boeken. Je kunt namelijk niet als in Nederland zomaar elke trein nemen die je maar wilt. Al met al is Java een bijzonder eiland! Ik ben blij dat ik het gezien heb.

Pluspunten Java

  • Betaalbaar
  • aardige locals

Minpunten Java

  • lange treinreizen van stad naar stad
  • tweede klas in de trein is niet comfortabel
  • veel files
Ultieme tip: Bezoek de Bromo vulkaan!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig land! (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Rieneke Bos op 11 november 2018

Prachtig gebied met veel vulkanen. Ook zijn de mensen hier zo vriendelijk, terwijl ze ook zo arm zijn. Er zijn genoeg bezienswaardigheden en alles is goed bereikbaar. Beklim de Merapi, Ijen en de Bromo vulkanen. Een absolute aanrader.

Pluspunten Java

  • Mooie vulkanen
  • betaalbaar
  • vriendelijke mensen

Minpunten Java

  • slechte hygiëne
Ultieme tip: Beklim de Merapi! Het is zwaar maar je krijgt er een prachtig mooi uitzicht voor terug
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Roadtrip java (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Anja Boer op 11 november 2018

Erg vriendelijk, mooi en authentiek land. Heel mooie natuur met ontzettend veel vulkanen. Mensen zijn erg aardig. Eten is goed en goedkoop. Je waant je nog in het oude indonesie. Echte aanrader voor avonturiers.

Ultieme tip: Zonsopkomst bromo.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

West java (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Joan Hagen op 11 november 2018

Java is een land met mooie natuur. De wegen zijn druk waardoor je veel in de file staat. Maar wanneer je buiten de grote steden bent zie je mooie rijstvelden en natuur. De borobadur is een aanrader om te bezoeken.

Pluspunten Java

  • betaalbaar

Minpunten Java

  • druk verkeer
Ultieme tip: Bezoek de borobadur! Slaap in de salak home Stay. Hier word je wakker midden tussen de rijstvelden.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Liefdevol Indonesie (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Manon Smeeing op 10 november 2018

Zonsopgang bij de Borbodur en geniet minstens 3 x per dag van het zalige eten. Vergeet niet om een gesprek aan te gaan met de locals; zij zijn lief en behulpzaam en vertellen je graag alles over hun mooie land en wat hen dagelijks bezig houdt, heel leerzaam en inspirerend.

8,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden
Ultieme tip: Six sences, een Spaans restaurant in Yogyakarta met super attent personeel en een passievolle Spaanse restauranteigenaar
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Java, Ijen (bezocht in december 2012)

Review geschreven door Ilona Ekkebus op 10 november 2018

De zwaveldragers op de Ijen krater. Hartverscheurend, mooi, indrukwekkend, niet te bevatten. Het is niet in 1 woord te omschrijven. Bromo is veel bekender, maar Ijen is veel indrukwekkender. De zwaveldragers gaan de krater in bij het giftige meer om de zwavel uit de krater te dragen. Vaak op teenslippers, in een rieten mandje met 90 kilo zwavel. Omdat het zo zwaar is kunnen ze dit maximaal 2 x per dag doen.

Pluspunten Java

  • natuur
  • eten
  • bevolking

Minpunten Java

  • jakarta
Ultieme tip: Ijen krater
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Java (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Janine Scheurwater op 10 november 2018

Afgelopen september voor het eerst naar een land in Azie geweest. Het was ook mijn eerste keer dat ik alleen met een groepsreis ging. Van te voren vond ik het onwijs spannend, maar het is de mooiste vakantie geweest tot nu toe. Java is een prachtig land. De mensen zijn allemaal even lief en het eten is heerlijk. Het meest keek ik uit naar de tempels die we gingen bezoeken. En de Borobudur en de Pramadan waren het ook echt waard. Het is veel lopen en de Borobudur was een aardige klim, maar zeker de moeite. Echt een aanrader!
Een ander hoogtepunt was de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan. Je moet er erg vroeg uit en het is onwijs koud, maar dit was de mooiste zonsopkomst die ik heb gezien. Je hebt een geweldig uitzicht. Het is wel stofhappen, maar gelukkig krijg je mondkapjes als je de excursie boekt.
Alles is verder leuk om te zien en te doen. Het is leuk im te zien hoe de Wahjong poppen gemaakt worden en hoe kinderen er een optreden mee doen. Batik verven heb ik ook gedaan. En als je alleen maar komt om te kijken heb je nog de kans om het zelf te leren ook.
Mooi land, lieve mensen. In 1 woord geweldig.

Pluspunten Java

  • betaalbaar
  • aardige lokals
  • mooi
  • leerzaam
Ultieme tip: Ga eten bij de lokale bevolking en niet bij de KFC. Het is een hele ervaring en de mensen vinden het geweldig. Het is nog erg lekker ook!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Nooit alleen (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Frans Meeus op 13 mei 2018

Ik heb daar vrienden gevonden voor heel mijn leven, ik ben er steeds welkom. Ik leer er veel van en herken ook veel van ons 50 jaar geleden. Iedereen doet op zijn manier zijn best, hartelijke mensen en een hard leven dat altijd achter hun lach verhuld zit. Ook de mystiek, virtual reality en 3D was al bekend of herontdekt.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Java

  • alles is op java
  • ,gewoon kijken luisteren
  • voelen proeven
  • kortom genieten
  • van iedere moment
  • als je de gamalang niet hoort
  • hoop ik dat je het ook voelt

Minpunten Java

  • het is geen min punt
Ultieme tip: Help daar gewoon belangeloos en geef iets weg, je krijgt het 100-voudige terug. Begrijp ook dat ze proberen om vooruit te komen en dat ze nog werken voor vier euro per dag.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi eiland (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Ria Hooites op 09 februari 2018

Borobudur bezoeken is echt de moeite waard bovenop een adembenemend uitzicht, alleen toen wij er waren was het druk en veel regen, was erg jammer was.
Verder zijn we met een gids rond het eiland gereden wat zeker de moeite waard was, mooie natuur, rijstterrassen, alleen een nadeel dat er veel vuil gedumpt wordt, maar dat is helaas niet alleen hier. We hebben maar een korte impressie van Java maar wel een mooie, we waren namelijk met een cruise hier en hebben toen meerdere delen van Indonesië gezien, maar Java en daarna Bali waren onze favorieten. Komen hier zeer zeker weer terug.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
9 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

  • betaalbaar
  • vriendelijke bevolking

Minpunten Java

  • geen
Ultieme tip: Huur een taxi met gids en laat je rondrijden door het betoverende landschap
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig Java (bezocht in juni 2012)

Review geschreven door yvonne mulder op 05 december 2017

Java: groot en redelijk authentiek. Een geweldige ervaring. We hebben veel kilometers afgelegd, maar het was erg divers en de moeite waard. De Bromo Vulkaan moet je zeker niet overslaan! De zonsopkomst daar is werkelijk schitterend!!!

Pluspunten Java

  • Vriendelijke mensen
  • prachtige natuur

Minpunten Java

  • Vuil
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors