Java
8,6
8,8 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
8,9 Locals
9,0 Natuur
8,1 Interessant
7,5 Stranden
  • Aantal reviews: 105
  • Aantal waarderingen: 67

Super ervaring! (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door Selena Van de Velde op 06 december 2019

Ik heb er kort doorheen gereisd via Bali! Ik ging eerst in het noorden naar Mount Ijen waar ik in de krater ben geklommen. Heel bijzondere ervaring.. Daarna door naar Yogyakarta en de andere bijzondere tempels en natuurwonderen. De bevolking is ook echt gewoon.. wauw..

8,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

  • aardige locals
  • bijzondere omgeving
  • natuur
  • stad
  • tempels
  • betaalbaar
  • bijzonder eten

Minpunten Java

  • smog
  • scooters
  • zwendelaars
Ultieme tip: Doe alles te voet! Door een stad heen met koets of scooter e.d. brengt je écht niet bij de bijzondere vergeten straatjes of onbekende highlights!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Java gezellige plek, bromo wauw (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Jesse Van Keersop op 25 november 2019

Leuke, veelzijdige plek. Breng een bezoekje aan de bromo vulkaan en je hebt de dag van he leven!! Ook hele leuke eet/drink tentjes waar je backpackers kan ontmoeten met een leuk sfeertje. Zonsopgang ook bij de bromo bekeken. Echt een adem3venemend moment wat je nooit meer vergeet

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
7 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

  • Betaalbaar

Minpunten Java

  • Verkeer
Ultieme tip: Bromo vulkaan
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers

Rondreis Java (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Mascha Rietjens op 19 november 2019

Fantastische bestemming waar je echt nog het authentieke Indonesië kan zien. Yogyakarta als stad was fantastisch, de Borobudur en de Bromo vulkaan zijn een must en de Ijen vulkaan beklimmen maakt je ervaring op Java helemaal compleet!

9,4
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

  • aardige locals
  • authentiek
  • mooie bezienswaardigheden
  • veel natuur

Minpunten Java

  • geen
Ultieme tip: Reis met de trein, zo zie je het meest van de prachtige natuur op Java.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemend te mooi om waar te zijn.

Review geschreven door Jonathan Hoogsteder op 18 november 2019

Met de motor omhoog via de sea of sands om naar het puntje van de berg te rijden terwijl andere mensen met de jeeps gingen was voor mij toch wel echt een van de heftigste/avontuurlijkste dingen die ik ooit heb mee gemaakt. Wauw wat was dat te gek. Uitglijden vallen en daarna de vulkaan bromo beklimmen. Ik zou zo morgen weer gaan.

Ultieme tip: Eco bromo home stay. Niet luxe maar je huisje staat in een tuin vol met biologische groenten en fruit. Goeie bedden en niet duur. Prachtig en dichtbij mount bromo.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Alleen maar hoogtepunten (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Selina Mosk op 17 november 2019

Een fantastische trip van west naar oost gemaakt. Jakarta-bandung-pangandaran-yogyakarta-Probolinggo-Surabaya. Vervolgens door naar Maleisië-Borneo.
Een aantal hoogtepunten; kawah putih, green valley, green canyon, borobudur, pranbanan en uiteraard de beklimming van de bromo vulkaan (foto).

Pluspunten Java

  • veiligheid
  • betaaldbaar
Ultieme tip: Hou je van zwemmen? Ga dan absoluut naar de green valley en de green canyon! Zwemmend door de helder blauwe wateren stroomafwaarts door de jungle <3
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kalibaru (vogel competitie) (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Pieter van Dee op 17 november 2019

Kalibaru wordt ten onrechte weinig beschreven in de diverse boekwerken over Indonesië en dan met name Java terwijl er echt veel te doen is. Zo waren wij bij de jaarlijkse competitie van vogeltjes eigenaren waarbij het zaak is de vogel zo veel mogelijk te laten tjilpen en dat werkt alleen maar wanneer de kooi hoog in de mast hangt. De kooien worden elk jaar mooier.

Minpunten Java

  • Als je van shoppen houdt dan zeker niet naar Oost-Java komen. Vindt je natuurlijk belangrijk sla dan Oost-Java niet over.
Ultieme tip: Op Oost-Java zijn 4 nationale parken die reizigers in Indonesië zeker bezocht moeten hebben.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Dichtbij de locals (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Maartje Steenbergen op 17 november 2019

Door als stel op reis te gaan met een gids heb je enigszins wat beperkingen in je vrijheden. Je kunt namelijk niet ineens zeggen dat je ergens drie dagen langer wilt blijven. Maar een groot voordeel van reizen met een gids is dat die je nog dichter bij het echte Java komt. We zijn op een school geweest, hebben op het land gewerkt en sloten onverwachts als eregasten aan bij een bruiloft. En nee, er stonden geen andere toeristen in de rij! Het echte Java is daar!

Pluspunten Java

  • fijne mensen
  • puur
  • ongerept
Ultieme tip: Neem een gids. Leer een paar woordjes Indonesisch. Dat verbindt meteen!
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Puur Java (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Maartje Steenbergen op 17 november 2019

Java of Bali? Doe mij maar Java. Veel puurder. Veel meer ongerepte plaatsen. Mensen die echt tijd voor je maken en dankbaar zijn dat je er bent. Mooie ontmoetingen, heerlijk eten...een ervaring om nooit te vergeten!

Pluspunten Java

  • puur
  • ongerept
  • fijne mensen
Ultieme tip: Prop je reis niet vol om alle highlights te zien, maar sta stil en ervaar.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesië (bezocht in september 2016)

Review geschreven door froukje jansen op 28 december 2018

Indonesië is een prachtige vakantie bestemming.
Vriendelijke mensen,indrukwekkende cultuur en natuur. Je kunt met een reisgezelschap gaan, of met een auto met chauffeur en heb je wat meer tijd ,dan is het openbaar vervoer ook een optie.

Pluspunten Java

  • hele vriendelijke mensen

Minpunten Java

  • op sommige plekken zijn erg veel toeristen
  • maar dat heb je overal ter wereld
Ultieme tip: Met de trein van Jakarta naar yokjakarta. En natuurlijk de Bromo vulkaan, de Borobodur en de Ijen vulkaan.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Terug na 65 Jaar op Java (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Theo Overweg op 07 december 2018

Geboren in Malang en 65 jaar later met kinderen en kleinkinderen de bekende geuren opsnuiven van het groene Java. De fantastische vriendelijke bevolking die ons omarmden en het heerlijke eten gaven ons een rijk gevoel en een heerlijke thuiskomst.

Ultieme tip: Gebruik alle mogelijke vervoermiddelen zoals de taxies van GRAB voor de lage prijzen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het bijzondere Java (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Myrthe Verbakel op 30 november 2018

hoogtepunten: boroburdur, zonsopkomst bromovulkaan en daarna met trucks naar de bromovulkaan toe en deze beklimmen. Vulkaan overblijfsels, heetwaterbronnen, lokale mensen zijn erg vriendelijk en lekker eten!

7,7
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Natuur
8 Interessant
7 Stranden

Pluspunten Java

  • aardige locals
  • prachtige natuur
  • bromovulkaan

Minpunten Java

  • veel toeristen op bepaalde hoogtepunten
Ultieme tip: Zonsopkomst bromovulkaan!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De Zwaveldragers van Ijen. (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Diny Kerssens op 24 november 2018

Een rondreis op het fascinerende eiland Java bracht mij o.a. bij de vulkaan Ijen - Oost Java
Heel vroeg in de ochtend heb ik deze vulkaan beklommen. Een vrij stevige klim over een stoffig grindpad. Ik was zeker een uur bezig met deze inspanning maar de beloning was geweldig. Op zo'n 2350 meter sta je op de rand van de vulkaan en kijkt in de krater. Een prachtig turquoise meer met daarom heen gele zwavelrotsen en hete stoomwolken. De sterke geur van zwavel dringt in je neus.
In de diepte zie je de zwaveldragers. Ze hakken zwavelbrokken uit de wand en loodsen dit in de manden die ze op hun schouders dragen. 50 tot 70 kilo dragen ze naar boven op hun schouders. Ongelooflijk zwaar werk. Eenmaal boven gekomen op de rand plaatsen ze hun vracht op een wagentje waarmee ze het de berg afrijden. Het afdalen van deze vulkaan was best gevaarlijk. Vrij steil en glad door stof en grint. Menigmaal onderuit gegaan maar uiteindelijk heelhuids beneden gekomen.
De zwaveldragers bieden ook hun diensten aan om je op hun karretje naar boven of beneden te brengen. Ze vroegen daar een hoge prijs voor. Een mooie bijverdienste en ze hadden genoeg klanten.
Een prachtige ervaring en aanrader om te gaan doen.

9,2
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

  • de mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaaam
  • heerlijk eten.
  • prachtig landschap

Minpunten Java

  • geen.
Ultieme tip: Neem de tijd ervoor!
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Home away from home (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Marije Van der horst op 19 november 2018

Indonesië, het land van saté ayam, terima kasih en de oprechtste glimlach die ik ooit gezien heb. Een land dat mij vanaf het eerste bezoek heeft gegrepen en nooit meer heeft weten los te laten. Na een aantal Indonesische eilanden te hebben bezocht was het in 2018 tijd voor Java. Tijdens mijn reis door Zuid-Oost Azië heb ik samen met mijn vader rondgereisd. Onze reis begon in het dwaze Jakarta, dat lang zo slecht nog niet is als men beweerd. Bandung heeft een fijne vibe, lekker rondslenteren door de parken en tussen (Nederlandse) gebouwen en vooral het allerbeste streetfood eten! Je zal merken dat iedereen hier met je op de foto wil, Selamat Datang di Java! Zoals in veel Aziatische landen mag een scooter trip niet ontbreken. Deze deden wij naar het onwijs indrukwekkende Kawah Putih, alleen de reis ernaartoe is al prachtig en we zijn op de weg terug gestopt bij het instagram waardige Taman Soreang (love garden). In Pangandaran was het tijd voor de niet te missen Green Canyon, Green Valley en de vele heerlijke visrestaurants aan het strand. Als je van surfen houdt, sla dan Batu Karas niet over. We zijn in Pangandaran goed bijgekomen van het vele lopen en opgeladen voor Yogyakarta en de indrukwekkende Borobodur tempel. Voordat we op onze eindbestemming Surabaya aankwamen hebben we (voor mij) een van de meest indrukwekkende trips gedaan tijdens mijn reis. De dag na de magische zonsopgang bij de Bromo vulkaan hebben we om 3 uur ‘s nachts een zware wandeltocht gedaan en zijn afgedaald in de Ijen krater. Hier hebben we het blauwe vuur mogen aanschouwen van dichtbij en Werelds grootste giftige meer. Het klinkt wellicht niet heel aantrekkelijk maar all I can say is.... Don’t miss it!! Maar dat geldt eigenlijk voor al het bovenstaande.

Ultieme tip: Zorg dat je alles bedekkende, maar luchtige kleding hebt. Ga vooral scooter rijden in Java, de natuur is geweldig! Bestel alles op de menu kaart. Leer wat Indonesische woordjes.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

het prachtige eiland Java (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Marjan ter Harmsel op 14 november 2018

Java is een ideaal eiland om rond te reizen. Vervoer kun je goed regelen met de trein. Het is nog een heel authentiek eiland en zelfs in het hoogseizoen is het niet overspoeld door toeristen. Sla de hoofdstad Jakarta zeker niet over. Hier zijn mooie musea en zie je ook het echte Indonesië.

Pluspunten Java

  • authentiek
  • betaalbaar
Ultieme tip: Reis niet meteen verder vanaf het vliegveld van Jakarta, maar bekijk de hoofdstad ook een dagje. Er zijn hier mooie musea, herinneringen aan de VOC en de leukste mensen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

rondreis Java, Indonesië (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Marjan ter Harmsel op 14 november 2018

Java is een prachtig eiland om rond te reizen. De geijkte plekken zoals de Borobodur, Prambanan en de Bromovulkaan zijn erg mooi om te zien, maar denk ook eens aan dat wat minder bekende plekken, zoals het Dieng Plateau. Neem zeker een trein om het mooie landschap op je gemak te bekijken.

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Natuur
8 Interessant
8 Stranden

Pluspunten Java

  • minder toeristisch
  • authentiek
  • goedkoop

Minpunten Java

  • minder variatie qua eten
Ultieme tip: Als je de Ijenvulkaan 's nacht wil gaan beklimmen, bekijk dan heel goed van tevoren de weersvoorspelling. Bij regen zie je niks en heb je alleen een helse tocht. Believe me.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Month long trip through Java (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Kim Scheepbouwer op 12 november 2018

Java is een prachtig mooi eiland. Er is zoveel diversiteit en de natuur is echt adembenemend. Naast de bekende highlights zijn er ook nog zoveel 'onontdekte' highlights waar je je nijna in een andere werel waant omdat je er zo goed als alleen bent. Zoals een van de highlights is de drie-daagse trip van Garut naar Pangandaran die ik gedaan heb.

7,2
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
5 Locals
8 Natuur
7 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

  • Natuur
  • Bevolking

Minpunten Java

  • Soms een beetje ongemakkelijk als je alleen de straat over gaat
Ultieme tip: Mijn enige goede tip is: Durf het onbekende te gaan doen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Op weg per trein van Jakarta naar Bandung. (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Mildred Sediqui op 12 november 2018

Jakarta, wereldstad waar het chaotische verkeer een samenspel van geven en nemen is. Reizen per trein door Java is een absolute aanrader om zo iets van het mooie landschap te zien. De mensen; arm of rijk, er is altijd een glimlach en een groet!

Ultieme tip: Reis per trein van west naar oost.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Chicken Church (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Tijn de Bie op 12 november 2018

Ik ben alleen via Bali naar Java gereisd. De verschillen tussen de 2 eilanden zijn erg groot, oost java is een stuk minder toeristisch en er zijn minder voorzieningen. Niet dat dat mij laat afschrikken. Er zijn veel tours om vulkanen te beklimmen en alles is per trein prima te bereiken. Yogyakarta is een prachtige stad die je zeker niet moet overslaan, hier zijn meer hostels en andere reizigers te vinden. In de buurt vind je de bekende tempels.

6,5
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Natuur
6 Interessant
4 Stranden

Pluspunten Java

  • Veel te zien!
  • Mooie natuur en tempels

Minpunten Java

  • moeilijk om een biertje te drinken
  • Minder keuze in hostels
Ultieme tip: Bij yogjakarta in de jungle zit een tempel verstopt, deze is minder bekend, het is de Chicken church. Deze kerk ziet er uit als een grote betonnen kip en is gebouwd door locals.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

4 dagen vanaf bali naar java (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Ronald Muns op 11 november 2018

Wij namen een binnenlandse vlucht vanaf Bali naar Yogjakarta (java)en een klein hotel in Mangelan midden tussen de rijstvelden . De volgende dag met een chauffeur /gids op pad naar de borobudur .Zeer indrukwekkende tempel en veel groter dan ik had verwacht .Met recht een wereldwonder .Op de terugweg naar een lokale markt geweest waar de Javanen niet veel toeristen zien .Dat is duidelijk te merken want ze willen allemaal met je op de foto .Kortom Java is een bestemming om de echte bevolking en gewoontes te leren kennen en natuurlijk het wereldwonder de borobudur te gaan zien .

Minpunten Java

  • geen
Ultieme tip: Ga zeker op zoek naar een klein hotel buiten de grote steden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpacken op Java (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Lieke Grootjes op 11 november 2018

In Juli ging ik samen met mijn beste vriendin een rondreis maken door Indonesië. 17 juli 2018 landden we op Jakarta, waar we niet eens een dag verbleven. Jakarta vonden wij een te drukke en vooral vieze stad. We rezen per trein naar Bandung en daar begon onze reis echt. Wij huurden een taxi voor een dag en zagen de mooiste theevelden en hebben verse aardbeien geplukt op een aardbeien boerderij. Kawah Putih is ook zeker een aanrader als je in Bandung bent. Daarna zijn we doorgereisd naar Yogjakarta, waar de Borobudur tempel en Prambanan zich bevinden. Wij hebben alleen de Borobudur bezocht, wat ik heel indrukwekkend vond. Vooral bij zonopkomst of zonsondergang. Al ben je als Nederlands persoon vooral zelf een bezienswaardigheid voor de mensen daar. Houdt er rekening mee dat je ongeveer een uur kwijt bent aan mensen die met je op de foto willen. Na Yogjakarta hebben wij de Bromo vulkaan bezocht, dit was echt het meest bijzondere wat ik in mijn leven gezien heb. Zo onwijs mooi! Een tip, trein kaartjes moet je (net als een vliegticket) van te voren boeken. Je kunt namelijk niet als in Nederland zomaar elke trein nemen die je maar wilt. Al met al is Java een bijzonder eiland! Ik ben blij dat ik het gezien heb.

Pluspunten Java

  • Betaalbaar
  • aardige locals

Minpunten Java

  • lange treinreizen van stad naar stad
  • tweede klas in de trein is niet comfortabel
  • veel files
Ultieme tip: Bezoek de Bromo vulkaan!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reizen Java

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors