Klimaat Java

Klimaat Java

Het eiland Java ligt op de grens van twee verschillende klimatologische zones. Het noordelijk gedeelte valt samen met het vochtige tropische klimaat van Sumatra, Kalimantan en Maleisie. Het zuidelijk gedeelte valt samen met het drogere klimaat van Nusa Tenggara. De temperatuur schommelt tussen de 24 en 31 graden Celsius en de luchtvochtigheid ligt tussen de 70 en 90%.

De regentijd is van november tot april. In deze maanden regent het dan plaatselijk vaak enkele uren waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. In de overige maanden valt er echter ook nog aardig wat regen, vooral in het westen en zuidwesten van Java. In het oosten valt dan juist bijna geen neerslag.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 236 reizen naar Indonesie

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Indonesie ligt tussen de 2000 en 3000 mm. In Jakarta is dat 1800 mm. Ten zuiden van Jakarta, in Bogor, onweert het bijna elke dag. Deze stad heeft jaarlijks 322 onweersdagen. Surabaya, gelegen in het oosten, heeft gemiddeld de laagste jaarlijkse neerslag.

De droogste periode van Java valt tussen mei en oktober. In deze drogere maanden is er vaak een kort buitje in de namiddag. Het maakt echter ook een hoop uit waar je je bevindt op Java. Jakarta zal broeierig warm aanvoelen, in de lager gelegen gebieden worden de hoogste temperaturen gemeten. In Bandung is het klimaat een stuk aangenamer dan in Jakarta doordat de stad op 750 meter hoogte ligt, hoe hoger hoe koeler dus. Ook langs de kusten is het warm maar daar waait meestal nog een frisse zeebries.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors