Java
8,5
8,7 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
8,9 Locals
9,0 Natuur
8,1 Interessant
7,5 Stranden
  • Aantal reviews: 97
  • Aantal waarderingen: 62

Java, land van de theevelden (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Jisse Arkes op 11 oktober 2016

Samen met mijn ouders heb ik een prachtige rondreis gemaakt. Een van de indrukwekkende plekken die we hebben bezocht was het midden van Java. Mijn oma, de moeder van mijn moeder heeft jaren op Java gewoond en wij zijn haar roots gaan opzoeken. Vanuit Bandung heb je prachtige routes de binnenlanden in. Je wordt overdonderd door prachtige theevelden, heuvels, mooie uitzichten. Langs de wegen zijn de dorpjes met hutjes gebouwd, verder is er enkel natuur en theevelden. Zo kwamen we langs de weg ook een bananenhuisje tegen.
Java is een wonderschone bestemming en absoluut een bezoek waard.

8,2
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
5 Interessant
7 Stranden

Pluspunten Java

  • heerlijk eten
Ultieme tip: Huur een driver en trek de binnenlanden van Java in. Weinig tot geen toeristen en leer het echte Java kennen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Java en Bali (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Emy van Zeil op 02 oktober 2016

Indonesië is een fantastisch land. Wij zijn er nu voor de 2e keer en genieten opnieuw volop. Java is een prachtig eiland met ontzettend vriendelijke mensen, werkelijk adembenemend mooie natuur en subliem eten. De Borobudur is werkelijk een wereldwonder bij zonsopgang. Zo sereen en bijna magisch. De Bromo vulkaan, een mooie treinreis, nog meer kleine dorpjes op Java staan nog op de planning voordat wij doorreizen naar oost-Bali om daar kennis te maken met de lokale bevolking.

Pluspunten Java

  • supervriendelijke mensen
  • heerlijk eten
  • erg betaalbaar

Minpunten Java

  • geen
Ultieme tip: De Borobudur en de Bromo vulkaan bij zonsopgang, heerlijk eten in Yogya bij Madam Tan en fietstour doen net buiten Yogya bij Towilfiets in Bantar. Echt een topper!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Veelzijdig (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Elise ten Thij op 02 oktober 2016

Yogyakarta.. een fantastische plek om te verblijven. De stad zelf heeft niet direct veel te bieden hoewel Jalan Malioboro elke avond leuk is om overheen te lopen. Maar rondom de stad is het prachtig, zo heb je de wereldberoemde Borobudur en Prambanan tempel die echt een bezoek waard zijn (tip voor studenten; neem je studentenpasje mee voor 50% korting). Ook heb je geweldige grotten, prachtige watervallen en adembenemende onontdekte stranden waar je nooit meer weg wilt. Het eten is heeeerlijk, de mensen zijn ondanks het toerisme supervriendelijk en het land is het waard om gezien te worden.

Pluspunten Java

  • aangename temperaturen
  • vriendelijke mensen

Minpunten Java

  • druk
Ultieme tip: Bali Yogi, hotel gelegen in Amed op Bali. Suuuper verblijf, geweldig personeel en op een fantastische rustige plek. Hier zou ik elke dag willen zijn !!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een reis met vele gezichten en wat je zeker moet doen is een treinreis. (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Wilma Levert op 16 juli 2016

als je in Jakarta aankomt neem daar een paar dagen om de stad te verkennen. Bezoek de oude haven van Batavia, Sunda Kelapa en de oude VOC pakhuizen, nu een museum, het oude stadhuis op Batavia Squere. Het nationaal monument(Monas) en e en van de grootste moskees in de wereld.
Ga via de Puncak pass naar Bandung. De Anglung school van pak Udo is een bezoek waard. Verder in de omgeving de kraters van de Tanguban Prahu en Kawan Putih, Trein reis van Bandung naar Yogyakarta, is zeker een aanrader.
In de buurt de Borobudur en de Prambanan tempels zijn zeker een bezoek waard. Het landschap is ook heel mooi en afwisselend.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
9 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Java

  • het is goedkoop
  • lokale bevolking heel vriendelijk

Minpunten Java

  • geen
Ultieme tip: ga goed voorbereid op reis.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Stage in Indonesië, een tijd om nooit meer te vergeten! (bezocht in maart 2012)

Review geschreven door Anne Nyst op 09 juli 2016

Op Java kun je letterlijk alle kanten uit! Er is zo veel te zien dat je echt niet naar de andere eilanden hoeft te hoppen en 6 weken is eigenlijk te kort!
De mensen zijn er super aardig en mensen met verschillende godsdiensten leven vredig naast en met elkaar.
En dan natuurlijk de temperatuur, in de winter en zomer 30 graden:-)

9,2
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
6 Stranden

Pluspunten Java

  • Eigenlijk alles
  • de mensen
  • de cultuur

Minpunten Java

  • minaret
Ultieme tip: Heel vroeg naar de Borobudur en Prambanan, dan ben je er (bijna) alleen! Maar bezoek ook de plaatselijke kroeg, de Bintang en Via Via in Yogyakarta! Veel plezier!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Reis van mijn leven (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Ingrid Hendrik op 09 juli 2016

Dankzij mijn vaders jongste broertje heb ik kunnen zien waar mijn vader vandaan kwam.het huis waar hij geboren was, zijn school in Malang en de kamp waar hij heeft gezeten. Ik heb mijn hele leven gewacht om mijn roots te leren kennen en zien. Ik ga zeker terug, het voelt goed...

9,7
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
8 Stranden

Pluspunten Java

  • De mensen
  • het landschap
  • simpel rijk leven
Ultieme tip: Kijk naar de mensen, ze hebben allemaal een lach op hun gezicht... Mooi om te zien
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Gewoond in Bogor (kota hujan) (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Micha Rouhof op 28 juni 2016

Het is plezierig wonen en de mensen zijn erg vriendelijk. Alleen als buitenlander moet je wel wat van prijzen weten want je betaalt zo het driedubbele. Leukste vond ik altijd 's avonds een eettentje op straat vinden en een nasi goreng met ati dan ampela bestellen en overdag lekker een kokosnoot drankje drinken tijdens het aangename zonnetje. Ik heb met veel plezier zaalvoetbaltraining gegeven daar en mocht panna voetbal introduceren die mij veel freestyle voetballers als vrienden heeft gebracht. Een land met veel potentie, alleen zakelijk erg oppassen. Mensen willen veel maar rendement moet volgende dag al binnen zijn. Geen blik voor de toekomst en het begrip eerst zaaien dan oogsten kennen ze zakelijk ook niet. Desalnittemin 4 mooie jaren daar gehad en mijn droom eiland is lombok, heerlijk.

8,7
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
9 Interessant
8 Stranden

Pluspunten Java

  • puncak
  • betaalbaar
  • buiten de grote steden
  • handicraft

Minpunten Java

  • infrastructuur
Ultieme tip: Rijd met de auto van bandung via het zuiden naar Jogjakarta, prachtige natuur
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indonesia makes me homesick (bezocht in september 2001)

Review geschreven door Petrt Hendriks op 28 juni 2016

Geweldig land met aardige locals en goedkoop en lekker eten. Natuur en cultuur in optima forma. Bali is het paradijs op aarde waar het goed vertoeven is.
Voor een frisse wind zit je in Bandung goed tussen de bergen in is het qua temperatuur heerlijk. Yogja is ook een place to be met de borobudur als hoogtepunt. Eén van wereldwonderen op deze aarde.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Java

  • mooi
  • goedkoop

Minpunten Java

  • geen
Ultieme tip: Bandung THE place to be
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Warm en mooi. erg druk maar wel vriendelijk. Jammer van de vele bedelaars. (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Ruth Dyah setyorini op 28 juni 2016

In West-Java weinig bezocht. Wel: Kawa Putih, Pangandaran, de grot met vleermuizen.
Als deze tegen de schemer weg vliegen prachtig. Een bezoek aan de noordkant bij Cirebon is ook interessant en dan door gaan naar Semarang.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
7 Interessant
6 Stranden

Pluspunten Java

  • Vriendelijke bevolking
  • goedkoop eten

Minpunten Java

  • Erg druk
  • veel bedelaars
Ultieme tip: Bezoek de zuidkust van Java, daar is veel te zien, neem een lokale gids die ook chauffeur is dat scheelt in prijs. Anders moet je een auto huren en chauffeur en gids
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Java en Bali (bezocht in februari 2009)

Review geschreven door Onno Berkhoff op 28 juni 2016

De plekken waar wij zijn geweest zijn legio, uiteraard de bekende als de borobudur, prambarang etc.
Het mooiste voor mij was de plaats waar ik als kind heb gewoond, Malang. vooral het zwembad Selecta riep een heleboel herinnering op.

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
7 Interessant
7 Stranden

Pluspunten Java

  • Het was vooral betaalbaar en prettige mensen.

Minpunten Java

  • De viezigheden in het land
  • afval etc
Ultieme tip: Ga met een goede gids door java met de auto, dan zie meer.
Aangeraden voor: Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kort maar krachtig (bezocht in december 2011)

Review geschreven door Peter Heru Utomo op 28 juni 2016

Lekker warm klimaat soms te... heel lekker eten met name gebakken kip en vis. Verder zijn alle groenten schotels heerlijk. Mensen zijn super vriendelijk en gastvrij. Openbaar vervoer per trein is goed te doen.

8,5
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Natuur
9 Interessant
8 Stranden

Pluspunten Java

  • mooi landschap

Minpunten Java

  • warm
Ultieme tip: Ga niet van de straat eten
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Java is the best (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Cor Kruk op 26 juni 2016

West-Java is het mooiste gebied van Indonesië qua natuur. Prachtige panorama's. Naast West-Java is er uiteraard Yogyakarta met haar cultuur door de hele omgeving voel- en proefbaar.
Oost-Java net zo mooi qua natuur, met uitersten als de Ijen vulkaan.

8,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Natuur
8 Interessant
5 Stranden
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

2 maanden Indonesië (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Juniarti Sadjid op 23 juni 2016

Van de 2 maanden dat ik daar was, zat ik voornamelijk in Jakarta. Veel dingen gezien en vooral gegeten. Indonesië blijft mijn nummer 1 plaats van bestemming ❤

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Natuur
10 Interessant
10 Stranden

Minpunten Java

  • druk
  • file
  • veel bedelaars
Ultieme tip: Tip: reis in de steden zoveel mogelijk met de ojek (motor) of bemo (taxibus), anders heb je grote kans dat je vast komt te staan in de file.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De Gereja Ayam (Kippenkerk) in Magelang Centraal-Java (bezocht in april 2013)

Review geschreven door Sylvia Dijkstra op 19 juni 2016

Natuurlijk moet je de bekende toeristische plaatsen zien, Jakarta (Batavia), Puncak (bergen), Yogyakarta, Bromo vulkaan en de Merapi plus omgeving.
In het gebied rond Magelang in Centraal-Java is de Gereja Ayam, of in de volksmond de Kippenkerk, de moeite waard om met eigen ogen te zien. Het verhaal rond dit gebouw is zo fantastisch dat het bijna surrealistisch overkomt. Een zekere Daniel Alamsjah heeft het gebouwd in 1990, na een goddelijk visioen. Ondertussen is de kerk totaal verwaarloosd en lijkt het meer op een ruïne, maar desondanks blijft het een vreemde aantrekkingskracht hebben, daar verlaten midden in de jungle. Honderden bezoekers van allerlei pluimage en religies blijven het bezoeken.

8,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
7 Interessant
6 Stranden

Pluspunten Java

  • Betaalbaar
  • Totaal andere cultuur
  • Avonturistisch

Minpunten Java

  • Druk verkeer
  • Jakarta heeft veel smog
Ultieme tip: Huur een auto met chauffeur, en ga vroeg op pad.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onontdekte dorpen in Sukabumi, West-Java (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Mies Grijns op 19 juni 2016

Elk jaar ga ik minstens één keer naar de regio Sukabumi in West-Java. Wij werken daar met de stichting Java Village aan de toekomst van de dorpsjeugd dmv onderwijs- en gezondheidsprojecten en spaar-en microkredieten voor meisjes en vrouwen. Sukabumi is een prachtige en afwisselende regio: surfen, strand, bergbeklimmingen (actieve vulkanen), natuur en cultuur, waaronder een heel eigen keuken. Ik haal veel voldoening uit de combinatie van samenwerken aan een betere toekomst en een paar weken genieten van het wonen op een koele berghelling met fantastische uitzichten.

9,2
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Natuur
10 Interessant
9 Stranden

Pluspunten Java

  • Levendig
  • natuur
  • lekker eten
  • altijd goed gezelschap

Minpunten Java

  • Files op de autowegen
Ultieme tip: Treinreis naar Sukabumi vanuit Jakarta/ Bogor: goedkoop, gezellig en veel sneller dan in de file staan. Bonus: prachtige uitzichten. Wel snel kaartjes bestellen, want populair!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

backpack Java (bezocht in augustus 2012)

Review geschreven door Laura Mattheeuwse op 19 juni 2016

Sla Jakarta niet over. Ja het is een grote en drukke stad, maar het is zo de moeite waard om de beleving van de stad mee te nemen om een totaal beeld van het leven te krijgen. Duik het oude Batavia in, slenter over de oude stadspleinen en door de koti's en leer op een of andere manier de bijzondere (niet al te beste) lucht te waarderen.
Als je vanuit het Java naar het oosten reist, maak dan zeker naast de bekende plekken ook een uitstapje naar de Green Canyon. Vanaf Bandung kun je met een (roerig ritje) nachtbus er naartoe gebracht worden of meer comfortabel overdag. Maar het is een prachtige plek. Dat laat me ook aan het volgenden denken. Er gaan ontzettend veel trips van uit Bandung noordwaarts naar de zwavel- en heetwaterbronnen. Vraag een gids om je juist mee te nemen naar het zuiden. De zwavelformaties zijn wat groter en de warmwaterbronnen wat kleiner. Maar dikke kans dat jouw groepje de enige toeristen zijn en je dus niet met 20 andere hoeft te delen. De locals zijn extreem vriendelijk dus ga in op uitnodigingen om te verblijven en mee te koken. Zorg jij voor de eieren of verse theebladeren (niet te veel ivm overdadigheid) en je hebt vrienden voor het leven.
Ben niet eigenwijs of loop (omdat zoveel toeristen dat doen) met een korte broek naar de tempels. Ja er zijn omslagdoeken/sarongs standaard afwezig en de Javanen zijn het gewend, maar je merkt de waardering als jij gewoon met een shirtje en een lange (linnen) broek arriveert. Je bent en blijft bezoeker. De Bromo vulkaan blijft een toppertje op dit prachtige eiland. Beklim deze (geloof niet de gidsen die je onderweg tegenkomt of zie de zonsopgang vanaf het uitkijkpunt. Maar als het weer het toelaat waag dan ook zeker de klim van de Merapi vulkaan midden op het eiland.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Natuur
8 Interessant
7 Stranden
Ultieme tip: Vanaf Bandung de (nacht)bus naar de Green Canyon, alvorens je doorreist naar het super gezellige Yogyakarta
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch eiland (bezocht in oktober 2014)

Review geschreven door Ilona Tilleman op 19 mei 2016

Wij zijn met een prive chauffeur in ongeveer 10 dagen over Java gereisd. Borobodur en Prambanan waren mooi om te zien. Ook hebben we gefietst rond Yogjakarta wat ook heel leuk was. Doorgereisd naar Solo waar we naar een antiekmarkt zijn geweest en het koninklijk paleis hebben bezocht. De dame die ons de rondleiding gaf sprak een aardig woordje Nederlands wat heel leuk was. We hebben de erotische tempel bezocht en door het landschap gewandeld waar de boeren druk bezig waren. Vanaf daar doorgereisd om bij de Bromo vulkaan aan te komen. Op tijd naar bed om de zonsopgang te zien. Verder doorgegaan richting de kust om de oversteek naar Bali te maken. We hebben in 4 weken Sumatra, Java en Bali gedaan waarbij Java voor ons het leukste was. Je bent van alle gemakken voorzien zonder het mega toerisme van Bali. Was een super vakantie!

8,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
8 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Java

  • aardige bevolking
  • levensonderhoud is goedkoop

Minpunten Java

  • stoffig
Ultieme tip: Fietstocht rond Yogjakarta! Je bent heel de dag onderweg, komt op plekken waar je anders niet zou komen en je leert nieuwe mensen kennen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers
Waardering door Hans van den Brand op 14 jun. 2019
8,7

9

Algemene ervaring

9

Beziens­waardigheden

9

Locals

9

Natuur

8

Interessant

8

Stranden
Waardering door marinus smetsers op 13 jun. 2019
8,2

8

Algemene ervaring

8

Beziens­waardigheden

9

Locals

9

Natuur

8

Interessant

7

Stranden
Waardering door Gerry Hooijenga Beckers op 12 jun. 2019
8,6

8

Algemene ervaring

9

Beziens­waardigheden

9

Locals

9

Natuur

8

Interessant

nvt

Stranden
Waardering door Theo Overweg op 12 jun. 2019
8,7

9

Algemene ervaring

9

Beziens­waardigheden

9

Locals

10

Natuur

10

Interessant

5

Stranden
Waardering door Theo Overweg op 28 jan. 2019
8,7

9

Algemene ervaring

9

Beziens­waardigheden

9

Locals

9

Natuur

9

Interessant

7

Stranden
Waardering door Hans van Ekelenburg op 07 dec. 2018
8,7

8

Algemene ervaring

9

Beziens­waardigheden

9

Locals

9

Natuur

9

Interessant

8

Stranden
Waardering door Cees Heitlager op 07 dec. 2018
8,2

8

Algemene ervaring

8

Beziens­waardigheden

8

Locals

9

Natuur

9

Interessant

7

Stranden
Waardering door Anja Elmensdorp op 30 mei 2017
9,2

10

Algemene ervaring

9

Beziens­waardigheden

9

Locals

10

Natuur

9

Interessant

8

Stranden
Waardering door Freek Van Heuven Van Staereling op 13 jul. 2016
8,3

9

Algemene ervaring

9

Beziens­waardigheden

8

Locals

8

Natuur

8

Interessant

8

Stranden
Waardering door Theo Joosse op 26 jun. 2016
7,7

8

Algemene ervaring

8

Beziens­waardigheden

10

Locals

9

Natuur

9

Interessant

2

Stranden
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner
Sponsors